Откъс от "Червената одисея. 25 истории за ЦСКА в Европа" на Станил Йотов и Цветан Дерменджиев

Издателство "Premium books"

Издателство "Premium books"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Червената одисея. 25 истории за ЦСКА в Европа", с автори Станил Йотов & Цветан Дерменджиев, предоставен от Издателство "Premium books"


Червената одисея - 25 истории за ЦСКА в Европа – от София до Ливърпул


В тази книга е събрана цялата футболна слава на ЦСКА в Европа. Най-успешният български участник в турнирите на УЕФА има в летописите си десетки бележити успехи. Свалял е от трона цели три европейски шампиона. Побеждавал е първенците на най-елитните футболни страни от континента - Англия, Испания, Италия, Германия, Холандия и Франция. Тези постижения са изключително важна част от историческото наследство на българския футбол и заслужават да бъдат описани много подробно.
Червената одисея в Европа се съдържа в общо 25 истории, посветени на всички големи геройства на ЦСКА – от София през цяла Европа чак до Нотингам и Ливърпул. Пресъздадени са чрез разказите на футболистите и треньорите, взели участие в над 60-годишните европейски приключения на ЦСКА. Затова читателят ще открие много нови, неизвестни за широката аудитория факти и случки. Поместени са и статии от български и чуждестранни медии, отразявали победния марш на армейците. А в края, за пръв път в печатно издание, се публикува и пълната статистика от всичките над 220 мача на ЦСКА в Европа, плюс почетните ранглисти на отбора.


От авторите
Написахме тази книга, за да разкажем за едни от най-големите международни успехи на българския футбол – тези на ЦСКА. Написахме я за запалянковците от по-новото поколение, за да знаят каква беше историята. Както и за тези от по-старата генерация, да си припомнят с радост как са тръпнали на стадиона, пред телевизорите и радиоапаратите, когато се е разигравала поредната голяма битка на червения отбор в Европа.


Постарахме се да подберем всички бележити мигове от участието на ЦСКА в турнирите на УЕФА. Проследихме геройските мачове на армейския тим на територията на целия континент. Тръгнахме от София, минахме през Белград, Милано, Амстердам, Мюнхен, Нотингам, Сан Себастиан, Монако и Ливърпул, за да завършим в Москва.


Целта на тази книга в никакъв случай не е да сравнява ЦСКА с останалите български отбори, също писали славни страници в европейските постижения на футбола ни. Поставихме си за задача само да възпроизведем славното минало на този отбор в турнирите на УЕФА. Дадохме думата на старите момчета от ЦСКА, разлистихме и пожълтелите спортни издания. Убедихме се в едно – всичко това е част от златния фонд на футбола в България, то трябва да се помни и пази.
Пожелаваме ви приятни мигове с приключенията на ЦСКА в Европа.


За написването на книгата авторите са интервюирали повече от 50 бивши играчи и треньори на ЦСКА, участвали в описаните европейски мачове: Александър Александров, Анатоли Нанков, Ангел Рангелов, Аспарух Никодимов, Божил Колев, Валентин Станчев, Васил Тинчев, Велизар Димитров, Викторс Морозс, Георги Велинов – Джони, Георги Димитров – Джеки, Георги Илиев – Майкъла, Георги Георгиев – Гецата, Гийом Да Заади, Димитър Марашлиев, Ибрахима Гай, Емил Димитров, Емил Кременлиев, Зарко Мачев, Ивайло Андонов, Ивайло Иванов, Иван Василев, Иван Зафиров, Иван Иванов, Иван Стоянов, Илия Вълов, Красимир Чомаков, Маркиньос, Методи Деянов, Методи Томанов, Милен Петков, Милен Радуканов, Миодраг Йешич, Мурад Хидиуед, Недялко Младенов, Никола Велков, Николай Радлев, Павел Дочев, Петър Витанов, Петър Жеков, Петър Михтарски, Пламен Марков, Радослав Забавник, Росен Кирилов, Спас Джевизов, Стефан Джилио, Стойчо Младенов, Стойчо Стоилов, Стоян Йорданов, Тодор Праматаров, Тодор Янчев, Филип Филипов, Цветан Атанасов, Цветан Йончев, Янко Вълканов.


Книгата се посвещава на легендарния защитник на ЦСКА Красимир Безински


Читателите на "Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


ДУМИТЕ НА ДВЕ ЛЕГЕНДИ


Аспарух Никодимов: Да знаем и да помним


"Европейската история на ЦСКА, събрана в тази книга, ни връща в по-добрите времена на българския футбол. Флагман на неговите големи успехи тогава беше нашият армейски отбор, който десетилетия наред шестваше победно в турнирите на УЕФА. Моите първи стъпки в големия футбол с марката ЦСКА са свързани с някои от героите в тази книга – Иван Колев, Георги Найденов, Никола Ковачев, Кирил Ракаров... Все хора, които ние от по-младото поколение мечтаехме да видим отблизо, да се докоснем до тях поне за миг. А какво остава за честта да играеш заедно с такива велики футболисти?!


Само присъствието им беше достатъчно, за да разберем какво е ЦСКА и как се играе за каузата на този отбор. С емблемата на ЦСКА на гърдите, с ЦСКА и в сърцето. Така е било винаги.
Десетилетия наред ЦСКА печелеше победи и слава не само у нас, но най-вече в чужбина. Винаги е разполагал с едни от най-добрите български футболисти. Но във всички случаи на първо място са били отборът и името му, а не неговите звезди.


Затова ЦСКА е нещо много специално и за него се говори с огромно уважение. Успехите и славата на ЦСКА в Европа са една от причините този отбор да бъде обичан от милиони свои привърженици и до днес. Легендата за армейската чета, способна да побеждава европейските шампиони "Аякс", "Нотингам Форест" и "Ливърпул", все още е жива. Тя се предава от баща на син, от дядо на внук. Да знаем и да помним!"


Факелът на победата


Стойчо Младенов: "От онази велика вечер на 17 март 1982 г., когато победихме "Ливърпул", най-добре си спомням факлите по трибуните. Стадионът пламна, нощта стана като ден Това всъщност е ЦСКА – факелът на победата. Носехме го единайсетте на терена, десетките хиляди на "Васил Левски", милионите наши почитатели пред телевизорите.


В ЦСКА всички знаехме, че играем само за победа. Без значение кой европейски шампион е насреща. Това всъщност са корените и идеята на този отбор, който не признава второто място за успех. Не приема равенството като резултат, който го устройва. Така ни бяха научили, така е било преди нас, така трябва да бъде и днес.


Европейските успехи на ЦСКА са писани от цели поколения. Нашето го направи именно в този мач с "Ливърпул", който е сред най-големите върхове в историята на клуба, ако не и най-големият. Години наред ме спираха хора по улиците и казваха: "Знаеш ли, и аз бях на стадиона, и аз виках за ЦСКА, и аз се радвах на победата". Побеждавахме всички – футболистите, треньорите, зрителите.


ЦСКА и публиката му, всички заедно с факела на победата! Аз и моите колеги сме изключително горди, че чрез нашите изяви и успехи сме съумявали да направим хората щастливи. Това бяха времена, в които думата "пари" беше забранена. Всичко се правеше в името на ЦСКА, любовта към клуба и футбола. С всички тези мачове се измерва величието на червения клуб.


Европейската история на ЦСКА е нещо, което не трябва да се забравя. Тя има специално място в летописите на футбола ни и всички привърженици на червения отбор могат да се гор


Как се ражда Купата на Европа


Идеята да бъде създаден европейски турнир на най-силните отбори започва да зрее още от 20-те години на миналия век. В началото всичко тръгва като състезание между тимовете от Австро-Унгарската империя, а през 1927 г. е учредена Купа "Митропа" за съставите от Централна Европа. Неин пръв носител става "Спарта" (Прага), впоследствие трофея печелят унгарците от "Ференцварош" и "Уйпещ", австрийските "Рапид", "Аустрия" и "Фърст Виена", както и италианският представител "Болоня". Но Втората световна война прекъсва този вълнуващ и романтичен турнир.


След войната идеята да бъде определен най-добрият клубен тим завладява още повече футболна Европа. През 1954 г. стадион "Молиню" става арена на сблъсъка между английския шампион "Уулвърхемптън" и "Хонвед" (Будапеща), първенеца на великата футболна сила от онова време Унгария. Медиите на Острова определят този мач като голям европейски финал, тъй като считат, че това са двата най-силни отбора на континента.


А при 2:0 за маджарите на полувремето мениджърът на английските домакини Стан Кълис разпорежда да полеят терена с вода. Нищо че е валяло цели четири дни поред. При излизането си след почивката техничните унгарци начело с легендарния Ференц Пушкаш са шокирани, че ще трябва да играят върху дебела и лепкава кал. В мочурището "Уулвърхемптън" успява да обърне всичко в своя полза и побеждава с 3:2. На другия ден хората четат заглавието на вестник "Дейли Мейл": "Шапки долу пред новите световни шампиони!".


Само че от останалата част на Стария континент се раздават недоволни възгласи. Сипят се какви ли не аргументи, Червената одисея че няма как един такъв мач да определи най-добрия отбор в Европа. А и едва ли на такова като "Молиню" може да се реши подобен спор.


Разбира се, решението идва от Франция – страната, която основава всички големи спортни институции и първенства. Барон Пиер дьо Кубертен създава МОК и олимпийските игри, Жюл Риме полага основите на ФИФА и световните първенства по футбол, а Анри Делоне сформира УЕФА, която по-късно ще организира европейските шампионати.


Сега на сцената излиза Габриел Ано, бивш футболист и треньор на френския национален отбор, а понастоящем журналист в спортния вестник "Екип". От известно време мосю Ано лансира идеята да се сформира един истински международен турнир за клубове. Според него въпросът дали въобще "Уулвърхемтън" е чак толкова непобедим, може да се реши само ако се проведе и ответен двубой в Будапеща.


"Има и още отбори с висока международна стойност, като "Реал" и "Милан" например. Затова ще опитаме да лансираме идеята за създаване на клубен турнир. Ако не световен, то поне в Европа" – тази реплика на Габриел Ано всъщност слага началото на нещо, което днес се нарича Шампионска лига. Тогава му измислят по-обикновено име: Купа на Европа.


Французинът среща подкрепа и от английска страна. Дезмънд Хакет от "Дейли Експрес" казва така: "Не изглежда чак толкова трудно да се организира Купа на Европа за клубове.


Вече има самолетни полети навсякъде. Нека съберем шампионите на всички страни от Европа и да играят на директно елиминиране. Представяте ли си какъв футболен бестселър ще се случи: "Уулвърхемптън", "Селтик", "Хонвед", "Динамо", "Аустрия", "Милан", "Кайзерслаутерн" и "Расинг" в един и същ турнир!".


Въодушевени, големите европейски отбори подкрепят идеята. Сантяго Бернабеу, знаменитият бос на "Реал", пръв пише, че застава зад новия проект.


След бързи консултации между ФИФА и учредената съвсем скоро европейска централа УЕФА е утвърден и регламентът. Така на 4 септември 1955 г. в Лисабон "Спортинг" и "Партизан" завършват 3:3 в първия официален мач от надпреварата, а португалецът Жоао Баптиша Мартинс отбелязва първия гол.


Това е само девет месеца след онзи двубой на "Молиню", в чиято кал всъщност се ражда Купата на Европа. Разбира се, всяко начало е трудно. Великият Алфредо ди Стефано от "Реал" свидетелства: "Никой тогава не знаеше колко престижен ще бъде този турнир. В началото беше доста странен. Нямаше никаква информация срещу кого ще играем, какви футболисти има там, на кой стадион ще се провежда мачът. Пълна бъркотия!".


На 13 юни 1956 г. самият той вкарва първия гол за "Реал" при победата с 4:3 във финала в Париж срещу французите от "Реймс". Снимката на Ди Стефано с Купата на Европа на стадион "Парк де Пренс" и до днес заема челно място в архивите.


В това първо издание на Купата на Европа България все още няма свой представител. Но само година по-късно на сцената излиза нейният шампион ЦДНА.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Мемоарна книга. Знае се кои пишат мемоари. Това са тези , на които живота е минал и не им остава нищо друго , освен да опишат спомени от своя живот. Пишещите мемоари не очакват бъдеще. Те имат само минало и живеят с миналото си.
  ЦСКА отбор на миналото ли са? Нямат ли планове и мечти за успехи в бъдеще , които да бъдат още по-големи от миналите?

 2. 2 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ЦСКА беше голям отбор, Бог да го прости. Добре е, че се пишат мемоари за този отбор, който преди три години се пресели в по-добрия свят. Ментето от Ловеч няма нищо общо с ЦСКА. Само вижте селската муцуна на Ганчев и работата ви става ясно. Ами оня мазник Стойчо Стоилов ?! Селски отбор, който няма как да надскочи себе си.
  А навремето в ЦСКА какви играчи само имаше - Иван Колев, Митата Якимов, Димитър Пенев и т.н. Сега много хора се смеят на приказките на Пената, ама той си беше играч на европейско ниво. Якимов беше на почивка на морето, когато Гунди загина и специално се вдигна и дойде на погребението.
  В националния отбор навремето имаше общо взето цесекари и левскари. Все си мисля, че най-силния ни отбор беше оня от 1970 г. А не този от 1994 г. Но както и да е.
  Ето какво прави Якимов срещу Гаринча:

  https://www.youtube.com/watch?v=YceBkLcF4E8

 3. 3 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  Левски, Славия и Локо са от качество високо.
  Тъй говореха в страната, познавачи на играта.
  Първенство си устроиха, за место се първо сбиха.
  И така до наши дни, можеше да продължи,
  Ако в родната войска, не роди се ЦСКА.
  И започна този хегемон, да ги прегазва като слон
  И левскари, и слависти, всички антифутболисти.
  На Скандинавията бе, игра в Олимпиади две,
  Ювентус, Интер Партизан,
  Накара ги да мрат от срам.
  Епилог:
  На крак съдии и БФС, на крак левскари от МВР,
  В едно да махнем хегемона,
  От първо място и от трона!!!


  Имаше още куплети май, но съм ги позабравил...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 4. 4 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Велики мачове са играли. Без спор. От фен на Локо Пловдив.

 5. 5 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Аз също бях на оня паметен мач с Ливърпул, както и на много други преди и след него. На 17. 03. 1982 г. не отдох на даскалото, а хванах влака за София. Помня, че имаше още тук-там сняг по улиците. От Централна гара право на "Васил Левски " за билет. А там останали само за сектор "В " и то правостящ(имаше такива билети едно време). И до днес си пазя билета за сектор "В " с печат "правостоящ", както и програмата от мача. Останалото е история. Велика история.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2768 Весело

  Да, ЦСКА е име, което не може да бъде забравено. А историята е тази, която и за в бъдеще ще е пример за поколенията, и стимул за новите поколения. Не само цесекари де - за всички оЦеняващи Спортните КачествА. Заради български футболисти и отбори с "висока международна стойност".

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Много добре помня как преди мач на "Левски" с ЦДНА мобилизираха 1–2 играчи от "Левски" , за да не участват в мача.

 8. 8 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 328 Неутрално
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Минало незабравимо, настояще .....

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Хубава книга !

  ЗА ПОКОЙНИЦИТЕ - ИЛИ ДОБРО, ИЛИ НИЩО

  1948 - 9.9.2016

 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Весело

  .....Червената шапчица влязла в къщата на баба си ЦСКА

  и учудено попитала:

  - Бабо, това, че са ти големи и ушите, и зъбите....това не е проблем.

  Каквито са - такива.....Само едно нещо искам да те попитам.

  ЗАЩО СИ С ЕГН-то НА ЧАВДАР КЪРПАЧЕВ ОТ ЕТРОПОЛЕ.........????

 12. 12 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1167 Разстроено

  Славно минало, непостижимо за съвременния български футбол...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Подуенския комплексар пак пали свещи, но уви друго няма какво да прави. Като нещо не можеш да обориш - претендираш, че не съществува. Само че историята я има. А в Подуене музеят е празен, а историята им говори - 100 години вечно втори!

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Весело

  Славно минало, непостижимо за съвременния български футбол...
  —цитат от коментар 12 на С Стоянов


  Тогава КЛЕПТАЩИНАТА и БЕЗОТГОВОРНОСТТА не беше завладяла
  Обществото и Футбола в частност.
  Старото българско трудолюбие и устойчивост още не бяха
  доубите от Съветизма.
  От друга страна ДВАТА МАСТОДОНТА - Левски и ЦСКА
  събираха ТАЛАНТИТЕ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА - нещо немислимо днес.
  А и ФУТБОЛЪТ БЕШЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН - екстра, на която се радваха
  само и единствено ПРОФИТАТА от СОЦ-лагера и само НАЙ-БОГАТИТЕ
  ОТБОРИ в Европа.
  В турнира на Шампионите - след 3 кръга си ПОЛУФИНАЛИСТ,
  след 4 - ФИНАЛИСТ
  Като поне първите два кръга можеш да срещнеш
  ОТБОРИ от ЧИСТИ АМАТЬОРИ
  Екстра непозната днес в ШЛ

 15. 15 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Да вметнем! Говорим за ЦСКА! Онзи славен отбор с име сред футболните среди в Европа.

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#7] от "stedim":

  Сигурно наскоро си празнувал 90-год. юбилей! Честито!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Книга история. Ибрахима Гай го бях забравил, помня едно интервю с него, тъкмо беше в ЦСКА: Тоз Гонзо много съ рита... Няма ги Митко Якимов и Гаганелов, напуснаха футбола и не се показват пред обществото. Да са живи и здрави.

 18. 18 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Колкото социализъма победи толкова и ЦСКА достойно представяше комунистическа България пред света...

 19. 19 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#13] от "xxl17532244":

  Остави Подуене,ама Ловеч е далече от Б.Градина! ЦСКА не съшествува вече от 3 години.Има велика история и минало.Няма настояще и бъдеще.

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Гневно

  До коментар [#7] от "stedim":


  Много добре помня как преди мач на "Левски" с ЦДНА мобилизираха 1–2 играчи от "Левски" , за да не участват в мача.
  —цитат от коментар 7 на stedim


  Това което си написал най-най-меко казано е партенка ! ! !щА точно казано , написал си лъжа!
  По закон служителите на МВР, т.е. милиционерите ,
  НЕ МОЖЕХА ДА БЪДАТ НИ МОБИЛИЗИРАНИ ,
  НИ ВИКАНИ ЗАПАС ! ! !
  А си припомни , че и Гунди и Котков - лека им пръст! -
  бяха чин майор от КДС ! ! !
  Всички те бяха с офицерски чинове !
  - = - = -
  НО такива бяха,
  и тези в ЦСКА,
  и тези на Славия
  и тези на Локомотив, Ботев-Пд, Черно море ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#19] от "yanne":

  В Ловеч в живота си не съм стъпвал, но виж дядо ми едно време го беше казал - Подуенци никога нищо не са постигали и винаги са били в сянката на ЦСКА. За това и винаги са отричали и ще отричат успехите му в Европа, както и тези на футболистите му. Та това са хора, които провъзгласиха за най-велик играч на века човек с един гол в контролен мач пред носител на златна топка... Настящата Мантра, че ЦСКА не съществува може да си я повтаряте още 100 години... докато си платите на НАП.

 22. 22 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#16] от "hamiltonf":


  До коментар [#7] от "stedim":Сигурно наскоро си празнувал 90-год. юбилей! Честито!
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Абсолютна лъжа е написал !
  Виж № 20, пропуснал съм тези отбори с име Спартак.
  Черно оре пък си бе направо ВМС,
  Ботев Пд бе ДНА - за разлика от ЦДНА 😊

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  До коментар [#21] от "xxl17532244":

  Дядо ти явно е бил дърт комунист от овчарските колиби в Средна гора. Защо си мислиш, че мнението му е меродавно или интересува някого?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Любопитно

  До коментар [#20] от "Чардо":

  А това което ти си написал е манипулация, ако си отговориш на няколко въпроса може и да напише отговорите и ние да ги знаем ще просветлиш по- младите чорбари във форума.
  Откога в България има футболно първенство?
  Кога е създаден покойният ЦСКА?
  Колко години треньора на националния отбор е бил и треньор на представителния отбор на партията - ЦСКА?
  Кога Левски минава под шапката на МВР?
  На колко години се постъпваше в казармата и защо Гунди служи в Ботев Пд?
  Колко армейски отбори имаше в А група разбирай сателити на Централния такъв?

 25. 25 Профил на xxl17532244
  xxl17532244
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":

  Липсата ти на аргументи естествено избива в елементарни обиди, но какво пък - с такова име... само успехи.

 26. 26 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#24] от "nwj49315903":

  Защо като не ти изнася истината , казваш , че е манипулация? !
  1953-та за пръв път стъпих на Армията с тогавашния отбор на Завод 12 - татко му бе шеф !
  Нашият отбор нямаше стадион и всички домакински мачове ги играехме на Армията !
  Капитан ни бе Иван Димитров -Дървото-дългогодишен капитан на нац отбор, центр.нападател ни бе бате Митко - Димитър Йорданов-КУКУША ( мама и татко му бяха кумове с кака Мария!).
  Вратар ни бе Димитър Иванов-Хулигана резерва на Жоро Найденов в националния, Панагона , Крамаренко, Цапето, Ранков, Димитър Йорданов-Слона - треньор бе чичо Мими -Димитър Байкушев
  Таман си направихме стадион ТОРПЕДО и заради Славия-Ударник ни разтуриха , отнеха ни стадиона , прекръстиха го на Раковски и го подариха на СПАРТАК
  Ами като бяхте Динамо и бяхте на заплати към пощите , че и Цола Драгойчева бе шев и министър на пощите ! ! !
  Гунди и Харалампиев бяха заедно войници в ДНА- Пловдив, т,е. в Ботев и понеже знаеш , а ми отговори защо след това пловдивчани намразиха Гунди и с години той не играеше от страх на мачовете в Пловдив ! ! !
  А кажи какво направи Гунди тогава за разлика от Ампето ? ! ? ! ? !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  Чардо, уважавам те и не се прави на глупак. Времето, за което пиша в пост 7 е 50–те, 60–те години. Гунди, Печеников и мисля и Сашо Костов изкарват 2 години казарма в Ботев /Пд/ . Написал ти го е колегата nwj49315903. Прочети си отново написаното и си помисли какво си написал.

  До коментар [#7] от "stedim":Сигурно наскоро си празнувал 90-год. юбилей! Честито!
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf

  Ако поживея още 2 години, ще празнувам 80. Но благодаря за честитката. Бъди здрав.

 28. 28 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Весело

  Продължаваш да манипулираш и не искаш да отговориш на въпросите ми, може би са ти неприятни отговорите? Това, че баща ти е бил директор по времето на комунизма може би е помогнало да избереш и отбора на комунистите, но това си е твой проблем.
  Откога в България има футболно първенство?
  Кога е създаден покойният ЦСКА?
  Колко години треньора на националния отбор е бил и треньор на представителния отбор на партията - ЦСКА?
  Кога Левски минава под шапката на МВР?
  На колко години се постъпваше в казармата и защо Гунди служи в Ботев Пд?
  Колко армейски отбори имаше в А група разбирай сателити на Централния такъв?

  Е това са въпросите, не ме баламосвай със завод 12 и героичното ти минало;)

 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":А си припомни , че и Гунди и Котков - лека им пръст! -
  бяха чин майор от КДС ! ! !
  —цитат от коментар 20 на Чардо


  Чарде,
  Не пиши откровени глупости.
  Гунди и Котков, както и много други са били с чинове
  в МИЛИЦИЯТА !!
  Не в КДС, а в МИЛИЦИЯТА.
  И да са искали е нямало как да бъдат кадрови офицери в КДС.
  Правилата на прием в органите на ДС са били такива, че не
  са позволявали инфилтрирането вътре в КДС на хора, извън
  контингента, одобрен и обучаван за работа там.
  Писнало ми е да слушам този по-дърт и от тебе слух, че
  Гунди, Котков, Панов.....и прочее.....са били офицери от КДС.
  Няма как да са били.
  Попитай наборите си, служили на високи позиции в МИЛИЦИЯТА тогава
  и те ще ти обяснят детайлно за какво иде реч.

 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  И да се допълня.
  Гунди и Котков, предвид ранната си гибел са били
  офицери от МИЛИЦИЯТА не повече от 2 години.

  1969 г. Левски се обединява с милиционерския отбор Спартак.

  И Гунди, и Котков трагично си отиват от този свят на 30 юни 1971г.

 31. 31 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#30] от "Hawaii":

  Чорбара знае много добре, но манипулира абе комунист.

 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  ЦСКА е родено в Сф, и погребано в Лч.

 33. 33 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Митата Магьосника и Ицо Кюрда които са двете най-големи имена ги е хванала липсата. Защо ли е така.

 34. 34 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Чардо, не ти прави чест. След връщането в родният Левски ако не е бил тежко контузен Гунди играеше редовно срещу Ботев в Пловдив. Гледал съм го много пъти. И голове им е вкарвал. Обичайте си отборите но бъдете обективни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK