Рекордьор от "Ком-Емине" се насочва към нов "Велоносен поход"

Рекордьор от "Ком-Емине" се насочва към нов "Велоносен поход"

© facebook.com/velonosenpohod/Планинският колоездач Борислав Йорданов се готви за новото си приключение. Той се отправя към "Нов велоносен поход Рила - Родопи", обявиха от екипа му.


Йорданов, който преди по-малко от две години постави рекорд за скоростно изминаване на туристическия маршрут "Ком-Емине" с колело, сега си постави за цел да измине 440 км на колело от Боровец до крепостта "Мезек" близо до Свиленград.


Трасето е част от международния туристически маршрут Е8 и е с 12 000 м положителна денивелация. Предизвикателството ще започне на 17 юли.
Фотогалерия: Магията на "Велоносния поход" от Ком до Емине >


Йорданов има намерение да измине маршрута с планински велосипед за около два дни. При пробното му преминаване преди няколко седмици той е завършил за по-малко от пет дни.


"Това ще е първото скоростно преминаване на маршрута, а целта е да се постави висок времеви стандарт за преминаването му. Така Боби и поддържащият го екип от клуб "Велораптор" се надяват да популяризират както познатия сега маршрут, така и да предизвикат интерес и други колоездачи да го преминат", заявиха от екипа на Йорданов.


Колоездачът няма да следва изцяло туристическия пешеходен маршрут, а където теренът позволява, ще премине през обходни пътища, подходящи за колоездене. Това се налага и поради факта, че някои участъци от Е8 са силно неподдържани, с много свличания и срутвания, паднали и непочистени дървета, се посочва в информацията.


С предизвикателството Йорданов цели също да се обърне внимание на общините да започнат да полагат повече грижи.


Пътят на Йорданов: Боровец, връх Мусала, Белмекен, Юндола, Каратепе, язовир Беглик, Ягодина, Триград, Пампорово, Рожен, хижа Свобода, хижа Сини Връх и крепостта Мезек близо до границата с Гърция.


Рекордьор от "Ком-Емине" се насочва към нов "Велоносен поход"

© facebook.com/velonosenpohod/

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK