Шефът на Ла Лига: Създаването на Супер Шампионска лига е катастрофална лъжа

Хавиер Тебас е недоволен от готвените промени

© Associated Press

Хавиер Тебас е недоволен от готвените промениПрезидентът на Испанската професионална футболна лига (Ла Лига) Хавиер Тебас определи плана за създаване на Супер Шампионска лига като голяма лъжа. Ръководителят на испанското първенство е против идеята на УЕФА и Асоциацията на европейските клубове (ECA), които заговориха за промяна във формата на европейските турнири от 2024 г.


Коментарът на Тебас на страниците на испанския вестник "Мундо депортиво" е озаглавен "Катастрофалната лъжа на УЕФА и ECA". Той обвинява двете организации в защита на интересите на големите клубове и ощетяване на всички останали.


"УЕФА и ECA искат допълнително да разделят богатите от бедните клубове. Идеята им е 32 клуба да получат покана за новия турнир, чиято единствена идея е да се правят повече пари. Виждаме, че от доста време една група от клубове притиска организациите да реформират Шампионската лига, за да може тези супербогати клубове да получават още по-големи средства", смята той.
По думите на президента на Ла Лига Асоциацията на европейските клубове се води от това какво е мнението на 12 от големите отбори. "Останалите са длъжни да приемат каквото се решава, без да надигат глас. Чухме, че идеята на тази Супер Шампионска лига е да се разпределят 900 милиона евро между всички участници, което е лудост и е глупаво."


Президентът на Ла Лига смята, че УЕФА действа в защита на интересите на големите клубове и това ощетява всички останали

© Reuters

Президентът на Ла Лига смята, че УЕФА действа в защита на интересите на големите клубове и това ощетява всички останали


Тебас е убеден, че по-голям ефект върху футбола имат националните лиги и трябва да се бори в посока за тяхното подобряване. Според президента на Ла Лига разделението на водещите клубове в Супер Шампионска лига няма да реши проблемите на европейския футбол, а просто ще направи богатите още по-богати.


"В Европа има хиляди клубове и хиляди футболисти, които са обединени в лиги. Точно една лига създава работни места, генерира интерес, големите приходи, печалби и ги разпределя на отборите. Това е системата. В Испания Ла Лига генерира 1.37% от брутния вътрешен продукт", коментира още Тебас.


По думите на президента на Ла Лига голямата опасност за футбола са клубовете, които са държавна собственост. Тебас дори стигна по-далеч, като се усъмни, че УЕФА нарочно ще загуби делото в Спортния арбитражен съд (CAS) срещу ПСЖ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK