Матиас Майер - екстремният скиор от "ничията земя"Всяко приключение на Матиас Майер започва с раждането на една идея. Спонтанността на екстремния скиор го отвежда до най-отдалечените места, където получава възможност да изживее страстта си.


Австриецът се запалва по фрийрайдинга още от дете, когато често кара ски извън отъпканите писти. Времето в планината го откъсва от скуката и го зарежда с добро настроение.


"Можеш да се насладиш на природата и в същото време да правиш нещото, което ти доставя положителни емоции. В ските имаш свободата да правиш това, което искаш, по свой собствен уникален начин", каза Майер пред "Дневник" при гостуването си в България за фестивала на екстремните спортове - "Банско филм фест".
Навлизането на по-леки ски в началото на века е главната причина за бума на фрийрайдинг движението в Европа. Вълната увлича и Майер, чийто професионален път започва през 2009 г.Австриецът е завладян от предизвикателството и адреналина. Експедициите му помагат да тества възможностите си до определена граница, без да предприема ненужен риск.


"Опитвам се да не поемам голям риск, за да съм в безопасност, доколкото е възможно. Премислям и планирам всичко, което правя, конкретно за експедиции в отдалечени райони. Страхът е добро мерило, за да разбереш дали да спреш", заяви Майер.


Той вярва, че психологията е ключът, който може да те направи успешен в ексремните спортове и в същото време да спаси живота ти. В труден момент 37-годишният австриец предпочита да потърси решение на проблема, вместо да обръща внимание на причината, която е довела до него.


"В стресови ситуации трябва да запазиш самообладание и да си концентриран. Така тренираш да се справяш спокойно в опасни ситуации, което може да ти послужи по-късно в ежедневието", разказа екстремният скиор.


Матиас Майер - екстремният скиор от "ничията земя"

© Matthias Mayr


Любимото му място за каране на ски е родният Кицбюел в Австрия. За експедициите обаче Майер предпочита обезлюдени и непроучвани райони. "Търсим отдалечени места, защото е интересно да си някъде, където никой друг не е бил. Това те кара да се чувстваш като изследовател", каза Майер.


Понякога липсата на повече хора около него му изиграва лоша шега. При една от експедициите до остров Онекотан той и екипът му остават изолирани за 19 дни, преди да бъдат спасени с хеликоптер.


"Лодката не дойде да ни вземе и трябваше да намерим решение как да се махнем от острова. Това беше най-лудото приключение в живота ми. В последните два дни бяхме останали без храна, но за щастие през останалото време имахме достатъчно провизии", разказа австриецът.


Матиас Майер - екстремният скиор от "ничията земя"

© Matthias Mayr


Майер определя логистиката и планирането като най-трудоемки при експедициите. Често помощ му оказват местни жители от близки градове. В последния си мащабен проект австриецът се отправи на 17-дневно приключение в Арктика, където засне филма "Ничия земя" (No Man's Land).


Според екстремния скиор именно експедициите са бъдещето на фрийрайдинга, който е преминал върха на развитието си. "Вярвам, че спортът вече достигна пика си. Не мисля, че ще се развие повече, защото няма необходимия интерес от индустрията, която да инвестира, за да се подобри положението", заяви още Майер.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK