Джак Пимблет, парапланерист: Полетите ми носят щастие и действат като медитация

Джак Пимблет ще се състезава в България

© facebook.com/jack.pimblett.5

Джак Пимблет ще се състезава в БългарияДжак Пимблет е парапланерист и е сред участниците, които ще се впуснат в състезание в Сопот. От днес някои от най-добрите в света ще се съревновават в надпреварата Red Bull Acro Cross по идея на по идея на световния рекордьор в акробатичния парапланеризъм Веселин Овчаров. Пред "Дневник" Пимблет разказа за това какво го привлича в парапланеризма и кое е любимото му място за полети.


Кога направихте първите си стъпки в парапланеризма?


- Баща ми ме заведе за пръв път на полет, когато бях на три или четири години. Бях обсебен в желанието си да прекарвам цялото си време с него. Така че беше въпрос на време да ме вземе с него някой път. Заради обсебването ми след това го придружавах при всеки полет, докато не започнах да тренирам. Направих първия си полет на 11 години.
Какво ви грабна в спорта?


- Грабна ме чистата свобода. Никъде другаде няма такова чувство. Има толкова много неподозирани възможности, които липсват в живота на хората, като да бъдеш в облаците и да летиш с птиците.


Като млад въобще не получаваш много възможности да имаш пълна свобода. Където и да отидеш да си играеш с приятели, твоите родители се грижат за теб и те трябва да те отведат там. Когато искаш да направиш нещо, родителите ти трябва да са наблизо. В моя случай баща ми ми позволи да се чувствам напълно свободен.


Какво ви дават полетите в небето?


- Полетите ми носят щастие, наслада и действат като медитация. Много са нещата, заради които реших да следвам страстта си, но най-вече добавя голяма емоционална стойност към живота ми.


Как изглежда свободата отвисоко?


- Свободата може да се появи под формата на много и различни неща. Например да правя неща, които други хора не са постигнали в живота си, да не се съобразявам с определен график.


Парапланеризмът ми дава всичко. Той ми позволява да летя с птиците в небето, а сега, когато е вече моя работа, представлява всичко за мен. Това е начин да печеля пари, да не гоня срокове. Излизам и си лягам, когато искам. Ако утре искам да отида да летя, ще го направя. Привилегиите са големи и такива, каквито човек с нормално работно време от 9 до 5 не получава.Какви са основните разлики между акробатичния парапланеризъм и другите дисциплини?


- Акробатичният парапланеризъм прилича на гимнастиката. В този спорт трябва да сте физически подготвен и да изпълнявате предни и задни салта, завъртания и всякакви други съчетания.


По същия начин ние се въртим и имаме пълната свобода да комбинираме различни маневри. Буквално се чувствам като гимнастик в небето.


От друга страна, в дисциплината крос кънтри пилотът използва топли въздушни маси, които се издигат и той набира височина, след които с плавно движение полита към желаната точка и това може да го повтаря многократно, за да преодолява големи дистанции.


В акро кроса имаме комбинация между двете дисциплини, което ще бъде невероятно преживяване.


Как се справяте с опасностите и страха?


- Осмислянето на нещата е единственият начин, който ми позволява да се справя. През целия си живот съм се страхувал от височини, но някак осъзнах, че екипировката ме подсигурява напълно.


Има устройства, които в спешни случаи отварят резервен парашут, ако нещо се обърка. В допълнение тренирам в продължение на 6 години, без да спирам. Знам, че имам опита и уменията, за да се справя с трудни ситуации, и ако парапланерът се разпадне, мога да го стабилизирам.


Преосмислям всички страхове или мисли, че ще падна или ще се приземя върху дърво. Анализирам тези опасности, като знам, че притежавам опит и знания, и тогава съм готов да полетя.Как тренирате психиката си?


- Чета много книги. Това е нещо, което започнах да практикувам от няколко години и след доста полети. Когато бях на 18-19 години, не летях по начина, по който бях свикнал, и бях далеч от най-доброто си ниво.


Трябваше да прочета много за психологията, за да разбера повече за съзнанието си. Положителната нагласа ми помогна да се върна към най-добрите ми дни. Сега имам техники, с които се убеждавам, че заслужавам да летя по начина, по който го правя, и че тренирам много, за да мога да се представя на най-високо ниво и да покажа на тълпата и конкурентите на какво съм способен.


Къде е мястото на риска в парапланеризма?


- Разбира се, че има граници, които не си позволявам да преминавам. Ако имах бариери, които винаги преминавам или си позволявам да съм отвъд безопасната граница, може много бързо да си навлека неприятности.


Да бъда в спорта от пет-шест години без сериозни инциденти, означава, че се придържам в граници, в които съм в безопасност или далеч от контузии. Във всички екстремни спортове трябва да си поставиш граници, като си кажеш: "Това е лимитът. Никога няма да летя в гръмотевична буря или в условия, в които не съм в безопасност." Само така може да се опазиш.


Какво ви мотивира да продължавате да се занимавате със спорта?


- Мотивацията идва от постоянното желание да се усъвършенствам. През целия си живот съм следвал този път. Винаги съм искал да се усъвършенствам, било то в училище или някъде другаде. То е във всяка част от живота ми. Искам да се усъвършенствам и всеки ден да ставам по-добра версия на себе си.


Тази нагласа дойде естествено в парапланеризма, когато започнах. Продължих да се усъвършенствам с всеки изминал ден и това е нещото, което ме бута напред.


Каква е главната ви цел в следващите години?


- Целта ми е да постигна спортно дълголетие. Обичам спорта и искам да го правя до края на живота ми по възможно най-добрия начин. Разбира се, като всяко дете мечтая да бъда на подиума и да стана световен шампион. В същото време няма да поставя себе си в необосновано голям риск.


Имате ли намерение да подобрите рекорда на Веселин Овчаров за най-голям брой завъртания?


- Той стори великолепна работа в поставянето на рекорда. Наистина това, което направи, е уникално. С него сме близки и често сме говорили в периода, когато постави рекорда. Не знам дали съм готов и дали искам да го направя. Това определено е нещо, от което съм заинтригуван, но не е нещо, което ще направя на всяка цена.


Как финансирате нещото, което обичате?


- Финансовата част за мен представлява да се свързвам със спонсори и съм много благодарен, че ги има. В момента водя курсове, в които обучавам пилотите как да управляват парапланера си, когато се случи нещо непредвидено, за да може да реагират в реална ситуация и да останат в безопасност.


Трябва да намериш баланса между това да отиваш да летиш и да хвърляш по едно око върху работата си, за да получаваш пари. Всичко опира до баланс.


Как може един начинаещ пилот да пробие в спорта?


- Ако нямаш страст и решителност в спорта от началото, нямаш почти никакъв шанс да пробиеш. В спорта е трудно да пробиеш и още по-трудно да се изхранваш от него, но не е невъзможно. Трябва да имаш много страст, решителност и неоспоримо желание да успееш.


Бях в подобна ситуация, като живеех в страна, която не ми даваше най-добрите условия и достатъчно време за летене. Но след няколко години намерих някои от най-добрите места по света.


Понякога тренирам в продължение на три-четири месеца. Така се поставям в ситуации, в които излизам от зоната си на комфорт всеки ден. Имаш ли страстта и отдадеността, ставаш разпознаваем за хората с работата, в която влагаш усилия.


Дори да не си сред най-добрите, хората те поздравяват, че се справяш добре. Впоследствие създаваш контакти със спонсори и се развиваш.


Бях 15-16-годишен, когато изпращах съобщения до стотици компании с молба да ми предоставят дрехи и пари. Това не е от онези спортове, в които можеш да се отпуснеш и да се успокоиш, че се справяш добре и спонсорите просто ще дойдат да те намерят. Трябва да се размърдаш и да имаш бизнес съзнание.


Кое е любимото ви място за практикуване на парапланеризъм?


- Любимото ми място е в североизточната част на Испания. Уникално е да тренирам и летя там всеки ден. Така успях да подобря способностите си през последните години.


Джак Пимблет, парапланерист: Полетите ми носят щастие и действат като медитация

© facebook.com/jack.pimblett.5


Какви интересни и страшни случки сте имали в небето?


- Имал съм някои страшни случки. Най-голямата беше на един от Канарските острови. Летях, като имаше облаци наоколо и в крайна сметка с Орасио (Йоренс) се изгубихме в облаците. Трябваше да стоя близо до него, защото само той имаше компас. След 5-6 минути излязохме от облака от дясната страна на планината. За радост всичко беше наред, а можехме да се озовем на гърба на планината или в морето.


За мен най-страшният момент в парапланеризма е, когато нямам контрол над случващото се и се оставям в ръцете на природата.


Прекараното време сред природата ли е нещото, което ви зарежда с положителна нагласа?


- Определено. Още от дете съм постоянно навън и съм карал колело и сноуборд. Да бъда навън е нещо, към което имам голяма страст. Естествено искам да прекарам живота си навън и да преживея всичко, което светът може да ми предложи.


Имаме толкова много за преоткриване и да бъда част от парапланеризма е едно от най-готините неща, защото получавам възможността да правя неща, които повечето хора дори не са си и помисляли.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Тоя явно няма представа какво е да си истински свободен, щом си представя свободата овързан с въжета, каски и пр.

 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Тоя явно няма представа какво е да си истински свободен, щом си представя свободата овързан с въжета, каски и пр.

 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  ...както и зависимости от спонсори...

 4. 4 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  ...както и зависимости от спонсори...

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Тоа другар Пимблет има голем полет на мисълта!Заедно с малката Тумбергерица ше спасят света!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  Тоа другар Пимблет има голем полет на мисълта!Заедно с малката Тумбергерица ше спасят света!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  "...да летя с птиците в небето..." по-дълго

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  ...както и зависимости от спонсори...
  —цитат от коментар 3 на Митев


  Интересна закономерност: колкото по-красиво е едно момче, толова по-объркана му е главата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Дневникя продължава да налага упорито тъпотията, че тия дето се занимават с това да правят всичко възможно да се пребият като кучета, са някакви много духовно извисени хора. Всичката паплач дето се занимава с тая тъпотия като тоя от снимката няма и една десета от приноса за обществото, който дават някой пожарникар или медицинска сестра, за които Дневникя и миленялите работещи в него няма да се сетят никога.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 714 Неутрално
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  То всички индивидуални спортове, където нямаш особен контакт с други хора (за разлика от тениса), ти носят спокойствие и ти помагат да си "събереш мислите".

 12. 12 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#11] от "chepokalipsis":

  то се вижда колко са му мислите - колкото една щипка сол, хвърлена от облаците в морето. Няма особено много за събиране и всичките му мисли са свързани с безсмисленото хоби

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK