Един гурка и неговият "Възможен проект 14/7"


Темата за възможното и невъзможното винаги е била на централно място в алпинизма. В момент, в който изкачването на осемхилядници става все по-привлекателно, а дори и туристическо занимание, Нирмал Пурджа опитва да промени представите за достижимостта на постиженията.
Бившият гурка (непалски воин, служил за Британската армия) е в разгара на своето ново начинание, озаглавено "Възможният проект 14/7". Той опитва да изкачи всичките 14 осемхилядника за седем месеца.


Ако го направи, това ще е историческо постижение. Рекордът за най-бързо постигане на Хималайската корона държи кореецът Ким Чан-хо - седем години, 10 месеца и шест дни, завършено през 2013 г. Тогава той подобри рекорда на поляка Йежи Кукучка (между 1979 и 1987 г.).


Нирмал Пурджа, наричан Нимс, започна опита си в средата на април. Той вече изкачи Анапурна (8091 м) на 22 април, Дхаулагири (8167 м) на 12 май, Канчендзьонга (8586 м) на 15 май. На 22 май записа историческо постижение, като стъпи на Еверест (8848 м) и на Лхотце (8516 м), а два дни след това стъпи и на Макалу (8485 м).Миналата година той вече изкачи Еверест, Лхотце и Макалу за пет дни и постави рекорд, вписан в книгата на Гинес. Сега го направи само за два дни и приключи първата част от плана си.


Идеята му е втората част от проекта му да продължи в началото на юни с Нанга Парбат.


Ключов момент при опита на Пурджа е събирането на средства. В Непал той получил подкрепата на няколко агенции, като продължава да търси финансиране за изкачванията си в Пакистан.При изкачванията си Пурджа използва допълнителен кислород, както и подкрепата на шерпи. Това го отдалечава от чистия алпинизъм, но въпреки това постиженията му остават забележителни.


До момента общо 40 души са успявали да изкачат 14 осемхилядника, като 19 са тези, направили го без да използват допълнителен кислород. Пръв е италианецът Райнхолд Меснер (между 1970 и 1986 г.), като той не ползва допълнителен кислород.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK