"Ицо пак тича", или как бягането се превърна от кошмар в страст

"Ицо пак тича", или как бягането се превърна от кошмар в страст

© Христо ЦветковБихте ли тичали в продължение на 20 минути? За редовно спортуващите това вероятно е детска игра. А да бягате маратон с дължина 42 км, който ще ви отнеме няколко часа? С целенасочена подготовка това начинание също изглежда постижимо.


Сега си представете един ваш ден да премине изцяло в тичане. Бихте ли отделили 24 поредни часа, в които да бягате?


Звучи откачено, но за Христо Цветков тичането с часове е занимание, което го прави пълноценен. То му дава важни уроци и поуки за ежедневието, а изобилието от време за мислене прави живота му сред най-осмислените... или поне така твърдят хората, които го познават.
За няколко години бягането се превръща от кошмар в страст за Цветков. Той постепенно става известен със страницата си "Ицо пак тича", където любителят на дългите бягания предоставя подробна информация за подготовката си и състезанията, в които участва.


Първи стъпки в бягането


На 24 години Цветков, който е родом от Сопот, работи като програмист в София. От малък е въвлечен в спорта от баща му, който е треньор по бойни изкуства. Спортният път на Цветков включва гимнастика, тенис на маса и циркови изкуства.


Покрай бума на бягането в страната той решава да опита нещо популярно през 2015 г. Постепенно Цветков се запалва по тичането в желанието си да види докъде се простират възможностите му.


Зимата също е време за тичане

© Христо Цветков

Зимата също е време за тичане


"Мразех да бягам, но реших да покажа на всички, че това е супер лесно и няма смисъл да се прави. Често обаче се пристрастявам към това, което правя и искам да го правя възможно най-добре. Прекалено много се отдавам и не мога да правя нещо за удоволствие", каза Цветков пред "Дневник".


Повратната точка идва през септември 2017 г., когато участва в състезанието "Пирин ултра". Цветков е неудовлетворен от представянето си и решава да се занимава сериозно с бягане.


Бягането като учител за живота


За 24-годишния състезател тичането е лек, който му действа успокояващо, откъсва го от ежедневието, кара да преосмисли живота си и го прави по-премерен и добре планиращ. С тренировки, които включват бягане от 2 до 4 часа на ден, той споделя, че така прекарва достатъчно време насаме, за да погледне под друг ъгъл на проблемите и да намери решение за тях.


"Бягането ме учи как да живея живота си. Много често могат да се правят съпоставки между голямо състезание и живота. Във всяка ситуация можеш да предвидиш какво ще се случи. В някаква степен можеш да планираш как да подходиш към нея", каза Цветков.


Състезателният елемент е двигателят, който го движи напред и мотивира да продължава да бяга. Цветков е склонен да отделя по 2-3 месеца в ежедневни тренировки за едно състезание, като признава, че въпреки това има дни, в които изобщо не му се иска да излезе навън.


"Пирин ултра" - преломният момент в кариерата на Цветков

© Христо Цветков

"Пирин ултра" - преломният момент в кариерата на Цветков


Той участва предимно в състезания с дължина от 24 часа, за които изминава над 200 км. Според Цветков най-трудно за психиката е началото на втората половина от надпреварата. Той вярва, че убеждаването на ума да не мисли за оставащите километри и правилната нагласа са най-важните фактори за успех в продължителните състезания.


"Знам, че ако бягам още три часа, няма да свърши света. Може да трябва да ходя минута или две, но като цяло знам, че е много неприятно, но просто ще го изтърпя. Дори да са най-гадните три часа на света, след три часа ще е свършило и всичко ще е наред", каза Цветков.


Да влезеш във филма


Цветков учи ума си да се приспособява към дългите бягания с еднотипни тренировки. По този начин той изключва съзнанието си за дълъг период от време.


В някои случаи обаче съзнанието остава в плен на въображението. Така в първото дълго състезание на Цветков – "Персенк ултра" (160 км), което е продължило 30 часа, той вижда необичайни гледки.


"От недоспиването много често се получават халюцинации като по филмите и влизаш в нов свят. Понеже бяхме в гора, клоните и дърветата с периферното зрение ги виждаш като нещо съвсем различно. В момента, в който се обърнеш, виждаш, че това не е стол или тигър. Но виждаш някакви предмети и хора, които изобщо нямат място там."


"Виждах пейка във въздуха и някакви такива неща. Постоянно се обръщах наляво и надясно, за да проверявам какво всъщност е. С времето вече свикнах и не ме впечатлява, но тогава за пръв път си беше едновременно забавно и стряскащо", каза Цветков.


Великото предизвикателство от Атина до Спарта


Друг запомнящ момент за българския състезател е "Спартатлонът". За участие в елитното състезание се преминават квалификации, след които на базата на резултатите се отсяват 400-те най-добри състезатели.


Цветков участва през 2018 г., като в заключителната част на митичната 246-километрова надпревара го връхлита ураган от първа степен.


"Валя дъжд и имаше толкова много вода, че по шестлентов път тя стигаше почти до коляното ми. Колите едвам се движеха напред заради вятъра. В един момент си казах, че ситуацията е много нелепа, защото никой нормален човек не би бил там. Тогава го мразех, но сега се радвам, че беше в такова време, защото ще го помня цял живот", заяви Цветков.


Бягане, бягане и пак бягане


Физическата подготовка на Цветков включва основно тичане. Избягва да тренира с тежести, защото вярва, че това би намалило времето му за бягане. Обикновено той бяга по 200 км на седмица, което са около 17-18 часа активност, като подготовката за едно състезание отнема от 8 до 10 седмици. Цветков не спазва стриктен хранителен режим, като горенето на много калории му дава свободата да яде, каквото иска.


Възстановяването протича различно, като Цветков предпочита да си даде два или три дни на пълна почивка, в които сухожилията да върнат нормалната си функция.


Сладкият завършек на "Спартатлона"

© Христо Цветков

Сладкият завършек на "Спартатлона"


Засега Цветков е решен да се концентрира върху еднодневните състезания, като в бъдеще иска да се пробва в известни двудневни и шестдневни надпревари.


"Определил съм си граница, че искам цялото състезание да го минавам без спане, което за мен означава, че около 30-32 часа активност е максимумът, който мога да дам. Втора нощ не мога да изтърпя и в момента границата ми е това. Не че не мога да спя два часа и да продължа, но ще се чувствам все едно не съм дал всичко от себе си", заяви Цветков.


Бъдещите му планове включват подобряване на резултатите от 2018 г., когато постави национален рекорд в бягането на 24 часа на състезание в Швеция в средата на декември. Цветков е също впечатлен от бума на бягащите и се надява популярността на спорта в България да продължи.


"Когато започнах преди 4-5 години, имаше 50 състезания в България, а сега сигурно са 200. Има интерес и търсене. Много хора организират състезания, които стават все по-добри, по-трудни и по-бързи", допълни Цветков.


Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  "Пристрастяване", халюцинации="необичайни гледки"...
  Описанието изглежда, че бягането е като дрогата... Не е лошо, стига да не е прекалено.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 750 Неутрално

  От много бягане,и особено по асфалт може да си прецака ставите на краката.

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Интересно на 44 години как ще се чувства след такива натоварвания?

 4. 4 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Който бяга, зло не мисли. Интересен житейски опит, изпробване на границите

 5. 5 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Колкото и да бягаш, винаги се връщаш обратно..

 6. 6 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ех, тези модерни герои. Пишете за тях, повече планктон да тича, да са герои.
  Едно време затова са ползвали малоумието в бригадирско движение.

  1.618
 7. 7 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1275 Весело

  иждах пейка във въздуха и някакви такива неща. Постоянно се обръщах наляво и надясно, за да проверявам какво всъщност е. С времето вече свикнах и не ме впечатлява, но тогава за пръв път си беше едновременно забавно и стряскащо
  ---
  Баце Ицо, да беше спрял тревицата преди състезания поне...Иначе карай по-леко, че като минеш 30така няма да можеш да станеш да си вземеш дистанционното.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 8. 8 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Браво за волята, жалко обаче че такова неестествено натоварване за тялото не е никак здравословно.

 9. 9 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Браво на тоя пич! И аз много обичам да тичам, ама 24 часа няма да мога!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Аз тичам почти всеки ден, ама по около час, час и нещо.
  За повече трябва специална психологическа нагласа.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Тъй като работя в тая сфера, съм забелязал, че доста голям процент от ИТ персонала е склонен да изпада в крайности. Било то откъм хранене, спорт, външен вид.

 12. 12 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  Аз съм на 41, бягам ултрамаратони от около 5 години, преди това 22 години бях състезател по лека атлетика. Да ти кажа, не съм имал проблеми нито с коленете, ниито със ставите. А и честно казано, подобни натоваревания са по-малко страшни, от колкото всекидневното пиене на бира и стоене пред телевизора.
  Ако искаш по-дългосрочни наблюдения - Руско Кадиев, който и сега тича ултрамаратони а е роден 1958 година. Или Ради Милев, който миналата година направи рекорд в ултрамаратона при 70 годишните, като избяга 300 км., за 48 часа.

 13. 13 Профил на zayek
  zayek
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Браво! Дано има повече такива млади хора. Много труд и постоянство се изисква за да постигне това.

  На всички диван-коментатори излезте раздвижете се малко покараите колело отидете в планита, ако ви се прецекат ставите ще е от залежаване :)

 14. 14 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  Мен специално много ме мотивират такъв тип хора ,преодоляващи физически и психическите си бариери.Мисля ,че това е новата религия,а човек винаги ще има нужда от вяра.
  Браво на момъка!!!!

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  Взимат се сериозни добавки за стави, сухожилия и хрущяли...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK