Добре дошли в Андите: как колоезденето променя своята география

Ричард Карапас и Еган Бернал спечелиха Джирото и Тура.

Ричард Карапас и Еган Бернал спечелиха Джирото и Тура.Южна Америка е новият център на колоезденето. Това показаха първите две големи обиколки за годината в спорта, които бяха спечелени от представители на четвъртия по големина континент на земята – еквадорецът Ричард Карапас триумфира в Джиро д’Италия, а Еган Бернал спечели преди седмица Тур дьо Франс.


Успехите на двамата млади южноамериканци накара много хора да се замислят променя ли се географията на колоезденето и какво прави състезателите от този континент толкова специални. Победите на Карапас и Бернал на това ниво не са случайни, след като в последните години именно южноамериканците са най-търсените от всички отбори в света.


В момента в 18-те отбора от Световния тур има 20 колоездачи от Колумбия и Еквадор, които са разпределени в седем от отборите. От общ брой регистрирани малко над 300 състезатели в първото ниво, това прави 6%, които са южноамериканци.
Победите на двамата колоездачи през 2019 г. затвърдиха прогреса на южноамериканското колоездене в последното десетилети. Първо пътят проправи Ригоберто Уран, записал три подиума в големите обиколки, но все още без победа. След това Найро Кинтана спечели Джирото през 2014 г. и Вуелтата две години по-късно.


Карапас стана първият еквадорец, спечелил голяма обиколка и получи статут на национален герой в своята родина. Бернал пък на едва 22 години е най-младият победител в Тура от 110 години насам и третият най-млад в цялата история.


Успехите на южноамериканците логично доведоха до все по-голям интерес от публиката и спонсорите, като в календара вече има две състезания в Колумбия.


Разликите с Европа


"В южноамериканското колоездене всичко е много различно от това в Европа. Не говоря само за релефа, който имаме основно в Колумбия, където са съсредоточени много от надпреварите. При нас се кара с много високо темпо от началото до края, постоянно се атакува. В Европа във възрастова група, с малки изключения, сценарият винаги е откъсване и оформяне на основна група", разказва Раул Меса, един от най-опитните директори в Колумбия с 46-годишна кариера като ръководител.


Според Меса и Луис Фернандо Салдариага, който ръководи колумбийския отбор "Мансана", това помага на колоездачите на континента да израстват по-бързо. Неслучайно в последните години южноамериканците достигат пика си по-бързо.


"Примерът е с Найро (Кинтана), който на 22-23 години се бореше за победата в Тура, а Еган спечели на тази възраст", обяснява Салдариага.


Ричард Карапас спечели Джирото след блестящо представяне в трите седмици.

© RCS Sport

Ричард Карапас спечели Джирото след блестящо представяне в трите седмици.


Не всеки обаче има шанс да стане професионалист и не всеки е от шампионско тесто. Специалистите обясняват, че мястото, което "изковава" шампиони е планината Линеа. На тежкото изкачване се вижда кои могат и кои не могат. То е дълго над 22 километра, но по-впечатляващото е, еч започва от 1819 метра надморска височина, за да бъде преодоляно на 3264 метра.


"Това е височината, на която се появи Лучо Ерера и показа, че е специален колоездач. След това всички млади колумбийци и еквадорци преминават тест тук", обяснява Меса.


Ерера е първият,който проправя път на южноамериканците. Той печели Обиколката на Испания през 1987 г., както и става най-добър катерач в Тура два пъти, и веднъж в Джирото.


Отгледани на голяма надморска височина


"Най-високият Тур дьо Франс", така директорът на обиколката Кристиан Прюдом определи състезанието през 2019 г. още преди неговото начало. С три финала на над 2000 метра надморска височина за пръв път в историята и общо шест изкачвания, които надхвърлят тази височина, беше ясно, че надпреварата ще бъде от най-тежките.


Всичко това даваше предимство на хартия на колумбийците, считани за фаворити преди състезанието. Именно в планинските етапи, където надморската височина играеше роля, те направиха своя удар. Найро Кинтана спечели 18-ия етап с атака на Кол дю Галибие (2642 метра), а Еган Бернал се откъсна от своите съперници за жълтата фланелка. Ден по-късно колоездачът на "Инеос" атакува на Кол дю л’Изеран (2770 метра), а в последния етап нямаше проблеми и на Вал Торен (2365 метра).


Голяма част от южноамериканските колоездачи са родени в селца на голяма надморска височина. Карапас идва от местността Ел Кармело, като е роден на 2980 метра. Логично еквадорецът нямаше никакви проблем в два от тежките етапи в Джирото, където колоната се качи до 2300 метра.


Еган Бернал е третият най-млад шампион в Тура.

© Reuters

Еган Бернал е третият най-млад шампион в Тура.


Прекарали целия си живот на голяма надморска височина колоездачите от Южна Америка имат организми богати на червени кръвни телца, заради разредения въздух. Това, което останалите опитват да компенсират с пребиваване на високопланински лагери, готвейки се за големите обиколки, южноамериканците имат заложено генетично.


Физическата особеност помага в изкачванията, но само над една височина.


"Над 2000 метра това дава предимство, но не означава, че автоматично Бернал или Карапас, или някой друг със сигурност ще е по-добър. Формата и усещането в даден ден също имат голямо значение", обяснява Луис Фернандо Салдариага.


Златната ера


Настоящият период е наричан от някои Златната ера на южноамериканското колоездене, след като Карапас и Бернал спечелиха по една голяма обиколка през годината. Те двамата обаче не са единствените, като постоянно от континента излизат нови и нови колоездачи.


Южна Америка от години има и други потенциални победители в състезания като Джирото и Тура. Колумбиецът Мигел Анхел Лопес е лидер на "Астан" и има две трети места в Джирото и Вуелтата през 2018 г. Той е считан и за един от основните фаворити в предстоящата Обиколка на Испания. Естебан Чавес също има два подиума в кариерата си (Джирото и Вуелтата през 2018 г.), а на 29 и 32 години съответно Кинтана и Уран вярвар, че имат още шансове пред себе си.


Бернал и Найро Кинтана по време на пробега Париж-Ница.

© Associated Press

Бернал и Найро Кинтана по време на пробега Париж-Ница.


Сред най-големите откриватели на таланти от този континент е италианецът Джани Савио, който е собственик на про-континенталния отбор "Андрони". 70-годишният мениджър има усет към талантите и в своя отбор даде път на Бернал и неговия настоящ съотборник в "Инеос" Иван Рамиро Соса.


"Имам добри контакти във Венецуела, Еквадор и Колумбия от години. Имам много приятели там, които ми помогнаха да открия и подпиша с таланти. Но в днешно време с Интернет, всеки се предлага, затова трябва да се проучва по-внимателно", обяснява Савио,който спечели милиони от трансфера на Бернал в "Инеос".


"Тепърва от този континент ще излизат още колоездачи, не знам дали ще са още по-добри, защото нивото на Бернал и другите е много високо. Спокойно можем да кажем, че сега е ерата на южноамериканското колоездене".


А южноамериканците вече мечтаят за Вуелтата. Те искат да повторят историята от миналата година, когато трите големи обиколки бяха спечелени от трима британци (Крис Фрум, Герант Томас и Саймън Йейтс). Защо 2019 г. да не бъде годината на Южна Америка.


Южноамериканците и родните им места


Ричард Карапас (Еквадор) 2980 метра
Мигел Анхел Лопес (Колумбия) 2858 м
Найро Кинтана (Колумбия) 2825 м
Еган Бернал (Колумбия) 2640 м
Естебан Чавес (Колумбия) 2640 м
Даниел Мартинес (Колумбия) 2640 м
Иван Рамиро Соса (Колумбия) 2180 м

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Догодина Фрум и Томас ще бъдат грегари на Бернал.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Европейците не са добри катерачи,но са добри спринтьори.

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Просто са отглеждани на голяма надморска височина и белите им дробове са по-развити. Освен това са расли в мизерия и за това работят здраво за успеха си, знаят и оценяват какво им дава спорта, за разлика от цивилизованите страни.
  Иначе трите големи обиколки и класиките няма скоро да ги измести ни Турция, ни Казахстан нито пък Южна Америка
  А Кинтана между другото си остана надежда. Още не са изкарали шампион от ранга на Контадор, Брадли Уигинс, Кавендиш, Фрум. Нямат дори класата на Нибали или Закарин

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#1] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Аха, и Ланда на Карапас. Чекай

 5. 5 Профил на Mr Punch
  Mr Punch
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Просто са отглеждани на голяма надморска височина и белите им дробове са по-развити. Освен това са расли в мизерия и за това работят здраво за успеха си, знаят и оценяват какво им дава спорта, за разлика от цивилизованите страни.Иначе трите големи обиколки и класиките няма скоро да ги измести ни Турция, ни Казахстан нито пък Южна АмерикаА Кинтана между другото си остана надежда. Още не са изкарали шампион от ранга на Контадор, Брадли Уигинс, Кавендиш, Фрум. Нямат дори класата на Нибали или Закарин
  —цитат от коментар 3 на uq


  Този спорт е толкова компрометиран, че не си заслужава да се коментира. Остана ли нещо некомпрометирано?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#5] от "Trolling Stones":

  Това е част от спорта и то много отдавна. Да не мислиш че нашите спортни успехи по време на комунизма са поради водещата роля на партията? Фармахим непобедим, както се шегуваха спортистите по това време

 7. 7 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1870 Неутрално
 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  да са живи и здрави, оспехи занапреде :)

 9. 9 Профил на anton83
  anton83
  Рейтинг: 565 Любопитно

  До коментар [#3] от "uq":

  Трудно бих нарекъл Уигинс някаква легенда в шосейното колоездене. Той е голям на пистата и именно заради успехите му там е и “сър“. Иначе, си остава с едната си титла в скроения му по мярка тур. Пълен с часовници и без много сериозни изкачвания. Дори в часовниците, където без съмнение е много добър има само една световна и олимпийска титла. Нибали с 4-те си титли от големи обиколки е в пъти по-голям колоездач. За мен, лично, Кинтана също е по- успешен. Просто му липсва тур.А Бернал както е тръгнало ще надмине Уигинс за три четири години.
  Между другото, статията пропуска факта, че Колумбия ражда не само катерачи. Габирия е( беше) един от най-добрите спринтьори, с успехи и на писта.

 10. 10 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Вуелта-та на Найро беше уникална.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 11. 11 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#3] от "uq":

  Извинявай, ама Тура винаги го скопосват да прецака катерачите. Значи бъхтят десетки хиляди километри по баирите а един часовник може да реши победителят. За Уигинс и Фрум тия доказани химици изобщо не ми говори.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 12. 12 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Южноамериканските индианци са легендарни с издръжливостта си в тежки и дълги дисциплини.Прочетете за племето Тарахумаре.Нормално е да имат и добри колоездачи, където здравото сърцеи дробове са изключително важни.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 13. 13 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Контадор е намеквал че Фрум се друса и много се накефих какъв номер му скрои в Испания при победата на Кинтана.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 14. 14 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwerty 500":

  Това онзи Контадор с пържолата блъскана с клемботерол ли беше, и аз се изкефих като му отнеха Тура и Джирото заради тази пържола пък испанската федерация го прикрива доста време, но накрая ги сгащиха, както и с Валверде навремето

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Не мога да ви разбера хора. Химици та химици. Ланс ви го каза НЯМА чисти. Чистите са в аматьорския спорт. После ясно е, че в важно и в кой отбор караш, и дали години наред гърбиш грегар на някого. Всичко това прави големия спортист, не само краката и дробовете

 16. 16 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":

  Абсолютно съгласен, реално колоезденето е първия спорт с биологичен паспорт и няма чадър като в най-популярните и печеливши спортове като футбол, тенис, баскетбол, хокей и американските мании бейзбол и американски футбол
  А Фрум е доказал че може да е грегар иначе вече щеше да е с 5 титли на Тура- вторто място 2012 си беше победа ако не следваше нарежданията по радиото, Нибали (въпреки че не съм му фен) беше страхотен помагач на Басо

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK