България, Сърбия, Гърция и Румъния вървят към съвместна кандидатура за Евро 2028

България, Сърбия, Гърция и Румъния вървят към съвместна кандидатура за Евро 2028

© Велко АнгеловМинистрите на спорта на България, Гърция, Румъния и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който се официализира учредяването на организационен комитет за съвместната кандидатура за световното първенство през 2030 г. и европейското две години по-рано. След работната среща в Солун стана ясно, че четирите страни клонят повече към домакинство за европейско първенство.


Окончателното решение за какво ще се кандидатства ще бъде взето на срещата в Букурещ на 14 и 15 юни.


В срещата участваха министърът на спорта Красен Кралев, заедно с колегите си от Сърбия Ваня Удовичич, Гърция Георгос Василиадис и Румъния Богдан Константин Матей.
Меморандумът, който е със статут на международен договор, влиза в сила веднага за три години. Ако няма отказали се, се подновява автоматично за още две години. Всяка страна ще бъде председател на ротационен принцип за шест месеца, като първа е България.


"От тук нататък ще остане дискусията дали вървим към световно или към европейско първенство. Моето предложение беше до края на годината ясно и категорично да кажем, ако няма да имаме възможност да пръскаме средства за световно – да се концентрираме за европейско. Мисля, че имаме много сериозни шансове", каза Красен Кралев.


Той добави, че пред България най-големият проблем е инфраструктурата.


"Знаем какво ни липсва като инфраструктура, но трябва да имаме самочувствието, че сме сред най-добрите организатори. Понякога проблемът е, че не си вярваме сами. Така ще вдигнем самочувствието на нашите народи", каза още министърът на спорта.


Кралев обясни, че на този етап не може да се каже с кои градове България ще кандидатства. "Пловдив може да е много футболен град, но ако двата клуба не искат да играят на един стадион, няма смисъл правим такъв. За 3-4 дербита на година не си заслужава. Всичко зависи от местната власт, дали тя го иска и ще го ползва".


"Това е велик ден за балканския футбол", добави президентът на БФС Борислав Михайлов, който присъстваше като експерт на срещата.


Темата за обща кандидатура на четирите страни е от миналата година. От тогава се обсъжда и строеж на нови стадиони в България. По думите на Кралев, страната се нуждае от четири стадиона за домакинство на световно първенство.


Първоначално през септември министър-председателят Бойко Борисов повдигна темата за изграждането на нов национален стадион в столицата. След това той заяви, че "Васил Левски" е ненужен, защото предизвиква много неудобства и затваряне на улици, и призова за обществено обсъждане по темата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK