Татко, подари ми Ironman

Йоан Титев преминава финалната линия на маратона в Пловдив заедно с баща си Николай (вдясно зад него)

© Krisok Photography

Йоан Титев преминава финалната линия на маратона в Пловдив заедно с баща си Николай (вдясно зад него)Това ще ми е подаръкът за 18-ия рожден ден.


Изречени от устата на 12-годишно дете, тези думи могат да отведат в много посоки и предположения. Особено във време, в което обществото се променя все повече и младите се насочват към виртуалния свят.


Но за Йоан Титев няма и грам колебание. След като е записал забележително постижение с пробягването на пълния маратон в Пловдив (42 195 м), той казва пред "Дневник", че подаръкът му при навършването на пълнолетие ще е участие в "Айрънмен" (Ironman).
Баща му Николай Титев уточнява, че така, както и досега ще се правят постепенни стъпки и синът му ще получи т.нар. Half Ironman (1.9 км плуване, 90 км колоездене и 21.1 км бягане).


Заразителният пример


Николай Титев вярва, че личният пример е това, което привлича трите му деца към спорта. Кайа (14 години), Йоан (12) и Матей (8) вече са силно въвлечени в живота на големите състезания, при това не само в България.


Николай Титев е вдъхновението за трите деца, които следват примера му

© Krisok Photography

Николай Титев е вдъхновението за трите деца, които следват примера му


Трите деца се запалват по активния начин на живот покрай тренировките на баща си, който от около четири години участва в събития на "Айрънмен". Обикновено те го придружават по състезания, а често се включват в съпътстващите детски събития.


"Правим го за здраве и забавление. Опитвам се да ги мотивирам да бъдат активни и да спортуват - дали ще е тичане, дали ще е плуване или ще караме колело, важното е да не се застояваме много", разказва Николай Титев пред "Дневник". И добавя: "Винаги съм се занимавал с велосипеди, това ми е и професията".


Децата са пробвали различни спортове, като Йоан е тренирал хокей на лед два сезона, но след това се е насочил към бягането и карането на колело. "Правили сме зимно качване на Мусала, имаме и семейна традиция всяко лято да качваме Вихрен", разказва бащата.


Стъпка по стъпка без болни амбиции


През май Йоан направи впечатляващо, като едва на 12 години завърши маратона в Пловдив. Баща му казва, че разрешението за участие е дадено, благодарение на това, че организаторите са запознати с качествата и подготовката на момчето.


Николай Титев посочва, че не е родителите с болни амбиции и не смята, че децата му трябва да стават професионални състезатели. "Целта ми е да се движим и да се справяме в трудни ситуации. Преодоляването на маратона ги учи, че мога да се справят с много неща в живота. Сега бях до него, но на практика той сам пробяга дистанцията. Така е и в живота - винаги ще съм до него и ще го подкрепям, но той трябва да си свърши нещата - и в образованието, и в работата. Дали ще има положителен резултат зависи от него."


Пробягването на повече от 42 км е огромно предизвикателство. Въпреки това Титев не е получавал упреци, че е записал сина си за участие.


Фотогалерия: На бегом под тепетата - най-доброто от маратона в Пловдив >


"Не ми се е случвало да водя този разговор и да влизам в спорове. Повечето познати ни подкрепят и ни аплодират за това, което прави той. И го дават за пример на техните деца. Със сигурност има хора, които биха казали, че е много вредно и че не е дорасъл. Но ние сме стигнали до този момент с много постепенни стъпки. Всичко се прави в рамките на това да се чувстват добре."


Йоан стига до пълния маратон, след като е бягал няколко полумаратона. В полумаратони е участвала и Кайа Титева.


"Около 36-ия километър имаше една дупка, личеше му, че има умора. Три-четири километра по-късно му дойде силата и даже на финала не можехме да го хванем", казва бащата.


Йоан допълва: "Когато ми стана много трудно, просто спрях да говоря и си тичах. Мислех, си че свършва и завърших успешно. Получих голяма подкрепа навсякъде, окуражаваха ме. На всички подкрепителни пунктове". Желанието му е един ден да бяга в някой от големите маратони - в Берлин или в Лондон, например.


Израснали близо до бегаческата общност, децата от семейството познават и културата. Наясно са и каква е стойността на подкрепата, тъй като често са в публиката. "Сега видях колко е важна подкрепата. Да видиш един човек, който да ти казва, че можеш, е супер", обяснява Кайа.


"Подкрепата от публиката е много ценна и това ти дава много сила. Това ни харесва в маратона в Пловдив, защото трасето е много добре направено", допълва Николай Титев.


Той е горд и с поредното постижение на по-големия си син, който преди три седмици завършва детски триатлон в Германия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK