От Бургас към историята, или как германка спечели трансконтинентален ултрамаратон

От Бургас към историята, или как германка спечели трансконтинентален ултрамаратон

© Transcontinental RaceИзбори 2022

Точно 10 дни, 2 часа и 48 минути бяха необходими на Фиона Колбингер, за да премине с велосипед около 4000 км през Европа. 24-годишната германка сътвори история, като се превърна в първата жена, която печели престижното състезание Transcontinental Race.


Колбингер се пребори с конкуренцията на 264 състезатели, 225 от които са мъже. Впечатляващото в постижението на Колбингер е, че тя триумфира в надпреварата като новобранец, като досега германката не е участвала в продължителни състезания по издръжливост.


"Толкова съм изненадана, че победих. Когато идвах за състезанието, си мислех, че може би мога да се преборя за подиума при жените, но никога не съм мислила, че мога да спечеля цялото състезание", каза Колбингер след финала.
Пътят на германката започва от Бургас, за да финишира във френския град Брест. По време на изпитанието Колбингер е спала по около 4 часа на денонощие, а най-голяма дистанция покрива в четвъртия ден, когато изминава 475 км със средна скорост 26.9 км/ч.


От Бургас към историята, или как германка спечели трансконтинентален ултрамаратон

© Transcontinental Race


Състезанието се провежда от 2013 г., като то тества издръжливостта и силата на духа на участниците, които разчитат единствено на собствените си умения по време на изпитанието. Външната помощ е забранена, а теренът е насечен и с голяма денивелация, като се достига до 2500 м надморска височина.


Състезателите сами избират маршрута си, като трябва да преминат през четири контролни точки. Храненето и настаняването по пътя също е индивидуално, като повечето участници спят в палатки.


Колбингер е никому непозната в света на ултра състезанията. Тя е от Хайделберг и следва медицина, като се специализира в проучвания за лечение на рак.


Още от началото на състезанието обаче германката даде заявка, че е готова да изненада големите имена. Тя водеше през голямата част от времето и успя да задържи уверено преднината си пред британеца Бен Дейвис.


"Фиона не е първата жена с постижение в света на ултра колоезденето, и макар че да стане първата жена победител е значителен момент за Transcontinental Race, той не е забележителна част от тази история. Забележителното е, че тя спечели състезанието като новобранец, в първата й надпревара с велосипеди и го направи без дори да се изпоти", обобщиха организаторите представянето на Колбингер.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK