Непалец изкачи трети осемхилядник за два дни в историческо постижениеНепалецът Нирмал Пурджа е изкачил връх Макалу (8485 м), съобщи Seven Summit Treks. Постижението му е част от исторически рекорд, след като той стъпи на трети осемхилядник за два дни.


"На 22 май изкачих Еверест (8848 м) в 5.30 сутринта и Лхотце (8516 м) в 15.45 ч. въпреки големия трафик (около 320 души). Днес тъкмо пристигнах в базовия лагер на Макалу и ще тръгна в опит да изкача върха директно от базовия лагер", написа в четвъртък Пурджа във "Фейсбук".


От компанията обявиха, че той е стъпил на Макалу в 6.00 часа на 24 май. Непалецът подобрява рекорда за най-бързо изкачване на три осемхилядника, който сам постави през 2017 г. със стъпването на Еверест, Лхотце и Макалу за пет дни, 3 часа и 35 минути.
Пурджа използва допълнителен кислород и подкрепа от шерпи при изкачванията си. След слизането от Еверест той отиде с хеликоптер на базовия лагер на Макалу, откъдето директно е започнал атаката.


Негова снимка от Еверест привлече световно внимание, като показа задръстване на най-високия връх на планетата.


Пурджа е в разгара на своя "Възможен проект 14/7", като опитва да изкачи всичките 14 осемхилядника за седем месеца. От средата на април досега той вече изкачи шест от тях.


Ако го направи, това ще е историческо постижение. Рекордът за най-бързо постигане на Хималайската корона държи кореецът Ким Чан-хо - седем години, 10 месеца и шест дни, завършено през 2013 г. Тогава той подобри рекорда на поляка Йежи Кукучка (между 1979 и 1987 г.).


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK