На фона на критики европейските игри се завръщат с променен облик

На фона на критики европейските игри се завръщат с променен облик

© ReutersС променен облик европейските олимпийски игри се завръщат на спортната сцена. Събитието ще се проведе за втори път от 21 до 30 юни в Минск, като церемонията по откриване е днес от 20 ч.


Надпреварата е еквивалент на олимпийските игри, но в нея участват само състезатели от Европа. Форумът се организира веднъж на четири години под ръководството на европейските олимпийски комитети, като първите игри през 2015 г. се проведоха в Баку.


Сега 3667 състезатели от 50 държави са готови да премерят сили в 19 вида спорт, като в осем от тях ще се раздават квоти за летните игри в Токио през 2020 г. Броят на участниците е под предварителните прогнози, като домакините очакваха да се включат малко над 4000 спортисти. На форума ще бъдат раздадени 200 комплекта медали - 91 при мъжете, 89 при жените и 20 за смесени отбори.
Разликата спрямо преди четири години е, че за игрите в Минск отпадат плувните спортове, волейболът, таекуондото, триатлонът и дисциплините в екстремното колоездене. Спортната програма в Баку 2015 беше значително по-богата, като 5898 състезатели участваха в 30 вида спорт.


Игрите отново понесоха критики заради това, че събитието страда от липса на високо качество и конкуренция и е ненужно допълнение към препълнения спортен календар.


На фона на критики европейските игри се завръщат с променен облик

© Assoicated Press


Сякаш за да налее масло в огъня, определянето на домакина за форума през 2019 г. се превърна в кошмар. Първоначално Холандия трябваше да приеме игрите, но по-късно се отказа, след като олимпийският й комитет не успя да намери финансиране за бюджет от 57.5 милиона евро.


Впоследствие Русия се зае със задачата да организира форума, но допинг скандалът в руския спорт осуети тези планове. В крайна сметка домакинството беше дадено на Беларус, като организацията ще струва 30-40 милиона евро, една част от които ще покрие Европейския олимпийски комитет.


Сегашният бюджет е значително по-свит спрямо преди четири години. Тогава разходите на Азербайджан по инфраструктурата и организацията стигнаха 1 милиард евро.


Българските надежди


Преди четири години българските спортисти спечелиха един златен, четири сребърни и пет бронзови медала. Шампиони станаха единствено сестрите Стоеви в бадминтона, като те няма да защитават титлата си в Минск, след като обявиха, че повече няма да играят за страната.


България ще бъде представена от 85 състезатели в 15 вида спорт. На първите игри в Баку българите бяха 127, като се съревноваваха в 19 вида спорт. Най-много са представителите на страната в леката атлетика - цели 16, а в бокса и борбата има по 13.


Част от българската делегация за Минск

© bgolympic.org

Част от българската делегация за Минск


"На тези игри ще срещнете много спортисти, хора на вашата възраст, обединени от идеята за единна Европа. Бъдете здрави и дайте най-доброто от себе си за България", призова генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов при заминаването на делегацията.


Най-големи надежди за медали има към художествената гимнастика в лицето на Катрин Тасева и ансамбъла. За призови места се очаква да спорят още състезателите в борбата. Всички изяви на българите ще бъдат излъчени по БНТ3.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK