"ЦСКА 1948" се притесни покрай намеренията за изграждане на нов "Българска армия"

Един от разглежданите "ЦСКА-София" проекти

© CSKA.bg

Един от разглежданите "ЦСКА-София" проектиВтородивизионният "ЦСКА 1948" изрази притеснения около намеренията на "ЦСКА-София" да изгражда нов стадион на мястото на "Българска армия". А притесненията са свързани с това, че "отдавна вървят информации, че е в ход план по заличаването му", пишат от клуба.


"Притеснени сме, защото наскоро бяха извадени два проекта буквално за една нощ, докато всеки сериозен архитект се нуждае от месеци, години работа. Притеснени сме, защото вече започват да се търсят врагове и извинения. За несвършена работа", казват от "ЦСКА 1948", като наричат стадиона "нашия дом".


"Българска армия" и базата в Панчарево са собственост на министерството на спорта, а ръководеният от Гриша Ганчев и Юлиян Инджов "ЦСКА-София" подписа преди повече от година договор за ползването им.
Преди две седмици клубът от Първа лига обяви първите си стъпки, като Ганчев и Инджов са разгледали два проекта за нов стадион. От "ЦСКА-София" добавиха, че предстоят важни разговори с общината и държавата. До момента клубът не е дал никаква друга информация по темата.


В петък министърът на спорта Красен Кралев посочи, че "пътят до построяването на нов стадион на ЦСКА е формалност". Той заяви, че държавата ще е партньор, но инвестицията ще е на клуба. "Имаме пълно разбиране, ние притежаваме собствеността на стадиона, ЦСКА иска да инвестира в него. Има много форми, през които това може да стане", каза Кралев. И добави, че евентуалният нов стадион не може да излиза от "чашата" на сегашния, както и че голямото предизвикателство идва от изискванията за голям паркинг.


Фотогалерия: Българските футболни "бижута", които останаха само на картинка >


Архитект Ивайло Мишев, който е един от основателите на "ЦСКА 1948" и на сдружението "ЦСКА Завинаги", потвърди думите на Кралев за "чашата" на стадиона с уточнението: "Актуалната виза, издадена от архитект Петър Диков, третира покриване на сектор В с козирка и разширяване козирката на сектор А. Сегашната виза не засяга Б и Г. Става въпрос за покриване на монтажен принцип, известен сред хората като "леки конструкции". И тези конструкции трябва да отговарят на новите еврокодове, които бяха приети и имат доста високи изисквания за стабилност. Втори вариант е да се прибере навътре стадионът – без писта. И така да се разшири околното пространство".


"Единственото решение е буферен паркинг в периферията на Борисовата градина. Благоприятното за един стадион при смятането на паркоместата е наличието в близост на градски транспорт, което в случая е факт. Не може да има паркинг в рамките на стадиона или под стадиона, както четох някъде, заради последните изисквания за антитероризъм и сигурност на зрителите", добавя пред сайта на "ЦСКА 1948" Мишев, който в миналото е правил проект за нов стадион на мястото.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK