Владимир Донков прекрати полярната си експедиция заради необичайно топлата зима

Владимир Донков е прекратил експедицията си заради тежките условия

© Владимир Донков

Владимир Донков е прекратил експедицията си заради тежките условияФотографът и приключенец Владимир Донков е прекратил самостоятелната си полярна експедиция. Той е взел трудното решение заради неочаквано топлата зима.


След като тръгна на 19 март от шведското селище Яквик, намиращо се близо до Полярния кръг, Донков се отправи към най-северната точка на Европа - нос Нордкап. Планът му беше за около месец да измине маршрут с дължина около 800 километра, движейки се със ски и теглейки 85-килограмова шейна с всички необходими провизии, техника и екипировка.


Още в първите километри от експедицията си обаче той се сблъскал с необичайно топло за сезона време, продължителна буря със силен вятър, топящи се снегове и езера, съобщават от екипа му за "Дневник".
Прогнозите показват, че затоплянето ще продължи за дълго и вместо очакваните температури, достигащи до -40 градуса, се очакват максимални до 10°C. Явлението е нетипично за тези райони на Швеция в края март и засяга голяма част от Скандинавския полуостров. Според местни хора подобни зимни затопляния са все по-чести през последните години и им се отразяват изключително тежко, включително икономически.


Владимир Донков прекрати полярната си експедиция заради необичайно топлата зима

© Владимир Донков


Условията се оказали основен проблем за продължаването на експедицията на Донков, тъй като маршрутът ѝ минава през множество езера, които по това време се очаква да бъдат замръзнали, но са се оказали разтопени или рисковани за преминаване. Снегът, върху който фотографът трябваше да тегли шейната си, също е труднопроходим, тъй като е мокър и тежък и на места се пропада до кръста дори със ски.


"Теглейки шейната си през Арктика в първата седмица, започвах да си задавам много повече общочовешки въпроси за това накъде отиват светът и климатът, наместо както обикновено на експедиции да се заравям в собствения си свят на мисли по лични теми и фотография", разказа Донков за "Дневник".


Владимир Донков прекрати полярната си експедиция заради необичайно топлата зима

© Владимир Донков


"В първите дни, когато шейната е най-тежка, снегът беше една мека киша, която прави прогреса нагоре по склона на моменти незабележим и придружен с реки пот и запретнати ръкави на тънкото термобельо. Но оптимистът в мен, макар и завиращ от жега, все си казва: "Ще мине за няколко дни и ще стане минус 20 и надолу, ще видиш!". Реалистът в мен обаче знае, че в тази част на Арктика това е най-топлата и безснежна зима от много време насам и в последните седмици преди да замина съобщенията от местни приятели за дъжд през февруари ме натъжаваха и изкарваха от гърдите ми тежки въздишки", продължи приключенецът.


Пълния му разказ пред "Дневник" четете в неделя сутринта на www.dnevnik.bg.


Фотогалерия: Какво ви е нужно в багажа, за да прекосите Арктика >


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK