Ще отвори ли вратите си Китай за историческо изкачване на Шиша Пангма

Ще отвори ли вратите си Китай за историческо изкачване на Шиша Пангма

© facebook.com/NimsPurja/Непалецът Нирмал Пурджа е на крачка от невероятно постижение, след като изкачи 13 от 14-те осемхилядника на планетата само за 158 дни. До голямата му цел да стъпи на всички осемхилядници за седем месеца му остава единствено най-ниският от тях - Шиша Пангма (8013 м).


Предизвикателството пред него обаче изглежда най-голямо. Бившият гурка (непалски воин) очаква специално разрешение от Китай, за да може да направи опита си за изкачване и да завърши своя "Възможен проект 14/7", тъй като страната наложи забрана за изкачване на Шиша Пангма за есенния сезон.


Затова екипът на Нирмал Пурджа предприе дипломатически подход, който стигна до най-високо ниво, в опит да получи зелена светлина.
Според "Хималайън таймс" властите в Китай са склонили да отворят вратите за непалеца. Директорът на Climbalaya Treks Дава Шерпа е заявил пред изданието, че е решено Пурджа да бъде допуснат след молба от правителството на Непал.


Очаква се китайското посолство в Катманду да направи необходимото, за да подготви разрешителното. Това може да стане след 8 октомври, тъй като посолството е затворено заради празненствата по случай 70-годишнината от обявяването на Китайската народна република.Изпитанието на Нирмал Пурджа започна на 22 април с Анапурна (8091 м).


След това бяха изкачванията на Дхаулагири (8167 м) на 12 май и Канчендзьонга (8586 м) на 15 май. На 22 май записа историческо постижение, като стъпи на Еверест (8848 м) и на Лхотце (8516 м), а два дни след това изкачи Макалу (8485 м).


Нирмал Пурджа се насочи към Пакистан, като първо изкачи Нанга Парбат (8125 м) на 3 юли, а след това Гашербрум I и II (съответно на 15 и 18 юли). На 24 юли дойде ред на К2 (8611 м) и Броуд пик на 26 юли. Последната част от изпитанието продължи с Чо Ойю (8201 м) на 23 септември и Манаслу (8163 м) на 27 септември.


При похода си към върховете непалецът използва допълнителен кислород, както и подкрепата на шерпи.


Рекордът за най-бързо постигане на Хималайската корона държи кореецът Ким Чан-хо - седем години, 10 месеца и шест дни, завършено през 2013 г. Тогава той подобри рекорда на поляка Йежи Кукучка (между 1979 и 1987 г.).


Общо 40 души са успявали да изкачат 14-те осемхилядника, като 19 са го направили, без да използват допълнителен кислород. Пръв е италианецът Райнхолд Меснер (между 1970 и 1986 г.).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK