Историята на един безсмислен преврат, или какво се крие зад конфликта в мъжкия тенис

Историята на един безсмислен преврат, или какво се крие зад конфликта в мъжкия тенис

© Associated PressПокачващото се в последните няколко години напрежение в елита на мъжкия тенис достигна нова връхна точка в края на миналата седмица, когато падна главата на изпълнителния директор на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) Крис Кермоуд.


Проектирано от председателя на Съвета на играчите към АТП Новак Джокович и реализирано от малка група в този съвет, отстраняването на Кермоуд стана факт против волята на другите големи звезди като Роджър Федерер, Рафаел Надал и Стан Вавринка.


Британецът ще напусне в края на сезона, когато ще изтече вторият му тригодишен мандат. Отказът да бъде подновен неговият договор предизвика остри реакции и разногласия между главните действащи лица в един от най-комерсиалните и бързо развиващи се икономически спортове.
Мъжкият тенис се озова в ситуация на нужда от нов шеф - наред с нужда от колективна цел, план за действие и спокойствие - което ще се окаже много по-трудна за разрешаване задача, отколкото Джокович и неговите съюзници си си представяли.


"Разбира се, че тенисът се нуждае от промяна и нови идеи. Но когато разрушавате сграда, е най-добре да имате ясна представа какво ще стои на нейно място", заяви тенис експертът Кристофър Клари в анализа си за "Ню Йорк таймс".


Как се стигна до тук


Както винаги в основата на конфликта са тенисистите, които искат да максимизират своите приходи в една свръхконкурентна среда, и собствениците и ръководителите на турнири, които искат да поддържат по-ниско темпото на увеличаване на наградните фондове.


Големият проблем е, че и едната, и другата страна са част от една и съща раздирана от вътрешни спорове организация - АТП.


Крис Кермоуд ще напусне поста си в края на 2019 г.

© Associated Press

Крис Кермоуд ще напусне поста си в края на 2019 г.


Бордът на директорите на АТП, от който зависят крайните решения, е съставен от седем души - трима представители на Съвета на играчите, трима на Съвета на турнирите и президента Кермоуд.


В случай на равенство при дадено гласуване Кермоуд има правото на решаващ вот. Нещо, което британецът предпочиташе да избягва, когато е възможно, за да не застраши подкрепата на едната или другата страна.


Това е изключително труден за запазване баланс дори при най-добрите обстоятелства. И Кермоуд - въпреки безспорния си принос за развитието на мъжкия тенис и подкрепата на най-влиятелните имена в спорта Федерер и Надал - го разбра в четвъртък.


За да запази поста си, президентът на АТП трябваше да получи най-малко по два гласа от представителите на тенисистите и представителите на турнирите. Последните гласуваха с пълно единодушие за подновяването на договора на британеца.


Това обаче се оказа недостатъчно, след като Кермоуд не получи нито един глас от тримата представители на Съвета на играчите - главния вицепрезидент на Tennis Channel Дейвид Еджис, бившия теннисист и настоящ коментатор в Tennis Channel Джъстин Гимелстоб и директора комуникации в Sportradar Алекс Инглот, брат на британския национал за купа "Дейвис" Доминик Инглот.


Защо се стигна до тук


Откакто Кермоуд застана начело на АТП през 2014 г., наградните фондове се увеличиха значително. В Индиън Уелс сумата нарасна до 9 милиона долара тази година. Тенисистите, които отпадат в първия кръг, ще вземат по 15 610 долара. Загуба в първия кръг на предстоящия "Уимбълдън" ще носи малко над 50 хиляди долара, което е ръст от 66% за шетгодишния период на управление на Кермоуд.


Той обаче е считан от някои играчи за "турнирен човек". Определение, което британецът винаги е отричал. Една от критиките му него е, че не осигурява на тенистите достатъчно пари от турнирите от Големия шлем (които са независими от АТП), и че темпото на увеличение на наградните фондове не отговаря на темпото, с което растат приходите на четирите големи надпревари.


Много често обаче Кермоуд е заемал страната на тенисистите. Холандецът Робин Хаасе, който е част от Съвета от играчите, обяви, че преди половин година членовете на Съвета на турнирите са искал да гласуват против удължаването на договора на шефа на АТП. Нещо, което по-късно беше отречено от последните.Друго от обвиненията към Кермоуд, което натежа и най-много при решението за освобождаването му, е, че има голяма разлика между парите, които топ играчите, и парите, които печелят отпадащите в по-ранните кръгове на турнирите.


"Но мнението на Кермоуд е практично. Ако играчите не са достатъчно добри, за да могат да се състезават на това ниво, значи не трябва да имат големи претенции към парите, които се раздават на това ниво", коментира Кевин Мичъл от "Гардиън".


По думите на Джокович наличието на "конфликт на интереси" е другата причина, довела до решението. "Структурата е погрешна. Президентът трябва да бъде решаващ глас в много ситуации. В повечето случаи е налице конфликт на интереси, защото трябва да избира между двете (турнирите и играчите). Затова усещам, че това е нещо, с което трябва да се справим."


"Чувствам, че е време да направим промени, с които да защитим президента, да го освободим от това напрежение и, да се надяваме, да вкараме повече независимост в нещата", каза още носителят на 15 титли от Големия шлем.


Какво ядоса Федерер и Надал


Много от звездите в мъжки тенис, сред които Федерер и Надал, се оплакаха от липсата на комуникация. Те изразиха разочарование, че решението е взето без хората от Съвета на играчите да се допита до мнението им по въпроса.


Федерер заяви, че е искал да обсъди темата с Джокович, но не е получил отклил. "Преди гласуването на играчите опитах да говоря с Новак, но той не намери време за мен. Малко ми беше трудно да го разбера. Струваше ми се най-нормалното да поговорим", каза швейцарецът.


"За мен е важно да знам защо се е случило (решението за Кермоуд) и какво ще се случва сега. Искам да знам каква е била мотивацията зад това решение, какво Кермод не е направил. Не съм сигурен какъв е планът и това е нещото, което ме притеснява", допълни той.Надал също изрази разочарование. "Никой не дойде при мен да ми обясни защо това се случва. Телефонът ми беше с мен, но никой не се обади или писа да ме попита какво мисля за това решение. Играчите, които са в съвета, представляват всички ни, а не само своето собствено мнение и е добре да попитат всички ни какво мислим. Не за всяко малко решение, но за големи решения, а според мен това е такова", каза испанецът.


Стан Вавринка заяви, че е "много, много разочарован" от решението. По думите му има много неща, които не са правилни и "някои хора в борда не трябва да бъдат там."Не съм в Съвета на играчите, не съм в борда на АТП, не знам всичко, което става, и затова не мога да говоря много по темата. Но това, което Крис направи за тениса, за всеки играч, за всеки фен, за всички, свързани с тениса, е невероятно", каза трикратният шампион в Големия шлем.


Големият проблем, който големите имена в тениса виждат в случая с Кермоуд, е липсата на ясна идея какво ще се прави след напускането му, както и фактът, че то ще се случи в момент, в който тенисът има нужда от стабилно управление.


Защо превратът беше ненужен


Една от основните причини е, че няма ясна идея кой трябва да замени Кермоуд. Гимелстоб е един от хората, които имат най-голямо желание и затова е бил сред главните инициатори на решението за освобождаването на настоящия шеф на АТП. Бившият американски тенисист обаче няма добър имидж и изглежда невъзможно да бъде подкрепен от Съвета на турнирите. Освен това е изправен пред обвинения в тежка телесна повреда по време на парти за Хелоуин в Лос Анджелис през октомври, което допълнително намалява шансовете му.


Сред споменаваните варианти е директорът на турнира в Синсинати Андре Силва, който преди време представляваше Григор Димитров. И той обаче не се радва на подкрепата на Съвета на турнирите.


Най-силният кандидат за поста изглежда изпълнителният директор на австралийската тенис федерация Крейг Тили, който беше движещата сила за развитието на Australian Open, както и един от отговорниците за създаването на отлично приетия демонстративен турнир купа "Лейвър".


Той обаче се радва на сериозно влияние в структурите, в които работи в момента, и се счита за малко вероятно да се насочи към АТП в настоящата конфликтна ситуация. Особено когато отношенията между Съвета на играчите и Съвета на турнирите са се влошили повече от всякога.


При този разрив, при тази структура на управление на АТП и при липсата на профсъюз на играчите е много вероятно да се стигне до избора на компромисен вариант. А това по-скоро ще върне ситуацията в изходно положение, отколкото да доведе до адресиране на проблемите, които опонентите на Кермоуд изтъкват. Освен това австралиецът би бил в същите "конфликти на интереси", за които Джокович упрекна настоящия президент.


Липсата на ясна посока е и това, за което изразиха най-големи притеснения Федерер и Надал. "Важно е да знаем накъде се насочва Турът - с кого и как. Има твърде много неизяснени въпроси. Може би в бъдеще ще бъдат изяснени и ще мога да съм по-спокоен, както и другите играчи, защото много от тях подкрепяха Кермоуд. Но трябва да решим накъде се насочваме, защото в момента наистина не мога да усетя пулса на посоката", каза швейцарецът.


Надал беше дори по-скептичен. "Вярвам в дългосрочните проекти. Не съм голям фен на толкова чест промени. Наистина мисля, че има много неща, които трябва да се свършат - да се подпише нов договор за финалите на АТП, задава се новият турнир АТП Къп. Когато правиш промени, преминаваш през един процес. Новият президент ще се нуждае от време, за да се запознае с всички неща и да създаде екип. Затова според мен смяната на президента ще спре процеса на подобрение в нашия спорт", каза той.


С решението за освобождаването на Кермоуд Съветът на играчите изпрати силно послание към собствениците и организаторите на турнири. Подобни политически игри обаче биха имали ефект само ако всички играчи са обединени. А настоящият случай, меко казано, не е такъв.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Весело

  Какво може да се крие, нищо друго освен голямо его :-)

 2. 2 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Джокера показа, каква малка душица е.

 3. 3 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Татко джокович нещо се изявява като мениджър - да не би да мъчат него да пробутат след някоя и друга година?

 4. 4 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 367 Гневно

  Поредния спорт, в който са важни не уменията на терена, а чупките в кръста и въртенето на задните части зад кулисите.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3190 Весело

  "....тримата представители на Съвета на играчите - главния вицепрезидент на Tennis Channel Дейвид Еджис, бившия теннисист и настоящ коментатор в Tennis Channel Джъстин Гимелстоб и директора комуникации в Sportradar Алекс Инглот, брат на британския национал за купа "Дейвис" Доминик Инглот"!?


  И това ми било "Съвета на играчите"?! Ами, честито, сигурно и те нямат конфликт на интереси?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Няма спорт без скандали.
  Това си е тежък труд и нервите са опънати.

 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Е, де...какво толкова?

  Където има много пари има и такива игри.

  Който си мисли другояче значи просто е много наивен.

  Точно като хората, дето си мислят, че тенисът е чист спорт.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Нещата не само в мъжкия тенис а в тениса не са наред въобще.Особено лошо и недомислено бяха промените в долните етажи на професионалния тенис. Това засегна десетки хиляди млади тенисисти които са пред отказване от професионална кариера. Дълго е да го обяснявам но казано накратко АТП и ИТФ с тези промени сами режат клона на който седят. Голяма глупост. Върви охромен протест и не бе лошо този който след като е седнал да пише на такива теми да се заинтересува над тези доста по-важни теми от коментираната в стаията. Не е труднода се намери информация. Не е достаъчно само да се превеждат статии..

 9. 9 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Това не е Съвета на играчите. Това са преставителите на Съвета на играчите в Борда на директорите (то си го пише, ама кой да чете). Бордът се състои от тези 7 членове, от които трима (горепосочените) се избират от Съвета на играчите (заради което се наричат представители на този Съвет в Борда). А самият Съвет има следния състав:

  Members elected by their peers to serve on the ATP Player Council through June 2020 are:
  1-50 Singles: Kevin Anderson, Robin Haase, John Isner, Sam Querrey
  51-100 Singles: Yen-Hsun Lu, Vasek Pospisil
  1-100 Doubles: Jamie Murray, Bruno Soares
  At-Large: Novak Djokovic, Stefano Travaglia
  Alumni: Colin Dowdeswell
  Coach: Daniel Vallverdu

  Президент е Джокович, вицепрезидент е Кевин Андерсън.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  Тенисът е ориентиран към бляскавите турнири и звездите, които са няколко декетки, а хилядите останали тенисисти са в дълбока сянка.
  Неслучайно, маса народ си мисли, че щом Григор е #29, вече бил копаел дъното.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Весело
 12. 12 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 451 Неутрално

  За какъв преврат изобщо става дума след като се следват правилата на организацията? Човекът си е изкарал два мандата и е време да си ходи. Да, имал заслуги, но не е вързан за поста. Мисля, че основният проблем е с възнагражденията на тенисистите, отпадащи в първите фази на турнирите и това, че те не покриват техните разходи. И че Джокович е този, който е за увеличение на тези наградни фондове.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Джокера показа, каква малка душица е.
  —цитат от коментар 2 на deymus


  Сърбин

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#2] от "deymus":

  "Джокера показа, каква малка душица е."

  Защо? Можете ли да се аргументирате? Аз мисля, че в случая е точно обратното - като водач на листата на АТП той работи за увеличение на заплащането на тенисистите на по-задно място. Какво дребнаво има в това. Освен това ако той може сам да направи нещо толкова важно защо Надал, Федерер и Вавринка (общо победители в турнири от големия шлем сигурно повече от 2.5 пъти от Джокович) да не могат обратното?
  Очевидно нещата не са такива, каквито са представени в статията, доста партизанска и едностранна.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#15] от "grajdanin1":

  Точно така ! +++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Това на Джокович отива малко на комунизъм. Да вземем от богатите и да дадем на бедните.
  Според мен Кермоуд е прав, ако един играч е добър ще прескача поне 1 кръг и ще печели. Ако не може да направи една победа и не си избива разходите с наградния фонд, да търси друга работа или да си намери спонсори.
  Очаквам скоро неолибералите да измислят нов вид дискриминация, "слаб играч". Ще почнат да реват нещо от типа "те ни дискриминират защото сме по-слаби играчи, а ние също сме хора, и трябва да взимаме колкото другите".

 18. 18 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "deymus":

  Джокера показа, каква малка душица е.
  —цитат от коментар 2 на deymus


  не мисля
  малки душици не даряват половин милион долара за пострадалите от наводнения в Сърбия през 2014

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Около големите пари е нормално да има спорове и конфликти.
  Малко не ми е ясно, защо общото утройство на АТП допуска да зависи в такава голяма степен от самите спортисти. Все пак, предвид тяхната доста ограничена грамотност, като на хора, които от 5 годишна възраст не изпускат ракетата ( не казвам че това е лошо), кога намират време да усвоят мъдростите на управлението, при твоа в една сложна междунардна организация, която зависи от публиката ( зрелището) но в много голяма степен и от спонсорите.
  За мен това обстоятелство дава възможности за всякакви манипулации.

 20. 20 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2419 Весело

  Според мен Кермоуд е прав, ако един играч е добър ще прескача поне 1 кръг и ще печели. Ако не може да направи една победа и не си избива разходите с наградния фонд, да търси друга работа или да си намери спонсори.
  —цитат от коментар 17 на ДСиБ


  И ако този принцип бъде приложен на 100%, какво ще стане с губещите в първи кръг? ....
  Аааааааа, да - ще се откажат от тениса, та да останат само минаващите поне един кръг!
  А след като тези, губещите, се откажат - какво ще се случи? Турнирите ще се играят направо от втори кръг? Или пак ще има отпадащи в първи? Май ще е второто, а, умниче?
  Сега да си спомним каква е планираната от г-н Кермоуд съдба на отпадащите в първи кръг! Дааааа - и част от бившите преминаващи втория кръг ще започнат да отпадат в първия - ерго - прав им път!
  Успяват ли едноклетъчните умничета с многозначителни никчета да осъзнаят това? Очевидно не! Затова са едноклетъчни ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 21. 21 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Не е преврат. Нито пък безсмислен. На примадоните швейцарски и на матадорите не им е по вкуса, но правилата и регламентът са спазени. Безсмислен е поредният опит на Дневник да прави от мухата слон.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 22. 22 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Забавно ми е, как нискочели човеченца, анонимни и злобни, плюят Ноле, за това, че вместо да си гледа живота и милионите, настоява за по адекватно разпределение на милионите които генерира този спорт. Вместо да е самодоволен и задоволен от статуквото, което напълно го устройва, с оглед статута му на вечен в първата десетка от 15 години, той си троши хатъра, като защитава правата на другите...

  И това му действие печели сред нашите бай ганьовци епитети като "балканец", "завистник", "разбирач", "малка душица"?!? Ей го, нашия от хасково се произнесе... нямало нужда от промени... устройва го, едва ли има мнение по темата, важно е да капе медеца...

 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2419 Весело

  Джокера показа, каква малка душица е.
  —цитат от коментар 2 на deymus


  Хахахахахххаххаххххххх, вицът на деня - човекът, който се опитва да запази интереса на младите към професионалния тенис, при това за сметка и на собствените си финансови приходи, бил "дребна душица", а лакомите мултимилионни гарги, които моментално гракнаха срещу това предложение - " великодушни джентълмени", може би?

  Мараба, С-ДС доносници!
 24. 24 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#17] от "ДСиБ":

  Щеше да важи глупавичката ти теза, ако Джокера беше 255 в ранглистата, незнайна как наместил се в ръководните постове на АТП. Но излиза, че със своите действия, сам Ноле си бърка в джоба... което сигурно те хвърля в шок и тъч, как някой може да надмогне личното в името на общото... кофти, сигурно няма да може да спиш тази вечер?

 25. 25 Профил на smarty_v
  smarty_v
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Поредна тенденциозна статия по тема, която много малко хора разбират. Но някак си най - важното се вмъква между другото, а то е че Ноле и съвета се борят за повече пари за по задно класирани тенисисти, за които е адски непосилно да са в час със съвременните изисквания и условия на тази жестока игра. Кермоуд казва, който не е достатъчно добър (разбирай топ 100) да духа супата, в спорт който хиляди се борят да додрапат до там, и тука се намират хора, които намират тази достойна позиция на предно класирани тенисисти за "мижитурки". Мъка!

 26. 26 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Какво толкова коментирате едно удряне на топка? Половината от вас няма да уцелят корта, ако хванат ракета.

 27. 27 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Разстроено

  В крайна сметка, ства въпрос за едни пари... Всичко в света се върти около тях...

 28. 28 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Лично мнение. Статията не е лоша, въпреки че е събрана от доста източници. Но така наречения инициатор, не е добър като личност и човек... Не е мое изказване, а написано преди години, когато беше на върха. Пример - Ланс Армстронг, той го нападна така остро, че доста хора не само от спорта, а и от шоу бизнеса се възмутиха... Не коментирам станалото впоследствие с Ланс, но поведението на въпросният тенисист, за човек от друг спорт, с други натоварвания и тренировки, съветите които даваше, считайки се за последна инстанция, показаха манталитета му....

 29. 29 Профил на vilian
  vilian
  Рейтинг: 369 Неутрално

  По малко пари, по малко грижи.

 30. 30 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#17] от "ДСиБ": "Това на Джокович отива малко на комунизъм. Да вземем от богатите и да дадем на бедните."
  - Явно "комунизма ти е объркал главата. Никой от никого не взима. Рано отпадащите са талантливи тенисисти и невъзможността да си плащат разноските за участие в турнирите, ще ги принуди да се откажат. Джокович се бори за разпределение на наградните фондове по такъв начин, че да не се губят талантливи те млади тенисисти за спорта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK