Държавата е готова да инвестира в детския футбол, но очаква ясна стратегия от БФС

Държавата е готова да инвестира в детския футбол, но очаква ясна стратегия от БФС

© LAP.bgДържавата е готова да инвестира в развитието на българския футбол, но единствено чрез отпускане на средства за детско-юношеските школи, обяви министърът на спорта Красен Кралев. Той заяви, че най-напред Българският футболен съюз (БФС) трябва да изгради ясна стратегия, която да бъде защитена пред правителството.


По думите му след приемане на програмата държавата ще държи контрола върху изразходването на средствата. В последните години държавата отпуска по малко над 1 млн. лева за детско-юношеския футбол.


"Премиерът (Бойко Борисов) няколко пъти казва през последните месеци, че държавата е готова да задели достатъчно средства при представяне на програма за развитие на детско-юношеския футбол. Технологията е измислена и има заделени средства", каза Кралев.
По думите му едва след въвеждане на подобна стратегия може да се говори за подобряване на резултатите на националния отбор. Той се изказа критично за работата на клубовете с детско-юношеските отбори. "От години не се работи правилно по школите. Президентите търсят бързи резултати и мислят. че е по-евтино да вземат готов играч. Това виждате къде ни докара."


"Миналото първенство беше изключително интересно, динамично. Много от ключовите неща се решиха в последния момент. Очаквам първенството да е също толкова интересно. Най-големите ми очаквания са в това българските клубове да залагат на свои собствени кадри. Много млади футболисти изгряха на футболната сцена. И (Валентин) Антов, и (Иван) Турицов, и (Мартин) Минчев, и (Кристиан) Димитров от "Ботев" започнаха да се налагат, стигнаха до националния отбор. Моето желание е да виждаме все повече български таланти в представителните отбори", каза Кралев.


Кралев каза, че е щяло да бъде притеснително отстранените играчи на "Черно море" да започнат подготовка с отбора. Въпреки това Георги Илиев и Виктор Генев бяха в националния отбор

© LAP.bg

Кралев каза, че е щяло да бъде притеснително отстранените играчи на "Черно море" да започнат подготовка с отбора. Въпреки това Георги Илиев и Виктор Генев бяха в националния отбор


Министърът коментира лаконично случая с шестимата отстранени футболисти на "Черно море" преди решителния мач с "Лудогорец". "Виждате, че тези играчи сега ги няма в отбора. Притеснително щеше да е, ако те бяха останали", заяви той, въпреки че Георги Илиев и Виктор Генев бяха в състава на националния отбор за последните два мача с Чехия и Косово.


Кралев говори и по темата за изграждането на нов стадион на мястото на "Българска армия". Министерството, което е собственик на имота, и "ЦСКА-София", който го ползва, искат да се построи изцяло ново съоръжение, но това не се позволява в предложения устройствен план (ПУП) на Борисовата градина.


"Мисля, че говорим с госпожа Фандъкова (кмета на София) на един език, просто трябва да бъдат отразени промените в ПУП-а. Ние не искаме да се излиза от рамките на сегашния стадион. Това съоръжение с леки реконструкции не може да бъде съживено. Но като се премахне пистата, ще има достатъчно място в сегашните рамки да се изгради стадион. Това ще е абсолютно достатъчно да се направи ново, модерно, европейско съоръжение", добави министърът.


Един от проектите за нов стадион, показан от ЦСКА

© CSKA.bg

Един от проектите за нов стадион, показан от ЦСКА

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 428 Весело

  Абе, шебек, каква точно възвращаемост на инвестициите на парите на данъкоплатците очакваш? Аман, от мераклии да инвестират с парите ни!

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Ясна стратегия през замъглен поглед нема как да има.
  А за министър на спорта не е зле да се избере човек, който поне малко има човешка визия. Това нещо в дясно не може да бъде добър пример

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 428 Весело

  Всъщност тези двамата са абсолютни идиоти. Заместникът на единият заявява, че футболните клубове са частни дружества, а другият се лепнал до министъра за да изцица пари от данъкоплатците. "Умният" министър обещава субсидия за частните дружества. Ами, що не вземете да дадете на съюза на художниците например? Ей, така да изградят школи по рисуване за децата... Мафиотска работа...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Т.н "БФС" няма никакви стратегии, освен как да цакат карти по шкембаци в цигарен дим и пърцуца...

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ясната стратегия трябва да се прави от друг състав на БФС. Иначе, "огледал се Илия и пак в тия".

 6. 6 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#1] от "puknatastotinka":

  Абсолютно съгласен, който иска да става футболист да си го плаща. Иначе футболът да става с аматьорски статут и да се играе от любов към него, както и аз го играя. Не ни ли омръзна тия с чужда пита помен да правят.

  VD
 7. 7 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Стратегия от това ръководство на БФС....

  Вероятно и Шкумбата би умрял от смях.

 8. 8 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Фандъкова, планове, стратегия, БФС - смея се и ми е лошо едновременно.
  Вие сте лицата, нарицателните за некадърност.

 9. 9 Профил на filibias
  filibias
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Онова гнусно гнезди к,'во се пуши..колко пари да открадне..и оня левак сина му - малкото гнездо, къде да го нареди да поиграе..УУуууи боклути мръссссни

 10. 10 Профил на filibias
  filibias
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Се "ПУЛИ" исках да напиша

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Не на милионите за "елитен" спорт! Да на развитието на масовия спорт! Спрете парите за спортисти в епруветки които да "помпан" националното ни самочувствие. Дайте парите за общински фитнес центрове, площадки, басейни, за здравето на хората!

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#1] от "puknatastotinka":Абсолютно съгласен, който иска да става футболист да си го плаща. Иначе футболът да става с аматьорски статут и да се играе от любов към него, както и аз го играя. Не ни ли омръзна тия с чужда пита помен да правят.
  —цитат от коментар 6 на VD


  +++++
  Точно там трябва да отиват и парите на данъкоплатците - училищни отбори, аматьорски и студентски клубове. Подпомагане в два аспекта:
  1. Материална база - равен достъп до стадиони, басейни, кортове, зали и т.н.
  2. Подпомагане на икономически непривилегированите - примерно субсидия за екипите, пътни и подобни... Тези пари да се управляват от самия клуб. Там хората се знаят на кого екипът му е скъп и на кого пътуването при гостуване да речем...
  Не е толкова сложно. Номерът е, че целите на министерството и спорните съюзи не са се променили от времето на куманизма. Тогава си бяха да се подкрепят професионални клубове и сега са същите. Само дето тогава клубовете бяха професионални под прикритие.

 13. 13 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Да назначиш сина си за вратар в националния отбор...това не е ли шуробаджанащина? Перукан да се махне с Малкия Перукан и бандитите в БФС и много неща ще тръгнат напред. Чак сега ли се сетихте да инвестирате в децата? Какво мислихте 20 години?

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 14. 14 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Ограбиха всичко държавно, а сега се сетиха че спорта трябва да бъде национален приоритет. Частника работи за печалба, a спорта трябва да е масов, за да има успех. Следователно разгром и на българския спорт. Сега да наливат парите в кацата без дъно.

 15. 15 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Не е нужно да се дават държавни пари на частни клубове. Просто БФС трябва да им наложи рамки за развиване на школите - т.е. бюджет, терени, общежития, школи, методика, схеми на игра ако щеш. В Белгия например всички юношески отбори са длъжни да играят 4-3-3. После, ако на някой не му изнася да си инвестира в школите му се взима лиценза и да ходи да си прави собствена лига с другите мутри. Само че не под юрисдикцията на футболния съюз.

  Естествено нищо от това, което казвам няма да стане, защото и БФС и министерството се контролират от същите мутри/гелосани "бизнесмени", които са собственици на клубовете. Все едно аз да карам шефа си да прави нещо.

 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Преди дружествата правеха турнири за децата есен -пролет, някой път и през зимната ваканция. Теглеше се жребий и групи, мачове на малки врати по всички селски и градски училищни терени. Съдии, доктор, секретар, както му е редът. Освен това, че изявени деца играеха в отбори към футболните клубове. Понеже водех училищен отбор, пусках всеки, който иска да играе. Тия турнири се превръщаха наистина в празник, глъчка, емоции, хъс. Беше до 85 г.

 17. 17 Профил на marko vasilev
  marko vasilev
  Рейтинг: 258 Гневно

  За какво говорим,Борислав Бисеров М. от 15 години е начело на БФС,какво направи до сега ,като на всеки изборен конгрес точка първа на програмата беше - Детско-юношески футбол!

  mV
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Футбола е главната ни грижа, понеже всичко останало ни е наред.

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  много нагла и нахална перука, а министър кралев го защитава.

 20. 20 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ФИФА има доста добра програма за развитието на детският футбол в периода 2019-2021 всяка една членка ще получи общо 6 милиона долара интересно ми е дали БФС ще направят нещо смислено от тези средства .БФС взимат не малко пари и от наказанията който налагат.....Ама все пари нямат и все не носят вина за това че футбола ни върви все надолу.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK