БФС е подготвил "по-скромен и по-разточителен" вариант за държавна помощ за школите

БФС е подготвил "по-скромен и по-разточителен" вариант за държавна помощ за школите

© LAP.bgБФС е подготвил два варианта - "един по-скромен и един по-разточителен", за държавна подкрепа в предложената Концепция за развитие на детско-юношеския футбол. Това заяви председателят на Българската треньорска школа по футбол и технически директор на футболния съюз проф. Лъчезар Димитров.


Концепцията беше приета от изпълнителния комитет на БФС преди дни и предстои да бъде представена пред министър-председателя Бойко Борисов и пред министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Преди четири месеца в Бургас премиерът заяви, че държавата е готова да инвестира в детския футбол, но очаква ясна стратегия от БФС.


"Основната цел е с държавно подпомагане на 20 клуба - главно от професионалния футбол - да им се дадат допълнителни възможности за ефективизиране на системата за спортна подготовка на подрастващи футболисти от различните възрасти", каза Димитров в интервю, публикувано от БФС.
Идеята е тези клубове да не събират такси от трениращите в школите деца. "Беше направена в два вида финансово-разходна справка. Единият вариант е малко по-скромен, другият е малко по-разточителен и в него са включени всички разходи, които следва да обезпечат футболните академии и детско-юношески академии, така че да бъде извършван пълноценен процес на тренировка и за състезателния процес", добави Димитров.


По думите му и в миналото е имало подобни програми в детско-юношеския ни футбол, но предимно с пожелателен характер. "Сега обаче задачата е да се изработи обща методика, която да бъде приложена навсякъде", уточни той.


БФС отново обсъжда възможността отборите от Първа лига да имат задължително на терена поне един футболист до 23 години, а тези от Втора лига – поне пет-шест млади играчи. "Именно акцентирането върху футболистите на възраст между 18 и 23 години ще им даде възможност те да се развиват в конкурентна обстановка. Добър пример е настоящата селекция на младежкия национален отбор, който стартира успешно настоящите европейски квалификации", добави Димитров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK