(Не)видимият успех: действат ли глобите за псуване по стадионите

"Левски" има най-много глоби за вулгарни скандирания

© LAP.bg

"Левски" има най-много глоби за вулгарни скандирания"Всички ние се нуждаем от ведра и приятна атмосфера по трибуните, не подлежи на коментар желанието ни футболните мачове да привличат все повече младите хора и да са място за общуване и приятни емоции".


С тези думи и остро осъждане на вулгарния език по стадионите "Славия" призова БФС за подкрепа след мач с "Левски" през есента на 2017 г. Десетина дни по-късно футболният съюз наложи първите си глоби за псуване по стадионите.


Още тогава БФС понесе упреци, че това е форма на рекет за допълнително събиране на средства от клубовете. Отговорът беше, че така ще се подобрят атмосферата и изживяването на стадионите.
Година и половина по-късно няма изгледи атмосферата по трибуните да се е променила значително. БФС обаче вече е събрал над 130 000 лева от глоби само по този параграф.


Кого глобяват


В дисциплинарния правилник на БФС за този сезон е записано, че "за обидни и нецензурни скандирания от публиката на футболния клуб участник в среща се налага имуществена санкция на съответния футболен клуб в размер на 1000 лева". За Втора лига глобата е 250 лева.


Данните, които "Дневник" събра от изнесените доклади на дисциплинарната комисия към футболния съюз, показват, че до момента са наложени общо 129 глоби в Първа лига и осем във Втора лига.


"Левски" е водач, като заедно с ЦСКА са отговорни за близо половината от наложените глоби. Двата клуба са санкционирани по тази графа почти след всеки кръг.


Важен въпрос е кой и как решава кои привърженици прекрачват добрия тон. Ключова е ролята на делегата на мача, който описва в доклада си евентуални провинения. От БФС уточниха пред "Дневник", че "глобите и наказания се налагат при масови нецензурни скандирания от трибуните".


Данните показват, че само три клуба от елита не са глобявани за вулгарни скандирания - "Септември", "Верея" и "Дунав". Ако липсата при първите два може да се обясни с това, че нямат организирана фенска маса, то интересен остава само примерът на клуба от Русе.


От "Дунав" отчитат, че диалогът с феновете по отношение на организацията на мачовете е с основно значение за положителните резултати по трибуните. "Преди началото на сезона беше проведена среща между председателя на Управителния съвет на ФК "Дунав" д-р Симеон Симеонов, охранителната фирма, отговорна за сигурността по време на домакинските срещи, и фенклуба "Дунав завинаги". На нея бяха обсъдени възможностите за подкрепа на русенския клуб и как тя да се осъществява само с позволени средства. Освен това клубът на привържениците има постоянен диалог със служителите в клуба, а чести негови гости са треньорът Людмил Киров и футболисти от основния му състав", обявиха от клуба пред "Дневник".


Ведра ли е атмосферата


Според футболния съюз глобите носят желания ефект. "Принципът за налагане на глоби и наказания от БФС за употреба на вулгарни и нецензурни скандирания по стадионите е част от генералния стремеж към подобряване на обстановката по време на футболните мачове, който се подкрепя от всички участници във футболния ни живот – клубове, треньори, футболисти, ръководители, функционери и привърженици", заявиха от БФС пред "Дневник".


"Въвеждането на споменатите глоби беше стъпка именно в тази посока. Практиката през последната година и половина показва, че мерките вече имат реален ефект и привържениците у нас постепенно се доближават до нормите на европейско поведение", посочват от футболния съюз.


"Дунав" има агитка, но е един от трите клуба от елита, на които досега не са налагани глоби за псуване

© LAP.bg

"Дунав" има агитка, но е един от трите клуба от елита, на които досега не са налагани глоби за псуване


Те отчитат, че "редица водещи български клубове също вече работят активно по този проблем чрез различни инициативи като обособяването на "семейни сектори" на своите съоръжения, оптимизиране на пропусквателния режим на входовете и др". "БФС подкрепя всички техни усилия и резултатът вече е налице – през последните две години глобите за невъздържано поведение, хвърлянето на бомбички, паленето на факли и димки, използването на вулгарни скандирания в професионалния ни футбол постепенно намаляват. Разбира се, процесът изисква време и усилия от всички участници във футболния живот, но ние сме убедени, че сме на прав път", казаха още от БФС.


Членът на изпълнителния комитет на футболния съюз Венцислав Стефанов, който беше в основата на въвеждането на глобите, обаче заяви, че е спорен ефектът от мярката. "Глобяваме клубовете, но феновете не ги трогва. Целта беше превантивна и клубовете да вземат мерки", каза президентът на "Славия" пред "Дневник", като изтъкна, че белите почти нямат проблем с подобни провинения.


Според него с псуването и вулгарния език феновете изразяват само собственото си безсилие, вместо да помагат на отборите си. По думите му проблемът идва от първите седем години на запалянковците.


Промяна не вижда и председателят на Националния клуб на привържениците (НКП) на "Левски" Степан Хиндлиян. Той каза пред "Дневник", че глобите са средство за събиране на пари от отборите с публика.


Според председателя на НКП на "Левски" е лицемерно БФС да глобява привържениците, докато в същото време по думите му хора като Венцислав Стефанов говорят арогантно, обиждат фенове и се появява с тениска с лика на Владимир Путин (след финала за Купата на България)

© LAP.bg

Според председателя на НКП на "Левски" е лицемерно БФС да глобява привържениците, докато в същото време по думите му хора като Венцислав Стефанов говорят арогантно, обиждат фенове и се появява с тениска с лика на Владимир Путин (след финала за Купата на България)


"Ако идеята е била да се превъзпитава публиката, то това е тежко лицемерие. Венцислав Стефанов умее да предизвиква вниманието на феновете. Не може запалянковците да спрат да псуват, преди Стефанов да спре да говори глупости. Аз като потребител как да огранича неговите простотии? Значи те могат да са арогантни, да излизат с фланелка на Путин, да ни нарича наркомани, а след това ни глобяват за псуване", заяви Хиндлиян. И допълни, че трябва да се подобри и самият футболен продукт.


Ще има ли още


"Дълбоко вярваме, че като цяло българската футболна публика е интелигентна, отговорна и възпитана. Нашият стремеж не е да я "превъзпитаваме", а да отправим послание към онези малки и изолирани групи от привърженици, които понякога си позволяват да прекрачват границите на нормалното поведение – по този начин те вредят на собствените си отбори и на футбола като цяло", казват от БФС.


От футболния съюз не изключват и въвеждането на допълнителни мерки за борба с нерегламентираните прояви по стадионите. "Част от тях са задължителното поставяне на охранителни камери на входовете и по трибуните на стадионите от следващия сезон в Първа лига", допълват от организацията.


Така по всичко изглежда, че БФС ще продължава да глобява клубовете за нецензурни скандирания в очакване атмосферата и изживяването по стадионите да станат "по европейски".

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Разбира се че не действат!
  Безумно е да се приемат законодателни актове които не може да бъдат приложени!
  Как точно може да се контролират 50 000 души да не псуват

 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Силно се съмнявам в цифрите в статията.
  Стадионите в БГ отдавна са станали място за избиване на комплекси на дребни човечета, които няма как и къде да "блеснат" другаде.
  Много добре знаем, че агитките вършат странични дейности и никой проверяващ не би влязал при тях.
  А за тютюнопушенето да не говорим! Всеки втори пуши. Буквално.

 3. 3 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ами ще псуват, да не са на опера. Това е възможно най-малкият проблем на футбола ни.

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Брутално лицемерие. Прищя ми се да стрелям на месо като им чета резултатите от "мерките", с които просто си пълнят гушите от БФС, една от най-корумпираните и некадърни организации в БеГе.

 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Остава и да им залепят устата със тиксо при влизане на стадиона !!!

 6. 6 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Силно се съмнявам в цифрите в статията. Стадионите в БГ отдавна са станали място за избиване на комплекси на дребни човечета, които няма как и къде да "блеснат" другаде.Много добре знаем, че агитките вършат странични дейности и никой проверяващ не би влязал при тях.А за тютюнопушенето да не говорим! Всеки втори пуши. Буквално.
  —цитат от коментар 2 на гарата

  Е как на Българските стадиони е по-страшно от Афганистан.....

 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Те някой съдиине само за псуванье а и за такованье.
  Интересно как ще спрат публиката на Миньоро да не пцуе, то по-голямата част би затова ходят на мач.

 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 344 Неутрално

  “...за обидни и нецензурни скандирания от публиката на футболния клуб участник в среща се налага имуществена санкция на съответния футболен клуб в размер на 1000 лева".
  —————
  А? Ами ако цесекар псува левскарите, за да глобят отбора на Левски, ще го глобят ли? Че една агитка така може финансово да сурне противниковия отбор!

  Мърфи е оптимист!
 9. 9 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Към #8
  Грешка:ако цесекар псува ЦСКА, за да глобят отбора на Левски .....

  Мърфи е оптимист!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 700 Весело

  Русенци явно са най-политкоректни. Сигурно не наричат съдията пдрст, а културно - джендър или полово алтернативен :-)

  Бог да благослови Америка за България!
 12. 12 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1224 Весело

   "Според футболния съюз глобите носят желания ефект."

  Носят. За финансовото благосъстояние на БФС.

 13. 13 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не отдавна бях на мач от "А" група. Пред мен, в сектор "А", седеше баща с двамата си сина (изглеждаха да са близначета, на не повече от 7-8 годишна възраст). Цяло първо полувреме, домакинската публика около нас не спря да псува играчи, треньори, съдии и т.н. На полувремето човечеца си взе децата, забегна някъде и така и не се върна. Не разбрах дали се премести на друго място, или напусна стадиона, но определено не издържа на вулгарните псувни заливащи целия сектор.

  А човечеца сигурно просто е искал да заведе децата си на футболен мач.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK