Ще се справят ли Васил Божков и "Левски" с войната между феновете

Васил Божков и новото ръководство на "Левски" вече работят по затягането на мерките по въпросите, свързани с поведението на феновете на стадиона"Аз им казах - или поддържате отбора или въобще не идвайте на мачове. Има и други клубове, ето - "Локомотив" и "Славия" нямат фенове. Какво, пак си играят".


Това са думи на Васил Божков от април 2006 г. Тогава в едно от малкото си интервюта, дадено пред подбрани спортни журналисти, бизнесменът, все още като собственик на ЦСКА коментира увеличилото се напрежение и недоволство сред привържениците. По това време той взе крайно решение - разочарован от обидите към себе си, затвори сектор Г, в който традиционно стоят най-запалените фенове.


Почти 13 години по-късно Божков се ангажира с финансирането и оздравяването на "Левски". Наравно с финансовата криза и липсата на спортни успехи той се изправя и срещу още един изключително тежък проблем - враждата между няколко организации на привържениците и борбата им за надмощие и влияние.
Божков вече е направил първи стъпки в търсене на решение. По информация на "Дневник" бизнесменът е разговарял поотделно със замесените страни в конфликта, но не се знае точно какъв е бил подходът му. Успоредно с това в навечерието на първия мач за годината - домакинството срещу "Локомотив" (Пловдив), клубът предприе необичаен ход и представи подробно разписан правилник за вътрешния ред. В него са описани правата и задълженията на запалянковците на стадиона, като са посочени и строги мерки, включително налагане на забрана за посещение на мачове.


Дербито с ЦСКА миналата неделя обаче беше предшествано от сбиването между фенове на "Левски". И засега въпреки предприетите мерки от Божков и новото ръководство ситуацията изглежда патова и застрашава развитието на клуба. За сложността на проблема говори фактът, че замесените страни не желаят да говорят открито за него, но в разговори пред "Дневник" го определят като "буре с барут" и "бомба със закъснител". И никоя от тях не вижда как може да се намери кардинално решение.


Кой срещу кого


В основата на конфликта са двете водещи фракции - най-влиятелната за последните две десетилетия "София Запад" (основана 1999 г.) и "Южна дивизия" (2006 г.).


Проследяването на генезиса му е сложно и е свързано с междуличностни противоречия на основни фигури от двете страни. Напрежението се заражда в месеците след 100-годишния юбилей на "Левски" (2014 г.). Следват години, в които противопоставянето е налице и тлее, но се правят опити за помиряване. Пълен успех обаче не само не е постигнат, но дори се стига до настоящия момент, в който помирението изглежда непостижимо.


Част от разногласията са свързани с ролята на феновете в клуба и участието им в управленските структури. Тръстът "Синя България", в основата на който са умерени запалянковци, придоби преди четири години 10% от акциите на клуба. След това бившият вече съсобственик на "Левски" Иво Тонев вкара в Управителния съвет по един представител на тръста и на Националния клуб на привържениците (НКП - организация, обединяваща фенове и фенклубове, сред които и "София Запад").

Прилагането на правилника със сигурност ще е изпитание за ръководството на "Левски"

© LAP.bg

Прилагането на правилника със сигурност ще е изпитание за ръководството на "Левски"


В това време продължи противопоставянето между отделни групи фенове. Стигна се дотам, че "Южна дивизия" спря да посещава сектор Б, в който са най-запалените фенове на "Левски", и вече гледа мачовете в сектор А, където са умерените запалянковци.


Ключов момент от вътрешните игри беше издигането на свастика в сектор А на мач с ЦСКА през април 2017 г., заради която клубът беше глобен и наказан. Тогава от НКП заявиха, че централната трибуна е място за умерени фенове, а от "Южна дивизия" видяха предварително подготвен сценарий в опит да бъдат дискредитирани.


Последвалият опит за помирение приключи с побой срещу един от лидерите на "Южна дивизия" Адриян Петров - Дългия по време на домакинство срещу "Лудогорец" през есента на 2017 г. Тогава на нов ред дойде размяна на обвинения, като от "Южна дивизия" заявиха, че от "София Запад" са узурпирали сектор Б и са посегнали на левскарщината.


В последните месеци сектор Б беше напуснат от друга фракция - "Синя хунта", както и от група фенове, които са били част от "София Запад". Сега те заедно с "Южна дивизия" са в сектор А, обединени зад знаме с надпис "Ултрас Левски".


В социалните мрежи запалянковци призовават за обединение, а критиките от по-неутралните фенове са предимно към "София Запад" и НКП, които страдат заради лошия си обществен имидж. Един от лидерите в двете структури е Любомир Костадинов-Младежа, който беше осъден през 2012 г. по обвинения, че е бил част от група за наркотрафик, свързвана с Христофорос Аманатидис-Таки.


През декември 2017 г. Костадинов и председателят на НКП Степан Хиндлиян бяха на среща с министъра на спорта Красен Кралев, на която обсъдиха тъкмо проблемите на футболните запалянковци в България.


Феновете от "Южна дивизия" вече по традиция са в сектор А, като към тях се присъединиха и представители на други групи

© LAP.bg

Феновете от "Южна дивизия" вече по традиция са в сектор А, като към тях се присъединиха и представители на други групи


Без правилен ход


Крайните фенски страсти очевидно не са по вкуса на Божков, който вероятно няма желание името му и това на фирмите му да се асоциира със скандали.


Така, както беше и през 2006 г. в ЦСКА. Преди 13 години тогавашният изпълнителен директор на червените Лазар Василев заяви на пресконференция по темата със затварянето на сектор Г: "Няма да допускаме фенове в сектора, докато не установим кои са тези лица. След това на тях ще им бъде забранен достъпът до стадиона. Така се прави навсякъде по света. Не може да обиждаш собственика на клуба, след като той е осигурил най-добрата подготовка за отбора, осигурил е най-добрата екипировка, изплаща редовно премии и заплати. Затворихме сектора, защото няма да толерираме такова поведение на групичка хора".


За "Левски", особено в настоящата ситуация, е от съществено значение да обедини публиката и да я привлече на стадиона. В подкрепа на тази теза изпълнителният директор Павел Колев каза наскоро: "В състоянието, в което се намира "Левски" в момента, можем да кажем, че феновете са единственият нематериален дълготраен актив на този клуб. Трябва да сме изключително горди с това, което притежаваме, защото това е част от силата на "Левски".Преди десетина дни "Синя България" обяви, че негови представители са се срещнали с Божков. "Беше изразено твърдото му намерение (на Божков) да се справи с оздравяването и стабилизирането на клуба, като акцентът ще бъде върху реформиране на управленската структура, приоритетни инвестиции в юношеската школа и създаването на комфорт и сигурност за привържениците по време на мач чрез безкомпромисна борба с футболното хулиганство", се казва в съобщението.


От тръста заявиха лаконично пред "Дневник", че не са страна в конфликта. "Тръст "Синя България" е представил на клуба проект за кампания за ограничаване на хулиганските прояви и вредите, които търпи ПФК "Левски" АД и е в готовност да продължи работа по него с новото ръководство", посочиха от организацията.


Замесените страни не коментират. Председателят на НКП Хиндлиян заяви пред "Дневник" единствено, че проблемът е дълбок и че в момента не вижда решение. Павел Колев също посочи, че предизвикателството е голямо.


В края на 2017 г. Степан Хиндлиян (вляво) и Любомир Костадинов-Младежа бяха на среща с министъра на спорта Красен Кралев, на която бяха обсъдени проблемите на футболните запалянковци в България

© ММС

В края на 2017 г. Степан Хиндлиян (вляво) и Любомир Костадинов-Младежа бяха на среща с министъра на спорта Красен Кралев, на която бяха обсъдени проблемите на футболните запалянковци в България


Затягане на мерките


А проблемът е голям, защото касае пряко клуба и развитието му. Основните притеснения са свързани с това, че враждата се е разпростряла в два от секторите на стадиона и това може да отблъсне по-умерените запалянковци, които пък са ценни на новото ръководство.


С правилника за вътрешния ред клубът вече затегна мерките. Но това също включва действия, които са против интересите му. От една страна, за мача с "Локомотив" са били ангажирани повече служители на полицията пред сектор А, за да се избегнат евентуални сблъсъци. От друга, по пътя към централната трибуна бяха допускани само запалянковци с билети за сектор А, като по този начин привърженици с пропуски за другите сектори бяха лишени от възможността да стигнат до фенмагазина, намиращ се на централната трибуна.


Самият правилник за вътрешния ред описва подробно правата и задълженията на запалянковците на стадиона. В него се посочва също, че провинили се фенове могат да бъдат извеждани извън стадиона от охранителната фирма, а впоследствие с решение на изпълнителния директор на клуба могат да издавани забрани за посещаване на домакинските срещи.


Преди години беше решено полицията да охранява мачовете само извън стадиона, а за рисковите срещи има допълнителни сили, които са в готовност да влязат на пистата. За охраната на домакинските мачове на "Левски" се грижи фирмата "ЛСФК Секюрити", която според Търговския регистър е собственост на Ивелина Льондова и Мадлена Калчева, но на практика е свързвана с НКП и "София Запад". Хиндлиян не смята, че това носи предпоставки за напрежение по трибуните. Той каза пред "Дневник", че за реда в сектор Б се грижат фенове, но за другите сектори се наемат външни охранители.


Тъкмо обвързаността с клуба покрай договора за охрана дава повод "Южна дивизия" често да критикува НКП и "София Запад". Историята препраща към лятото на 2006 г., когато мощна атака с бомбички от сектор Б по време на мача с грузинския "Сиони" от втория предварителен кръг на Шампионската лига доведе до нараняване на полицаи и пожарникари. Тогавашният собственик на "Левски" Тодор Батков загатна по-късно, че се вижда принуден да плаща на феновете, за да има тяхната подкрепа.


По негово време НКП сключи договор с клуба, според който фенската организация получаваше по 1 лев от всеки продаден билет за сектор Б. Наскоро организацията обяви, че "прекратява по своя инициатива договора". "В началото въпросните средства се използваха за благотворителни каузи, а в последствие биваха изразходвани за направата на хореографии. От този момент това се преустановява", обявиха от клуба на привържениците в средата на февруари.


От случая със "Сиони" насам "Левски" няколко пъти е бил наказван и глобяван заради поведението на свои привърженици. Последният казус е свързан със срамното отпадане от "Вадуц" в началото на този сезон. Безредици, хвърляне на предмети, опит за нахлуване на терена и расистки прояви донесоха на сините глоба от 40 хил. евро и наказание от УЕФА и в следващите си два мача в Европа отборът ще играе пред празни трибуни.


Новото ръководство на сините приема по неволя това наследство, но вече търси начини да избегне подобни проблеми. Въпросът е дали ще успее.


Как се става собственик на "Левски" - четете тук
Кой е Павел Колев - човекът, натоварен да промени затъналия "Левски" - четете тук
Свързан ли е Васил Божков със собствеността на "ЦСКА 1948" - четете тук
Спас Русев и магията "Левски": от бръснарницата в Перник до неизпълнените цели - четете тук

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3215 Весело

  Да дадеш без пари акции на фенове и те след това с години да те вкарват от скандал в скандал - безценно. Описаното горе на мен ми прилича на някакви гангстерски или мафиотски войни, направо срам.
  Ето затова Домусчиеви отидоха в Разград и проектът им се получи във футболен и финансов план, макар и без много фенове.

 2. 2 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Някакви безработни лумпени , превърнали стадионите в място, в което избиват зъбите на съперниците и комплексите в себе си, за които футболът е само маскировка и удобно място за срещи, на които да си покажат бабаитлъка.
  И видите ли, това трябва да е проблем, който да решат ..... футболните собственици!?
  Да, то е и техен проблем, защото прогони нормалните хора.
  Затварянето на "Г" сектор бе крайна мярка, но отмяната й доведе до напълването му с лумпени и изпразването на всички останали сектори.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 3. 3 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Преди доста години, след трагедията на "Хейзъл", предизвикана от същите малоyмници като тези, УЕФА взе решение да отстрани английските отбори от всякакви участия в срещи под нейна егида.
  Тогава Английската футболна асоциация, спортните медии и самите футболни клубове застанаха пред дилемата кого да изберат - "ултрасите" или нормалната публика.
  Избраха второто и това после им се отплати хилядократно.
  След години правилността на този избор се потвърди и английската висша лига се превърна в най-гледаното и касово зрелище.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3215 Любопитно

  Божков няма нужда да открива топлата вода по отношение на борбата с футболните хулигани - преди 30 г. Великобритания се справи абсолютно категорично и виждаме къде са те сега, а къде сме ние.
  Да видим само дали има дупе да го направи, според мен има, а ако не го направи, бял ден на Герена няма да види.

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3215 Неутрално

  До коментар [#3] от "Батко и Малчоганчо":

  на абсолютно едно мнение сме, да видим, крайно време е левски да стане нормален отбор.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  " За "Левски", особено в настоящата ситуация, е от съществено значение да обедини публиката и да я привлече на стадиона."
  ................. .
  Най-вече под козирката!

 7. 7 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Божков надали ще плаща на феновете, по-скоро ще ги изгони ако правят зулуми на мачовете. Познавам много левскари, които не ходят на мачове заради тези олигофрени.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  "Война м/у феновете"?!
  Работата не е за Божков, а за полицията, съда и наказателната с-ма.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Определено не съм фен на Божков, но ако някой може да се справи с тези иди... това е той!!!

 10. 10 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Не няма да се справи! По ясен отговор? Това е все едно да правиш референдум :) и да чакаш това да оправи нещата и реши проблемите.

  agent
 11. 11 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Нормалмоте фенове (вкл. аз), от много години не стъпваме в сектор Б, заради малоумното държание на шепа човекоподобни.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Нещата са много по-прости.
  1. Не е работа на В. Божков и "Левски" да се справят с подивелите "фенове", а на МВР и Прокуратура;
  2. Т. нар. "фенове" са необходими на управляващите за разни контрапротести, или да бият протестиращите, без да намесват полицията.

  Феновете са много добре организирани - имат си даже Асоциация на фенклубовете, с председател или координатор, др. Елена Владимирова Тодоровска - адвокат (но не може да е без възнаграждение като координатор на асоциацията)

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6009 Любопитно

  Съблекателите на Петев, от коя фракция бяха, че им изгубих нишката? От запад, от юг или от тръста?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Какво е това фракция? Няколко десетки пишемета, дойстойни да бъдат привърженици на Литекс, си играят на мъже. Любовта към Левски не може да бъда на фракции. Нека всеки, който принадлежи към фракция да знае, че така застава срещу Левски.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Никой не казва за наркотиците и парите в цялата тая работа :-)

  Хайде де, журналисти сте, дявол да го вземе, не е трудно да се разровите малко.

  Какви спорове, какви войни за един отбор, дето отдавна е забравил какво е купа?!

  Ми естествено, че за друго се джафкат!

  И понеже е повече от видно, че полицията нищо не иска да направи по въпроса (че нали и те са в играта!), остава Божков да ги нареди по свои схеми и толкоз!

  На никого няма да липсват, парите и стоката пак ще си тече, просто трябва една силна ръка.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Левскар съм откак се помня. Но тези фракции които са всичко останало но не и плод на любов към името на клуба трябва да бъдат принудени да се саморазпуснат. Спира им се кранчето и остават без въздух. Заедно с полиция, прокуратура и съд всички за които фенщината е само повод и прикритие за цитираните в статията зулуми нямат място на стадиона. Под ключ и кой каквото е дробил да го сърба. Така ще се върне и нормалната публика. Големи усилия ще да са и не само от страна на новите силни на Герена но всичко останало означава продължаване на свличането.
  По-добре край с ужас, отколкото ужас безкрай.

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Абе те тия като у парламента са се нароили. И сега некой ще ги сдобрява. А тоя Божков да нема политически мераци и да търси известност или просто усеща, че милиардите му носят още по-голяма неприязън у хор'та и, че им е през оная работа за боклу.ите
  "Синя хунта" - много ще им отива на герберите...

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Ето за това Киро Гела не взе ЦСКА. Защо му е да го глобяват и да му трошат стадиона някави пияни и надрусани лумпени, на които всъщност изобщо не им пука за футбола. Повечето собственици именно за това вземат клуба, за да овладеят тия криминални елементи и да ги накарат да работят за тях. Божков очевидно колкото и да го правим престъпник, не цели това. Може би трябва да вземе в клуба дедо Боре и да му каже да говори със зет си да ги укроти малко

 19. 19 Профил на Luis Bunuel
  Luis Bunuel
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мутрата /разбирай Черепа/ ако не "оправи"мутрите" кой друг? Държавата ли? Пак ли на държавата ще се чака да оправя вътрешните бакии на един футболен клуб, па макар и ведомствения такъв на МВР?!

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 570 Неутрално

  От хиляда години проблеми между двама се появяват заради жени и пари. При левскарите не усетих такива житейски казуси...

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Да ама изпускаш един важен момент - в Англия това го прави футболната асоциация и всички клубове заедно. Божков сам както ства ясно от случая ЦСКА не може да се справи.
  А и Англия.. къде па да е толкова? Перат едни 100 пъти повече пари от нашите, защото са повече хора и клубовете им са много по-популярни по света, заради историята си

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#19] от "Luis Bunuel":

  Божков никога не е бил мутрата с наказателните бригади и пропадналите наркомани. Той си е комарджия от малък. Разбира се има си хората и за "силовата" работа предполагам, но никога не се е забърквал с най-големите утайки които се трепят по улиците

 23. 23 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Наричаните от медиите "Лидери" на червените фенове - Р. Петров (Животното) и Велчев (Кюстендилската слива) са криминални типове, които Ганчев извади от затвора и може да ги върне там по всяко едно време. Те са станали част от антуража му, превърнати в щатни надзиратели на стадото.
  Не знам "лидер" на кого може да бъде някакъв безработен наркопласьор, който е зарибявал деца и е разбил десетки съдби и животи?

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 24. 24 Профил на отец Богомил
  отец Богомил
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Комунистическото изчадие черепа - вън от любимия клуб!
  Истинските левскари няма да стъпим на стадиона докато тоя е собственик.
  Анатема!
  Левски вековень!

  "Покайте се неверници божии, инак мрак ще възселя над земята!" https://www.facebook.com/bogomil.roussev
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  До коментар [#24] от "отец Богомил":

  Черепа е най-добрия от лошите :) Кой да вземе клуба иначе? Чичо Венци? Праховеца и Гърнето? Чорни? Гигов? Домуза? Крушарски? Пеевски? кой?
  За мен Божков е за предпочитане пред всички тия.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Похвала за статията. Тя е пълна с грешки, но все пак е опит за разнищване на темата, което е стъпка в правилната посока.
  Разбира се, пак е пълно с експерти, които ни обясняват колко са лоши нашите хулигани, как е в Англия и какво трябва да се прави.

  Грешната фактология:
  Тръст Синя България не е на умерените привържениците. Първо, основна част от смисълът на тази структура беше подменена още при създаването й, а основните инициатори дори не влязоханв нея. После малко по малко тръста стана притурката на София Запад, която има лице пред медиите, щото Младежа няма.
  НПК отдавна е подчинена на СЗ, Гуги си остана шефче под чехъл, а Степан, макар и умен, си остан незначителен.
  ЮД впрочем далеч не са ангелчета. Като цяло фракциите са вредно явление във фенството и особено за отборите си, най-вече заради политическата си обвързаност, която се обусловява в криминална власт.

  И понеже започнах с хулиганството, да продължа - у нас футболно хулиганство няма, колкото и да им се струва различно на експертите горе. Но има потенциал за такова, дори наченки на такова, а родните институции, и собственици на клубове са тотално неадекватни по темата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Тези фракции, сектори и какви ли не са изключително удобни на определени хора. Иначе отдавна да са ги разпръснали.

 28. 28 Профил на SS LEVSKI
  SS LEVSKI
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ше се справи он.....нанай
  С ултрасите никой никога не се е справял!!!!
  начи тея лапачите от люлин пак се правиха на големи оня ден, ама другио път секи ше е у А сектор!!!!

  южна фракция обединени!!!! и само Левски оле

 29. 29 Профил на LFC
  LFC
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой не казва за наркотиците и парите в цялата тая работа :-)Хайде де, журналисти сте, дявол да го вземе, не е трудно да се разровите малко.Какви спорове, какви войни за един отбор, дето отдавна е забравил какво е купа?!Ми естествено, че за друго се джафкат!И понеже е повече от видно, че полицията нищо не иска да направи по въпроса (че нали и те са в играта!), остава Божков да ги нареди по свои схеми и толкоз!На никого няма да липсват, парите и стоката пак ще си тече, просто трябва една силна ръка.
  —цитат от коментар 15 на Боби Колев


  Наркотиците и парите или...Парите от Наркотиците?!

  Всичко пак ще се окаже, че опира до обикновен "Бизнес" и разпределение на територии.

  После да разправят пак - идеали, сърца, души...
  Само кофти, че намесват в лайната и името на Апостола....

 30. 30 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1853 Неутрално

  А че той черепа ако иска да го реши тоя проблем, ще го реши за еди ден. Заминават всекакви охранителни фирмички и лапачка, идва полиция, опрасква няколко дилърчета и се приключва. Същото и в тирето с онези животинките. А познай защо не става точно така.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 31. 31 Профил на Монтезума
  Монтезума
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Истината е, че просто хулигани на стадиона НЕ трябва да се допускат. Да в началото ще се усети отлива, защото в момента повечето запалянковци са от лумпен нагоре. Няма как да си водя детето в сектор А и основната песен около нас да е "шибай мъртвите" пееща се от някакви ПОЛУХОРА, липсващи им първите 20 години. Та когато тези хора се махнат от стадиона с времето ще дойдат повече хора с деца и въобще ще бъде празник, а не зверилник.

 32. 32 Профил на Монтезума
  Монтезума
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Във Англия преди е било същото, сега даже запалянковците си пият заедно бирата с весели закачки помежду си. А в България на последния мач сега на Васил Левски трябваше да чакаме 30 мин на изходите като затворници за да не би да се засечем някъде с фенове на ЦСКА !?!

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#30] от "Свинчуга":

  За ден не, но за сезон-два, да.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 250 Разстроено

  На пумията утайката, ето това са ултрасите. Те заедно с разглезените свръхплатени футболисти и силиконовите феи, които се въртят около тях, залаганията и черното тото развалиха футбола и от години не го следя този спорт. Фенове, които вместо идеали делят нарко пазари в София, не са никакви фенове, а престъпници и мястото не им е на стадиона, а в затвора.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#32] от "Монтезума":

  Глупости...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 615 Неутрално

  На Черепа му е все тая как ще свърши тази "война". Така или иначе, той не "се ангажира", а го "ангажираха" да издържа "Левски". И, смятам, две мнения по този въпрос няма.
  Друго, не маловажно - дава му се възможност когато си поиска(разбирай - неизпълнени ангажименти от "назначилия" го), да абдикира от клуба, под претекст, че не е там да му се петни името.

 37. 37 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  На снимката - български министър на официална среща с доказан и осъден наркопласьор. Е*ем ти държавата.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#36] от "j.h.jazz":

  Как го ангажираха и кой?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Монтезума
  Монтезума
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#35] от "Darth Plagueis":

  Ами незнам кое е "Глупости" бях на Евертън срещу Уулвърхямптън преди 3 седмици и заедно си седяхме преди мача без да е имало проблем.

 40. 40 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Аз се чудя как така лумпените от софия запад си продават спокойно наркотици я сектор Б по време на мач, а то охранителната фирма си била тяхна. Това трябва да се промени. Кой нормален ще заведе детето си на мач ако на съседната седалка въртят бизнес с наркотици. Фирмата да се разкара.

 41. 41 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не, Левски и в частност Васил Божков не могат да превъзпитат маймуни

 42. 42 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#24] от "отец Богомил":

  Ти като не искаш мутри за собственици колко пари си дал на отбора. Купи ли си оригинална фанелка, а не турски от които отбора не печели. Куоуваш ли си редовно билети ?

 43. 43 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#36] от "j.h.jazz":Как го ангажираха и кой?
  —цитат от коментар 38 на Darth Plagueis


  Нали си "вътре в нещата", що питаш мен? Или ще ми разказваш "Приказки под шипковия храст"?

 44. 44 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Искрено недоумявам колко безпощадно празен трябва е живота (за главата не смея и да говоря) на човек, превърнал в основна цел на живота си побоища с хора, които, съвсем случайно харесват ритнитопковци в друг цвят. От ЦСКА бях, преди да се объркам ся има ли ги, няма ли ги. Гледам с еднакво удивление хора, които пяна им излиза на устата как "Левски е религия! На народа! Като поддържаме отбора ние защитаваме ценностите на Левски!!!" и другите, дето обясняват, че с ЦСКА са се родили, с ЦСКА ще умрат.

  Малоумно е. Безумно е. Абсурдно е. Спортът е създаден за удоволствие и радост, не за психопатия, ве, хора.

  Вселената има край, човешката глупост ... знаете.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Весело

  До коментар [#14] от "Мизийски ☦":...Любовта към Левски не може да ...”

  Каква любов бе, та това е просто един спортен отбор, я се вземи в ръце :))))))

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#39] от "Монтезума":

  Не знам на какво си бил, но хулиганство в Англия е много, много над нашето. Просто вече не го дават по телевизията. В Англия, Австрия, Полша, Русия, Чехия футболното хулиганство е на такова ниво, че тук нашите са като благородни девици.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Важното е полицията да се справи и да не бъдат допускани до стадиона

  malart.blog.bg
 49. 49 Профил на Suicyco
  Suicyco
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":

  Именно - #КОЙ!

  Trump=Putin=Orban=Maduro=Borisov
 50. 50 Профил на kalts
  kalts
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Коренът на проблема е превръщането на НКП/СЗ в професионални фенове - нещо, което те сами си издействаха на мачовете със Сиони и Барселона. Изнудиха Батков да поемат охраната чрез ЛСФК Секюрити, след което бавно и постепенно овладяха кетъринга, феншопа, левче от билетче и тн. В това време превзеха и Тръста отвътре. Контролът над сектор Б се утвърждаваше чрез побой над несъгласните със статуквото на всеки по-голям мач. Тази шайка от платени фенове се превърна в тумор за клуба, който освен че цоца пари, нанася и щети с всички тези глоби и наказания. Очевидно фирмата за охрана не може да си свърши работата, допускайки всички тия изцепки, защо тогава договорът си върви? От десет години върви тенденция нормалните хора да се изнасят от Сектор Б и да отиват в А, поради което секторът от страшилище за противника се превърна в посмешище... И явно все по-зле ще става. Правилният път за Левски не е обединение между феновете, а изолация на НКП/СЗ, бойкот на Сектор Б в този му вид и орязването на всичките им канали за прибиране на пари от клуба. Пълна финансова независимост между клуб и фенове, а впоследствие брутални наказания при опити за ново изнудване.

 51. 51 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Статията е колкото дълга, толкова повърхностна и неточна. Личи си, че авторът е незапознат с проблема или силно предубеден, за което свидетелства и анонимността му. Че става въпрос за междуличностни конфликти и его е абсолютна лъжа и опорна точка #1 на престъпниците от сзнкп. Сектор Б и Тръста са окупирани от група пласьори, които нямат нищо общо с Левски и най-нагло използват клуба като параван за основната си дейност - наркоразпространение. Не само Л.К. - Младежа, а мнозинството от членовете на групировката СЗ са били съдени или осъждани. И ако авторът си беше направил труда да вникне в детайлите, щеше да научи, че Ивелина Льондова и Мадлена Калчева, които са формалните собственици на ЛСФК секюрити са жените на Любомир Костадинов и дясната му ръка Антон Калчев. И ако някой не схваща, ЛСФК Секюрити не е фирма на привържениците на Левски, а семейна фирма за обогатяването на лидерите на сзнкп. Получава се абсурдния парадокс престъпниците да от сзнкп да се самоохраняват, а стюардите да тормозят публиката на Левски. Тодор Батков пръв започна да плаща такса "спокойствие", която е замаскирана под договора за охрана на силно завишени цени. Ако Божков иска да има подкрепата на синята общност едно от първите неща, които трябва да направи, е да прекрати договора с лсфк и да ги изгони от стадиона.

  Информацията за Тръста също е изключително неточна. Единственото вярно е, че се роди като организация на умерените привърженици на Левски. В началото сред приоритетите бе справянето с престъпниците от нкп, което разбира се привлече много свестни хора. Около 2 години след създаването си Тръста беше превзет по класическа схема с пълномощни. Членовете на управителният съвет бяха подменени с такива от сзнкп, като единствено Васил Колев остана. По-късно се разбра, че е знаел предварително. А цялата операция бе организирана от лицето Димитър Костадинов, известен като Малкия Младеж. Не, общата фамилия и прякорите не са случайност: брат е на Любомир Костадинов - младежа. В следващите няколко години Тръст "Синя България" се превърна в казионна организация и основен стълб на анти-левскарската криминална структура София Запад. Членовете на тръста от 1400 намаляха на под 100. Вместо да се води от интересите на Левски Васил Колев, както го задължава устава, под който сам се е подписа, по цял ден се изявява във фейса като личен PR на сз. Дребна душица и предател на синята идея

 52. 52 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Първо и важно е, че мачаджийте са си лумпени !
  Второ, и важно е, че тия въпросните пък са такива лумпени и комплексари прости, че не е истина.

  Попаднах в тяхна агитка с колата сега на последното дерби !
  ЕБ@СИ лумпените селски и кретени !

 53. 53 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Статията е колкото дълга, толкова повърхностна и неточна. Личи си, че авторът е незапознат с проблема или силно предубеден, за което свидетелства и анонимността му. Че става въпрос за междуличностни конфликти и его е абсолютна лъжа и опорна точка #1 на престъпниците от сзнкп. Сектор Б и Тръста са окупирани от група пласьори, които нямат нищо общо с Левски и най-нагло използват клуба като параван за основната си дейност - наркоразпространение. Не само Л.К. - Младежа, а мнозинството от членовете на групировката СЗ са били съдени или осъждани. И ако авторът си беше направил труда да вникне в детайлите, щеше да научи, че Ивелина Льондова и Мадлена Калчева, които са формалните собственици на ЛСФК секюрити са жените на Любомир Костадинов и дясната му ръка Антон Калчев. И ако някой не схваща, ЛСФК Секюрити не е фирма на привържениците на Левски, а семейна фирма за обогатяването на лидерите на сзнкп. Получава се абсурдния парадокс престъпниците да от сзнкп да се самоохраняват, а стюардите да тормозят публиката на Левски. Тодор Батков пръв започна да плаща такса "спокойствие", която е замаскирана под договора за охрана на силно завишени цени. Ако Божков иска да има подкрепата на синята общност едно от първите неща, които трябва да направи, е да прекрати договора с лсфк и да ги изгони от стадиона. Информацията за Тръста също е изключително неточна. Единственото вярно е, че се роди като организация на умерените привърженици на Левски. В началото сред приоритетите бе справянето с престъпниците от нкп, което разбира се привлече много свестни хора. Около 2 години след създаването си Тръста беше превзет по класическа схема с пълномощни. Членовете на управителният съвет бяха подменени с такива от сзнкп, като единствено Васил Колев остана. По-късно се разбра, че е знаел предварително. А цялата операция бе организирана от лицето Димитър Костадинов, известен като Малкия Младеж. Не, общата фамилия и прякорите не са случайност: брат е на Любомир Костадинов - младежа. В следващите няколко години Тръст "Синя България" се превърна в казионна организация и основен стълб на анти-левскарската криминална структура София Запад. Членовете на тръста от 1400 намаляха на под 100. Вместо да се води от интересите на Левски Васил Колев, както го задължава устава, под който сам се е подписа, по цял ден се изявява във фейса като личен PR на сз. Дребна душица и предател на синята идея
  —цитат от коментар 51 на _1914_


  Много интересен материал. Факт е, че заради тези крайни зверове от с-з, които по поведение напомнят ислямската държава, вече не мога да гледам синия отбор. А някога той беше символ на свобода, а не на фашизъм...

 54. 54 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 277 Весело

  От хиляда години проблеми между двама се появяват заради жени и пари. При левскарите не усетих такива житейски казуси...
  —цитат от коментар 20 на man_un


  Ти сега геюве-бедняци ли ги наричаш?

 55. 55 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 615 Неутрално

  С'я, Черепа лиценза ли да спасява, лумпени по градинките ли да гони, козирка ли да прави, мачовете ли да нарежда, търгове за магистрали ли да пИчели...кое по-напред?

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#39] от "Монтезума":

  Добре че не си бил на гостуването на Евертън на Милоу можеше да отнесеш некоя ножка...
  Който и да изгони нарко фракцията от Герена ще заслужи медал, бях в сектора по който хвърляха бомби срещу Сиони с удоволствие и днес бих удушил някой от извършителите.

 58. 58 Профил на Монтезума
  Монтезума
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Казах ти на какво съм бил, на мач в Англия и според мен ей така си пускаш едни приказки, а сигурно през живота си не си бил на тези места за които говориш.

 59. 59 Профил на kalts
  kalts
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да добавим и откъде идва основното разделение между двете страни - едната иска финансово независими фенове и клуб, а другата не е съгласна... Май е очевидно коя позиция е правилната...

 60. 60 Профил на Монтезума
  Монтезума
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#57] от "nwj49315903":

  Може и така да е , може и по случайност да съм попаднал сред по възрастни хора с нормално мислене. Около мен имаше и малки деца и се държаха нормално. След три седмици отидох в А сектор с детето си на Левски-ЦСКА и някакви младежи пред мен 20 минути пееха" шибай мъртвите" (визират ЦСКА). Може и от годините да е (вече съм на 40), но повярвай ми за един нормален човек това не е нормално.

 61. 61 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Лумпенизирани и нагли лица, навлекли червени, сини, жълти или черно-бели тениски окупираха стадионите. Плашат и отвращават нормалните привърженици с животинско поведение. Когато държавата е в ръцете на мафията, спорта къде да е?

 62. 62 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#57] от "nwj49315903":

  ее ти къде отиде с милоул. тея са с най-мръсните
  хулигани евър.
  тман пак да почна да ходя на мачове на Левски
  и тея уволниха Славиша стоянович.
  за последно гледах резила срещу Сараево преди годии.
  направо луднах.

 63. 63 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#53] от "Alex Prime":

  Винаги можеш да се преместиш в А.

 64. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#51] от "_1914_":

  Тук мога да се подпиша под всяка дума.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 65. 65 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Оф, пишат се тонове простотии и никой не иска да стане и да каже къде е проблема - в това, че София Запад държат разпространението на амфетамин в почти цяла България. Знаят го феновете, знае го полицията, но явно далаверата е твърде голяма, за да се направи нещо... после се чудим защо полицаите ни са евтини проститутки, дето за 20 -30 лева разкарват дилърите по адреси като таксита...

 66. 66 Профил на miu24600327
  miu24600327
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#64] от "Darth Plagueis":

  Подписваш се защото си бил в "Тръст Синя България" и си видял някои неща или ? Имал ли си взаимоотношения с някои лица от НКП или Тръста? Наистина няколко лица в годините направиха доста интриги между феновете, успяха да заблудят доста хора със ситуации "Крадеца вика дръжте крадеца" с които бяха набедени левскари че са откраднали пари и че са се облагодетелствали от различни кампании на синята общност. И до ден днешен продължават да съсипват левскарщината, продължават да си намират "врагове" и да насаждат омраза на левскари към левскари. Става въпрос за същите хора и същата организация за която се говори в коментар №51. Тези хора преди повече от 10 години се занимаваха изцяло с наркоразпространение, но след десетки акции по тяхната организация, намериха удобен начин да си изчистят името като започнаха да се занимават с легален бизнес покрай Левски. Създаде се кетъринг и охранителна фирма , целяща според думите им да се дава работа на левскарите и в същото време мачовете да се охраняват от левскари. Хората които организираха юбилея доста наивно подходиха към тези същите лица, като им се довериха на сляпо за едни пари които изискаха за организацията по юбилея. Дадоха им пари без никъде да се опишат и документират, т.е. въпросните пари които им бяха дадени се оказаха че не са "давани". И оттам организаторите бяха набедени като крадци облагодетелствали се от юбилея на Левски. Точно в този период агитката на Левски беше силна, благодарение на хората които организираха юбилея и тяхните съмишленици от Фонд Сектор Б. В урните за дарения за хореографии и неща свързани със сектора се събираха по 6000 до 10000 лв и това благодарение на въпросните "крадци". Явно левскарите сме балъци и сме давали ей така парите си за "нищо". Всъщност левскарите виждаха развитието на този сектор и затова си пускаха паричките в урната. И точно тогава въпросната организация начело с Л.К. - Младежа, човек с политически и полицейски чадър направи интригата и заблуди синята общност и посочи с пръст "виновните" и оттам и тръгна падението на сектор Б. Интриги след интриги, който не е съгласен с него бива определен като предател, путка или чорбар. Видно бе и защо бе пуснат на свобода от затвора, публиката на Левски в този период ставаше все по-силна , а знаем че това не се харесва на доста хора от политици до полиция. Излизайки от завтора заживя от панелка в Люлин, в луксозна къща в Драгалевци, карайки автомобил за стотици хиляди лева. Същата година и друг лидер на друга агитка бе пуснат на свобода. Случайност? Към днешна дата тези неща важат също. Една добре организирана престъпна група замаскирана от благотворителни инициативи, помощ на хора в нужда, организиране на детски турнири. Ще ви се похвалят и колко много работа е свършила тяхната охранителна фирма, нормално. На този човек му харесва да е влиятелен и има и самочувствието да го прави, защото има протекцията на политици и полиция. Естествено ще отрече такова нещо, винаги другите са с полицейски чадър, другите са откраднали пари, другите са били левскари за няма нищо. С такива интриганти и мекерета трудно се бори, корумпираната власт стои зад тях и им прави път. Пожелавам на синята общност да дойде деня в който отново ще сме единна и силна публика , без криминални лица да са лицето на публиката. Само Левски!

 67. 67 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#66] от "miu24600327":

  Това добре, ма що към мен? Какво значи отношения?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 68. 68 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#60] от "Монтезума":

  Наясно съм какво пеят и в Англия и в България, просто не е нужно да се превъзнасят едните за сметка на другите, навсякъде по света има измет независимо от възрастта.
  Разликата е, че там се вземат персонални мерки и всеки си носи отговорност за действията, в България отявлени криминални отрепки по време на мач са на пистата и дават разпореждания на тиняците под тях какво да правят докато в Англия наскоро едни фенове на Челси си изгубиха работата освен правото да посещават мачове заради обидни песни срещу еврейте от Тотнъм. Хрисимите фенове на Карамелите цял ден обикаляха Лондон за да се бият с тези на Милоу, повярвай ми че на стадиона не се пяха любовни песни.

 69. 69 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 751 Разстроено

  До коментар [#53] от "Alex Prime":Винаги можеш да се преместиш в А.
  —цитат от коментар 63 на _1914_


  Не може той е славист и ще го гърбят където и да е има опасност да го пребият и пред тях ако знаят, че е на мач.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на pmp41600418
  pmp41600418
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Ако трябва да си говорим с истинските имена на нещата, то чадърът над Любо Младежа е директно от Цв. Цв. и неговите фигури в полиция и следствие. Затова докато Борисов е на власт едни организирани групировки винаги ще са с привилегии. Затова и в момента те са оставени така свободно да си веят коня и продават сотката. Неслучайно Таки и хората около него като Младежа бяха разследвани и вкарани на топло по време на мандата на Станишев, а впоследствие купиха свободата си от ГЕРБ с протестите през 2008 и 2009 г.
  Както стана ясно и Божков не е в Левски по собствено желание (същото и с Ганчев - много бързо хората забравиха за захарните заводи), така че най-вероятно който първи сгафи от НКПСЗ или "Ултрас Левски" най-вероятно ще изхвърчи от стадиона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK