Дар от 16 млн. долара, или как руснак иска да спаси олимпийското бъдеще на бокса

Дар от 16 млн. долара, или как руснак иска да спаси олимпийското бъдеще на бокса

© Associated PressГенералният секретар на Руската федерация по бокс Умар Кремлев ще направи опит да спаси мястото на бокса в летните олимпийски игри. Кремлев обяви, че е готов безвъзмездно да погаси дълговете на Международната боксова асоциация (AIBA), които възлизат на 16 милиона долара. В замяна той иска боксът да бъде включен в програмата на Токио 2020, а AIBA да запази правото си на организатор.


Мястото на бокса в предстоящата олимпиада беше временно замразено в края на декември. Решението беше взето на заседание на Международния олимпийски комитет (МОК) в столицата на Япония.


"Това включва замразяване на продажбата на билети за боксовите състезания, както и одобрението и провеждането на квалификационната система", обясни тогава спортният директор на МОК Кит Маконъл.
От олимпийския комитет обявиха тогава, че преустановяват отношения с AIBA и тя е отстранена като организатор на олимпийския боксов турнир.


Защо мястото на бокса е замразено


През последната година и половина боксът неколкократно беше заплашен от МОК с изключване от олимпийската програма. Причината е, че AIBA продължаваше да се ръководи от свързвания с организираната престъпност Гафур Рахимов.


Рахимов беше обявен от министерството на финансите на САЩ за "един от водещите престъпници на Узбекистан и ключова фигура в търговията с хероин". Активите на узбекистанеца под американска юрисдикция бяха замразени, а министерството на финансите забрани на американците да "извършват всякакви финансови или други сделки" с него.


Рахимов беше избран за временен президент на световния бокс през 2017 г. Той замени дългогодишния ръководител на организацията Чин Куо У, който подаде оставка след вътрешни спорове и твърдения за сериозни финансови проблеми в AIBA.


В края на 2018 г. МОК замрази мястото на бокса в програмата на Токио 2020

© Reuters

В края на 2018 г. МОК замрази мястото на бокса в програмата на Токио 2020


Въпреки предупрежденията на олимпийския комитет Рахимов беше утвърден за постоянен президент на AIBA през декември. Това се случи на изборен конгрес в Москва в конкуренцията на олимпийския вицешампион от Москва 1980 Серик Конакбаев от Казахстан.


Другото голямо притеснение на МОК е свързано със съдийството в аматьорския бокс. Скандалните решения на реферите по време на олимпийските игри в Рио де Жанейро доведоха до сериозни съмнения в манипулиране на мачове.


Тогава AIBA започна разследване на всичките съдии, като впоследствие отстрани неназован брой от тях. От федерацията обаче отрекоха обвиненията в корупция, а заявиха, че изгонените рефери са се "представили под очакванията.


Какво предприема AIBA


Миналата седмица Рахимов обяви, че ще се оттегли от президентския пост в AIBA. Не стана ясно обаче дали временно или за постоянно. AIBA прие решението му, но се изказа в негова подкрепа, като заяви, че под негово ръководство "организацията направи страхотен прогрес".


В петък Мохамед Мустахсане, който е ръководител на Африканската конфедерация по бокс, бешеназначен за временен президент. Рахимов и AIBA се надяват с този ход да умилостивят олимпийския комитет.


Днес беше обявено още, че финалното решение дали AIBA ще може да организира и ръководи боксов турнир в Токио ще бъде публикувано на 22 май.


"Реших да погася всички задължения на AIBA и също така да разпределя пари за развитието на организацията. Бих искал да направя това, за да остане боксът в олимпийското движение. Така финансовите проблеми вече не са една от причините бъдещето на бокса да бъде застрашено", се казва в писмото на Кремлев.


То е изпратено от Руската федерация по бокс до президента на МОК Томас Бах и Ненад Лайович, който ръководи казуса с AIBA.


"С това писмо ви моля да подкрепите бокса и да запазите AIBA в олимпийското движение. Готов съм да започна преговори възможно най-скоро", заяви още Кремлев, който е първи вицепрезидент на Европейския боксов съюз и член на изпълнителния комитет на AIBA.


Той беше избран в АIBA на същия конгрес в Москва, на който Рахимов получи президентския пост. Кремлев вече обяви публично планове да се кандидатира за нов постоянен президент на организацията, ако Рахимов не се завърне.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK