Домусчиев купува от Домусчиев телевизионните права в българския футбол

Кирил ДомусчиевАко сте собственик на футболен клуб в България, бихте искали да получавате възможно най-много пари от продажбата на телевизионните права за Първа лига. Ако сте собственик на телевизия обаче, бихте искали да купите телевизионните права на възможно най-ниска цена.


Но ако сте едновременно и собственик на клуб, и собственик на телевизия? Такъв става случаят на Кирил и Георги Домусчиеви, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) даде зелена светлина за покупката на "Нова телевизия". И двамата братя вече затварят цялата верига на телевизионните права в българския клубен футбол. Когато сделката за придобиването бъде напълно финализирана, Кирил Домусчиев вече ще е собственик на "Лудогорец", член на изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, собственик на фирмата "Футбол про медиа", която купи телевизионните права от БФС, и собственик на "Нова броудкастинг", която купи правата от "Футбол про медиа" с договор до 2021 г.


Така той разширява изключително много влиянието си в българския футбол. Това не е по вкуса на всички от останалите клубове. В същото време обаче състоянието на пазара е такова, че са минимални възможностите за някаква промяна. Преплитането на интереси поставя и много важни въпроси, на които засега няма желаещи да отговарят.


Какъв е бизнесът с тв правата
Телевизионните права са ключов източник на средства за водещите първенства в европейския футбол. В България сумите от това перо осигуряват по-незначителен процент от общите приходи на клубовете, но въпреки това са от голямо значение за отборите.


Настоящият договор за телевизионните права беше сключен през 2016 г. Тогава "Футбол про медиа" купи правата до сезон 2020-21 срещу 30 млн. лева. Впоследствие тя ги препродаде на "Нова броудкастинг груп", като от компанията отказаха да разкрият стойността на сделката. Така не е ясно каква печалба има фирмата от посредничеството.


"Дневник" изпрати въпроси до Домусчиеви по темата чрез пресслужбата на "Лудогорец", но до момента няма отговор. Без отговор останаха и въпросите до "Нова броудкастинг".


В момента договорът за тв правата е в края на третата от общо петте си години. Според него за първите два сезона сумата беше 5.5 млн. лева, за настоящия е 6 милиона, а за последните две години ще е по 6.5 млн. лева. От тях 10% са за БФС, а останалото се разпределя между клубовете.


Изпълнителният директор на "Футбол про медиа" Атанас Караиванов очаква догодина да има преговори за нова сделка. От сегашната гледна точка не са много вариантите за желаещи да придобият тв правата на Първа лига. Реално възможности за подобен ход имат "Нова броудкастинг", "Би Ти Ви медиа груп" и мобилният оператор А1 за платените си канали "Макс спорт". Според източници на "Дневник" последните две обаче засега нямат интерес към българския футбол. Президентът на "Славия" и член на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов обаче заяви пред "Дневник", че А1 е заинтересован. Според него и "Булсатком" би могъл да се включи в играта.


На практика към момента изглежда много вероятно правата да останат в "Нова броудкастинг". Това пък би повдигнало въпроса дали има смисъл от посредничеството на "Футбол про медиа".


"Тази тема не мога да я коментирам, защото не зависи от мен. Моята работа е да следя договорът с БФС да се изпълнява коректно", каза Караиванов пред "Дневник". По думите му Кирил Домусчиев е бил воден от желанието българският клубен футбол да се излъчва по телевизията и затова през 2012 г. е създадена фирмата.


"Остават ни две години от договора, като желанието ни е да се запази пълното отразяване на мачовете и да се увеличи това на двубоите от Втора лига. С клубовете нямаме проблеми - те осъзнават, че на този етап това е максимумът, който може да се постигне. Логично е догодина да се търси нов договор, за да има сигурност и за клубовете, и за телевизията", каза Караиванов.


Според Караиванов е трудно да се очакват повече приходи в следваща сделка въпреки променения формат на първенството със създадената преди три години Първа лига.


"Ако говорим за телевизионни права за клубовете, сме много по-добре от всички около нас без Румъния, защото Румъния е три пъти по-голяма от България. Тук клубовете взимат повече пари от Хърватия, Сърбия, Македония, Албания и т.н. Справяме се добре и се надявам да се справяме още по-добре, защото това е важна част от бюджета на клубовете", каза президентът на БФС Борислав Михайлов наскоро.


Атанас Караиванов (вляво) смята, че клубовете нямат основание да очакват много пари от сделката за телевизионните права, след като не могат да привлекат зрители на стадионите

© LAP.bg

Атанас Караиванов (вляво) смята, че клубовете нямат основание да очакват много пари от сделката за телевизионните права, след като не могат да привлекат зрители на стадионите


"Първенството е прилично и интересно. Но мнението ми е, че сега няма развитие - нито като рейтинг, нито като посещаемост на стадионите. Не може при билети по 2 или 5 лева стадионите да са празни, а клубовете да искат 20-30 млн. лева от телевизионни права", смята Караиванов. И добави, че освен парите по сделката телевизията има високи разходи по осъществяването на излъчването.


Телевизията, освен че плаща сумите по договора, трябва да осигури бюджет и за излъчването. "Нова броудкастинг" работи със свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски IMS, която осигурява екипа от режисьори, оператори и монтажисти. Самата телевизия осигурява коментаторите и репортера на пистата.


Ключов момент от бизнес модела с тв правата беше, че през 2015 г. българското първенство попадна в платените канали в пакета "Диема екстра", което предизвика много реакции. "Оттук нататък за феновете на българския футбол идват още по-добри времена с платения канал "Диема спорт", каза тогава Караиванов. Четири години по-късно мачовете отново се излъчват по платените канали, ацената на услугата вече е близо два пъти по-висока - 7 лева на месец.


От "Нова броудкастинг" отказват информация за броя на абонатите на платения пакет "Диема екстра".


Данните, предоставени от Nielsen Admosphere - България, за "Дневник", показват, че сред десетте най-гледани спортни събития по платените канали в пакета за календарната 2018 г. има осем мача от Първа лига с рейтинг между 4.27% и 3.14% (съответно между 289 хиляди и 212 хиляди души). Най-гледаното събитие е боксовата галавечер в София, на която Кубрат Пулев победи Хюи Фюри, а другото събитие в десетката е гостуването на "Лудогорец" срещу "МОЛ Види" в Шампионската лига.


При платените канали рекламни блокове няма, като единствено се пускат реклами на фирми, които са партньори на футболното първенство, обясняват от Nielsen Admosphere България.


При липсата на отговори и официални данни е трудно да се прецени колко приблизително са разходите и приходите от излъчването на мачовете т.е. дали сделката е добра и за медиата. Не е ясно и каква сума плаща за правата "Нова броудкастиг груп", за да се види печалбата на фирмата на Домусчиев.


Как се роди фирмата посредник


"Футбол про медиа" беше създадена в разгара на кризата в българския футбол през есента на 2012 г. Тогава А група остана "на тъмно", като клубовете настояваха да получат неизплатени суми от предишни сделки.


Тодор Батков беше част от "Футбол про медиа", но след това Домусчиев откупи акциите му

© Георги Кожухаров

Тодор Батков беше част от "Футбол про медиа", но след това Домусчиев откупи акциите му


Братя Домусчиеви, чийто проект с "Лудогорец" беше в началото на пътя си, създадоха фирмата чрез своята "Адванс пропъртис". Ключово участие имаше и вече бившият собственик на "Левски" Тодор Батков, а с по-малък дял се включиха тогавашните собственици на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов чрез "Титан пауър Ес Пи Ви 2". "Футбол про медиа" сключи първата си сделка за телевизионните права през ноември 2012 г. и ги продаде на Тв+ и БНТ, като според "Капитал" стойността е била 2 млн. лева. След това дойде сделка за една година с ТВ7 на стойност 5 млн. лева.


Още в началото имаше недоволство, като изпълнителният директор на "Черноморец" по това време - Пламен Киряков, видя конфликт на интереси заради ролята на Кирил Домусчиев. От 2015 г. Домусчиеви станаха еднолично собственици на "Футбол про медиа".


Кой реди програмата


Темата за приходите от договора за тв правата обаче не е единствената, която може да предизвика въпроси покрай преплитането на интересите около Домусчиев. В последните години няколко пъти изборът на дати или часове за мачове са създавали вълнение и неодобрение сред привържениците и ръководството на някои клубове.


Чести критики е имало от ЦСКА и "Левски", особено когато мачовете са били в часове, приемани от запалянковците като неудобни. Недоволство е имало и от Венцислав Стефанов. Предишните сезони той често критикуваше остро Домусчиев по темата за тв правата и излъчването на мачовете.


"Всичко се решава не от телевизията, а от фирмата на Домусчиев. Мачовете са в 21 ч., а знаете, че навсякъде в Европа се играе в 13-14 ч. Кой ще си доведе детето на мач толкова късно", каза Стефанов пред "Дневник" в края на октомври 2016 г.


Настоящият договор за тв правата е до 2020-21 включително

© LAP.bg

Настоящият договор за тв правата е до 2020-21 включително


Напоследък той смекчи тона и от публичните му изяви се създаде усещане за затопляне на отношенията с Домусчиев. "Има преплитане на интересите и затова трябва да има диалог. Не смятам обаче, че телевизията може да бъде основният определящ за програмата. На Кирил Домусчиев му е ясно за какво става въпрос и се надявам да не прекрачи границите", заяви сега Стефанов пред "Дневник" и прехвърли топката към "Футбол про медиа".


Караиванов обясни, че подреждането на програмата става на срещи с участието на хора от БФС, "Футбол про медиа" и "Нова броудкастинг". "Моят интерес е клубовете да са доволни. Разбира се, винаги може да има някой, който не се чувства удовлетворен, но и ние трябва да се съобразяваме с много фактори. Стараем се отборите с по-голяма публика да имат гостувания в почивните дни. Също има значение дали някой стадион не е зает с друго събитие".


Големите промени, които дойдоха с "Футбол про медиа", бяха свързани със завишаването за изискванията към стадионите. БФС задължи клубовете да оправят терените си и да разполагат с осветление. Заради това имаше няколко отбора, които играеха на други стадиони, включително и в други градове (например "Монтана" в Ловеч и "Дунав" в Разград).


Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви, че във футболния съюз все още не е правена оценка дали има конфликт на интереси, като се изчаква становището на КЗК (изказването му беше направено в деня, в който комисията се произнесе). На въпрос дали е възможно преплитането на интереси да доведе до напрежение той отговори: "Напрежението във футбола никога не свършва".


Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Ако не беше тъжно сигурно щеше да е смешно!!!
  А някакви хора се бият по стадионите...

 2. 2 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Българският футбол е като кеча - всичко е театър, ама на някои хора все пак им е интересно кой ще се изкачи по стълбата и ще грабне куфарчето.

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 632 Любопитно

  Ако българските отбори продължават да показват такава игра и занапред, с която с мъка напълват 1/10 от стадиона, цялата тази машинация има ли смисъл?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Мо - но - пол.

  Вас ист дас?

 5. 5 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Преди време Домусчиев бе казал, че е нормално шампиона да получава най-много средства от ТВ правата. Със сигурност и ЦСКА, и "Левски" са много по гледани отбори и логиката казва, че те трябва да получават най-много. Но логиката на Домусчиев е друга. Вероятно си има свой собствен капитализъм.

 6. 6 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Домусчиев трябва да плаща на зрителите за да гледат мъчението А "про" лига а Перуката лично да сервира по едно малко на дебелите озовали се на поляната наречена стадион.

 7. 7 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ритнитипковците и техните фенове у Бегето са абсолютни селяндури и палачори и комплексари !

 8. 8 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Демокрация и плурализъм ли?
  На Ви демокрация и плурализъм!
  С перце за отборчето на шефа.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5593 Неутрално

  Стадионите ни са жалки. Ако имаше нови и кокетни стадиони, с паркинги, тоалетни, кафенета и бистра под трибуните, с удобни седалки, козирки и приятна атмосфера - публиката ще се увеличи и първенството ще поскъпне. Справка - Полша.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 40 Любопитно

  Много "интересен" бизнесмен е редник Киро.Сега остава Цветанъ да почне да купува от Цветанъ, апартаменти.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Въпросната персона мощно купува и други...неща, освен телевизионни права!!!
  Например Закон, опростяващ плащането на едни 68 милиона лева!!!

 12. 12 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ако изкарат българските мачове в отделен пакет, като отделят Премиер лигата в Англия, няма никой да си даде парите за този некадърен футбол, който играят нашите отбори!

 13. 13 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Аз не плащам на сфинята (домуз)!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 14. 14 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Весело

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  И никой да не посещава стадионите, пак има смисъл. Така се перат пари...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 15. 15 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  До коментар [#5] от "popovski31":

  Във всишата лига парите се разпределят съгласно класирането. По-голямата част де, един малък процент е и спрямо брой телевизионните мачове.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Весело

  До коментар [#10] от "Милост за живите":

  Цветанъ е на път да стане професионален домоуправител...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Весело

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Отборите са по-жалки от стадионите...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Пералня.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1840 Весело

  До коментар [#8] от "yellow_hater":

  Когато комунисти с червени куфарчета се мъчат да строят капитализъм.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 20. 20 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 277 Разстроено

  Колкото повече, толкова повече...Но истината е, че без конкуренция няма развитие, впрочем важи и за футбола....

  FILII MARIS SUMUS
 21. 21 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Домусчиев, като е такъв върлфен на ЦСКА, защо не купи ЦСКА?
  Нереално е просто да се гледат първенства с изкуствено подсилени отбори като ПСЖ и "Манчестър Сити".

 22. 22 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Ще им се наложи на тези журналистчета от Диема да назовават ловешкия клуб с истинското му име, а именно Цска-София (София).

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Най-точните коментари с в пост 12 и 14
  ++++++++++++
  Иначе не забравяйте, че независимо, че собственикът е един, ФК Лудогорец и ТВ НОВА са отделни, различни юридически лица, ако не бъркам АД, а акционерите искат печалба. А защо не и да перат пари?

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Т.е. Домусчиев вече държи правата върху порното и има на щат няколко актьори... И кво?

  Особенно като се има предвид, че въпросното порно е с грозни космати дебели актьори... За българския "професионален" футбол говоря, да не стане объркване...

  Чудя се, колко трябва да му занемарена личната хигиена на човек за да е съпричастен с тая малоумщина наречена кой знае защо - спорт.

 25. 25 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#21] от "yellow_hater":

  Думуза вече беше в управата на ЦСКА. Но видя, че не може да се оправи с фактор, какъвто са феновете, защото егото му е прекалено голямо. Когато се махна можеше да купи Дунав или Черно Море, но и там има фактор "фенове". За това се насочи към Делиормана. Там "феновете" го возят с автобуси от околните села за два кремвирша и гелосания се помисли за султан...не без помощта на Бащицата от Банкя де.
  За това гласувайте умно, а не ходете "за гъби" по време на избори!

 26. 26 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#21] от "yellow_hater":

  Два варианта:
  1. Взимаш ЦСКА
  - плюсове - клуб с традиции и фенска маса
  - минуси - мегакапризни фенове, които ти обясняват за какво да си даваш парите, а в същото време са в потрес, ако им направиш билета 10 лева; всяка загуба се посреща като световна трагедия; стадион в лошо състояние, чието реновиране би било много скъпо, ако не и невъзможно; постоянно си в светлината на прожекторите; отделно, че ЦСКА имаше и огромни дългове.
  2. Отиваш в Разград
  - минуси - малко фенове (то и градът е малък), отбор без традиции (който по онова време риташе и във В група)
  - плюсове - не се съобразяваш с никого и си правиш, каквото си искаш; далеч си от медийно и т.н. внимание и можеш да си въртиш спокойно далаверки; клубът няма дългове.

  Ако Домусчиев имаше далавера от това да вземе ЦСКА навремето, да го е направил.

 27. 27 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Разбира се, че ще си купи, след като Питека му опрости 58 милиона лв. Няма такава държава в това измерение, а и в другите .

  Дедо Крум
 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Домусчиев, като е такъв върлфен на ЦСКА, защо не купи ЦСКА?Нереално е просто да се гледат първенства с изкуствено подсилени отбори като ПСЖ и "Манчестър Сити".
  —цитат от коментар 21 на yellow_hater


  Фактът, че НИКОЙ НЕ КУПИ ЦСКА, а го ОСТАВИХА ДА ФАЛИРА

  и после ГАНЧЕВ ПОДМЕНИ ЦСКА с ЛИТЕКС,

  показва, че ЦСКА е бил ЗАГРОБЕН НЕСПАСЯЕМО, без каквато и да е

  възможност за спасение.....

 29. 29 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#14] от "mitko11":
  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво да правя - проста ми работа, не се сещам за такива неща, а пък те са съвсем реални...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 30. 30 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 650 Неутрално

  ...Българският футбол е като кеча - всичко е театър,...
  —цитат от коментар 2 на Killing Joke


  И това не е от вчера...

  ... цялата тази машинация има ли смисъл?
  —цитат от коментар 3 на дедо Андро


  Естествено че има, особено за посредника "Футбол про медиа".

  Eddie lives... somewhere in time!
 31. 31 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Да купува. Вече не гледам български футбол.

 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Домуса е най-новия приятел на Бойко. Подариха му 50 милиона, дадоха му пристанище Варна през Сашо, после Нова ТВ, сега и тоя цирк. Да очакваме Домуса да купи поне нещо ВЕЦ, ТЕЦ

 33. 33 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 650 Неутрално

  ...Ако Домусчиев имаше далавера от това да вземе ЦСКА навремето, да го е направил.
  —цитат от коментар 26 на Killing Joke


  Всичко което си описал е вярно, но има и допълнителни фактори. Собственик на ЦСКА или Левски не се става току така, запазено е за определени хора. Гриша Ганчев колко пъти се опитва да се добере до ЦСКА и го плескаха през ръцете - не пипай! Домусчиев беше пробивен провинциалист, но това не беше достатъчно. Едва в последните години стана толкова значителна фигура, а и никой не очакваше че може да прави пари от футбол.

  Eddie lives... somewhere in time!
 34. 34 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#33] от "tigervi":

  И ти си прав, но в случая най-важното изречение е последното.
  Освен това има и още нещо, за което сега се сещам - доколкото знам, докато е бил в ЦСКА, титаните са се опитали да му минат със схемата "Ти давай пари, пък не питай как ще ги харчим" :)

 35. 35 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Антимонополната комисия де спи?

  Иван Костов е за съд!
 36. 36 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  гробарите таковаха такованката на територията

 37. 37 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  сигурен съ, че на бразилците стадионите им са топ в света и за тва са най-добрите. и на аржентинците. и чилийците. мхм

 38. 38 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#26] от "Killing Joke":

  По принцип е така. Прав си.
  Обаче има още куп отбори, при които той можеше да се реализира като собственик. Ти сам каза "Дунав" и "Черно море". Дотук добре. Иначе бих добавил и "Етър", примерно.
  Факт е, че цените на билетите ще се повишат. Но няма как. Той направи цели два стадиона на "Лудогорец".
  "Армията" е в окаяно състояние, няма какво да се коментира. Стадионът в Русе също си плаче за цялостен ремонт, "Тича" я оставяме без коментар. "Ивайло" е много хубав стадион, но трябва поддръжка. Прилича ми на леко умален вариант на стадион "Пловдив" (болезнена тема).
  Във всяко начинание си има минуси. Гриша Ганчев какво? По-прост ли е, като е собственик на ЦСКА?
  А сега се сещам, че можеше да вземе и "Ботев" (Враца), "Спартак" (Плевен), "Спартак" (Варна) и т.н. отбори, които имат някакви традиции в родния футбол.
  Феновете няма как да не са капризни на който и да било отбор. Все пак това им е голямата спортна любов.

 39. 39 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Нищо не е дал, нищо не е взел.

 40. 40 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 728 Любопитно

  Ха-ха! :)
  Интересен избор за уводна тема, а тя си върви и със съответния автор и съответните му внушения: всеки бизнесмен, който има дялове в повече от една фирма се оказва в ситуацията една от фирмите му да има сделки с друга такава. Прокопиев, Божков, Домусчиев, Ганчев и т.н.
  ---
  Наистина, не мога да разбера с какво микренския футболен 'благодетел' е заслужил по-специално място в сърцата на собствениците на тази медия, отколкото Домусчиев? :)

 41. 41 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Абе правите се на много омерзени от българския футбол, ама го гледате. Бил нагласен, лоши съдии не знам си кво, ама под статии за Левски и Тирето особено са едни обиди и закани, едни анализи, по сто коментара. Феновете трябва ясно и просто да заявят - искаме промяна, не искаме да гледаме мачовете на прашни кочини без козирки и кенефи, не искаме да гледаме по 10 чужденци-анонимници, не искаме клубовете да са си надзор на себе си (изпълкома на БФС). Дотогава - бойкот.

 42. 42 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 291 Весело

  много прилича на Златният Орфей- текст и музика авторът,изпълнява авторът,първа награда-авторът!

 43. 43 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#38] от "yellow_hater":

  Ако не ме лъже паметта, Домуса е искал да взима "Дунав", ама нещо не се разбрали с общината и затова отишъл в Разград.
  За феновете не съм съвсем съгласен. Тези на Запад (например) имат право да изискват, защото плащат яко билети и абонаментни карти, купуват мърч и въобще дават наистина много пари за клуба и е нормално да имат право на глас. Тук положението далеч не е такова. Любов към клуба - ОК, ама все пак финансите са си финанси.

 44. 44 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1190 Любопитно

  Що му плащате 7лв. на тоя, бе?

 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Не съм футболен фен, но и да бях, заради Киро щях да се откажа.

  Еретик
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  Домуса искал Дунав, ама що не искал Спартак Варна, ами поискал Лудогорец?
  Колеги, защо си мислите, че Домуса играе със свои пари, а не е както обикновено "подставен"? И е решил да направи един силен ФК точно в глухото провинциално градче Разград, град който трудно би изпратил и 1000 човека в стадиона? Не съм гениален, но се сещам, че от разградско е почетния председател на ДПС А. Доган, който си реализира абсолютно всякаква момчешка мечта (освен да стане футболист или пожарникар). И е решил да направи нещо в повече за радост на региона...

 47. 47 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":

  Село Пчеларово, община Генерал Тошево няма нищо общо с Делиормана!!!

 48. 48 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 696 Весело

  Не знаех, че някой може да изкарва пари с правата на мачовете от българското първенство :-)

 49. 49 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Като пуснаха Литекс с парашут в АГрупа КраДлев и Борисов кой да го гледа това порно?

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Фермата на животнитв в пълен свински блясък.

 51. 51 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Аффтентичните" в строен радикал-комунистически хор клеймят бизнеса и предприемачите! Очакваме в скоро време БСП-то да аоутсорсне разпространението на позиви към радикалната си фракция ДСБ, която да ползва и екстремистките си организации от "Костов югенд" - зелени, "престъпна мрежа" и т.н., за да достигнат посланията на новото БКП (БСП+ДСБ+ДПС) до по-широки слоеве от народните маси. Ужаст, ужаст… "Аффтентично десните" се оказаха радикални комунисти! Нящо като "пустите клисурци, станали московци"...

 52. 52 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Аффтентичните" в строен радикал-комунистически хор клеймят бизнеса и предприемачите! Очакваме в скоро време БСП-то да аоутсорсне разпространението на позиви към радикалната си фракция ДСБ, която да ползва и екстремистките си организации от "Костов югенд" - зелени, "престъпна мрежа" и т.н., за да достигнат посланията на новото БКП (БСП+ДСБ+ДПС) до по-широки слоеве от народните маси. Ужаст, ужаст… "Аффтентично десните" се оказаха радикални комунисти! Нящо като "пустите клисурци, станали московци"...

 53. 53 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Притеснявам се, че може да не се разберат и българското първенство да не се излъчва по телевизията!

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#51] от "Reporter US":

  Ако те разбирам правилно, искаш да ни обясниш, че Домусчиев е предприемач...? Добре. Какво е построил Домусчиев, тоест какъв бизнес е създал Домучсичев на гола поляна, с двете си ръце? Може, да не ни обясняваш за приватизационните сделки на Домучсиев и за стопанската непоносимост... :)))

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 315 Весело

  за качеството което предлага българския футбол, всеки лев е подаяние, не заработка:)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 57. 57 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  ТВ права ама и програмата за кръга определя той. Уж заради телевизията, но е в изгода на Лудогорец. Аз като фен на ЦСКА не си спомням вече мач на Армията на слънчева светлина.

 58. 58 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#51] от "Reporter US":Ако те разбирам правилно, искаш да ни обясниш, че Домусчиев е предприемач...? Добре. Какво е построил Домусчиев, тоест какъв бизнес е създал Домучсичев на гола поляна, с двете си ръце? Може, да не ни обясняваш за приватизационните сделки на Домучсиев и за стопанската непоносимост... :)))
  —цитат от коментар 55 на tww09306483


  Веднага ще ти отговоря, ако ми покажеш какво е построил Ръданчо, Грозданчо и ДС женераль Атанасаф? Нали те били "аффтентичните" "десни"?

 59. 59 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 650 Неутрално

  ...какъв бизнес е създал Домучсичев на гола поляна,
  ...
  —цитат от коментар 55 на tww09306483


  Лудогорец...

  Eddie lives... somewhere in time!
 60. 60 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 644 Неутрално

  БГ футболът отдавна е такава пародия, че не знам изобщо за кви тв права говорим.

 61. 61 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 487 Любопитно

  До коментар [#55] от "tww09306483":
  ++++++
  E,ako гореспоменатият г-н Домусчиев се вписва в тази рамка:

  "Според Йозеф Шумпетер предприемачеството предполага осъществяването на следното:
  a/ изготвяне на ново, т.е. още неизвестно на потребителите благо или създаване на ново качество на едно или друго благо; б/ усвояване на нов пазар; в/ внедряване на нов метод на производство; г/ получаване на нов източник на суровини и полуфабрикати; д/ нови начини на организацията на продажби.
  Йозеф Шумпетер разглежда предприемачеството като дейност пряко свързана с растежа на техниката и технологията, нововъведенията. Според него предприемачът е новатор, първенец, деец, търсещ непрекъснато възможности за нови комбинации на производствените фактори, поемащ риск „да бъде пръв”, за което получава „предприемаческа печалба”.
  2. Личностни качества на предприемача:
  -висок творчески потенциал (творец, новатор, генератор на идеи);
  -склонен да поема риск в различните му форми, умее да го оцени;
  -стремеж към независимост и автономност;
  -притежава способност към постоянен упорит труд;
  -оптимизъм, самоувереност, убеденост, решителност;
  -способност към самоанализиране, самооценка и самопризнание на грешките.
  -честност, лична култура, обаяние;
  -умение да разпределя своето време;
  -умее да организира работа в екип и т.н." ,

  "Най-силно застъпената концепция за предприемачеството в икономиката е представата на Шумпетер за предприемача като иноватор. Шумпетер го описва като представящ „нови комбинации" - нови продукти, методи на производство, пазари, източници за снабдяване или индустриални такива, които преместват икономиката от предишното равновесно състояние чрез процеса, който Шумпетер нарича „съзидателно рушене" (Schumpeter, 1911). Осъзнавайки, че предприемачът няма място в общата равновесна система на Валрас, на когото Шумпетер се възхищава, Шумпетер дава на предприемача ролята на източник на икономическа промяна. Прави и ясно разграничение между предприемач и капиталист и остро критикува неокласическите икономисти, че смесват двете понятия. Неговият предприемач не се нуждае от собствен капитал или дори от работа в определена фирма. В концепцията на Шумпетер „хората действат като предприемачи, само когато наистина представят нови комбинации и губят характера си на предприемачи, когато трябва да изградят бизнеса си, след което се установяват и го управляват както всички останали" (Ekelund и Hébert, 1990: 569). По този начин дори предприемачът чрез иновативност да успее да се установи на пазара като монопол, получавайки неограничена възвръщаемост, „... потокът от доходи за предприемача в неговата предприемаческа роля трябва да бъде временен" (Baumol, 1993: 7).

  то,може и да бъде определен като такъв (предприемач).Но,....имам едни подозрения и съмнения,че би могъл да се впише в нея...:)))))) Но,може и да греша...

 62. 62 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  то,може и да бъде определен като такъв (предприемач).Но,....имам едни подозрения и съмнения,че би могъл да се впише в нея...:)))))) Но,може и да греша...
  —цитат от коментар 61 на objektivist96


  Приложи сега същите критерии към "аффтентично десните" и ни извлечи ЕДИН от тях, отговарящ на дефинициите?

 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  До коментар [#58] от "Reporter US":

  Какви десни може да са, Радан или Гроздан? Даже не са и учили в милиционерско училище...! :)))

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Домусчиев купува от Домусчиев телевизионните права в българския футбол

  Даже и не можах да дочета до края тази блюкотина , с извинение за любимата игра на народа - Цар Футбол . Толкова са сложни схемите за измъкването на левчета от джоба на потенциалните зрители , че , четенето става просто мъчително . За хората , живели малко по дълго от педесет години , дори и четиридесет , , е лесно да направят извода , че с намесата комерсиализма въвъ футбола , доведе до катастрофално състоянието му като качество . А ниското качество , затреви пътеките към стадионите . Преди тридесет години никой не правеше и дума за издръжка на отбори , за самото им селектиране , не ставаше въпроси за дъъълго отсъствие от най -важните световни и регионални първенства , , за криза в българския футбол . С изключение само в един случай , когато се намеси Партията и реши проблема от раз . Макар с шамаросване по всички посоки на футболния живот . Сега вече, тридесет години ще станат ,непрекъснато се говори за отсъствие на българския футбол от значителвите международни прояви . Крайния извод , който може да се направи , е че откакто футбола стана инструмент за печалби за отделни физически лица , , Царя оголя и обося . Превърна се в бакалия , от която собственика се опитва да преживява , като пробутва ерзац стока . Без да си дава сметка , че губи клиенти . Тоест - зрители . Така си мисля - така и го казвам . Прав , крив - това е положението , според мен .

 65. 65 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#58] от "Reporter US":Какви десни може да са, Радан или Гроздан? Даже не са и учили в милиционерско училище...! :)))
  —цитат от коментар 63 на tww09306483


  А лидерот - "новото поколение в политиката" - като бивш живковски прокурор в смесен район и виден ДС милиционер - нещо си го пропущил, гледам? Обзалагам се, че е съвсем случайно…

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 719 Весело

  До коментар [#55] от "tww09306483": Какво е построил Домусчиев, тоест какъв бизнес е създал Домучсичев на гола поляна, с двете си ръце?

  Ами с двете си ръце Домусчиев награби Българския черноворски флот . С двете си ръце награби шестдесетина милиона държавен подарък за определени " заслуги " към едни управляващи . За това не му трябва ни тесла , ни трион , че да строи нещо на гола поляна .

 67. 67 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 487 Любопитно

  "Приложи сега същите критерии към "аффтентично десните" и ни извлечи ЕДИН от тях, отговарящ на дефинициите?"
  =========================================================================
  ?!?!???? Дефинициите са за предприемач и предприемачество! Какво общо имат тези дефиниции с дефинициите за десни политици,включително и с гореспоменатите "аффтентично десни"(когото и да се има предвид) ?!?
  Маргарет Тачър е десен политик,но не е предприемач. И,дефинициите за десен политик са нещо съвършено различно от дефинициите за предприемач.Нищо повече.

 68. 68 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#21] от "yellow_hater":Думуза вече беше в управата на ЦСКА. Но видя, че не може да се оправи с фактор, какъвто са феновете, защото егото му е прекалено голямо. Когато се махна можеше да купи Дунав или Черно Море, но и там има фактор "фенове". За това се насочи към Делиормана. Там "феновете" го возят с автобуси от околните села за два кремвирша и гелосания се помисли за султан...не без помощта на Бащицата от Банкя де.За това гласувайте умно, а не ходете "за гъби" по време на избори!
  —цитат от коментар 25 на astra_explorer


  Абсолютна глупост е твърдението, че Домусчиев се съобразва с феноветею. Домусчиев е изключително арогантен тип, арогантността му се подклажда от комплексите му. С никакви фенове не би се съобразвяал, нито с обществено мнение се съобразява и т.н.

  Той напусна ЦСКА защото сключи сделка с Тиквата. Сделката беше неговите ортаци - Праховеца и Гърнето да фалират ПФК ЦСКА АД, той да отиде в Разград(там му е един от заводите), а инвестиционната програма за БМФ да бъде отложена и да налапа обществени поръчки.

  Всичко това се случи. Удари на камък с връщането в ЦСКА защото част от сделката беше след фалита да размотава няколко години новото дружество по долните дивизии, което пак щеше да се заплати подобаващо от страна на Тиквата.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#46] от "historama":Село Пчеларово, община Генерал Тошево няма нищо общо с Делиормана!!!
  —цитат от коментар 47 на astra_explorer


  Да, роден е в с. Пчеларово, но детството си го е прекарал в с. Дръндар, разградско, с което е свързан дълбоко. В с. Дръндар е бил реализиран най-скъпия воден проект по времето на Джевдет Чакъров за 2 884 338,30 лв което разделено на жителите общо 160 означава по 18 027лв на жител (разбира се евросредства- подобни суми за симпатизантите на ГЕРБ, ДПС, БСП са нормални). В селото А. Доган има красива къща, всъщност то се счита едва ли не за родното му.
  https://www.24chasa.bg/Article/197219

 70. 70 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Най-добри в международната реклама са Локо-София.

 71. 71 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#61] от "objektivist96":

  Чудя се, защо ти отпраха минусите? Цитатът си е съвсем на място.
  Иначе са странни тези хора, които питат "Какво е бил направил Домусчиев някога си?"
  Ми на такива да им препоръчаш да ползУват правни системи като Апис, Сиела или Лакорда и да проверят правното движение на така наречената:
  "Българска федерация по планинско колоездене" с ЕИК 121003837
  Както се казва, тази федерация са членували доста интересни оперативно интересни лица :)

  Бог да благослови Америка за България!
 72. 72 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Лелелеле, става все по-интересно в България. След 10 години Африка ще е богата и правова сравнено с Територията.

  1.618
 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално
 74. 74 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 487 Любопитно

  До коментар [#71] от "Günther":
  :))))) Минусите не са важни,в края на краищата,някой- прочел,някой- не,някой- разбрал,някой-не, здраве да е! :)))Няма лошо!
  За тази федерация,нейното правно движение и оперативно интересните лица свързани с нея ми е любопитно,защото не зная нищо за това,и ако имате някакви материали бихте ли ми дали линк?
  Пускайки в този "компресиран" вид определението(или теоретичната рамка) на Шумпетер, за предприемачеството и предприемачите, се опитах да кажа,че г-н Домусчиев, някак си, е далеко от тази рамка,не отговаря на това определение според мен.Може и да греша.И,тъй като, това е една от най-добрите(ако може така да се каже)теоретични рамки за тези понятия,затова използвах нея. Тя,разбира се е много по-дълга и по сложна,но за това си има учебници,аудитории,лекции и пр. места и начини,а форумът е за друго.Така си мисля.:))

 75. 75 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Весело

  Това не е конфликт на интереси, така ли? :П)

 76. 76 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1010 Весело

  "Немахорец" с пефрктната защита- до момента няма свирена дузпа срещу тях 54 мача!!!

 77. 77 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Как по-ясно да се каже, че Гела реално е купил всички клубове чрез телевизионните права. Този, който плаща, поръчва музиката, Точка. И това е ясно за всеки от ден 1
  Всичко останало са приказки за наивници
  Само, че тук се възмущаваме само от апартаменти, та другите схеми не ни правят впечатление, малка картинка...

 78. 78 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Разстроено

  И тоя е забогатял с червените куфарчета на родителите си и приватизационни схеми и сега иска само да трупа.

 79. 79 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5999 Разстроено

  И тоя е забогатял с червените куфарчета на родителите си и приватизационни схеми и сега иска само да трупа.

 80. 80 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Нищо ново, та нали и БМФ бяха или още са спонсори на Лудогорец - демек Домуса си се спонсорира сам. А НАП спят ли спят зимен сън още, щото кой да ги светне за трансфер прайсис, на тях им е дадена задачка да гонят малките търговци на горива, за да служат верно на приятеля на Бай.Х. - Златев и Лукойл.

 81. 81 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Гневно

  Никога не бих платил за това "първенство", на този мошеник!

 82. 82 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Има, ако трябва да переш 💰. Я виж , че и Пеевски е намесен. Говорят ,а 200к зрители пред телевизорите и има няма 1000 човека по местата наречени стадиони. Както и да го смяташ, сумата е далеч от 6 те милиона на година за права.
  Как се плащат и заплатите на пишман футболистите е друга тема. Българскиятт футбол е по зле и от бетономорието ни. Резултатите на националния "отбор" категорично доказват това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK