Изкуството на футболните "ултрас творци"


Спомняте ли си как Дарт Вейдър се появи с шал на ЦСКА? През декември 2015 г. привържениците на червените привлякоха вниманието на водещи световни медии с "междузвездната" си хореография от мача със "Созопол" за Купата на България.
Малко повече от три години по-късно феновете от сектор Г отново заслужиха високи оценки с изпълнението си. В двубоя с "Берое" преди седмица те пресъздадоха на трибуната играта "Тетрис", известна от 90-те години, като спускаха един по един картонени елементи, за да се получи надписът "ЦСКА".


Създаването на хореографии е част от т.нар. "ултрас сцена". В това поле привържениците на отборите от цял свят се стремят да изразяват любовта си към клуба, да изпращат послания, да си съперничат помежду си и да се забавляват.


Истината обаче е, че става все по-трудно, смята един от феновете на ЦСКА, който е участвал в изпълнението на тетрис-хореографията. Чарли, както е познат във фенските среди, разказа пред "Дневник", че има много предизвикателства в създаването на отличаваща се творба.


С внимание към детайла


Футболните запалянковци често са свързвани със създаването на проблеми около мачовете. Те обаче имат и друго лице - на своеобразни творци. А пътят към създаването на успешната хореография е труден.


Процесът от раждането на идеята до правилното ѝ изпълнение изисква огромно внимание към много детайли, разказва Чарли. Необходима е добра преценка кога и как да се направи хореографията, трябва да се знае какви са характеристиките на стадиона, на който се прави, да се съобрази колко хора ще има на трибуната и т.н.


На първо място стои осигуряването на средства, като това става чрез кампании и дарения сред запалянковците, посочва той. "Идеите се предлагат и се обсъждат, след това се възлага да я рисува художник, който може да е част от сектора. В сектора има различни групи, като всяка има различен стил", казва Чарли.


Подготовката на проекта включва компютърен план, на който се вижда пътят на всеки елемент, за да отиде на мястото си и да се изпише "ЦСКА"

Подготовката на проекта включва компютърен план, на който се вижда пътят на всеки елемент, за да отиде на мястото си и да се изпише "ЦСКА"


Той определя тетрис-хореографията като нискобюджетна, тъй като тя е струвала около 300 лева. Изпълнението ѝ обаче е едно от най-трудните, защото не е статична с вдигане на картони или разпъване на голямо знаме, а има движение на много елементи.


Чарли определя като една от най-сложните хореографии на агитката на ЦСКА тази, при която лъв "разкъса" емблемата на "Левски" в дерби между двата отбора през 2009 г. "Беше много сложно да изчислим платът да не се разкъса. Това беше една от първите хореографии с движение в България".


Другите трудности са свързани с опазването на идеята в тайна, за да не научи съперникът, както и да се "лавира с полицията". "Трябва да мислиш кое и как може да влезе на стадиона, защото предмети над метър не могат да се вкарват."


В България стадионите създават допълнителен проблем заради остарялата инфраструктура. "Имаме куп идеи, които отлежават, защото засега няма как да се изпълнят", разказва Чарли.Бъди оригинален


Като всяка страст и крайната любов към клуба е свързана с лишения. Подготовката на хореографията изисква много усилия и време. "При нас един е дизайнер, друг е архитект, имаме деца, семейства, но затова е ултраско - защото е крайно, самата дума това показва. Отнемаш си от времето, лишаваш се от нещо", казва привърженикът от сектор Г.


"За големите мачове се започва месец по-рано с идеи, подготовка. Стои се по нощите и се рисува. Идват хора след работа, стоят до 10-12 вечерта. За мащабните проекти се работи денонощно, въртим се на групи, защото един художник сам не може да се справи", добавя той."Идеята е да направиш нещо идейно, да го направиш сам, дори и да не се получи идеално. Гледаш да правиш нещо ново, макар че вече е много трудно, защото се правят навсякъде. Предизвикателството е по-скоро между феновете, да се докажеш."


Той изтъква, че макар повторението на хореография или идея да е удар по имиджа на всяка група, на практика няма как да се знае всичко, което е правено. "В момента най-развиващата се сцена е Индонезия. Някой от масовата публика чувал ли е за това? Но там са над 200 милиона души, правят хореографии и в трета дивизия."


"Трябва да правиш нещо, което хем да е разпознаваемо, хем да е изпълнимо. Задължително е да се проверява на локална сцена какво е правено, защото не можеш да повтаряш нещо, което вече е правил съперникът. Имало е случаи, в които "Левски" са повтаряли наши неща, без да се усетят, което е абсурдно", посочва Чарли.По думите му ултра сцената привлича младите. "При нас хората са от 16 до 46 годишни. Идват нови хора - точно хореографиите са нещото, което привлича младите. Като цяло е проблем на обществото, че младите трудно се привличат към каквото и да е, защото нямат интереси, но все пак идват хора."


Чарли допълва, че хореографиите далеч не са само за футболна територия. В годините такива е имало и в други спортове, включително и за волейболния отбор на червените.


На волейболния мач между ЦСКА и италианския "Латина"

© facebook.com/PvkCska/

На волейболния мач между ЦСКА и италианския "Латина"

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Kaкво ли не опитват привържениците на позора, за да подредят тетриса - Литекс е Цска. Да, ама, не...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 2. 2 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Тетриса, както и ЦСКА са руски творения.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  На някои НЕ му се подрежда тетриса обаче...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  РЕКЛАМНИ повръщни като тази,

  не следваха ли да се обозначават с анонса

  ПЛАТЕНА РЕКЛАМА

  Зер, за ПРИПОЗНАВАЧИТЕ е важно да се повтаря

  една лъжа хиляда пъти......

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Любопитно

  ЛИТЕКС НЕ Е ЦСКА
  —цитат от коментар 5 на Hawaii


  Едни други ултраси направиха хореография точно на тема

  ЛИТЕКС НЕ Е ЦСКА

  За това специална статия ще има ли в Дневник ?!?!

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  За всеки отбор си има ултраси :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 8. 8 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Такива материали създават настроение и предават по-приятно лице на ултрасите. Говедата вместо да тролят, могат да идат да пребият някой и да изкрещят "зиг хайл". В това им е силата.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":За всеки отбор си има ултраси :)))
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  Така е,

  но НЕ ЗА УЛТРАСИТЕ НА ВСЕКИ ОТБОР

  ИМА РЕКЛАМА в ДНЕВНИК

  РЕКЛАМАТА на ЛИТЕКС

  изглежда е с ПРИОРИТЕТ

 10. 10 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  Божидар Къртунов е от ЦСКА, разбрахме. Отдавна.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 11. 11 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#10] от "deutschwagen":

  То цялата редакция са фенове на Тире Етрополе.

 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Много по добре е да се пише за нещо позитивно което се случва по стадионите, вместо дебилщините които отблъскват нормалните хора...

  Но като гледам как са се намъкнали двупръсточели комици които търсят хейта и омразата... и разбираш, защо дебилите по стадионите са преобладаващо мнозинство...

  Както и да е, тази хореография е позитивна, забеляза се в целия свят и беше отразена от медии и страни, които даже не знаят къде се намира България. И писаха за нас с хубаво чувство.

  Това как ще го отнемете хейтърите?

 13. 13 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#12] от "diegos":

  Точно ултрас културата, щедро рекламирана от спортните редакция и финансово подпомагана от клубовете изгони нормалните фенове от стадиона. Утрас културата е в основата на хулиганството, хейта и всички тъпотии които стават на стадиона.
  Ама като стане инцидент се винят двама, трима "лумпени", но иначе ултрасите са много печени... Ами те лумпените откъде произлизат? Точно от тази суб-култура, която била невероятно красива и не знам си какво...

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#9] от "Hawaii":

  Може.
  Но представяш ли си, някой ултрас да си смени отбора, заради реклама в Дневник?
  Аз никак не си го представям, даже ми звучи смехотворно.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на fzb24604014
  fzb24604014
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник е сериозна медия. Материалът е направен само, защото тетрисът предизвика огромен международен отзвук. Такъв, какъвто феновете от Подуене, никога не са постигали. Медии от Южна Америка и Европа писаха статии и хвалеха креативността на феновете. Такъв позитивен отзвук е рядко срещан за нещата, случващи се на нашите географски ширини. Но да, мир не ви дава, гледам. Че някой си Hawaii даже пост след пост громи с жлъч. Еми, за това не ви се получават нещата при вас, "братко". Много омраза, малко мисъл. БРАВО ЗА СТАТИЯТА.

 16. 16 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#15] от "fzb24604014":

  Материалът е направен само защото редакцията е част от агитката ви. Даже не го и крият - забележи как в заглавието се пише за "изкуство", "творци", не знам какво си още на ултрасите, а в самата статия се говори само и единствено за цска. Чак и вътрешен човек си имали.
  Това за "световното отразяване" за тетриса също разсмива. В Ютюб има някакво клипче с 20к гледания и 400 харесвания, и под него половината коментари са на български.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Така е - в дневник можеш да колиш трепеш и бесиш комуняги, герберасти, либерасти, путлерасти, негри, муслита, педали, въобще всякакви. И няма никакъв проблем. Изкажеш ли нещо за гришката и за микренските армейци...веднага излизаш в почивка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на fzb24604014
  fzb24604014
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "deutschwagen":

  хахаха, пиши в гугул cska sofia tetris и брой: франция, белгия, люксембург, гърция, испания, чили, аржентина, италия.. местни издания. боли ли?

  ако не владееш чужди езици, влез в страницата на Сектор Г, там има превод на заглавията от водещите издания.

  пожелавам ви скоро да направите хореография, без да я обръшате с главата надолу. Бу! хаха..

 19. 19 Профил на fzb24604014
  fzb24604014
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ето и линк: http://cska.bg/index.php?main_page=document_general_info&cPath=65&products_id=7845&zenid=lfe8251r93ssqurkdrvap2j003

  ... в случай, че не умеете да боравите с търсачки.

  Поздрави, сини "приятели". За нас говори не Дневник, а целия свят.

 20. 20 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#18] от "fzb24604014":

  Да бе, даже имате страничка в реддит (на чужд език, мдаа) с 10-тина коментара, половината от които са на чорбари.
  Мноооого ни боли, цял свят ви завижда 😂😂😂 Те хората навън си имат стадиони. А повечето (дори и в БГ-то) си имат и имена на отборите си, а не комбинации от 4 букви. Ех, мечти червени😁😁😁

  Съвсем случайно попаднах на това - замисли се кой ще се занимава с който и да е БГ отбор ( и какво било станало на трибуна от 8 реда), камо ли имитатора на остатъка от наследника на представителя на съветската власт в НРБ

  https://www.youtube.com/watch?v=WgH1hXe5kDY

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 21. 21 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#19] от "fzb24604014":

  Ахахаха, много кефиш. Дай оригиналните новини, да видим колко са харесвани, колко са коментирани, т.н. Не се бой, разбираме от "чужди езици".

  И повече от колкото вие.

  Аре, пускайте си "перспектива" и празнувайте😂😂😂😂😂

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 22. 22 Профил на fzb24604014
  fzb24604014
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Използвай Google. Знаеш ли как? Казах ти какво да пишеш CSKA Sofia tetris. Ще ти излезнат доста новини от всякакви страни. Изобщо фактът, че ни отразяват от Чили до Люксембург, е съществен. Нещо, което на вас никога няма да се случи. Това е.

 23. 23 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#22] от "fzb24604014":

  Да, бе излязоха ми😂😂😂😂

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 24. 24 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Не може да се отрече креативноста на хората. Не съм припок, но сред редовите фенове има точно хора. Колко сме се дрязгали по офиса с червени фенове...но всичко завършва на по бира.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 25. 25 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#22] от "fzb24604014":

  Май някой друг не разбира от чужди езици😁😁😁😁

  Единственото, което повтаряш няколко пъти на чужд език е "CSKA Sofia tetris"

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  Страхотен репортаж! Има една хореография която обиколи света...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на fzb24604014
  fzb24604014
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "deutschwagen":

  Ех, то бива злоба и жлъч ;) . Това са ключови думи, сини "братко". Но ти от къде да знаеш. Нещо млъкна, намери ли източници? Мога да ти копирам 20+ линка тук, ама защо да спамя.

  Повечето хора, пишещи тук, са грамотни, могат да проверят сами. Не е трудно, 21 век сме.

  Сега разбра ли защо Дневник пишат за нас? Ами да, впечатлили сме десетки страни с креативност. Страни със зрелишен футбол и развита ултра сцена. И ето... Харесала им е идеята ни. Наричат я уникална, креативна, гениална.. Пишат стотици коментари, тагват приятели (справка ultras world инстаграм страницата, клипът има над 200 хил. гледания). И още, и още..

  А ти сега по-добре ли се чувстваш като написа тук 6 пъти как журналистът на Дневник е писал за нас "щото е от чорбарската агитка".... По-смислен ли стана денят ти?

 28. 28 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Ултрасите на ЦСКА създадоха две от най-оригиналните хореографии въобще в Историята на футбола - Междузвездните войни и играта Тетрис.

  От сектор Б най-оригиналното, с което отговориха, през всичките години беше „Честит рожден ден на Адолф Хитлер” и свастики на мачове от ШЛ.

  Сравнението е нелепо. Няма как да сравняваш възрожденец с неандерталец.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 29. 29 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#13] от "Paolo Di Canio":

  Когато си сложил снимка на отявленият наци хулиган Паоло ди Канио, вдигнал ръката си за стандартният му фашистки поздрав, а в същото време громиш ултрасите, щото били еди какви си...е време да отидеш на психиатър за медикаменти за шизофрения.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#27] от "fzb24604014":

  Да бе, ето една гореща дискусия:

  https://www.reddit.com/r/soccer/comments/b2zm27/cska_sofia_fans_tetris_themed_choreography_this/

  А авторчето не съм го наричал имена, поне бъде коректен.

  И да, денят ми стана весел - вникнах в делюзионното съзнание на феновете на цска - един вид чужда, екзотична култура😂😂

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#28] от ".NET":

  То и ЦСКА също са ходили на мачове от ШЛ - да викат срещу Левски и Лудогорец😒😒😒

  Няма ли някоя "хореоградия" от там?😁😁😁😁😁

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 32. 32 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#26] от "hamiltonf":

  Цяла мексиканска вълна! Чак вълни на Панчарево имаше😂😂😂😂

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 33. 33 Профил на fzb24604014
  fzb24604014
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "deutschwagen":

  Или си глупав и си намерил само това в Гугъл, или адски ти жеже и за другото не говориш. Или и двете..

  ESPN: "ЦСКА, вторият в българското първенство, победи "Берое" с 2:0. Но "играта" беше по трибуните. Представяте ли си това в сектора на вашия отбор?"

  Corriere dello Sport: "С една определено оригинална хореография феновете на ЦСКА подлудиха социалните мрежи."

  Tuttosport: "Oригиналната хореография на българските тифози бушува в социалните мрежи."

  Sky Sports: "Фенове играят на тетрис, хореографията в агитката прикова вниманието и стана изключително популярна."

  RTL Info: "Тетрис на трибуните: гениалната идея на феновете на ЦСКА София."

  Reddit: "Тетрис хореография на трибуните на ЦСКА (София) – "Берое!"

  Le HuffPost: "Тези фенове не са лишени от въображение!"

  LA NACION: "Съществуват много начини да подкрепиш отбора си, но тези фенове показаха, че място за иновации все още има."

  BeSoccer : "Това определено не е най-голямата или най-зрелищната, но безспорно една от най-оригиналните хореографии до момента!"

  RedGol: "Следващо ниво на ултрас: Гениална хореография на феновете на ЦСКА (София)!"

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  Велико!

  https://www.youtube.com/watch?v=sdGEYd1Neq8

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 278 Любопитно

  Ултрасите на ЦСКА създадоха две от най-оригиналните хореографии въобще в Историята на футбола - Междузвездните войни и играта Тетрис.От сектор Б най-оригиналното, с което отговориха, през всичките години беше „Честит рожден ден на Адолф Хитлер” и свастики на мачове от ШЛ.Сравнението е нелепо. Няма как да сравняваш възрожденец с неандерталец.
  —цитат от коментар 28 на .NET


  Три са, как може да изпуснеш най-великата заря правена на Армията когато има мач на Националния стадион.

 36. 36 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Такива като автора на пасквила,привърженици на тире Микре може в скоро време да сътворят и ода за възхвала на тирето,собственика,да не пропуснем и духача на супата.
  Дано и да получат по нещичко за титаничните усилия,а може би е останало нещо от стопената захар.

 37. 37 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#33] от "fzb24604014":

  Ахаххаха, а ти какво си намерил? Май само сайта на цска😂😂😂😂😂

  Не ми трябват цитати от там. И то не на "чужди езици"😂😂😂😂😂😂

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#1] от "Мизийски":

  И тези на клипчето ловчанлии ли са, че не разбрах?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 537 Разстроено

  До коментар [#28] от ".NET":
  Пропускате шествието с КОВЧЕГА и ПОПа...

 40. 40 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 537 Весело

  До коментар [#33] от "fzb24604014":

  MEGA Like!!!

 41. 41 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Весело

  Най-яката и запомняща се хореография евър беше под надслов:
  "МозАкът е бреме за ваш'то селско племе!"
  както и
  "Жалка Зган от мургави евнуси, кръстоска сте между турци и индуси!"
  https://www.sportal.bg/news.php?news=652241

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "hamiltonf":

  Не велико, но добро. Спор няма. Ето ти обаче нещо наистина велико, което признаха футболните в целия свят.

  https://www.youtube.com/watch?v=usaoAk2SICg

 44. 44 Профил на fzb24604014
  fzb24604014
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "zle_platen_trol":

  къде са ви признали? моля? кой писа са вас? 3 ултра страници във фейса и приятелките от Лацио???

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Весело

  И Левски имат своя запазена марка, събличането на фланелки. Защо не наемат някой опитен маркетинг специалист да го популяризира по света? :)

  А пък "Бой между привържениците на един и същи отбор" си е направо за залагане по Ефбет "Кой сектор ще набие другият?". Хем сега Черепа е техен човек, ще им помогне с организацията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK