Хана Стодел и нейното приключение с "Еверест на моретата"


Пътешествие около света за 100 дни... и дори повече. Не става дума за роман на Жул Верн или за филм от началото на века, а за предизвикателството Vendee Globe, наричано "Еверест на моретата".
Всеки път желаещите да изпитат възможностите си се впускат в луда обиколка около света със самостоятелно управлявана лодка. Състезанието е задача с повишена трудност, тъй като едва 53% успяват да завършат, но за Хана Стодел изпитанието е дори по-голямо заради физическите ѝ увреждания.


По рождение 33-годишната англичанка е без едната си ръка от лакътя надолу. Това обаче не я спира да последва страстта си в плаването и сега четирикратната параолимпийска шампионка е готова да премине отвъд границите.


Стодел ще опита да сбъдне мечтата си, като стане първият човек с увреждания, който завършва състезанието, разчитайки единствено на собствените си сили. Тя ще измине около 40 хиляди км по вода, като желанието ѝ е да преобърне представите за невъзможното.


"Искам да вдъхновя хората с пътешествието. Ако мога да разбия тези граници, други хора може да предприемат неща, за които не вярват, че са възможни", казва Стодел.


От Франция до... Франция


Състезанието изпитва до край физическата издръжливост и психическата устойчивост на участниците, които през цялото време са във водата и нямат досег със сушата. Състезателите нямат право да използват навигация, като сами трябва да определят маршрута си.


Догодина надпреварата ще се проведе на 8 ноември, като стартът ще бъде даден от Франция. Състезателите поемат през Атлантическия океан, заобикалят Африка и се насочват към Южния океан. Впоследствие преминават Тихия океан и заобикаляйки Южна Америка, участниците се насочват към финала обратно във Франция.


Рекордът за изминаването на дистанцията е 74 дни, като от началото на състезанието през 1989 г. са завършили по-малко от 100 души. Главната цел на Стодел не са рекордите, а да завърши успешно. Все пак тя си е поставила цел да стигне бреговете на Франция за по-малко от 100 дни.


"Буквално през цялото време пред теб е океан, океан и пак океан. Всеки ден представлява различна част от приключението и за мен е чест да съм в това състезание", казва 33-годишната Стодел.


Англичанката очаква да има най-големи трудности в Южния океан заради силния вятър и образуването на големите вълни.


Досега Стодел се е състезавала предимно в отбор с трима, като сега лодката ще трябва да бъде съобразена за нуждите ѝ. За целта тимът ѝ ще монтира специално колело, с което да използва предимно силата на краката си.


По пътя към мечтата след разочарованието


Вероятно най-голямото разочароване за Стодел е отпадането на нейния спорт от параолимпийската програма. Сега англичанката, която представи страната си на игрите в Атина, Пекин, Лондон и Рио, е мотивирана да покаже, че хората с увреждания могат да се състезават наравно с останалите.


"Отне ми доста време да се справя с разочарованието. Сега е подходящото време да докажа, че това е много интересен спорт", казва Стодел.


Тя осъзнава трудностите, които ще има заради невъзможността да използва едната си ръка, но приема изпитанието с любопитство и ентусиазъм.


"Да оцелееш толкова дълго време, разчитайки единствено на собствените си възможности, е много предизвикващо. Трябва да се справиш с всичките проблеми и да се грижиш за себе си, ако се разболееш или контузиш", допълва Стодел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK