Кралев: Стадионът на ЦСКА може да се разшири, без да излиза от сегашните рамки

Кралев: Стадионът на ЦСКА може да се разшири, без да излиза от сегашните рамки

© LAP.bgМинистърът на спорта Красен Кралев заяви, че стадион "Българска армия" може да бъде модернизиран, без промените да засегнат подробния устройствен план в Борисовата градина.


Според плана ново строителство в очертанията на националния стадион "Васил Левски" и стадион "Българска армия" се допуска само "модернизация чрез частично покриване на трибуните с леки подвижни козирки" и не се разрешава изграждането на нови или разширяването на сегашните спортни игрища, внасянето на нови архитектурни обеми, както и промяна на параметрите на застрояване.


Кралев поясни, че работи със Столична Община и ръководството на ЦСКА по въпроса с разширението на "Българска армия". Според министъра е възможно да бъде премахната лекоатлетическата писта и да се поставят трибуни. По думите му капацитетът може да се увеличи почти двойно, като в момента съоръжението побира малко над 22 хиляди зрители.
"Имаме пълно разбиране с кмета Фандъкова и Столична Община какво трябва да се случи. Нашето намерение заедно с ръководството на ЦСКА е там да се направи реконструкция на това съоръжение с изграждането на нови трибуни в рамките на сега съществуващата част. Големият въпрос е кога това нещо ще се случи.", каза Кралев в сутрешния блок на "Нова".


В края на май ЦСКА представи проект за нов стадион с 28 хиляди места, който е съобразен с изискванията в Борисовата градина. Наскоро собственикът на червените Гриша Ганчев каза пред "Капитал", че от клуба са готови да дадат сериозен отпор на всякакво друго развитие, което не позволява изграждането на нов стадион.


"Няма друг вариант. Това е теренът на АС-23, чийто наследник е ЦСКА. Няма да отидем другаде", каза Ганчев.


Тогава той потвърди, че вече има осигурено финансиране - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. В момента стадионът е собственост на "Сердика спортни имоти" ЕАД под шапката на спортното министерство, а "ЦСКА-София" има договор за наем за 10 години (с надежда да бъде удължен) срещу 62 хиляди лева без ДДС на месец и задължителна инвестиционна програма от 1.1 милиона лева (без ДДС).


Кралев припомни, че до края на годината ще бъде избран терен за изграждането на нов национален стадион. Капацитет му ще зависи от това, дали ще бъде издигната обща кандидатура със Сърбия, Румъния и Гърция за домакинството на европейското първенство през 2028 г. или световното през 2030 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK