Правителството задвижи кандидатурите за световното и европейското по футбол

Премиерът Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Гърция , Алексис Ципрас и премиерът на Румъния Виорика Данчила по време на среща в Снагов през уикенда

© Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерът на Гърция , Алексис Ципрас и премиерът на Румъния Виорика Данчила по време на среща в Снагов през уикендаБългария направи още една крачка към подаването на обща кандидатура с Гърция, Сърбия и Румъния за домакинство на световното първенство по футбол през 2030 г. и европейското първенство по футбол през 2028 г.


Днес правителството одобри проект за създаване на организационен комитет между четирите балкански страни.


"Инициативният организационен комитет ще се състои от четирима представители на всяка от страните. Освен отговарящите за спорта министри или техните представители, като членове той ще включва по едно официално лице от всяка от страните и двама представители от националните футболни асоциации", обясниха от Министерския съвет.
Членовете на организационния комитет ще бъдат номинирани от участващите страни при подписването на меморандума за разбирателство. Комитетът ще се ангажира с предварителната подготовка, свързана с подаването на съвместните кандидатури за домакинство на двата футболни форуми.


Правителството задвижи кандидатурите за световното и европейското по футбол

© Велко Ангелов


В петък в Белград ще се проведе поредната оперативна среща по подготовката за кандидатстване. Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, който присъстваше на предишната среща в сръбската столица, този път ще пропусне събитието.


От българска страна ще участват вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков и координатора на проектите за домакинство на световното и европейското Борис Станков.


През февруари Михайлов обяви, че България изостава най-много от четирите държави. "Мен като президент на футболния съюз най-много ме интересуват стадионите, защото ние нямаме един нормален стадион, на който да провеждаме мачове. Дори и "Васил Левски", каза той на работната среща в София.


Тогава Кралев заяви, че не е ясно колко ще струва на България кандидатстването. "Мога да ви уверя, че всички правителства са взели този проект на сериозно. Преди да представим конкретика за цялата инфраструктура, която трябва да бъде изградена, всяка страна е направила съответните стъпки да приведе инфраструктурата си в положение, което да е максимално адекватно на двата проекта."


"Относно магистралите - аз съм убеден, че дотогава магистрала "Хемус" ще бъде завършена. Много малко остава за завършване на връзката между София и Белград. Също малко работа остава и да направим връзката между София и Атина", каза още Кралев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK