БФС ще е домакин на среща за балканската кандидатура за световното през 2030 г.

През ноември премиерите на четирите държави се обединиха около идеята да кандидатстват заедно за световното по футбол

© Facebook Бойко Борисов

През ноември премиерите на четирите държави се обединиха около идеята да кандидатстват заедно за световното по футболСпортните министри и ръководители на футболните федерации на България, Сърбия, Гърция и Румъния ще обсъдят изработването на общ текст на меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който да се учреди организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за европейското първенство по футбол през 2028 г. и световното през 2030 г.


Въпросът ще бъде разгледан на работна среща в София в понеделник. Тя ще се проведе в сградата на Българския футболен съюз (БФС) в "Бояна".


На срещата ще присъстват спортният министър Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей, съобщиха от БФС.
От страна на България в разговорите на експертно ниво ще участват президентът на БФС Борислав Михайлов, изпълнителният директор на "Национална спортна база" Пламен Манолов, заместник изпълнителният директор на БФС Антон Попов и директорът на дирекция "Европейски програми, проекти и международно сътрудничество" към министерство на младежта и спорта Виктория Славкова.


Фотогалерия: Българските футболни "бижута", които останаха само на картинка >


Работната среща в София е третата между четирите държави. Първите две се проведоха в Сърбия през ноември и декември миналата година. Очаква се следващите разговори за общите кандидатури да бъдат през април в Солун, Гърция.


За домакинство на световно първенство са необходими стадиони с капацитет за поне 40 000 зрители. Към момента България няма нито един такъв стадион.


По думите на Кралев правителството планира изграждането на четири стадиона. По думите му два от тях ще са в София, а за другите ще се избира между Варна, Пловдив и Бургас.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK