Възможен ли е таван на заплатите в българския футбол

Възможен ли е таван на заплатите в българския футбол

© LAP.bgПравителството ще помага за детско-юношеските школи, но БФС трябва да вкара правила за лимит на чужденци, за лимит на заплати. Иначе сега имаме "Арда" с 11 чужденци и си говорим за качествен футбол носталгично".


С тези думи на министъра на финансите Владислав Горанов, цитиран от "24 часа", се постави темата за въвеждането на таван на заплатите в българския футбол.


Въпросът вече беше повдигнат на международно ниво от президента на УЕФА Александър Чеферин с идеята да се овладее увеличаващата се пропаст между богатите и по-малките клубове.
Прилагането на подобна мярка със сигурност е изключително трудно и изисква задълбочен анализ. Особено в българската действителност, в която пълният хегемон "Лудогорец" има финансова мощ, несъизмерима с никой от останалите клубове.


Баба знае 2 и 200


Основният въпрос би бил на първо място да се определи ясно какво точно означава таван на заплатите. След това е редно да се каже кой може да въведе подобно решение, както и как ще се определи какъв да е таванът.


През януари 2018 г. годишният доклад на УЕФА за финансовата 2016 г. показа огромен ръст на заплатите в елита на българския футбол - от 35%, до 29 млн. евро (около 56.7 млн. лева). Разделено на 14 клуба това прави средно по около 4 млн. лева на година.


Основният дял от парите за заплати е в полето на "Лудогорец". Наложил висок стандарт с участията си в груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа, през 2016 г. клубът обяви разходи за заплати персонала малко над 24.4 млн. лева (в това число основната тежест са парите за футболистите).


Според непотвърдена информация на "Дневник" след преподписването на договора си румънският нападател Клаудиу Кешеру получава около 63 хил. евро на месец.


В опита да гонят "Лудогорец" от ЦСКА и "Левски" привличат чужденци с високи заплати, което не носи желаните резултати, но тежи на бюджета

© LAP.bg

В опита да гонят "Лудогорец" от ЦСКА и "Левски" привличат чужденци с високи заплати, което не носи желаните резултати, но тежи на бюджета


И ако "Лудогорец" оправдава подобни заплати с високите си цели и с приходите от евротурнирите, то примери за заплати над 10 000 евро в последните години е имало и при отборите, стремящи се да свалят шампионите от върха - ЦСКА и "Левски". По-надолу в класирането картината е по-различна, като бюджетите са в пъти по-малки.


Къде е таванът


"За да има въобще таван, решението трябва да бъде взето от орган на собствениците на футболните клубове, какъвто в момента в България няма. Във всеки друг случай, ако правилото бъде спуснато императивно, може да има интерпретации и заобикаляне", каза пред "Дневник" Юлиян Михов, който е директор бизнес развитие за Централна и Източна Европа в "ПрайуотърхаусКупърс".


В сегашната ситуация в българския футбол при отсъствието на реално действаща лига, администрираща първенството, подобно решение следва да се вземе от изпълнителния комитет на БФС. В момента в изпълкома някои от членовете са представители на футболни клубове, като такива са собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев и президентът на "Славия" Венцислав Стефанов.


Според Михов, който като експерт познава средата в българските професионални клубове, основен проблем е липсата на достатъчно приходи, което води до необходимостта собствениците сами да осигуряват разходната част в бюджетите на клубовете.


Валентин Михов, който е във футбола от много години, а сега е и член на изпълнителния комитет на БФС, посочва, че подобна идея трябва да се разгледа много внимателно. Според него право на собствениците е да решават какви средства да отделят за заплати.


Това само по себе си също крие рискове. В търсене на спортни успехи "Левски", например, усложни много финансовото си състояние с привличане на скъпоплатени играчи под ръководството на Спас Русев. При липсата на сигурни приходи това води до увеличаване на задълженията и до необходимост да се продават футболисти, за да се отговори на изискванията на финансовия феърплей.


В годините често е имало твърдения, че един или друг клуб сам си налага таван на възнагражденията, който в даден момент се прекрачва. Важна роля играе и определянето на политиката за допълнителните плащания, както и бонусите. Има случаи с играчи, които получават голяма сума предварително, а след това заплатите им са по-ниски.


Ако изобщо се стигне до обсъждане на темата, то е много важно къде би бил таванът. От една страна, силното свиване, което би засегнало "Лудогорец", може да направи първенството по-вълнуващо.


От "Ботев" (Враца) твърдят, че предпочитат да дават по-ниски заплати, но да инвестират в базата си

© LAP.bg

От "Ботев" (Враца) твърдят, че предпочитат да дават по-ниски заплати, но да инвестират в базата си


"Подобен ход би бил от полза за отбори като нашия. Вероятно ще има изравняване на силите донякъде, но пък ще попречи на българските отбори в евротурнирите", смята изпълнителният директор на "Ботев" (Враца) Денислав Георгиев. Пред "Дневник" той посочи, че клубът му е приел като модел да дава по-малки заплати, но в същото време да инвестира в базата си.


Сходна е и логиката на Валентин Михов: "С малко пари кой добър чужденец ще дойде".


Така се стига до посланието на Горанов и акцента върху необходимостта да се създават български футболисти, които да получават по-ниски заплати. При подобен вариант настоящият модел на "Лудогорец" не би сработил. А за изпълнението му ще е необходимо много време, за да може работата по изграждането на български футболисти да даде резултат.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да, и да върнем БКП на власт също!
  Днес таван за ритнитопковците, утре за всички на територията. Само СИКитенс право на вили по Ривиерата и а Барселона.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Иначе сега имаме "Арда" с 11 чужденци и си говорим за качествен футбол носталгично".

  Абе верно ли Арда Кърджали е с 11 чужденци?

  Кога влязоха в А група кога ги купиха или си ги имат още от Б групата?

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Не,не е възможен!
  Таван на заплатите е комунизъм!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Иначе сега имаме "Арда" с 11 чужденци и си говорим за качествен футбол носталгично".Абе верно ли Арда Кърджали е с 11 чужденци? Кога влязоха в А група кога ги купиха или си ги имат още от Б групата?
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Вече "Арда" ли е големию проблем!?
  В Делиорманец,Микре и Подуене всичко е цветя и рози,и усилено наблягат на български футболисти?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  НЕ "таван на заплатите", а

  ЗАБРАНА ДА СЕ ПРАВЯТ РАЗХОДИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ ПРИХОДИТЕ !!!!

  Няма как вехти имена като ЛИТЕКС и Левски да получават МИЖАВИ ПРИХОДИ
  от футбол, а да пръскат МИЛИОНИ, които впоследствие се компенсират с
  предоставена на "собствениците" им възможност
  ДА КРАДАТ С ГОЛЯМАТА БАДАНАРКА ОТ ДЪРЖАВАТА.

  ПРИНУДЕТЕ Литекс и Левски да харчат толкова, колкото печелят от футбол
  и нещата ще си дойдат на мястото.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":

  В САЩ в баскетбола, хокейната им лига, а и другаде може да го има. Целта е да не може един отбор да събере най-добрите играчи и да наложи хегемония. По-бедните отбори и те да имат шанс и да е горе долу равностойно първенството, за да има тръпка.

  В България и Италия 8 поредни години шампиона е един и същ и най-вероятно и тази година ще се повтори. Обаче тук проблема е че част от отборите играят в Шампионска лига и от там им идват големите пари. Съответно им трябват по-добри (скъпи) състезатели.

 7. 7 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":В САЩ в баскетбола, хокейната им лига, а и другаде може да го има. Целта е да не може един отбор да събере най-добрите играчи и да наложи хегемония. По-бедните отбори и те да имат шанс и да е горе долу равностойно първенството, за да има тръпка.В България и Италия 8 поредни години шампиона е един и същ и най-вероятно и тази година ще се повтори. Обаче тук проблема е че част от отборите играят в Шампионска лига и от там им идват големите пари. Съответно им трябват по-добри (скъпи) състезатели.
  —цитат от коментар 6 на realguru


  Сравнението ти е неуместно,защото сравняваш НБА с мизерията наречена български футбол!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Весело

  А тва непотвърдена информация на "Дневникъ",какво означава?
  Една жена ми каза,или чух го от Смърдялко от "Пикъ"?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Арда се напълниха с чужденци, но пък държавата ще им даде 2.5 милиона лева за стадиона. Както даде 5 милиона на Антибиотик. Гепп и дпс вечна дружба
  До коментар [#2] от "realguru":

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":


  Щото домусата не налива пари и антибиотик са все на зелено. Ти мръдна ли, брат, Ц5?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#3] от "Платон Фъшкиев":В САЩ в баскетбола, хокейната им лига, а и другаде може да го има. Целта е да не може един отбор да събере най-добрите играчи и да наложи хегемония. По-бедните отбори и те да имат шанс и да е горе долу равностойно първенството, за да има тръпка.В България и Италия 8 поредни години шампиона е един и същ и най-вероятно и тази година ще се повтори. Обаче тук проблема е че част от отборите играят в Шампионска лига и от там им идват големите пари. Съответно им трябват по-добри (скъпи) състезатели.
  —цитат от коментар 6 на realguru


  В Профи лигите на Северна Америка - САЩ и Канада
  действа една справедлива и безотказна система на ДРАФТа.
  За всеки сезон се прави класация на отборите
  и класация на желаещите да играят в съответната Лига.
  НАЙ-СЛАБИЯТ ОТБОР има право да избира първи.
  ПЪРВЕНЕЦЪТ избира ПОСЛЕДЕН.
  Така слабите отбори се попълват от силни играчи,
  а силните отбори - с по-слаби такива.
  Това гарантира РАВНОСТОЙНОСТ, съответно
  ОСПОРВАНИ и ИНТЕРЕСНИ МАЧОВЕ.
  Никой няма интерес от концентрацията на звезди
  само в един отбор.
  Това е нещото, което в Европа е НАЛОЖИТЕЛНО
  да се въведе.
  За съжаление никой не иска да го направи.

 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Разстроено

  Арда се напълниха с чужденци, но пък държавата ще им даде 2.5 милиона лева за стадиона. Както даде 5 милиона на Антибиотик. Гепп и дпс вечна дружба До коментар [#2] от "realguru":
  —цитат от коментар 9 на Индивидуален паметник на културата


  Ти от кои нещастно ощетени си?Микренците или подуенци?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 675 Весело

  До коментар [#1] от "Суджук Герберите":


  Не е необходимо да се въвежда таван на заплатите. Достатъчно е да се приеме максимален брой картотекирани 24, от тях 8 собствени кадри (поне 3 години преди 18 в дюш), 8 местни кадри (поне 3 години преди 18 в дюш в страната), а останалите каквито искаш и можеш (квота от 3 извън ЕС). И да не се позволява на домуса и микренци да натурализират играчи след 6 месеца в България.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hawaii":Щото домусата не налива пари и антибиотик са все на зелено. Ти мръдна ли, брат, Ц5?
  —цитат от коментар 10 на Индивидуален паметник на културата


  Домусчиев е наливал пари В НАЧАЛОТО.

  СЕГА ПРИХОДИТЕ НА ЛУДОГОРЕЦ

  ПОКРИВАТ ИЗЦЯЛО РАЗХОДИТЕ.

  НИКОЙ ДРУГ български клуб НЯМА ПРИХОДИТЕ НА ЛУДОГОРЕЦ

  Нещо повече.

  ЛУДОГОРЕЦ САМО ОТ ФУТБОЛ има ПОВЕЧЕ ПРИХОДИ ОТ ВСИЧКИ ДРУГИ

  КЛУБОВЕ в така наречена "висша лига" ВЗЕТИ ЗАЕДНО

  За какво говорим изобщо ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!

 15. 15 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Правилата са за слабите."

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 16. 16 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 450 Весело

  не става само с дългове,инак нямаше да местим литекс у софия и да викаме че сме цска,ми не сме:))))

 17. 17 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Трябва да има таван.за да може всички да имат равни шансове в първенството.https://www.youtube.com/watch?v=YKmXkThkk2Q

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  съгласявам се с по горния коментар...просто като фасул,приходите да са съпоставими с разходите...и като си знаем приходите ,няма как да плащаш на чужденци по 50 000 заплати...с малки изключения...и така...и задължително да имат школи с минимум деца в всяка възрастова група... и нещата ще дойдат на мястото...НО...държава в която милиарди потъват ежегодно насам и натам ,тия мераци за правила на горан пеев изглеждат смешни като него...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Любопитно

  Само един въпрос ди задавам след като прочетох статията. Между Европа и Китай - кой е по-близо до пазарната икономика или кой до комунизма.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  И как ще забраниш чужденците, като гражданите на страни-членки от ЕС не се водят такива? Така само ограничаваш привличането на млади и кадърни футболисти от 3-тия свят, за сметка на застарели некадърници - свободни агенти от ЕС. Нека купуват чужденци извън ЕС колкото искат, но до определена възраст - 20-22 години макс. Да търсят млади таланти из Африка и Латинска Америка, да ги развиват и продават скъпо след това. Другото е задължителен брой юноши на клуба на терена и в разширения състав.

 21. 21 Профил на dean_ashton
  dean_ashton
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Недоумявам как може хора с ранг на министри да говорят подобни глупости. Няма как да се наложи таван на заплати в частни фирми в условията на пазарна икономика. Няма как да ограничиш и привличането на чужденци от Европейския съюз /мисля на всички е ясно защо/. Единствения начин да се ограничи второто е да има правило според което мачовете да започват и играят поне 60 мин. няколко юноши на клубовете /колкото повече, толкова по-добре/, а ако се наложи смяна на тяхно място да влизат други такива. Така няма да е забранено за взимаш чужденци, но ще взимаш само такива, които са наистина качествени и ще играят, което ще изчисти по естествен път взетите на килохрам.

 22. 22 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Любопитно

  За да има добри български футболисти, трябва да се върне соц-системата със спортни училища и пансиони, със строг режим и диети още от 10 годишни.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  От всичките предложения нищо няма да се приеме.

 24. 24 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#21] от "dean_ashton":

  Горанов е доста тъпо парче и наредба 18 го доказва.

  Но въпреки това аз не вярвам Дневник да го е цитирал точно и безпристрастно. Това просто не им е присъщо като медия.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5443 Неутрално

  Горанов само тъпотии ръси

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5888 Весело

  До коментар [#11] от "Hawaii":

  Драфтът е за новобранците. Иначе си има и трансферен пазар между отборите, има си и свободни агенти. Но дори и в драфта е възможно, тези от задните позиции да изтъргуват с някой по-слаб отбор техния ред на драфта. Ню Ингланд така взеха това лято "кучето" Уинович" #50 в състава е сега, мисля, който беше най-добрия "сваляч" на куотърбеци при колежаните.

  p.s. как се краде с баданарка?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  По-скоро не е възможен111

 28. 28 Профил на Халдип Исйолов
  Халдип Исйолов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Възможно е. Убеждавам се, че в България няма невъзможни неща.

  Не си заслужава да се напрягаш безплатно.
 29. 29 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Поредните глупости влязли в кратуната на Кратунов.
  Комунизмът си отиде отдавна, а таван на заплатите означава единствено уравниловка, което пък означава, че отборите ще се пълнят с посредственяци и със слабаци, а идването на истински качествените футболисти ще бъде стопирано.

  Не ща да влизам у затвора!
 30. 30 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 395 Неутрално

  За сведение на Кратунов, никой не е домъкнал в България толкова чужденци, колкото неговия късокрак спонсор.
  Само това лято бройката е 11 !

  Не ща да влизам у затвора!
 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#21] от "dean_ashton":

  То това няма как да стане със закон. Но БФС и футболните босове могат да се разберат.

 32. 32 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Уж сме в цивилизования свят на пазарната икономика, свободното движение на хора и открития пазар на труда, ама все някакси теглим назад към минали времена и провалени икономически практики и модели.

  Абе, аланкоолу, ти като въведеш таван на заплатите в частния сектор, за каква пазарна икономика ми говориш и за каква защита на частната собственост?
  Та нали по такъв начин нито един български клуб няма да може да помирише дори групи на шампионската лига и Лига европа, където са големите кинти?

 33. 33 Профил на nikola velinov
  nikola velinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако държавата не финансира футболните отбори, право на собствениците е да определят заплатите. Регулации и рестрикции, дори с най-благородна цел, ще доведат само до наказания от фифа, фафа и фуфа за недопустима държавна помощ (намеса). Помощи - само за детския футбол!

  ЛДВ
 34. 34 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":

  напълно вярно ,голяма част от така наречения крадлив 'елит' просто понягока говори глупости...да си прави вятър на устата и да разлайва кучетата ,тоест да дава незначителни теми на слугинажа и разните придворни журналя...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 35. 35 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Няма как в професионалния футбол да имаш таван на заплатите. В САЩ и местните спортове и лиги е съвсем различно. Там имаш 30 франчайза, които са със сравнително еднаква финансова мощ. Съответно и бюджетите им са почти еднакви, защото зад всички стои почти еднаква фенска маса от местния град или щат, съответно и приходите от реклами и тв права са почти идентични. И това позволява на такъв затворен елитен клуб да се наложи подобно правило с таван на заплатите, драфт при трансферите и т.н. Докато в масово развиван спорт като футбола, както е в Европа, а и по целия бял свят, с изключение именно на Щатите, това няма как да се случи. Тук това равенство между клубовете го няма, защото няма как Глиган Грудово да е с равна фенска маса с Левски. Просто са културни различията между американските спортове и европейските лиги и няма как автоматично правилата на едните да се приложат при другите. И освен това в Щатите най-популярни са тези отборни спортове, в които те нямат конкуренция на световно ниво - баскетбол, бейзбол, изкривения им футбол, както и хокей, където не са доминанти, но пък са обединили лигата си с една от двете доминиращи нации - Канада. Та само затова е малоумно да се мисли за въвеждане на таван на заплатите във футбола, еле пък в България. А и като се въведе такъв таван, какво ще се постигне? Ми Ботев Враца така или иначе не могат да си позволят да плащат по 10 хил. евро заплати. Същото важи и за Дунав. И така, вместо да помогнем на по-силните да станат по-конкурентоспособни на европейския терен, ще се опитаме да ги тикаме към по-слабите. Просто нека Ботев Враца и Дунав назначат правилните хора, превърнат се в маркетингови гиганти и започнат да правят пари като големите клубове... ХАХАХАА... Апропо, тази година Литекс-Етрополе събра играчи с уникални за българските стандарти заплати. Дълбоката им резерва Греъм Кери получава по 50 хил. евро месечно, вкаралият едно време на Барселона Тони Уот взима по 40 хил. евро. Разкараха един Диего Фабрини, който ги изигра, че му давали 20 хил. евро в Левски и Дришата, за да го извади по-голям от Левски, му обеща 25 хил. евро на месец. И оня подписа, оказвайки се, че изобщо не е преговарял с Левски преди. И изведнъж се почувства "нещастен" и реши да си тръгне от Микре, явно подбутнат от едно Джудже и придворните му мутри. Мисълта ми е, като са имали бол пари - дали са. И в момента си има много добре действаща система - нарича се финансов феърплей. Плащаш това, което изкарваш. Ако си надскочиш ръста - потъваш в дългове и не играеш в Европа. А ако са упорити кредиторите ти, фалираш. Друг е въпросът, че в България и да фалираш, слагаш едно Тире преди София, пращаш кредиторите за студена вода и си живуркаш, а малоумниците те наричат Цесека и си вярват, че си Цесека... Но тук проблемът е в закона, управниците и мутрите, не във финансовия феърплей.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 36. 36 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 545 Разстроено

  " Иначе сега имаме "Арда" с 11 чужденци и си говорим за качествен футбол носталгично".

  И това същество ни е министър !? Погледнах състава на Арда за последния мач. Общо 6 (шест) чужденци. От тях трима в игра и трима резерви. Но съществото министър,подобно на останалите същества на високи държавни постове си плямпа ей така. В нормална държава щяха да му поискат оставката. Е, в нормална държава нямаше да е министър ...

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Съмнявам се, че ще успеят да въведат таван на заплатите. Ще направят черни каси и ще го заобиколят, правено е.

  По-реално е ограничаването броя на чужденците, много по-лесно за контролиране и е пред очите на всички, няма как корумпиран чиновник да замижи. Задължителна квота за българските играчи на терена В ИГРА, не в състава но да не ги пускат в мача. И за да се адаптират отборите тя постепенно да се повишава, примерно първата година минимум 5, следващата 6 и т.н. Истински българи, родени в България и преминали през български ДЮШ, не натурилизирани чужденци. Докато се стигне примерно до максимум 3 чужденци едновременно намиращи се на терена. Лесно е за контрол.

  За да се стимулира създаването на собствени играчи на същият принцип задължителна квота футболисти преминали през ДЮШ на клуба. Примерно минимум 3 собствени играчи в мача. Система за стимулиране на клубовете създаващи собствени играчи, например солидни суми при всеки трансфер на играч преминал през ДЮШ на съответният клуб независимо от кой клуб той е трансфериран. На същият принцип процент от трансфера и за другите БГ клубове в които е играл и е създаден. Основен източник на доход да станат трансферните суми за по-малките клубове, това от евротурнирите е сама за няколко водещи и не може да е основен модел.

  Всичко това задължително и под контрола на държавата, клубовете и собствениците им няма да си мръднат пръста, те искат бързи и лесни успехи с купени наготово играчи. Щом дори една Арда има 11 чужденци то гангрената на "модела Лудогорец" е заразила много по-дълбоко българският футбол отколкото подозираме. Трябва да се реже решително и под корен, при гангрена това е спасението.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Домусчиев е наливал пари В НАЧАЛОТО.
  —цитат от коментар 14 на Hawaii

  Наливал е КРАДЕЙКИ от държавятя. 60 МИЛИОНА лева кога ще ги върне?

  За нагласеното първенство където го правят шампион с с купени съдии да не говоря, малко по-нормални станаха последната година и веднага Петричев ревна, че феърплей е във вреда на Лудогорец.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 477 Весело

  "Така се стига до посланието на Горанов и акцента върху необходимостта да се създават български футболисти, които да получават по-ниски заплати."

  Поредната гениална идея на горканчо :D
  А най-добре ще е нищо да не плащат - да им осигуряват легло, храна и вода :D

 40. 40 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Държавата нищо ме може да въведе. Футболът се администрира от ФИФА и УЕФА, затова говори глупости. Ако направят нещо такова и отборите не са доволни, ще бъдем изхвърлени от тези организации и ще си останем с аматьорски спорт само, което същи не е толкова зле.

 41. 41 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Аз предлагам минимални цени в дискотеките (както е при такситата) от да речем 1000 лв. вход. Тогава бг футболистите ще прекарават по-малко време там и повече на стадиона и проблема ще е решен.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Андрий Шевченко, украинският футболист от световна класа, понеже е интелигентно момче, каза в едно интервю(по памет):
  “Неудобно ми е от хората, когато се прибера в Киев. Лекарят, който ме е лекувал, не е и сънувал това, което аз получавам само за седмица. Само защото мога да ритам топка”.

  Мърфи е оптимист!
 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1601 Любопитно

  Държавата нищо ме може да въведе. Футболът се администрира от ФИФА и УЕФА, затова говори глупости.
  —цитат от коментар 40 на tjj54611191

  ФИФА ли определя какви да са заплатите в една държава?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK