Какво значение има постижението на Кипчоге и колко далеч е митичната граница

Какво значение има постижението на Кипчоге и колко далеч е митичната граница

© ReutersВъв всеки период от историята има личности, които се доказват като по-добри от предшествениците си. Често техните постижения имат огромна стойност, която променя посоката, в която се развива спортът.


Преди 65 години Роджър Банистър става първият човек, който изминава една миля за под четири минути. В събота Елиуд Кипчоге пренаписа историята, като успя да слезе под митичната граница в маратона от 2 часа...


Двете постижения са колкото различни, толкова и си приличат. И двете са изглеждали невъзможни за времето, в което са постигнати.
Направеното от Банистър преобръща представите за човешките граници. Постижението му днес изглежда като нещо достижимо за мнозина елитни спортисти, но за времето си то е основополагащо за еволюцията на бягането и науката в спорта до днешни дни.


По същия начин Кипчоге накара всички да говорят за него, след като пробяга дистанцията от 42.195 км с време 1.59:40,2 ч. Но какво значение за бягането има постижението му и дали то ще бъде фундаментално за бъдещето?


Всички очи към митичната граница


Бягането на Кипчоге няма да бъде прието за рекорд заради специално подбраните условия на опита. На финала той заяви, че се надява да мотивира повече хора да се борят с предизвикателствата в живота, като отправи послание и към бягащите.


"Аз съм най-щастливият човек. Искам да вдъхновя хората и да им кажа, че човешките възможности нямат граници. Очаквам много повече от спортистите след мен", каза Кипчоге.


Думите му вероятно ще вдъхновят мнозина бегачи, но слизане под 2 часа в маратона при нормални условия продължава да изглежда трудна задача.


Фотогалерия: Бягането отвъд човешките възможности >


През 1991 г. Майкъл Джойнър, маратонец и физиолог, откроява трите определящи фактора в бягането на дълги дистанции. Това са максималното количество кислород, което тялото може да поеме, икономика на бягането, което е скоростта, с която тялото използва енергия, и лактатният праг - количеството усилие, което тялото може да поддържа, преди да освободи млечна киселина.


С проучване и пресмятане на всички фактори той прогнозира, че най-бързото време, за което човек може да пробяга маратон, е 1.57:58 ч. Докладът оценява, че човешката издръжливост на най-добрите спортисти в крайна сметка е ограничена от метаболизмите им.


От своя страна списанието Runners World предрече през 2014 г., че при нормални условия пробягването на маратон за по-малко от 2 часа няма да стане действителност до 2075 г. Изводът е направен след анализ на над 10 000 маратона.


"Вярвам, че рекордите се поставят, за да бъдат подобрявани и да се слезе възможно най-ниско. Но това, което остава невъзможно, е да пробягаш маратон под 2 часа", казва Пол Тергат при поставянето на рекорд в маратона през 2003 г. с време 2.04:55 ч.


За 16 години рекордът беше смъкнат с цели 3:16 мин. Сегашното постижение от 2.01:39 ч. беше поставено преди година в Берлин, като Кипчоге свали впечатляващите 79 секунди.


Общото между преодоляването на повечето бариери в бягането е, че след тях резултатите започват да се подобряват и да се забелязва напредък. По подобие на Кипчоге и Банистър е имал пейсъри, като опитът е бил направен с ясна цел, но това, което последва след него, е революция.


Вероятно с развитието на технологиите ще се усъвършенстват и човешките възможности, като това, което сега изглежда невъзможно, след време може да е лесно достижимо.


За да изпълни бягането си под 2 часа, Кипчоге се движеше предимно с темпо от 2:50 мин. на километър. Постижението му се равнява на пробягани 100 м за 17,08 секунди и повторени 422 пъти. От друга гледна точка това са 105 обиколки на атлетическа писта с темпо 1:08 мин...

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Поздравления за статията! А какви са данните на Кипчоге след края на маратона, загуба на тегло, пулс, кръвно налягане, необходимата енергийна стойност?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Исторически миг !!!
  Под два часа - невероятно...
  Къде ли е границата на човешките възможности?!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Това е невероятно.
  На пътеката си правя 10 км. за около 50 минути и то при средна скорост 12 км/ч.
  Този би взел същото разстояние при скорост 20 км/ч.
  Това не са хора, а даже и животните не могат да поддържат такава скорост дълго време, може би само вълкът го може.

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Обикновенно ги крият, все пак той е част от основната конкуренция в тази дисциплина, а там се въртят бая пари.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  А какъв хонорар е взел Кипчоге? От "Инеос" казали ли са нещо?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Georgi Kanev
  Georgi Kanev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Средната скорост на бягането му е 21.16 км/ч:).Що се отнася за животните, никое от тях не може да се сравнява като издръжливост с хората.Ние сме най-добрите бягащи машини на тази планета!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  А какво ни гарантира, че няма да бъде повторено такова или много близко до него бягане с неявно/неофициално съществуващи пейсъри по време на реално състезание, които се сменятв тълпата бегачи

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 978 Неутрално

  То по същия начин във всеки спорт може да направят рекорди. Създават някакви лабораторни условия и няма начин да не започнат да падат рекорди.
  Но къде отива спорта, къде отива състезанието? Борищш с с някаква изкуствено поставена времева граница и като я преминеш какво от това?

 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 961 Неутрално

  То по същия начин във всеки спорт може да направят рекорди. Създават някакви лабораторни условия и няма начин да не започнат да падат рекорди.
  —цитат от коментар 8 на dma12587967


  Е, не са лабораторни. По време на състезания големите играчи също ползват пейсъри. И също може да се случи температурата, влажността и вятърът да са оптимални за някого от спортистите.
  Пък и в статията си пише - всички са били наясно, че това е експеримент и няма да се зачете за рекорд.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Kanev":

  Да, така е. Заради двата дълги крака и изправената стойка. Това обуслявя минимален разход на енергия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Анонимен7
  Анонимен7
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  По-скоро е защото всички животни се опитват да минимизират разхода на енергия и да живеят близо до условията на хибернация, докато при хората е точно обратното.

  Може би това потвърждава извънземния ни произход, както разни хора смятат, и което според мен не отговаря на никакви въпроси, но нейсе

 12. 12 Профил на nutun
  nutun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Kanev":

  Щраусите са по-бързи и издържливи от нас (имаше някъде изчисления че биха пробягали маратон за 1ч 40 мин). Иначе от бозайниците по-издържлив от човека няма.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Не съм видял да пише някъде. Когато е официален маратон, наградния фонд е ясен, ама тука, всичко е реклама и персонални договори... сигурно и той не знае точно.

 14. 14 Профил на GRM
  GRM
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Kanev":Щраусите са по-бързи и издържливи от нас (имаше някъде изчисления че биха пробягали маратон за 1ч 40 мин). Иначе от бозайниците по-издържлив от човека няма.
  —цитат от коментар 12 на nutun


  Малко не съм съгласен, явно не само аз... кучета и вълци са доказани бегачи на дъли разстояния.

 15. 15 Профил на GRM
  GRM
  Рейтинг: 29 Неутрално
 16. 16 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Човекът има уникална издръжливост, основно поради добрата охладителна система.

  Eddie lives... somewhere in time!
 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Браво за стахотното бягане! Това, че този път не е признато за световен рекорд, е без значение. Следващият път той или някой друг ще го направи по правилата на МОК.
  Би било интересно да поканим този лекоатлет на Софийския маратон 100+100.

 18. 18 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 257 Весело

  Най-големия успех е че накара панелните боклуци във форума на Дневник да изпаднат в амок.

 19. 19 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 246 Неутрално

  ... Щраусите са по-бързи и издържливи от нас ...
  —цитат от коментар 12 на nutun


  Преди години кенийски бегачи казаха, че щраусите били идеални пейсмейкъри при тренировките им (явно по черните пътища из саваните). Винаги тичали отпред, на около 3 метра пред бегача, и с неговото темпо.

 20. До коментар [#6] от "Georgi Kanev":

  Стига глупости. Всеко шиле може да те надбега. За кон изобщо да не говориме.

 21. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2103 Весело

  Вероятно с развитието на технологиите ще се усъвършенстват и човешките възможности
  --------------------------------------------------------------

  Така е, ИНЕОС и други подобни фирми ще се погрижат за развитието на технологиите, а човешките възможности....хмммммм......

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 22. 22 Профил на Georgi Kanev
  Georgi Kanev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#20] от "Wornoxmaniak":
  Да наистина е така, това което сте написали е голяма глупост, или просто сте от хората които обичат да дават мнение за всичко, без грам да си имат понятие за какво става дума.

  Като говоря за издръжливост, говоря за наистина дълги бягания - над 40/50км.
  Правени са състезания между хора и коне на 100км дистанция - хората побеждават.
  Кучето в горещ летен ден ще спре да бяга след не повече от 3-5 километра, защото ще прегрее - те имат потни жлези само на лапите си, докато човека има изключителна охладителна система(над 2 милиона потни жлези).

 23. До коментар [#22] от "Georgi Kanev":

  Немаш много акъл. Аре язе на кон срещу тебе пешачката и ще се бръзиме на маратон.

  Жалка история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK