Винопроизводител и ресторантьор: кой е новият президент на германския футбол

Винопроизводител и ресторантьор: кой е новият президент на германския футбол

© Twitter @DieMannschaftСлед тригодишното управление на Райнард Гриндел Германският футболен съюз (DFB) вече има нов президент. Това е Фриц Келер, който беше избран от делегатите в петък за нов президент на организацията и получава мандат от три години. До момента Фриц беше познат като президент на "Фрайбург" и фигура, въвлечена основно във винопроизводството.


Кой обаче е човекът, натоварен със задачата да преведе германския футбол през времена на промяна?


"Човек, който се наслаждава на живота, на това да среща нови хора", така Келер описа себе си наскоро в интервю за специализирано издание за вина.
Неговият опит основно е в бизнеса с вино, както и в ресторантьорството, където наследява работата на своите родители. От 2010 г. Келер е начело на "Фрайбург" и често беше забелязван да ходи сред обикновените фенове, за да се допита какво може да се подобри в клуба.


Според "Дойче веле" Келер се различава коренно от своите предшественици на поста в DFB. Между 2011 и 2015 г. начело бе Волфганг Нирсбах, който беше определян като "корпоративен човек" с отлични връзки, но след изкачването си напусна заради скандала около домакинството на световното първенство през 2006 г. Досегашният президент Гриндел, който е бивш журналист и политик, се замеси в скандали в края на своя мандат, белязан и от обвинение в расизъм от бившия национал Месут Йозил.


Сега надеждите на всички в Германия са, че Келер ще успее да балансира и да внесе ценностите от дома, семейството и компанията си. Именно в липсата на това често е обвиняван Германският футболен съюз.


"Щастлив съм да бъда избран от делегатите и да усетя тяхната подкрепа. Важно е за мен да водя DFB към успешно бъдеще, да изградим заедно работеща структура и да бъдем ефективни. Това няма да бъде индивидуална задача, а ще разчитам на екипната работа", каза Келер пред делегатите в петък.


Келер е считан за успешен бизнесмен, след като ресторантът му "Черният орел" във Фрайбург притежава "Мишлен" звезда от 50 години, което е гаранция за качество. Той обаче категорично отсича, че суетата и злоупотребата с власт не са неща, които го влекат.


"Еволюция, а не революция", това много често казва Келер, който е трето поколение производител на вино и знае как успешно да се продължат традициите.


Когато беше препоръчан за поста, Келер обеща, че ще напусне "Фрайбург" в случай на успешно избиране за президент на DFB. Сега опитът му в бизнеса ще бъде нужен на организацията за стабилизиране на международните връзки и реномето, което беше разклатено сериозно в последните месеци. Келер не е считан за радикал, но надеждите на всички са да поведе германския футбол към по-успешни времена

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK