Никола Абаджиев, кайтсърфист: Адреналинът променя вижданията ти за живота

Никола Абаджиев, кайтсърфист: Адреналинът променя вижданията ти за живота

© Никола АбаджиевЗа Никола Абаджиев водата е място, което го изпълва с положителни емоции и го кара да се чувства свободен. Движен от любовта към сърфа едва на 18 години той стана вторият български спортист със спонсорски договор с "Ред бул". Абаджиев разказа пред "Дневник" за адреналина, риска, животоспасяващия страх и важността на престижното партньорство по пътя към мечтата.


Кое отключи интереса ви към сърфа?


- Още от малък пътувам с родителите ми. Баща ми е сърфист и в цялата му компания всички са сърфисти. От доста отдавна пътуват из България, по Черноморието и в чужбина. Ходили са на доста известни места за каране на сърф в Европа, Северна и Южна Америка.
Общо взето така съм започнал. Най-напред на Черно море, когато сме ходили там през лятото. И когато съм задобрял малко, съм пътувал с родителите ми и съм започнал да се развивам още.


Какво място заема кайтсърфът в живота ви?


- Приемам го като призвание и го усещам като смисъла на моя живот. Реално това обичам да правя, около това се върти животът ми и за това мисля постоянно. Усещам го като нещо, което наистина обичам и искам да се занимавам от малък.


Целта ми е след години да правя това, което обичам. То е свързано с кайтсърфа, а именно да съм близо до океана и морето.


Никола Абаджиев е вторият български спортист на "Ред бул"

© Red Bull Content Pool

Никола Абаджиев е вторият български спортист на "Ред бул"


Кога започна приключението ви в сърфа?


- Първоначално започнах да карам хавайски сърф на 6-7 години и приблизително оттогава постоянно съм близо до морето, когато мога. Трябва да съм в София, за да ходя на училище, за съжаление, което ме отдалечава от морето и сърфа. От първия път, когато съм се качил преди 11 години, карам при всяка възможност и съм близо до морето.


Какво беше първото ви екстремно занимание?


- Първо са ме качили на кросов мотор, малко преди да започна да карам сърф, докъм 12-годишен. След това дойде сърфът, който определено ми грабна много повече вниманието и продължих да се занимавам с него.


Какви емоции ви доставя карането на кайтсърф?


- Чувството винаги е различно. От страх и разочарование, че не мога да направя определен трик, не мога да бъда на определено място или не се справям добре, до безкрайна радост, щастие и любов. Кайтът ми дава много, абсолютно всичко. Дава ми лоши моменти, в които съм разочарован от себе си, разочарован от други хора, от условията, и моменти, в които съм безкрайно щастлив. Просто щастие, което не мога да опиша с думи.


Какво ви мотивира да промените това, от което не сте доволни?


- Мотивират ме другите кайтсърфисти, които карат доста по-добре от мен. Мотивират ме паданията ми. Когато не свърша нещо, се ядосвам и храня себе си. Мотивира ме да виждам как други хора правят неща, които не мога. Мотивира ме чувството, което изпитвам, когато направя нещо ново.


Никола Абаджиев, кайтсърфист: Адреналинът променя вижданията ти за живота

© Никола Абаджиев


Откъде черпите вдъхновение?


- Нямам ментори и черпя вдъхновение основно от семейството ми. Братята и сестрите ми ме мотивират изключително много, особено когато карам с тях. Тогава всичко е различно, стъпвам в триковете по-лесно и емоцията е изцяло различна.


На сушата или във водата, къде обичате да прекарвате повече време?


- Във водата определено. Най-забавно е, когато се съберем голяма група приятели, каращи сърф. Във водата става една огромна забава. Всички усещат енергията, която се поражда.


Понякога е по-забавно на сушата, след като сме карали и обсъждаме как е минало всичко. Но се забавлявам повече в морето.


Подготовката или импровизацията е в основата, за да си успешен в кайтсърфа?


- И двете неща са важни. Важно е да си в добра форма и да се подготвиш добре, за да може можеш да издържиш и да направиш една пълноценна сесия. Да кажем, че си във водата за 2 часа и за да има смисъл от тях, е нужно да си добре подготвен физически и психически.


Импровизацията също е важна, особено в дисциплината, която карам аз. Дъската не е прикрепена към краката ми и се използва вятърът, за да стои дъската с мен. Импровизацията е ключова точка, защото новите трикове се раждат от опитване на нови неща, които никой не е правил досега.


Как съумявате да съчетаете подготовката си през различните сезони?


- Доста трудно и за съжаление не успявам да карам през голяма част от годината, тъй като съм в София и няма как да пътувам. Тренирам малко по-специфични упражнения във фитнеса, които биха ми помогнали да се чувствам по-добре във водата и въздуха.


Лично на мен най-много ми помага времето, което прекарвам във водата. Тренировките на сухо помагат, но когато си във водата, усещането е друго. Представяш си всичко по съвсем друг начин и можеш да опиташ неща, които си мислел през цялото време.


Никола Абаджиев, кайтсърфист: Адреналинът променя вижданията ти за живота

© Никола Абаджиев


Когато не карам, мисля доста за кайта. Гледам другите хора, които карат цяла година. Гледам те какво правят и си представям какво мога да направя аз. За съжаление наистина нямам възможност да карам толкова много, че да тренирам през цялото време.


Семейството ми винаги прави всичко възможно, за да пътувам. Почти всяка година ходя някъде на топло, където да тренирам и то за повече от месец. Трудно е, защото определено времето тук не е подходящо.


Колко важна е психологическата устойчивост във вашия спорт?


- В определени моменти трябва да си по-силен психически, отколкото физически. Например, за да влезеш някъде, където вълните са огромни и доста страшни, психиката определено играе роля. Също както във всеки спорт, преди състезание си притеснен и трябва да си силен психически, за да се представиш добре.


Психиката понякога ми помага, но и ми пречи, защото се притеснявам, когато имам състезания. Пречи ми да покажа това, което наистина мога. В други моменти психиката помага. Имал съм моменти, когато наистина е било страшно и морето е било доста опасно, и съм се чувствал психически силен. Имал съм силата да преборя страховете си, да вляза и да карам.


Необходимост ли е адреналинът за вас и какви чувства поражда рискът?


- Адреналинът променя всичко. Когато влезеш във водата при големи вълни и изключително силен вятър, чувството отново е съвсем различно. Адреналинът променя вижданията ти, начина, по който караш, и силата, с която разполагаш.


Важно е винаги човек да има някакви граници и да не ги прекрачва, като страхът помага в дадени моменти. Важно е да слушаме страха и да се съобразяваме с него. Понякога той може да ни спаси.


Имате ли ритуали или изградени навици преди състезание?


- Нямам ритуали. Слушам музика, гледам да отида по-встрани и да си представя какво ще направя. Сестра ми ми помага, говорим си и ме разсмива. Музика и концентрация са най-важните неща преди състезание.


Никола Абаджиев, кайтсърфист: Адреналинът променя вижданията ти за живота

© Никола Абаджиев


Как премина първото ви състезание?


- Първото ми състезание, в което участвах, беше на хавайски сърф в Лозенец. Спомням си, че беше голяма лудница, пълно със деца, които карат напред-назад. Хвърчат дъски и крещят родители от плажа. Беше доста забавно.


Първото ми международно състезание беше съвсем различно от всичко, което бях правил досега. Стресът беше доста по-голям. Нивото на трудност определено се променя. Помня всяко свое състезание и мога да извлека поуки, които да са ми от полза занапред.


Кое е любимото ви място за каране на сърф?


- Миналата година бях на състезание в Мавриций и определено ми стана едно от любимите места. Другото място, което обожавам, е Доминиканската република. Много обичам Тарифа в Испания и просто имам много любими места.


Какви опасни случки сте имали във водата?


- Мавриций беше едно от най-страшните места, на които бедствах. Спасяваха ме с лодка, като предишния ден спасяваха сестра ми, която бедства повече от мен. Тогава доста се наплаших. Въпросът е, че там вълните са огромни – от три до пет метра. Изключително плитко е, а отдолу е коралов риф.


Първите няколко дни беше въпрос на оцеляване, не на трениране или каране. Кайтът ми падна във водата. Вълните ми го взеха, завлякоха ме и се оплетох. Дъската ми плуваше до мен и ме удряше в главата, а аз се удрях в рифа.


Никога не знаеш какво може да се случи, когато караш кайт. Имаш контрол, мислиш си, че можеш да предотвратиш всяка ситуация, но определено не е така и има изненади, които променят всичко. Подготвен си за дадени ситуации, но никога не знаеш какво може да ти поднесат морето и природата.


С какво кайтсърфът е по-различен от другите водни спортове?


- Кайтът е хвърчилото, което лети във въздуха, а дъската е за т. нар. хавайски сърф. Тя по никакъв начин не е прикрепена към краката ти. Няма ги т. нар. страпове, в които влизат краката ти и помагат за по-голямо сцепление.


На дъските слагаме вакса. Тя се маже и помага да не ти се хлъзгат краката напред-назад заради водата. Това е една нова дисциплина, в която от скоро има Световен тур. В момента набира огромна популярност, която аз виждам като някакво подобрение на хавайския сърф, защото ти дава една огромна свобода и сила, която не може да получиш в другите дисциплини.


Например уиндсърфът е тотално различен спорт. Там има ветрило, което седи пред теб и е вързано за дъската ти, докато в кайтсърфа хвърчилото лети на 20 метра и е вързано за теб чрез линии, с които го контролираш. Между дъската и хвърчилото няма абсолютно никаква връзка, тоест дъската е свързана само с краката и тялото.


При сърфа е само дъската. Гребеш, за да хващаш вълната, и се изправяш от ръцете си. В кайтсърфа използваш самото хвърчилото, за да се движиш напред.


Кое ви мотивира в желанието да се развивате в кайтсърфа?


- Когато карам, се чувствам най-вече свободен. Когато влизам във водата, аз съм в един различен свят. Сушата е там, нищо не ме свързва с нея и съм сам с морето. Чувството е абсолютно различно и морето е свят, в който мога да дам всичко от себе си.


Никола Абаджиев, кайтсърфист: Адреналинът променя вижданията ти за живота

© Red Bull Content Pool


Какво значение за развитието ви има партньорството с "Ред бул"?


- "Ред бул" е най-голямата компания, която спонсорира най-уникалните спортове и събития. За един спортист това е едно доста голямо постижение. Не очаквах, че имам някакви шансове да бъда приет в "Ред бул", като си подадох CV-то без големи надежди.


Това може да ми помогне по безброй начини. "Ред бул" ще ми даде възможност да развия себе си в различни насоки да успея да представя кайтсърфа в България и да го направим по-достъпен за повече хора. Преди това трябва да свърша свои лични цели и проекти, които съм замислил.


С какви резултати е обвързано споразумението?


- Те искат от мен да се състезавам в Световната купа и да достигна до определени позиции в световната ранглиста в края на сезона. Трябва да вляза в топ 15. Също е необходимо да съм активен в социалните мрежи, да представям себе си и спорта в България и пред света. Правя всичко с любов и мисля, че това е основното, което искат от мен.


Колко трудно е да станеш спортист на "Ред бул"?


- Бях на едно събитие на "Ред бул" в началото на юни. Там се срещнах със спортния им мениджър за България, който ми предложи да си пусна CV-то. Не бях отишъл с тази цел и изобщо не го мислех, но ми казаха, че сега е периодът, в който "Ред бул" набира атлети.


Трудното е, че крайното решение не е на "Ред бул" в България, а CV-то трябва да бъде пратено в централата на "Ред бул" и тогава те решават дали си заслужава да бъдеш част от екипа. Пратих CV и октомври разбрах, че съм приет. Надявам се, че сега ще успея да покрия изискванията и да се справя на ниво.


Какви са бъдещите ви цели?


- Най-голямата ми цел е да продължавам да карам кайтсърф и да бъде до морето. Това ме зарежда и това обичам. Целта ми тази година е да участвам във всички девет състезания в Световния тур по най-невероятни места като Хавай, Бразилия, Филипините, което е малко трудно.


"Ред бул" ще покрият финансово определена част и вече други марки, които ще ме спонсорират, ще покрият остатъка. Финансирането е трудно и в момента водя борба с много страни. Все още си търся фирма, която да ме дофинансира.


Сложно е, защото на кайтсърфа не се гледа толкова сериозно. Надявам се, че ще мога да намеря спонсори преди състезанията.


Целта ми е да вляза в топ 15, което смятам, че ако направя целия тур, би могло да се получи. За проекти съм намислил няколко неща с популяризирането на кайтсърфа в България, но все още не мога да кажа повече за тях, тъй като не знам дали ще се получат. Първо трябва да бъдат одобрени от "Ред бул".


В България има хора, които карат, и определено стават все повече точно в моята дисциплина. Броят им може да стане още по-голям, ако хората разберат това, което всъщност представлява кайтсърфът. Имам за цел да го представя по различен начин и да го направя възможно най-достъпен.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сиромахомил
  Сиромахомил
  Рейтинг: 287 Весело

  Свършиха ни проблемите...

  Акъла е нещото което най-лесно се дава когато ти е в недостиг.
 2. 2 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Добре че навреме са го свалили от кросовия мотор. Сега барем на никого не пречи.

 3. 3 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Хубаво, караш сърф или каквото и да било друго увлечение, но защо требва задължително да се влиза в клиширания образ на "сърфист" - да изглеждаш като сърфист, да мислиш като сърфист и т.н.? Не може ли да бъдеш себе си, карайки сърф, ами требва да копираш некакъв наложен медиен образ на типичния сърфист? Зомбита без идентичност - жертви на субкултурната пропаганда.

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#3] от "izt21595181":

  Този който има слаба лична идентичност, се хваща за груповата идентичност...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 5. 5 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Весело

  Тоз некой известен ли е?

 6. 6 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 340 Весело

  гледам че има снимка, на бул. Витоша със сърфа? това ще да е много неудобно да го мъкнеш тоя сърф с тебе през цялото време? добре че не тренирш щанги, че с тия железа да се разкарваш из София? :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 7. 7 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  КАТ ИМАШ МАНГИЗИ И БОЛ СВОБОДНО ВРЕМЕ-МОЖЕШ ДА СИ ПРОМЕНИШ ВСИЧКО.
  АМА КАТО ТИ СЕ НАЛАГА ВСЕКИ ДЕН ДА БЪХТИШ НА НИВАТА НЕМА КАК ДА СЕ ПРОМЕНИШ..
  И КВИ СА ПЪК ТИЯ РОДИТЕЛИ ДЕТО СИ ДЖИТКАТ БЕЗГРИЖНО ПО СВЕТО САМО ЗА ДА СЕ ПЪРЗАЛЯТ ПО ВОДА????

 8. 8 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Чета първите 5 коментара нищо положително. Някакъв си Сиромах написал че ни свършили проблемите, ами вероятно не но си избрал правилния никога Сиромах
  . Статията е гот. И не искам само за апартамента е ти да чета и прочие

 9. 9 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Страхотно момче изглежда. Харесва ми как говори за морето и свободата, което то дава. Да е жив и здрав и да има много успехи. "Ред Бул" са компания с високи изисквания, но щом прави нещо, което обича, ще успее.

 10. 10 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2192 Весело

  Момчето е симпатяга, успява да се издържа от любимото си хоби - какво по-хубаво?
  Желая му успех!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 11. 11 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Давай, момче, преследвай мечтите си!

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  До коментар [#7] от "aramissss":

  Отличниците, Иванчо, отличниците.

 13. 13 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много ми е интересна практиката на Дневник, да публикуват пълен текст на едно подобно интервю например, а други да предават в преразказан вид. Визирам именно контраста на темите и осакатеността на втория тип. Преразказаните са главно с хора от областта на литературата и изкуството, които на журналиста явно са му се сторили твърде досадни, за да им се предаде пряката реч. Тук имаме едно дълго, пространно, дословно интервю, което лично на мен ми беше скучно, с някакъв си кайтсърфист, който май още не е и завършил училище. Мога да посоча и конкретен пример от втория тип - статията за писателя ghostdog. Интервюиращият беше разказал накратко как вижда лично той - "журналистът" - какво му е разказал обектът. Беше се получила пълна глупост, като читателят оставаше с впечатление, интервюираният е умствено изостанал. Малко по-задълбочен поглед показва обаче, че всъщност "дневникарят " е такъв.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 14. 14 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 294 Неутрално
 15. 15 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2006 Весело

  До коментар [#13] от "tak40309320":

  Защото "журналистите" в Дневник масово се движат в средите на мамини синчета като този от снимката (знам отлично колко скъпо хоби е кайтът и ми е пределно ясно, че няма как някой на 12 години да се занимава с него освен ако не произлиза от семейство с много пари - всички знаем кои са семействата с много пари в 99% от случаите) и искрено им се възхищават, щото са много "куул" - не им се налага да работят и "следват мечтите си". Това им е интересно, не някакви си там писатели...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 16. 16 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тюфлекчия":

  Изкючително подкрепям мнението ви. Писателите имат пари само понякога .
  Мамините синчета - винаги.
  И напишете статия за ghostdog, защото иначе ще ви направя имитативна магия (хомеопатична) по Фрейзър и ще ви стане гадничко.
  Аз вече я правя - да не мислите, че ще ви чакзм,

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 17. 17 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Щом го кефи, да кара, сега му е времето, може да е талантлив и трудолюбив, което е даже по-важно. България не е подходящо място спортовете свързани с вятър и има разходи да ходиш насам-натам по света, дано намери спонсори, явно не чака за всичко от родителите.

  забавление и приключение
 18. 18 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Ако на некой не му харесва сърфа по Витошка да каже на Фъндъчка че всеки европейски град без езеро или море си има аквапарк дори с басейн за хавайски сърф... да работи и тя,може и при Тиквун в Банкя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK