Алпинистът Атанас Скатов ще опита да изкачи седми осемхилядник

Алпинистът Атанас Скатов ще опита да изкачи седми осемхилядник

© facebook.com/14x8000Алпинистът Атанас Скатов се насочва към нова експедиция, като през април ще направи опит за изкачване на третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м). Той обяви, че не е проучвал осемхилядника.


"Аз не обичам да проучвам върховете предварително. И сега е така – не съм го проучвал. Искам да отида и да усетя всичко сам. Всичко зависи от времето, дали планината ще те допусне", каза Скатов пред Би Ти Ви.


"Това ще ми бъде 17-а експедиция. Никога не можеш да бъдеш в максимална степен подготвен, винаги може да има изненади. Но трябва да се мисли позитивно и вярвам, че всичко ще бъде идеално и ще успея", продължи той.
Според него Канчендзьонга е опасен връх. "Смятам да се катеря без употреба на изкуствен кислород, което допълнително прави по-труден опита", заяви Скатов.


Българинът е изкачил шест осемхилядника, като два пъти е бил на Еверест. На 13 май 2018 г. той стъпи на шести осемхилядник - Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.


Стремежът му е да изкачи всички 14 осемхилядника. Намерението му е след Канчендзьонга през лятото да се насочи към други два осемхилядника.


Скатов подчерта, че му е много трудно да търси финансиране и благодари за подкрепата, която е получил от есента насам.


На 21 май 2014 г. Боян Петров стана първият българин, изкачил Канчендзьонга.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK