БФС включи основаване на футболни училища в дългосрочна концепция за развитие

БФС включи основаване на футболни училища в дългосрочна концепция за развитие

© bfunion.bgСъздаването на футболни училище е залегнало в стратегията, която Българският футболен съюз (БФС) разгледа и прие. Концепцията представлява десетгодишен план за развитие на детско-юношеския футбол.


Тя е била съставена от селекционерите на националните отбори във всички възрасти под ръководството на селекционера на мъжкия отбор Красимир Балъков, от отговорника за мъжкия национален отбор Йордан Лечков, от отговорника за детско-юношеския футбол Емил Костадинов и от членове на треньорската школа.


"Десетгодишната програма цели дългосрочно развитие на българския футбол на клубно и национално ниво, като ще обхване над 10 000 деца и юноши на година", се казва в информация в сайта на БФС.
Стъпката идва по препоръка на министър-председателя Бойко Борисов. Преди четири месеца в Бургас той заяви, че държавата е готова да инвестира в детския футбол, но очаква ясна стратегия от БФС.


В основата на плана стои работата с подрастващите, посочват от БФС. "За тази цел ще бъдат приложени съвременни тренировъчни методики на ниво ДЮШ, които да създадат бъдещия гръбнак на клубния и националния футбол. Концепцията включва предложение за създаването на нов социален продукт – футболни училища, които да дадат възможност на всички деца, независимо от физическата им подготовка и качества, да се занимават активно с футбол", се казва в сайта на футболния съюз.


"Допълнително ще бъде внедрена централизирана клаудбазирана скаутинг система, обхващаща цялата страна, както и последни технологии в областта на видеоанализа и обучението. Планът включва съвместно финансиране от страна на ММС, БФС и футболните клубове, които отговарят на лицензионните критерии и имат желание да развиват своите академии по тази програма", допълват от БФС.


Стратегията ще бъде представена пред Борисов и пред министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK