Атанас Скатов ще се насочи към Гашербрум I и Гашербрум II през лятото

Атанас Скатов ще се насочи към Гашербрум I и Гашербрум II през лятото

© facebook.com/14x8000Гашербрум I (8068 м) и Гашербрум II (8035 м) влизат в плановете на алпиниста Атанас Скатов за тази година. Той обяви, че ще се насочи към опит за изкачването им през лятото.


Програмата му започва с голямо изпитание - третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м), през април. По време на трекинга Скатов ще бъде придружаван от двама души и се очаква да достигне базов лагер в средата на другия месец.


"След завръщането ми от Непал, живот и здраве, съм запланувал да замина отново за Пакистан. Сезонът за алпинизъм в планината Каракурум започва в средата на юни и след кратка почивка в България през юни ще се насоча към Гашербрум I и Гашербрум II. Надявам се след добрата ми аклиматизация в Хималаите опитът ми за изкачването им да се увенчае с успех", каза Скатов.
Българинът е изкачил шест осемхилядника, като два пъти е бил на Еверест. На 13 май 2018 г. той стъпи на шести осемхилядник - Чо Ойю (8188 м), като това беше и първото му самостоятелно изкачване без използване на допълнителен кислород.


Стремежът му е да изкачи всички 14 осемхилядника. До момента Скатов е бил на Еверест (2014, 2017), Манаслу (2015), Анапурна, Макалу (2016), Лхотце (2017) и Чо Ойю (2018).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK