Ефектът "Григор Димитров" и развитието на българския тенис

Ефектът "Григор Димитров" и развитието на българския тенис

© LAP.bgБлизо десетилетие след полуфинала на Цветана Пиронкова на "Уимбълдън" и пет години след първия значим пробив на Григор Димитров при мъжете интересът към тениса в България достигна впечатляващи нива. Телевизионното покритие на този спорт в съчетание с успехите на българските състезатели повишиха значително желанието да се занимават с него както деца, така и любители.


По света тенисът отдавна се е превърнал от елитарен в масов спорт. Тази тенденция все повече се наблюдава и в България. Според последния годишен доклад на Европейската федерация по тенис, публикуван в края на ноември, броят на играещите в страната се е увеличил от 76 хиляди души през 2009 г. до 82 хиляди през 2018 г.


Само за последните пет години картотекираните състезатели в Българската федерация по тенис (БФТ) са с 35% повече, а при най-малките - до 12 години - ръстът е 45%. Близо 900 пък са децата, които тренират годишно в най-големия и популярен тенис клуб - "Малееви".
Успяват ли обаче федерацията и държавата да извлекат практическите ползи от този огромен интерес. Прави ли се достатъчно, за да бъде хваната вълната и да се даде тласък за развитието и популяризирането на тениса - и като професия, и като любителски спорт.


Да играем тенис


Според данните, които федерацията по тенис предостави на "Дневник", общият брой на картотекираните състезатели от 653 през 2014 г. вече е 1191 през 2018 г. В другите възрастови групи също се наблюдава ръст, макар и не толкова голям.Броят на клубовете варира между 120 и 130, като към 2018 г. са 128. Увеличават се обаче техните състезатели както при момчетата - от 679 до 1019, така и при момичетата - от 542 до 886. Според федерацията, извън голямата популярност на тениса като телевизионен спорт, в основата стоят достигането на Пиронкова до полуфиналите в първия Турнир на шампионките в София (2012 г.) и титлата на Димитров в "София оупън" през 2017 г.


"За съжаление нямаме точна статистика колко хора са се записали да играят тенис, но всички клубове ни казват, че най-големият бум на новодошли е бил през втората половина на февруари 2017 г. Когато подобни успехи се случват тук, ефектът е още по-голям", коментира спортният директор на БФТ Пресиян Коев пред "Дневник".


Ефект от тенис успехите в последните години отчете и клубът, в който се подготвяше Пиронкова - пловдивският "Локомотив". "Като ръководител на клуба, в който Цвети тренираше дълги години, със сигурност мога да кажа, че има. Определено приносът на двама от най-добрите български спортисти, които са се раждали, е голям. При нас дори сега, когато Цвети вече не се състезава, се вижда този ефект, защото тя остави голяма следа", заяви за "Дневник" Дора Рангелова, която е и капитан на женския национален отбор за купа "Дейвис".Мариана Колева от столичния клуб "Дема" обаче не вижда пряка връзка между успехите на най-добрите български тенисисти и повишения интерес към практикуването на тенис. "Не се е случвало след някой голям успех на другия ден да има опашка от желаещи да се запишат", коментира тя пред "Дневник".


"По-скоро го има ефектът на доволния клиент, отколкото на вълненията и емоциите от телевизионно предаване. Тенисът си е модерен спорт, има ръст на практикуващите, но това ни коства много усилия, рекламни механизми, повишаване на качеството на треньорите. Разбира се, добре е, че има много тенис по телевизията, страхотно е да има такива български успехи. Това влияе индиректно, но аз лично не виждам пряка връзка", каза още Колева.


Според Коев се наблюдава тенденцията много родители да записват децата си с ясната идея, че въобще няма да станат състезатели. "Много колеги от клубовете са споделяли, че родителите искат децата им просто да опитат тениса и той да бъде като възможност за по-добра социална реализация в живота. В някои други спортове, дори във футбола, който е номер едно в света, средата и дори обноските са по-различни от тези, които предлага един тенис клуб. Затова се наблюдава явление хора, които трудно могат да си позволят тенис, да го правят с цел децата им да бъдат в по-различна среда. Не казвам по-добра или по-лоша, а по-различна", каза още Коев.


Това обаче важи в по-голяма степен за София, докато в останалите градове ситуацията е различна. "Тук се забелязва тенденцията децата просто да играят тенис за здраве, без професионална насоченост, докато извън София тенденцията е или тренираме състезател, или не тренираме въобще. Затова и децата в по-малките градове по-рано спират с тениса. Това е спорт, в който с нарастване на годините се изискват все повече условия. Едно от тях, освен добър треньор, е да има с кого да играеш. В един град, дори не много малък, няма много играчи на твоето ниво. Затова или трябваше да отидеш в по-голям град, най-вече София или да спреш да играеш", обясни Коев.


Да уловим вълната


В момента федерацията насочва усилията си в няколко посоки, за да хване тази вълна - надграждане на програмите за детски тенис, финансиране на най-добрите състезатели, повишаване на качеството на треньорските кадри, а в близко бъдеще - вкарването на тениса в училищата.


"Програмата за финансиране на младите таланти е много важна за нас. Един Адриан Андреев, който в момента вълнува публиката като потенциал, е част от нея от 11-годишен и до момента тя е най-големият инвеститор в кариерата му", обясни Коев.


Ефектът "Григор Димитров" и развитието на българския тенис

© LAP.bg


Миналата година федерацията въведе и програмата Evolve9. Тя е разработена от един от най-добрите специалисти в детския тенис - Майк Барел, като България е една от петте страни, в които се използва. Идеята й е да създаде по-добра връзка между треньор, родител и дете, като се взимат предвид нуждите на всяко отделно, за да се изгради подходяща среда. Тя стартира в Шумен през декември. "Предприехме риск да платим таксата за тази програма, но инвестираме точно в нея, защото чрез нея по лесен и достъпен начин треньори, деца и родители могат да получат най-доброто в тениса. Да бъде като една забавна игра и те да напредват в конкурентна среда", каза Коев.


Федерацията отчита и повишение на качеството на треньорските кадри. "През 2016 г. системата ни за обучение на треньори получи признание за ниво от международната федерация (ITF). Най-ниското ниво е, но само в 28 страни в света имат такова." От 2014 г. досега по методиката на ITF са обучени 150 треньори. През март ще стартира и център за професионално обучение на треньорски кадри, като завършилите ще излизат с професионална квалификация - диплома за помощник-треньор.


Голямото търсене на треньори създава и проблеми. От федерацията обясниха, че много хора, които "не са играли тенис" и нямат "никакво обучение и образование", дават часове. "Това за нас е проблем, който в момента трудно можем да разрешим самостоятелно. Но работим в тази посока."


Според федерацията най-големият потенциал за развитие е включването на тениса в училищните програми. "За да хванем тази вълна, приемайки че има бум и тенисът е под светлината на прожекторите, което няма гаранции, че ще бъде винаги, най-устойчивото е инвестирането в обучението на специалисти, кадри и в това как повече хора да останат в тениса, след като са играли веднъж. Вкарването му в училище е най-сигурният начин", каза Коев.


Вечният проблем


Най-големият проблем пред клубовете остава намирането на средства. Програмите на федерацията, спортното министерство и общините продължават да бъдат основният източник на финансиране. Въпреки еуфорията около успехите на Димитров и Пиронкова и все по-голямата популярност на тениса, намирането на спонсори не само не се подобрява, а става все по-трудно. "Изключително трудно е да се намери финансиране дори за доказано талантлив състезател. С една силна изява или един успех на другия край на света спонсорите не залетяват", казва Мариана Колева.


Според Коев "парадоксалното е, че има по-голям интерес, по-големи успехи на юношите и по-малко спонсори". "Причината е, че детският спорт в България не е интересен за частния сектор. Много фирми казват: "Добре, ще дойдем, ще финансираме един детски турнир, но колко човека ще гледат, дава ли се по телевизията, отразява ли се по медиите?". И когато получат отговор, казват: "Съжаляваме, не влиза в приоритетите на нашата компания."


От федерацията отчитат, че много клубове, особено тези извън София, изнемогват. "Даже на тези, които работят най-добре, им е най-трудно. Защо? Защото ако има талантливо дете, клубът иска да го подпомогне - да спре да плаща такси или да плаща по-малко. Ако имаш повече такива деца, в един момент приходите намаляват."


Другият проблем е, че малка част от клубовете извън столицата имат възможност да печелят освен от отдаването под наем. "В София много клубове имат ресторанти, кафенета, фитнеси и други съоръжения, които отдават под наем. Така могат да провеждат търговска дейност и да издържат основната си дейност, което е тренирането на състезатели", каза Коев.


В тази връзка федерацията планира в следващите три години да проведе срещи и семинари, за да се повиши информираността на клубовете за маркетинговите и мениджърските възможности за допълнително финансиране. Другата идея е да се организират събития, чрез които да се "повиши знанието на обществото в дадено населено място за работата на клубовете" и по този начин да се увеличи частното спонсориране на най-добрите деца.


"Търсим различни варианти - традиционни и нетрадиционни. Говорим с наши колеги в чужди федерации. Специално за т.н. спорт за високи постижения има няколко добри практики от по-близко до нас държави като Чехия, Унгария, Словакия. Там състезателите, в които федерацията инвестира, се ангажират с договор да връщат след време процент - не директно във федерацията, а в програмата за развитие на децата. Това е една добра система, но е много деликатна за прилагане. Обществените обсъждания, които проведохме, не ни дават оптимизма, че ще бъде възприета по истинския начин от родителите, които в крайна сметка са основна част от хората, инвестиращи в децата", завърши Коев.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3339 Любопитно

  Да спортуват децата е най-важно, а дали ще излязат от това истински професионални тенисисти на мен поне ми се вижда маловажно. Ако имат късмет, спонсори и най-вече упоритост и талант може и да се появи някой нов Григор.

 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 491 Разстроено

  Тениса е скъп спорт и затова нормално е да се развива там, където има повече хора с доходи доста над средните, т.н. средна класа, а такива хора има основно в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас. И точно в тези градове интереса към застрояване на всяка свободна площ е най-голям, а пък тенис кортовете изискват много площ, и от там идва проблема. Затова и нови кортове почти не се правят. В София си стоим на старите тенис площи от преди 89-та година, а от тогава градът нарасна тройно! И става така, че ако някой в София иска детето му да тренира тенис, или трябва да живее около в центъра, или в източните квартали, или да губи по 2-3 часа допълнително на ден за да вози детето си към кортовете, които са съсредоточени точно в тези части на София. Емиии - не става. Аз лично опитах миналата година с по-голямата ми дъщеря, ама толкова време се губи в пътуване с колата, че се отказах.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  "Вечният проблем
  Най-големият проблем пред клубовете остава намирането на средства"


  Ами как да се намерят, след като Кралев всяка година хвърля 500 000 лв. държавна помощ за частен турнир, който има сума ти основни и генерални спонсори, и отделно събира приходите от билети и парите от ТВ правата!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Дано поне в тениса успеем да задържим вълната и ентусиазма!
  В много други спортове не ни се получи!
  След Таня Богомилова в плуването, след Жени Раданова в шорттрека на практика няма високи постижения!!!

 5. 5 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 491 Разстроено

  И си мисля, че с тези пари, дето с дават всяка година за СофияОпън, спокойно могат да се правят по 2-3 чисто нови тенис комплекса с по 4-6 корта.

 6. 6 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "cristo_n":

  Веднъж да съм съгласен с теб. :))))

  Едно време ходех САМ на кортовете на БСФ-то в Борисовата, при чичо Кольо :)))

 7. 7 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тоя Григор да не е роднина на прокопиев - прекалено много място заема в Дневник за тенесист, минал по случайност през десетката....

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Голем праз. И защо па требе тениса да е популярен? Я па че рива че никой не играе крикет. ОЖАСТ!

 9. 9 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1900 Весело

  тенесист, минал по случайност през десетката....
  —цитат от коментар 7 на Джони Глупавия


  Хе, хе - вицът на деня, гарниран с "тенесист" / вероятно някой, живеещ в Тенеси/ ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 10. 10 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  А възрастните не трябва ли да спортуват ?

 11. 11 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 712 Разстроено

  Много приказки за нищо. Тенисът трудно ще го бъде в България по обясними причини. Талантите по нашите земи са много, но традициите, спонсорите и условията - съвсем малко. Мисленето на евентуалния български спонсор е ориенталско-кебапчийско, а спортове като тениса изискват европейско-амерокански подход и отношение...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#10] от "slon":

  За възрастните препоръчително е само разходки, по-дълги в спокойно или малко забързано темпо. Спортните дейности вече могат да доведат до сериозни травми...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Малка корекция към статията, която правя от позицията на забелязал разликата след има-няма 5 години - клубът се казва "Малеева", не "Малееви" :-)
  Направи ми впечатление наскоро от талона за паркиране, погледнах грамадния надпис на основната сградата - и там МалеевА...

 14. 14 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Тоя Григор да не е роднина на прокопиев - прекалено много място заема в Дневник за тенесист, минал по случайност през десетката....
  —цитат от коментар 7 на Джони Глупавия


  А Вие през коя десетка сте ''минали'' ?
  Било то случайно , или целенасочено ?

 15. 15 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Факт е, че тенисът се болшевизира до нивото на футбола, но ми се струва, че новите поколения и техните родители не го правят заради красотата на спорта или духовната култура, а го правят заради някакви имагинерни успехи в бъдещето. Ще ги видим когато започнат за окапват в ти ейсжърска възраст.

 16. 16 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#2] от "cristo_n":Веднъж да съм съгласен с теб. :))))Едно време ходех САМ на кортовете на БСФ-то в Борисовата, при чичо Кольо :)))
  —цитат от коментар 6 на Matematiks


  Сега дете да иде някъде самичко с градски транспорт е абсурдно дори да се помисли - не се знае къде ще го хванат я да му вземат телефона и да му обърнат джобовете, я просто да го пребият за кеф, не дай боже пък ако е е момиче...

 17. 17 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Тенисът не изисква големи спонсори, както смятате, а едно свръх-отдаване, граничещо с лудост. Останалото само си идва, спонсорите ги намират такива деца, клубовете ги канят, всеки иска да е около тях.

 18. 18 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 491 Разстроено

  ...но ми се струва, че новите поколения и техните родители не го правят заради красотата на спорта или духовната култура, а го правят заради някакви имагинерни успехи в бъдещето...
  —цитат от коментар 15 на Ох леле

  Малко са тези, които имат мераци детето им да да се развие до професионален спортист. По-голяма е ползата (и това е мотивацията на родителите), че тенис се играе в едни среди, които много, ама адски много се различават от средата и обстановката при по-масовите спортове, като футбола. Като чуя езика и псувните, които използват 8-9 годишните деца на футболните игрища и потръпвам от ужас!

 19. 19 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 228 Весело

  [quote#9:"Манчо"][/quote]
  "Хе, хе - вицът на деня, гарниран с "тенесист" / вероятно някой, живеещ в Тенеси/ "

  Точно - сигурно има предвид тенисиста Тенис Сандгрен от Тенеси... Ама и той се пише с И :)

 20. 20 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#11] от "Йоаникий":

  Май, нещо не си запознат с организацията на тениса, по принцип ние сме по европейския модел, при който всичко зависи от федерацията /когато става въпрос за тенис на високо, състезателно ниво/, при американците е съвсем различно, при тях всичко е изключително на частна основа. То и по ранклистата може да се види кой е по-успешния модел - европейският. Съвсем отделно е българският модел, който по своето същество няма нищо общо с успехите на Григор Димитров или Малееви, модел който е нещо средно между шуробаджанащината и ервропейския модел, имаго и доброто и лошото.

 21. 21 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Въобще не стоят така нещата. За здраве има практикуващи тенис деца, но за състезатели са незначително малко. Във федерацията се толерират определени треньори, клубове и деца. Уайлд карти се раздават на връзката и треньорски деца. Другите са в десета глуха. Нивото на треньорите е ниско. Пари за клубовете няма, или има за много малко богоизбрани. Който успее да отиде в школа в чужбина има шансове, другите ще станат най-много посредствени треньори. Има интерес към гледане на тенис и това е все пак нещо.

 22. 22 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "Йоаникий":

  Абе, не еточно така със спонсорите... По една случайност, знам как се случват нещата околко европейският ни шампион до 16 г.
  Освен това, по нашите ширини по-лесно можеш да намериш хора да хврлят пари "на вятъра".

 23. 23 Профил на k.d
  k.d
  Рейтинг: 228 Весело

  До коментар [#11] от "Йоаникий":Май, нещо не си запознат с организацията на тениса, по принцип ние сме по европейския модел, при който всичко зависи от федерацията /когато става въпрос за тенис на високо, състезателно ниво/, при американците е съвсем различно, при тях всичко е изключително на частна основа. То и по ранклистата може да се види кой е по-успешния модел - европейският. Съвсем отделно е българският модел, който по своето същество няма нищо общо с успехите на Григор Димитров или Малееви, модел който е нещо средно между шуробаджанащината и ервропейския модел, имаго и доброто и лошото.
  —цитат от коментар 20 на dj_tiesto


  Не съм съгласен че моментната ранглиста е показателна кой модел е по-успешен. В момента европейските играчи са по-добри заради поколението - от Фед до Зверев. Като играеха Конърс, Мак, Евърт... десетилетия мачкаха и мъже, и жени. Да, винаги зависи от добрата система на работа, но тениса е индивидуален спорт и при наличието на дисциплиниран талант, той изпъква по-лесно.

 24. 24 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  И си мисля, че с тези пари, дето с дават всяка година за СофияОпън, спокойно могат да се правят по 2-3 чисто нови тенис комплекса с по 4-6 корта.
  —цитат от коментар 5 на cristo_n


  Само че без София Опън няма да има мераклии за тях.

  Не е необходимо да се реже нещо, което работи. Много повече пари се пилеят за безумни неща или просто се крадат.

 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Яко спорт и малко контузии. Успех на Григор!

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Успехите на Цвети и Григор могат и мотивират родители и спортисти, които вече са се насочили и успехите на тези двамата, както и заработените от тях парички, са добър стимул.
  Що се отнася до масовата част, там опира до култура на родители и деца, от гледна точка на добро физиеско развитие, но когато говорим за тенис, отново опира и до пари, става дума за родителските възможности, защото тенис, ски и някои други спортове излизат доста скъпо на практикуващите ги.
  Шо се отнася да чакаме на държавата да помага за развитието, това просто не е реалистично, защото дори и сред богатите държави, за тенис се отделят по-сериозно средства само там, където има традиции и големи успехи. Има достатъчно примери за големи и богати държави, които не го развиват като масов спорт, защото нямат традиции и не очакват и особени успехи, които по някакъв начин да оправдават похарчените средства, та какво остава за доста по бедни като нашата.

 27. 27 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#11] от "Йоаникий":

  Трудно, но не и невъзможно. Трябва да се намери подходящият подход

  Димитър Димов
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Повърхностен анализ, правещ реклама на незнайно кой (малееви?). Ръстът е видно само при децата, а не при възрастните. Този ръст не се дължи на григор, а на цялостния ръст на спортуването при децата. В училището имаме дори бадминтон и даже там е пълна групата. Просто днешното поколение родители кара децата си да спортуват, за разлика от предишните няколко поколения.

  Тенисът бил достъпен спорт? Една игра на тенис ми струва 20 лв, футболът ми е 5 лв. Ако сложим и треньор в сметките, разликата става гигантска. За цената на една сесия за детето ми ще играе футбол цял месец пет пъти седмично във футболна школа

 32. 32 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Тоя Григор да не е роднина на прокопиев - прекалено много място заема в Дневник за тенесист, минал по случайност през десетката....
  —цитат от коментар 7 на Джони Глупавия

  И във форума му се отделя голямо внимание. Дали пък не е минал през случайно през Тенеси?

 33. 33 Профил на dj_tiesto
  dj_tiesto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#31] от "Батков-вън":

  Да де ама на тенис няма как да ти счупят краката или да ти набутат някой лакът в зъбите

 34. 34 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  ефектът Григор Димитров е същият както ефектът сестри Малееви. Държавата ги издържа, те печелят за себе си. Намерете финансиране на Григор. До 2015 година е получил от държавата над 500 000 лева, спечелил е над 15 милиона долара. (Не ми се получава линкът)

 35. 35 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#12] от "hamiltonf":

  Един ден като станеш на 70, не знам как би се почуствал ако някой хлапак ти заяви,ч е вече си стар и за нищо не ставаш !
  Това, което казваш и мислиш по отношение на възрастните хора се нарича дискриминация.
  Вземи се замисли малко.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#35] от "slon":

  С най-добри пожелания!
  Не си ме разбрал въобще правилно. Понеже работя в здравната сфера достатъчно често съм се нагледал на сериозни травми, вкл. скъсани връзки, ахилес, менискус и т.н. все от "състезатели" на +60. Прочети някое интервю на проф. Чирков и какво казва той по въпроса...
  Поздрави.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 37. 37 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  Времето ще покаже, нали знаеш... Ако до тогава вземе, че не забравиш, че нали с възрастта хората забравяли и изкуфявали.
  Това, за което ти говориш, няма нищо общо с нещата, за които аз говоря.
  Ти пък вземи прочети също по темата за дискриминацията и предразсъдъците към възрастните хора и за това как се чувстват, и в какви състояния изпадат, когато ги заземиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK