Министерството на спорта одобри плана на "ЦСКА-София" за нов стадион

Министерството на спорта одобри плана на "ЦСКА-София" за нов стадион

© Анелия НиколоваИнвестиционният план на "ЦСКА-София" за изграждането на нов стадион на мястото на "Българска армия" получи одобрение от министерството на младежта и спорта.


Това се е случи на среща между големите акционери в клуба Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, изпълнителния директор Пламен Марков и екип на министерството, воден от министър Красен Кралев, съобщиха в сайта на ММС.


На срещата ръководството на "ЦСКА-СОФИЯ" е представило писмо за инвестиционните си намерения, в което предлага създаване на смесено търговско дружество, в което да бъде апортирана спортната инфраструктура в лицето на стадион "Българска армия" и тренировъчен комплекс "Панчарево".
В съобщението се допълва, че клубът се ангажира да представи еквивалента на стойността на апортирания имот в парични средства, с които да бъде изградено съоръжението.


В петък предстои среща с главния архитект на София Здравко Здравков за уточняване на техническите процедури по реконструкция на съоръжението, пише още в съобщението.


По-рано през деня клубът обяви, че започва стъпки в стремежа да получи зелена светлина за строеж на нов стадион на мястото на "Българска армия". От клуба допълниха в сайта си, че първата крачка ще е среща с представители на Министерството на младежта и спорта.


Реакцията на клуба идва в отговор на думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която обяви, че не съществуват пречки за изграждането на нов стадион на мястото и в границите на настоящото съоръжение.


Фотогалерия: Българските футболни "бижута", които останаха само на картинка >


Темата за новия стадион беше сред ключовите при обсъждането на устройствения план на Борисовата градина.


Миналия петък "ЦСКА-София" изпрати писмо до министъра на спорта Красен Кралев, в което изразява притесненията си около "Българска армия". Червените посочиха, че са срещнали добри намерения, но очакват реални действия от държавата, като акцентират, че не искат финансова помощ, а съдействие за получаване на зелена светлина за строеж.


Кралев отвърна с коментар под публикация във "Фейсбук", че очаква клубът да представи инвестиционните си намерения.


"Това е наистина една манипулация - няма подобно нещо (че има пречка). Ние сме обявили и сме готови, и главният архитект го е заявил, че в рамките на чашата - такова е желанието и на собствениците на клуба, стига да са готови с проекти и финансиране - няма никаква пречка да се реновира или изгради. Отново ще кажа - имаме такова съгласие всички, че това може да стане в рамките на съществуващите граници за момента и няма никакви граници за това", заяви Фандъкова във вторник.


Собственикът на клуба Гриша Ганчев заяви пред "Капитал" преди месец, че вече има осигурено финансиране - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона от датски инвестиционен фонд. Червените представиха в сайта си няколко проекта, изработени от различни архитектурни студиа, за това как би изглеждал стадионът.


В момента "Българска армия" е собственост на "Сердика спортни имоти" ЕАД под шапката на спортното министерство, а "ЦСКА-София" има договор за наем за 10 години (с надежда да бъде удължен) срещу 62 хиляди лева без ДДС на месец и задължителна инвестиционна програма от 1.1 милиона лева (без ДДС).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK