Намери ги, ако можеш: отборът, който е в елита, но не е онлайн

"Царско село" все още няма действащ сайт

© LAP.bg

"Царско село" все още няма действащ сайтЧетири месеца - толкова ще се навършат в четвъртък от незабравимия ден за футболния "Царско село". На 22 април отборът направи очакваната стъпка и подпечата историческото си влизане в елита на българския футбол, след като убедително спечели Втора лига.


Още в същия ден ръководството на клуба си постави за цел "Царско село" да има стабилност и да се утвърди в елита. Този петък отборът се подготвя за друг важен момент в развитието си - първото си домакинство на своя стадион. След положените усилия клубът направи необходимото, за да може съоръжението да отговаря на изискванията.


В противовес на това обаче "Царско село" се оказва единственият клуб в елита, който няма работещ сайт. Вместо това информацията се поднася с кратки публикации във "Фейсбук".
Извън конкретния случай с "Царско село" може би по-важният въпрос е какво прави БФС като администратор на първенството. Трябва ли футболният съюз да има изисквания към клубовете да правят повече в маркетингов план, за да превръщат футбола в привлекателен продукт?


А проблем ли е изобщо


Със създаването на Първа лига БФС завиши изискванията към клубовете. Наред с финансовите изисквания акцентът в последните години падна върху подобряване на условията за игра с по-хубави терени и задължително осветление.


Дни предни започването на настоящия сезон беше направена и друга важна стъпка с представянето на генералния спонсор "Ефбет", който даде името си на първенството. Изпълнителният директор на футболния съюз Борислав Попов заяви на събитието, че очаква новият спонсор да помогне за увеличаване на разпознаваемостта на първенството и за привличане на повече зрители.


Но къде е ролята на БФС и на клубовете в процеса по изграждане на футболния продукт?


От пресслужбата на БФС заявиха пред "Дневник", че в процедурата по лицензиране досега не е имало изискване към участниците в Първа лига да имат сайтове.


Какво гласи Наредбата за национално клубно лицензиране - издание 2018 г.

© bfunion.bg

Какво гласи Наредбата за национално клубно лицензиране - издание 2018 г.


Последната Наредба за национално клубно лицензиране, публикувана в сайта на БФС - тази за 2018 г., обаче гласи, че при лицензиране за евротурнирите и за участие в Първа лига клубовете трябва да имат "активна официална интернет страница". Същият параграф фигурира и в наредбите за 2016 и 2017 г. (тази за 2019 г. не е публикувана в сайта на БФС).


От пресслужбата на "Царско село" заявиха, че усилията до момента са били насочени към подготвянето на стадиона за мачовете в Първа лига, както и че вече се работи по изграждането на сайт.


Визия за бъдещето


По време на конгреса на БФС през февруари 2018 г. на членовете беше раздадена стратегията на футболния съюз, озаглавена "2018-2022: Визия за бъдещето".


В началото ѝ президентът на БФС Борислав Михайлов казва, че една от целите е организацията "да продължи да популяризира футбола".


Главата "Професионален футбол" започва с точка "дигитализация". Един от акцентите гласи: "Превръщане на Първа лига и Втора лига в атрактивен продукт, който да представлява интерес не само за феновете, но и за нашите рекламни партньори".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK