Русия твърди, че е изпълнила изискванията на WADA

Руският министър Павел Колобков е уверен, че страната не е манипулирала данните от Московската лаборатория

© Asscociated Press

Руският министър Павел Колобков е уверен, че страната не е манипулирала данните от Московската лабораторияСпортният министър на Русия Павел Колобков изрази увереността си, че страната е изпълнила всички изисквания към Световната антидопингова агенция (WADA).


В края на септември WADA установи, че данните, които страната предаде по допинг скандала, съдържат несъответствия. Предоставянето на информация от Московската лаборатория беше ключовото условие при възстановяването на правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА).


"Експертите представиха обяснения по всички въпроси. Уверени сме, че сме изпълнили изискванията. Готови сме да продължим сътрудничеството, за да изясним ситуацията и да направим всичко възможно, така че да не останат никакви съмнения от руска страна", каза Колобков.
Той допълни, че WADA е изискала Русия да даде обяснения на 31 въпроса. Отговорът на страната е бил подготвен от независими руски експерти в сферата на информационните технологии.


Ако се докаже, че Русия е манипулирала част от данните, РУСАДА е под заплаха лицензът й да бъде отнет отново едва година след вдигането на забраната. Подобен сценарий вероятно ще притисне Световния олимпийски комитет да изключи страната от олимпийските игри в Токио догодина.

Русия отново е под прицел, след като разследващите журналисти на германската телевизия ARD Хайо Зепелт и Ник Бътлър сигнализираха, че страната е манипулирала данните.


РУСАДА остана без права през 2015 г., когато Русия беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана система за употреба, разпространение и прикриване на допинг. Впоследствие страната не получи достъп до игрите в Пьонгчанг през 2018 г., като спортистите й се състезаваха под неутрален флаг.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 344 Весело

  Русия твърди, че е изпълнила условията, което означава точно обратното - че нито ги е изпълнила, нито има намерение да ги изпълни.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1711 Неутрално
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Гневно

  НЕ, не ги е изпълнила!
  Ние демократичните българианци твърдим,че не ги е изпълнила!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5249 Неутрално

  Русия никога не признава истината

 5. 5 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 454 Неутрално
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Весело

  "Отговорът на страната е бил подготвен от независими руски експерти в сферата на информационните технологии."

  Независимите експерти в Русия са чуждестранни агенти

  подпис
 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 770 Весело

  "На леопарда можеш да имаш доверие само ако простреш кожата му на слънце" - стара африканска поговорка, че и с руснаците така...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Неутрално

  "На леопарда можеш да имаш доверие само ако простреш кожата му на слънце" - стара африканска поговорка, че и с руснаците така...
  —цитат от коментар 7 на Kamenarski


  +++++
  Прав си!Доверявайте се само на българианците!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  "В края на септември WADA установи, че данните, които страната предаде по допинг скандала, съдържат несъответствия.
  WADA е изискала Русия да даде обяснения на 31 въпроса"

  Очаквано Русия даде обяснения , че всичко е наред. Има си хас да признаят , че са лъгали и манипулирали. И сега какво? Чакаме шефовете на WADA дали ще повярват на руските обяснения. До сега те се орезилиха с многобройните отстъпки , които правят на Русия, представяйки се за наивници. Сега отново правят отстъпки като вместо при наличните доказателства , че руснаците лъжат веднага да ги изхвърлят от международния спорт, те им искат обяснения. Така, че сега може и да повярват. Както мокрия от дъжд не се бои , така и орезилените не се боят от допълнителни резили.Парите какво ли не правят.

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 978 Неутрално

  "Уверени сме, че сме изпълнили изискванията. Готови сме да продължим сътрудничеството, за да изясним ситуацията и да направим всичко възможно, така че да не останат никакви съмнения от руска страна ..."

  Аз пък съм уверен, че лъжат.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  https://www.sports.ru/tribuna/blogs/allresp/2581482.html

  Руски патриотичен сайт.
  От него вземам следната извадка, а който иска да го прочете в оригинала

  На этой неделе немецкий телеканал ARD (а потом и The Telegraph) выдали инсайд о возможном вмешательстве российской стороны в данные из лаборатории. Якобы представленная в WADA база данных изменялась после 2017 года – когда Московская лаборатория находилась в ведении Следственного комитета России. Грозить это может чуть ли не отстранением от Олимпиады-2020 в Токио.

  Позже информацию подтвердил глава Института национальных антидопинговых агентств (iNADO) Михаэль Аск: «WADA инициировало процесс отстранения РУСАДА. Теперь России дадут 3 недели на объяснения. Эксперты WADA нашли несоответствия в полученных данных. Конечно, WADA должно вновь отстранить РУСАДА. А еще наказать всю страну, а не только антидопинговое агентство. Да, понятно, что пострадают чистые атлеты, но они тоже виноваты, что в их стране государственная допинговая система».

  Если все это правда, то что она значит?

  Что изменения в электронную базу данных вносились уже после окончания допингового кейса из Сочи-2014 – по информации The Telegraph, в течение последних 18 месяцев. Здесь может подразумеваться что угодно: удаление компрометирующих фактов, подделка информации, заметание следов etc.

  Зачем? Можно только гадать. Скрыть ранее неизвестные проблемы по топ-спортсменам? Уменьшить истинные масштабы манипуляций? Вывести из-под удара важные фигуры? В любом случае это сюжет, в который очень не хочется верить.

  Для всего мира это станет очевидным сигналом: Россия продолжает махинации с допинг-пробами на государственном уровне и снова врет. А для российского спорта – катастрофой с предсказуемыми последствиями: отстранение или выборочный допуск до главных стартов, нейтральные статусы спортсменов, лишение права на проведение турниров.

  По информации РУСАДА, проверка WADA продолжается до сих пор, а отчет о ее итогах появится не раньше ноября. Но и в нем не будет конкретных фамилий и нарушений – все решения по спортсменам будут принимать международные федерации.

  Но возможно, каких-то промежуточных деталей можно ждать и сегодня на Исполкоме WADA в Токио – комитет по соответствию обещал представить отчет о деятельности Московской лаборатории.

  И для нас это очень тревожное ожидание.


  Искам да подчертая, че базата данни е била съхранявана в следствения комитет, както е написано по-горе
  подпис
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3942 Весело

  Рассия е сериозно заплашена да гледа Токио през крив макарон!

  klimentm
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2423 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kamenarski":
  ""На леопарда можеш да имаш доверие само ако простреш кожата му на слънце" - стара африканска поговорка, че и с руснаците така..."

  Руснаците са били крепостни селяни столетия наред. За разлика от Русия в Европа селяните не са били закрепени към земята а са работели земята на исполица.
  По тази причина европейците са имали стопанска отговорност докато руснаците не.
  Руските крепостни са оцелявали като са се надлъгвали с помещиците. Българите са страдали от турската власт но са отговаряли за реколтата си. За това ние българите сме стопани а руснаците хитреци.
  Няма как векове наред един поробен народ да не се научи да лъже и мами за да оцелее.

  подпис
 14. 14 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 9 Любопитно

  До коментар [#7] от "Kamenarski":""На леопарда можеш да имаш доверие само ако простреш кожата му на слънце" - стара африканска поговорка, че и с руснаците така..."Руснаците са били крепостни селяни столетия наред. За разлика от Русия в Европа селяните не са били закрепени към земята а са работели земята на исполица.По тази причина европейците са имали стопанска отговорност докато руснаците не.Руските крепостни са оцелявали като са се надлъгвали с помещиците. Българите са страдали от турската власт но са отговаряли за реколтата си. За това ние българите сме стопани а руснаците хитреци.Няма как векове наред един поробен народ да не се научи да лъже и мами за да оцелее.
  —цитат от коментар 13 на Иван К


  Тоест ние не сме били поробен народ,а сме се радвали на вниманието на присъстващия бей!?!?
  Туше!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 15. 15 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 698 Неутрално

  "Русия твърди..."

  Пак ли се провежда световно първенство за най-кратък виц и това да е руската кандидатура?

 16. 16 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На рушняшките джуджета, всяка първа дума е лъжа, а всяка втора - съмнение !

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Аха, твърди. Ясно.
  На Русия трябва да бъде наложен международен бан и изолация.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално
 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kamenarski":""На леопарда можеш да имаш доверие само ако простреш кожата му на слънце" - стара африканска поговорка, че и с руснаците така..."Руснаците са били крепостни селяни столетия наред. За разлика от Русия в Европа селяните не са били закрепени към земята а са работели земята на исполица.По тази причина европейците са имали стопанска отговорност докато руснаците не.Руските крепостни са оцелявали като са се надлъгвали с помещиците. Българите са страдали от турската власт но са отговаряли за реколтата си. За това ние българите сме стопани а руснаците хитреци.Няма как векове наред един поробен народ да не се научи да лъже и мами за да оцелее.
  —цитат от коментар 13 на Иван К


  http://www.extremecentrepoint.com/archives/16229

 20. 20 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Разстроено
 21. 21 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Аман от тия..Не могат да се видят от страни колко са вече жалки. Жалко за свестните и талантливи спортисти които несъмнено имат

 22. 22 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "julesta":


  До коментар [#16] от "LiberalToTheBones":


  До коментар [#17] от "arcanum":

  Точно вас някой ще ви пита за краставото ви мнение...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK