Треска за изкачване на върхове

Треска за изкачване на върхове

© ReutersДипанкар Гош, 52-годишен индийски фотограф, през май се устреми към петия по височина връх в света - покрития със сняг Макалу (8485 mм). Той обаче не успя да слезе жив. След като бил отделен от останалата част от екипа заради лошото време, той колабирал и загинал заедно с Нараян Сингх, офицер от индийската армия, съобщава туристическата му агенция.


"Дипанкар имаше лично отношение към планините", разказва брат му Гутам, седнал край ковчега след връщането му в семейния дом в Колката, столицата на щата Западна Бенгалия. "Нямаше нищо, което той да обича повече", допълва Гутам.


Смъртта на Гош стана поредният трагичен инцидент през пролетния сезон в Хималаите, като най-осезаемо е това на Еверест (8848 м) - най-високия връх в света.
Девет души са загинали досега от началото на годината от непалската страна на планината, което прави този катерачески сезон най-смъртоносния от 2015 година. Тази статистика поставя в неудобно положение непалското правителство, което е подложено на все по-силни критики заради начина, по който издава разрешителни и контролира компаниите, организиращи изкачвания.Броят на индийските алпинисти в Хималаите силно нараства, може би твърде много спрямо риска, тъй като те обикновено се присъединяват към евтини експедиции, които понякога са по-лошо екипирани. Това сочат интервюта с над двадесет катерачи, компании и представители на властите в Индия и Непал.


Министерството на туризма на Непал миналата година е издало разрешителни на рекордните 78 индийски алпинисти през 2019 година спрямо 59 през 2018 година. Индийците вече са най-голямата група получатели на разрешителни и тази година са надминали по брой гражданите на САЩ.
Четирима индийци вече загинаха в отделни инциденти на Еверест от началото на годината - най-много, откакто петима индийски войници намериха смъртта си при експедиция през 1985 година.


Бум на местния пазар


От години експедициите към Еверест и другите осемхилядници на Непал - малка група от трудни за изкачване върхове с височина над 8000 метра, обичани от катерачите, бяха доминирани от чуждестранни компании.


След това през 2012 и 2014 години лавини убиха няколко местни планински водачи, т.нар. шерпи. Инцидентите разпалиха гневна реакция и обвинения, че западни компании трупат големи печалби, разказва Алън Арнет, ветеран алпинист, който отдавна следи "черната хроника" на Еверест.
Местни компании се намесиха агресивно с пакети, които подливат предложенията на чуждестранните конкуренти. Непалска компания взема около 35 000 долара за изкачване на Еверест спрямо таксите от 70 000 долара или повече на чуждестранните компании според няколко туроператори.


Треска за изкачване на върхове

© instagram.com/nimsdai


Преди пет години около 80% от изкачванията са били организирани от чуждестранни компании. Сега съотношението е обърнато според Арнет и Фил Кромптън от американската компания за планински преходи Altitude.


Със сигурност в клопките, поставени от избора на по-евтин оператор - от недостиг на кислородни бутилки до готвачи, представяни като опитни водачи - могат да се хванат алпинисти от всички страни. Нискобюджетните компании обаче са особено привлекателни за индийците, които имат склонност да са по-пестеливи и да се въздържат да набират дарения или да търсят спонсори, за да си помогнат с финансирането на изкачването, отбелязват няколко компании за планински преходи.


"Някои индийски катерачи търсят нискобюджетни компании и получават лоши услуги", посочва Анг Тсхеринг Шерпа, основател на Asian Trekking - една от най-големите непалски компании за алпинизъм, която тази година е изкачила 54 катерачи на Еверест без фатални случаи.


Риза Али, 18-годишен алпинист от контролирания от Индия Кашмир, разказва, че е бил принуден да се откаже от изкачването на Еверест миналата седмица, след като неговият шерп, работещ за непалска компания, не успял да донесе достатъчно кислород за върха.


Треска за изкачване на върхове

© Reuters


Неопитните водачи не успяват да се справят с "голямото задръстване" от катерачи, което се образува близо до върха, допълва той. То е резултат от факта, че тази година непалското правителство е издало рекордните 381 разрешителни за изкачване на Еверест. "Ако дойда следващ път, ще избирам по-умно с коя компания. Ще избера умно с кой шерп, ще избирам всичко по-умно", казва младият алпинист.


Гош, опитен катерач, е бил с експедиция на непалската компания Seven Summit Treks, която е сред най-големите в страната. Седем нейни клиенти са загинали на три хималайски върха от началото на годината, съобщава компанията, което е близо една трета от всички фатални случаи в Непалските Хималаи.


Тханесвор Гурагай, мениджър на Seven Summit Treks, твърди, че смъртните случаи не са резултат от мениджърски провал на компанията. "Времето е било лошо и всеки би могъл да загине. Не защото нямаме опитни шерпи или защото не осигуряваме достатъчно подкрепа", казва той.
Гурагай и семейството на Гош отказват да говорят за цената на неговата експедиция. По думите на Гурагай компанията предлага пакети, струващи между 30 000 и 130 000 долара на катерач.


Съблазънта на планината


Нарастващата популярност на Еверест, разпалвана от социалните медии и обещанието за бърза слава, тревожи опитните алпинисти в Индия. Според тях така хора, които нямат необходимите умения или подготовка, биват насърчавани да изкушават съдбата.


Треска за изкачване на върхове

© Reuters


"Ако неопитен катерач достигне Еверест, след това бива канен като почетен гост на различни социални събития", разказва Малай Мукерджи, индийски ветеран алпинист от Колката. "Това не означава, че е добър или отговорен алпинист, а изпраща погрешно послание на другите", допълва той.


Мая Шерпа, 41-годишната председателка на Everest Summiteers' Association, която три пъти е изкачвала върха, разказва как се връщала от връх Канчендзьонга (8586 м, трети по височина в света) на 15 май, когато срещнала индиец, борещ се с изкачването. "Беше болен, но настояваше да продължи", припомня си тя.


Осемнайсетгодишният Али от Кашмир разказва как, след като му казали, че няма достатъчно кислород за върха, слязъл от планината, облян в сълзи. Сега обаче може да погледне нещата в перспектива. "Мечтая за това, откакто бях дете. Планината обаче винаги ще е там, няма смисъл да се самоубиваш", казва той.
/БТА

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Ето как медиите убиват хора. Те създадоха героичен образ на тоя тип самоубийци.

 2. 2 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Доста се изписа по този въпрос, дори непропорционално много спрямо значението на темата. В края на краищата качването на Еверест не е задължение, нито масов туризъм, за да има всеки ден статия по въпроса за опасностите. Тези, които предпиемат изкачване би трябвало да са наясно с риска...

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Хайде, стига бе, Дневник. Качили са се, умрели са, светла им памет. Стига толкова. Толкова ли няма за какво да пишете? Свършиха ли статиите за превеждане в Интернет???

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Това е голяма глупост и със сигурност ще има много смъртни случаи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Снимката със задръстването от алпинисти кърти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  И Еверест си стана лоу-кост дестинация

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Нищо кой знае колко учудващо няма в това, че по-бедните алпинисти от Индия поемат повече рискове от западняците, които с по-лека ръка могат да захвърлят едни $50 000 вложени в експедиция и да се откажат от изкачване заради лоши условия. Повечето рискове накрая се отравяват и в повишената смъртност.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4333 Неутрално

  Хайде, стига бе, Дневник. Качили са се, умрели са, светла им памет. Стига толкова. Толкова ли няма за какво да пишете? Свършиха ли статиите за превеждане в Интернет???
  —цитат от коментар 3 на Darulio


  Напротив. Темите за Еверест са по-интересни, отколкото непрекъснато да ни занимават с пикантерии около нашия тенисмен Гришо.

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  Многократно се тиражира почти една и съща статия за Еверест. Ненужно.

 10. 10 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  До коментар [#1] от "izt21595181":

  Ти си "убит" по рождение.

 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  -- Айде муци да качиме Еверест!
  -- Айде!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 287 Весело

  До коментар [#10] от "falkoneti":

  Еб*ах ли ти майката тролска? Кеф ... квичи и пищи сега като изнасилен джендър!

 13. 13 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 764 Неутрално
 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Да тръгнеш да изкачваш не Еверест или осемхилядник,ами и доста по-нисък и лесен връх без подходяща подготовка и аклиматизация е малоумно и достойно за наградите Дарвин,Не случайно швейцарските власти на няколко пъти увеличиха изискванията за допускане до изкачване на някои техни върхове ,които са около 4 000 метра,
  А за осемхилядниците,в българските експедиции от 80 те години на Лхотце ,Еверест и Анапурна само аклиматизацията на място продължи около месец и то при положение,че скоро преди това като част от подготовката бяха изкачвали седемхилядниците в Памир,И Райнхолд Меснер,Йежи Кукучка,Крис Бонингтън ,Дъг Скот и всички постъпваха по подобен начин,
  Нищо не може да спаси някого от собственото му малоумие,

 15. 15 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Не случайно швейцарските власти на няколко пъти увеличиха изискванията за допускане до изкачване на някои техни върхове ,които са около 4 000 метра,
  —цитат от коментар 14 на slonsco

  Сигурен ли си? За пръв път чувам. Кои са върховете и за какви изисквания става въпрос? Да не би да имаш предвид изисквания на гидове към клиентите им? Това няма общо с властите и по никакъв начин не ограничава самостоятелните изкачвания.

 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  а бе попринципно тиа дето одят да пукуряват вархове са мноо прости и уткачени ора... чесно. тва спорет мен е краино времи аку има некво даржавническо и мешдунапродно оправление туй да бъде зъбранено !!!!!

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Търсачи на силни усещания, Господ до ги пази от самите тях.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5904 Неутрално

  Търсачи на силни усещания, Господ до ги пази от самите тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK