Влияние, интереси и милиони: колко ценен е постът на Борислав Михайлов

Влияние, интереси и милиони: колко ценен е постът на Борислав Михайлов

© LAP.BGСто дни. Точно толкова се навършиха от онази сутрин, в която министър-председателят Бойко Борисов събра в кабинета си собствениците на трите големи футболни клуба - Васил Божков ("Левски"), Гриша Ганчев ("ЦСКА-София) и Георги Домусчиев ("Лудогорец"), в присъствието на президента на футболния съюз (БФС) Борислав Михайлов, на главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов.


Тогава премиерът направи показна акция за влияние във футбола, за да се закичи с ролята на умиротворител, че клубовете са обещали да играят честно и да не купуват мачове и съдии. Последва затишие.


Три месеца по-късно българският футбол понесе жесток удар, а Борисов притисна Борислав Михайлов да си подаде оставката след скандалите около мача с Англия (0:6). От БФС най-напред заявиха, че подобен ход не се планира. Малко по-късно обаче футболният съюз обяви, че оставката е дадена. Някъде по това време служителите на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" вече са били на път към офисите на БФС в Бояна. Акция, за която Борисов също се изказа и твърди, че е съвпаднала във времето, но няма общо със скандалите от мача с Англия и за която все още се знае само, че са разпитвани съдии.
Премиерът, който обича да се намесва във футболните въпроси, и този път побърза да се включи в отиграването с вземане на оставка. Все повече обстоятелства обаче говорят за дирижирани действия за свалянето на Михайлов от поста и това поставя въпроса дали и каква роля има Борисов в тях и защо има интерес от смяна на властта в съюза.


Хипотезата, че акцията с расистките прояви е била основно срещу президента на БФС, предизвика и други въпроси, свързани с този пост - какви интереси стоят зад случващото се, каква точно власт и влияние има той, за да се прибегне до такъв ход, довел до световен отзвук и много странични ефекти?


Краткият отговор е, че чрез решенията на изпълнителния комитет и отделните комисии (съдийска, дисциплинарна и спортно-техническа) футболният съюз може да оказва влияние всякак и да контролира клубовете. Това дава сериозна власт и лостове и на неговия президент.


Футбол и политика ръка за ръка


На част от въпросите е много трудно да се отговори. От години българският футбол е пряко зависим от политическите и икономически процеси в държавата, но част от събитията остават зад кулисите. Самият Борисов много пъти е използвал влиянието си да урежда спонсори или собственици на клубове (преди време Веселин Марешки заяви директно, че премиерът го е убедил за 5 минути да финансира "Локомотив" (Пловдив).


Отделно във футбола има и стари играчи с големи бизнеси като групата около "Химимпорт" ("Черно море"), Гриша Ганчев, Кирил Домусчиев, Васил Божков (за чието влизане в "Левски" се смята, че също е допринесъл Борисов).


Изпълнителният комитет на БФС сам по себе също преплита много интереси, около които е много трудно да се балансира. От години се твърди, че там силно лоби има ДПС, най-вече в лицето на Камен Костадинов от Централното оперативно бюро на партията. Според източници на "Дневник" по тази линия Михайлов "имал много солиден гръб". Същият може да се окаже и стълб в евентуалното предаване на властта към досегашния вицепрезидент Атанас Фурнаджиев, определян за близък до депутата от ДПС Делян Пеевски.


Вариантът човек извън настоящия изпълком да оглави БФС е свързан със свикването на извънреден конгрес. Решението за такъв може да бъде взето в петък от комитета или ако една трета от клубовете го поискат.


Фотогалерия: Футболното царуване на Борислав Михайлов >


Ключова и все по-влиятелна фигура е Кирил Домусчиев, който е собственик на "Лудогорец", собственик на телевизията, която излъчва българското първенство ("Нова броудкастинг груп"), и собственик на фирмата посредник в сделката за телевизионните права ("Футбол про медиа"). Трудно е да се каже каква позиция заема той спрямо промяната на положението на Михайлов, когото досега подкрепяше. След скандала с мача с Англия Домусчиев все още пази мълчание.


Докато Гриша Ганчев отново атакува БФС, наричайки го секта и хвалейки действията на Борисов и Кралев.


Кой с кого и ясен ли е наследникът


В настоящата кризисна ситуация все още не е ясно кой би подкрепил Михайлов и кой би гласувал за приемане на оставката му. В петък предстои заседание на изпълнителния комитет. Въпреки че Борисов директно заяви, че държавата ще прекъсне връзките си с БФС - включително и финансово, ако Михайлов не подаде оставка, изходът остава непредвидим.


Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов изрази надежда пред БНР, че премиерът ще размисли. Първият вицепрезидент Йордан Лечков предположи, цитиран от "Топновини", че оставката на Михайлов няма да бъде приета. "Има си ред – президентът е избран от конгрес и само конгрес може да го свали и да му приеме оставката."


Уставът на БФС гласи, че при оставка на президента до провеждане на конгрес правомощията на Михайлов следва да получи Лечков, който обаче е кандидат за кмет на Сливен. Ако той откаже, следват останалите вицепрезиденти - Фурнаджиев и Михаил Касабов, като при провъзгласяването на някой от тях той ще довърши мандата на Михайлов до пролетта на 2022 г. и няма да има извънреден конгрес. Засега наследникът изглежда предизвестен.


Михайлов се поздравява с Атанас Фурнаджиев

© LAP.BG

Михайлов се поздравява с Атанас Фурнаджиев


Ако изпълкомът отхвърли оставката на Михайлов, не е ясно как ще реагира Борисов и какъв знак ще е към него.


Освен това, ако само бъде освободен настоящият президент - Михайлов ще излезе единственият виновник и футболният съюз ще продължи с познатите лица поне до 2022 г., т.е. едва ли нещо ще се промени сериозно.


По следите на парите


"Президентът е разпоредител с бюджета на БФС. Той може да възложи на изпълнителния директор извършването на определени действия на разпореждане със средствата от бюджета", гласи уставът на футболния съюз.


За разлика от останалите спортни федерации БФС не се издържа от министерството на спорта. Миналия декември изпълкомът одобри бюджет от 17.9 млн. лева за 2019 г. За 2018 г. сумата беше рекордните 19.1 милиона, което беше увеличение с над 60% спрямо 2017 г.


През 2018 г. БФС получи 7.82 милиона лева от излъчването на мачовете на националния отбор и участието в новия турнир Лига на нациите. 3.6 милиона дойдоха от програмата "Хеттрик" на УЕФА, 1.82 милиона от програмата "Форуърд" на ФИФА, а 1.54 милиона лева от програмата за развитие на детско-юношеския футбол, която се финансира от Министерството на младежта и спорта (ММС). БФС получи още 550 хиляди лева от телевизионните права от българското първенство, 450 хиляди от административните приходи, 220 хиляди от продажба на билети и 120 хиляди от спонсори.


От 2020 г. програмата на УЕФА "Хеттрик" влиза в петия си цикъл, който ще продължи до 2024 г. с подобрени условия. За това време България - като всяка друга европейска федерация - ще получи 4.5 млн. евро за инвестиции, както и по 2.4 млн. евро всяка година за оперативни разходи, участие в турнири, семинари, проекти, за развитие на женския футбол, на треньори и съдии и др.


БФС очаква около 15 млн. евро от програмата "Хеттрик" на УЕФА до 2024 г.

© LAP.bg

БФС очаква около 15 млн. евро от програмата "Хеттрик" на УЕФА до 2024 г.


Ключова е и темата за обща балканска кандидатура за голямо първенство по футбол. Тези дни спортният министър Красен Кралев, за когото от месеци се твърди, че е гласен за президент на БФС, трябва да участва в среща в Букурещ за обсъждане на темата заедно с представители на правителствата на Гърция, Румъния и Сърбия. Първоначално изненадващо беше представена идеята, че четирите държави ще кандидатстват за световното през 2030 г. Впоследствие се заговори да се поиска европейското през 2028 или 2032 г.


От началото Кралев твърди, че мисията е възможна, но винаги е признавал, че България изостава най-много спрямо останалите три държави по отношение на спортната инфраструктура. В различни изказвания той говори за изграждане на поне три нови стадиона (изискванията за капацитета им варират в зависимост от това дали ще се кандидатства за световно или европейско първенство). Сигурното е, че при решение да се кандидатства на хоризонта ще излязат инвестиции за десетки милиони левове в следващите години.


Също в бъдещето стои готовността на държавата да започне да инвестира усилено в детско-юношеския футбол.


В последните години правителството често отпуска пари за стадиони в различни градове - обикновено около 1 млн. лева за осветление и смяна на тревното покритие. Наскоро за стадиона на "Арда" в Кърджали бяха дадени значително повече - 2.5 млн. лева, като това дори беше вторият случай на държавна подкрепа за съоръжението.


Скоро предстоят и преговори за нов договор за телевизионните права. Там заради влиянието си под светлината на прожекторите е Домусчиев. Той дори в прав текст заяви, че парите от телевизионните права (от които дял получава и БФС) могат да намалеят, ако се ограничи участието на чужденци в първенството, тъй като според него нивото на футбола ще падне и продуктът ще се обезцени.


В сферата на влияние на президента на БФС попада и лобирането пред институциите в страната и пред международни организации. От поведението на ръководителите на футболния съюз може да зависи съдбата на цели клубове (и съответно на собствениците им). Под ръководството на Михайлов например бяха правени компромиси със задълженията на ЦСКА до момент, в който те станаха непосилни за чистене и клубът фалира. В същото време остават и съмненията дали същото не е правено за "Левски" до идването на Божков. Отделно Михайлов винаги е посочвал, че е съдействал на ЦСКА пред УЕФА в трудните мигове, като имаше ключова роля след появата на"ЦСКА-София", ръководен от Ганчев.


За 14-те години като президент Михайлов премина през големи изпитания и важни събития. Успоредно с кризите покрай неуспехите на националния отбор и финансовите трусове в почти всички клубове (включително изхвърлянето на големи отбори като ЦСКА и "Локомотив" (София) от елита), той се издигна много високо в международната йерархия на футбола до член на изпълнителния комитет на УЕФА и ръководеше БФС при построяването на базата на националния отбор в Бояна на стойност 10 млн. евро.


Миналото е изпълнено със скандали и слаби оценки, правени през състоянието на футбола.


Бъдещето очевидно открива и нови бизнес възможности пред БФС. А президентският пост в организацията е лост за влияние. Дали това е истинската битка за промяната - ще личи през следващите ходове.


Колкото до футбола - каквото и да стане в петък, само големите оптимисти могат да очакват осезаема промяна, тъй като играчите почти сигурно ще останат същите.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Май шишковците са решили, че това сладко местенце е време да бъде тяхно.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Ценен е за мутри, политици и подобни човешки отпадъци!!!!!
  За отчаяните привърженици на жалките остатъци от футбола ни изобщо не е ценен!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  "Миналото е изпълнено със скандали и слаби оценки, правени през състоянието на футбола."

  Когато резултатите и фактите говорят за свършеното от тебе, какъв смисъл има да се коментира конкретната личност ? Редник Киро "бил влиятелна фигура"и досега подкрепял Михайлов, еди кой си го критикувал - това са просто детайлите ! Българският футбол трябва да започне отначало и наìсто - от детско - юношеските школи и нагоре ! Само тогава ще имаме резултати на терен, от които няма да се срамуваме и ...плачем по чуждите телевизионни студия от срам !

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  "...Футбол и политика ръка за ръка..." в България и на други места по света.
  В България е от времето на Живков и нищо не се е променило...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Отначало и начисто трябва да започне всичко в тази държава, но няма шанс. Всички ключови структури в държавата са овладяни и контролирани от малка група хора. Почти липсват опозиционни медии, а всеки глас против статуквото бива заглушаван автоматично, всеки дръзнал да се опълчи бива оплют.

 6. 6 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Където стъпят червените АЕЦ-мутри от герб, трева не расте, инвеститорите бягат панически прогонени от корупциятя, а футболът и спорта се приземяват на кота нула!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Истинската промяна ще започне с ограничаване на поредни мандати, заемани от един и същи човек! Само така ще се избегне отглеждането на удобни фигуранти и/или самозабравили се феодали.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  "Ключова и все по-влиятелна фигура е Кирил Домусчиев, който е собственик на "Лудогорец", собственик на телевизията, която излъчва българското първенство ("Нова броудкастинг груп"), и собственик на фирмата посредник в сделката за телевизионните права ("Футбол про медиа"). "  Това е "тумора" в българския футбол, всички го знаят, но нехаят! А УЕФА и ФИФА нещо да са казали по въпроса?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За съжаление ... този човек тотално съсипа футбола ни, шефът на съдиите Сталев и той трябва да си ходи, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

 11. 11 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 712 Неутрално

  поста е ценен, само ако нацьонала и клубчетата пичелат пари и купи.
  ОБЕЗЦЕНИ СЕ ДО НУЛА!

 12. 12 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Напротив! Всички виждат, че Лудогорец е единствения светъл лъч в българския футбол. Фенските ти прирастия обаче ти пречат да си го признаеш.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Тепърва ще се изясни колко абсурдно високомерно нагло и неадекватно се е държал Михайлов за да докара до тук футбола ни!
  Иначе беше страхотен футболист и вратар но като мениджър е ПЪЛНА ЩЕТА!!!!
  Както казват старите българи НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ!!!
  ЖАЛКО!!!

 14. 14 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  За да се управлява, каквото и да било, не е важно само дали можеш да хващаш дузпи или да разплачеш две народа, единия от радост, а другия от мъка, в последната секунда. Нужни са други знания, качества и т.н.
  Има и изключения от правилото. Като Наско Сираков. Доказа се и като футболист, и като ръководител.

  Но със сегашните в БФС, нищо няма да се промени.

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Няма никакво значение какво ще стане в петък. Бойко им показа, че може. Това беше като показните убийства на мафията - целта не е само да се отстрани човекът, но и да се покаже жестокост и да се наслади страх и по този начин и зависимост.
  Иначе ББ не за първи път трепе хора с гранатомет. Първият път беше буквално като гръмна онзи дето се беше барикадирал. Вторият беше фигуративно, като събори КТБ за да махне Василев, че пречи на аверите. Третият е сега.

 16. 16 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 482 Неутрално

  E хайде има си хас. Футболна централа като царски палат. Милиарди текът през ФИФА , УЕФА и т.н Лобита , гласуване , интереси- батето беше номер 1 на тези работи. Мислите , че са и зчезнали ? Няма такова нещо . Парите нямат край. Синчето държи кафето. Кеф. Цар.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Голям келепирец явно има в БФС, въпреки ниското ниво на футбола у назе в последните години.

 18. 18 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":Напротив! Всички виждат, че Лудогорец е единствения светъл лъч в българския футбол. Фенските ти прирастия обаче ти пречат да си го признаеш.
  —цитат от коментар 12 на spring_va


  Никакъв лъч не е Лудогорец!
  Защото се състои от закупени за много пари изградени и готови чужди футболисти.
  Този подход не върши работа, както се видя в понеделник!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  "В последните години правителството често отпуска пари за стадиони в различни градове - обикновено около 1 млн. лева за осветление и смяна на тревното покритие. Наскоро за стадиона на "Арда" в Кърджали бяха дадени значително повече - 2.5 млн. лева, като това дори беше вторият случай на държавна подкрепа за съоръжението."  В Кърджали били дадени значително повече -2,5 млн. лв?! Ами за Разград колко бяха дадени? 5 000 000 лв., на два транша от по 3 и 2 млн. И това дори не се споменава, защо?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Да обясня на населението кои са най-сладките постове. Иван Славков-Батето беше най-големият тарикат и бохем у нас и зет на Тодор Живков. Той знаеше къде е готино и можеше да заеме който си иска пост. Та...Директор на телевизията, БОК, БФС.....

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Весело

  До коментар [#12] от "spring_va":

  Тез които така го "виждат" са лаици, нищо не разбиращи. Ония държи целия футбол, отделно и съдиите, че и държавата му дава пари (щото много малко му дала досега!?), и бил единствения лъч?!
  Майко мила...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  За това и подобни безобразия високомерие и самозабравяне става дума – другото са последици и щети!!!
  https://trud.bg/балъков-потушил-скандал-на-полувреме/

 23. 23 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Хубава статия и в един момент - хоп! - това:

  “Отделно Михайлов винаги е посочвал, че е съдействал на ЦСКА пред УЕФА в трудните мигове, като имаше ключова роля след създаването на новото дружество "ЦСКА-София", ръководено от Ганчев.”

  1. Няма ново дружество “ЦСКА-София”. Има старо дружество “Литекс Ловеч”, което се преименува.

  2. Във връзка с горното, логичният извод е, че Михайлов е помогнал с легитимацията на Литекс Ловеч под новия бранд “ЦСКА-София”.

  3. Вероятно става дума за неволна грешка. Всяка друга опция означава, че авторът целенасочено иска да въведе читателите на “Дневник” в заблуждение. А това би било много тъжно и жалко.

  4. От 2016 г. насам в “Дневник” - предимно “неволни грешки” по темата за фалита на ЦСКА и подмяната с прекръстването на Литекс.

 24. 24 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Миналото е изпълнено със скандали и слаби оценки, правени през състоянието на футбола."
  Дори само това бе достатъчно Михайлов отдавна, отдавна да се беше разделил с поста си. Ние тук го търпяхме прекалено много. Но и Любо Пенев не е алтернатива. Трябва някой наистина независим управленец.

 25. 25 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  поста е ценен, само ако нацьонала и клубчетата пичелат пари и купи.ОБЕЗЦЕНИ СЕ ДО НУЛА!
  —цитат от коментар 11 на scott

  Така си мислиш ти, за съжаление Фурнаджиев, Лечков и останалите смятат, че постът е ценен, докато ЛИЧНО ТЕ печелят пари и най-вече влияние.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Долна работа, но в нея преминават от ръка в ръка въпросните милиони и този, който се разпорежда с тях, очевидно не го е закъсал.
  А какво общо има това с футбола...ами нищо, то се вижда, че нещата са оставени на самотек в ръцете на едни хора, които го използват за пране на пари.
  То и по сета е така, но поне има футбол, а у нас остана само далаверата.

 27. 27 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  На терена се вижда кой какво държи. И 15 други телевизии и първенства да държи Киро, звездата на Левски Мартин Райнов пак ще си остане безбожно слаб футболист, а отборът на Лудогорец все така няма да има никаква вина за което.

 28. 28 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":Напротив! Всички виждат, че Лудогорец е единствения светъл лъч в българския футбол. Фенските ти прирастия обаче ти пречат да си го признаеш.
  —цитат от коментар 12 на spring_va

  Повечето почитатели на българския футбол смятаме, че щом националния отбор е на "кота нула", значи светъл лъч няма.
  Приносът на Домусчиев с двама натурализирани бразилци в това отношение е повече от скромен.
  Не случайно успехите на "Лудгорец" в детско-юношеския футбол са значително по-малко, отколкото в мъжкия... защо да се мъчи Домусчиев, по-евтино и по-лесно е да купиш бразилци, пък ако се налага, ще ги направиш и българи... Не случайно сключването на договор с Разград автоматично носи и българско гражданство за желаещите, без да се спазват досадни формалности като няколко години пребиваване в България, български език и други подобни.

 29. 29 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Където стъпят червените АЕЦ-мутри от герб, трева не расте, инвеститорите бягат панически прогонени от корупциятя, а футболът и спорта се приземяват на кота нула!
  —цитат от коментар 6 на Рим


  Сините мутри на сикаджията. Боко тиквата беше кмет на синя София. От 15 г. за него и шайката му гласуват българските десни. Самият той се хвали, че е потомствен антикомунист, приятел на десните евровождове и на партньорските служби отвъд океана.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 30. 30 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Празни стадиони, един-два отбора средно ниво, национален отбор трагедия, никаква стратегия за детско-юношески футбол и т.н. Махайлов трябва да си ходи. Няма нужда от статии търсещи под вола теле. За едни 20 милиона бюджет намесихте чак на мама прасенцето пак. Съмнявам се. Професионалния футбол освен в Англия и Германия и особенно в България последните години по-принцип си е една пералня за пари и/или самочувствие.

 31. 31 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Бобито май направо си го сготвиха. Провокация, лют скандал, позорна загуба и в тази ситуация просто нямаше как да не си подаде оставката.
  Че сега няма да разберем каква е била целта, си е ясно.

 32. 32 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1151 Весело

  не мога да намеря интервюто на което боби казва че за европа е литекс ама за на си е цска...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 33. 33 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#18] от "Рим":

  А какъв е подходът на другите "големи" отбори у нас? Синчето в отбора на заплатка, Валерко Божинов и Бодуров - фулмастера?

  Поне като ще ми даваш за "лош" пример отборът на Лудогорец, най-малкото изкарай един читав български футболист от "грандовете" през последните 7-8-9 години, за да ми опонираш.

 34. 34 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  и смяната на проваления шеф на бгс има само една цел,там горе-долу няма значение кой е на поста...целта е да не се сменя системата ,да си е същото статукво...модела е важен не някой си там келеш

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 35. 35 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "Президентът е разпоредител с бюджета на БФС. Той може да възложи на изпълнителния директор извършването на определени действия на разпореждане със средствата от бюджета", гласи уставът на футболния съюз

  Тлъсто местенце, интересното наддаване за заемането му ще да е започнало. (ツ)
  (Бербо и Камата са с добри шансове, при желание...)

 36. 36 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#33] от "spring_va":

  Опитайте се да видите фактите - делиорманската корпорация се менажира много добре и с добри счетоводни резултати но тя НЕ Е И НИКОГА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ ФУТБОЛЕН ОТБОР!!!!!

 37. 37 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Лечков трябваше да поеме поста, но е кандидат за Кмет на Сливен ....дали ще се откаже от кметската надпревара? Къде е по голяма далаверата? Бюджет срещу бюджет!

 38. 38 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Футболният терен е мястото където най-едрите мутри си мерят пишките. Да притежаваш определен отбор е мерило за позицията която ти или твоята група заемат в разпределението на големите пари. Да притежаваш футболен отбор значи и да имаш контрол върху група лумпени способна да върши определени мръсни поръчки.

  Eddie lives... somewhere in time!
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Държавата, като футбола или футбола, като държавата, все същото.

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#5] от "truly":

  " Отначало и начисто трябва да започне всичко в тази държава, но няма шанс. Всички ключови структури в държавата са овладяни и контролирани от малка група хора. Почти липсват опозиционни медии, а всеки глас против статуквото бива заглушаван автоматично, всеки дръзнал да се опълчи бива оплют."

  Ами точно това им е проблема на тази " малка група хора" - че всичко са овладели ! лакомията винаги ти изяжда главата ! Те просто няма как и да искат да ги задържат - просто прекалено много мераклии има да ги изместят. Проблемът е, че новите " спасители" бързо лъсват колко са различни от своите предшественици....

 41. 41 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#28] от "Yotce":

  Българският футбол, драги, бива представляван на европейската и световна сцена, както на национално равнище, така и на клубно. За второто, Лудогорец в последните десетина година допринася повече от цялата "А" група взета накуп. За първото, Лудогорец дава каквото може да даде като кадри, но нали се сещаш, че за доброто представяне на националния отбор, няма как отговорността да пада единствено и само на Лудогорец. Ивелин Попов например с какво допринася, Тодор Неделев с какво допринася, Кирил Десподов с какво допринася?

  Левски като игра в групите на Шампионска лига 2005-а, да не би след това националния ни отбор да се класира за голям футболен форум?

 42. 42 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Може аз да стана - не разбиран от футбол

 43. 43 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#36] от "selqnin":

  Още един кьорав - Лудогорец никога нямало да станат отбор. Ами те Лудогорец вече са отбор, бре! При това най-добрият в Лига Европа за в момента.

  Сбирщайните на Левски и Тире - Ловеч ли наричаш отбори? С качулатите им фенове и прогнилите им от алкохол, наркотици и ръжда стадиони.

 44. 44 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Разбира се.
  Когато някой в България създаде нещо, което работи добре, следва европейския успешен модел и се конкурира успешно с най-добрите в Европа, а останалите в Бг нямат нито умствен, нито финансов капацитет да го стигнаъ, те предприемат мерки да го издърпат обратно в казана при себе си.
  С постановки от типа - изпратени мними "расисти" да направят беля, точно когато трябва и пред точните хора.
  За да се върне фурбола ни отново в 90-те, с времената на бухалки на полувренето в съдийската статия, шампионски титли тип "литекс"с 20 поредни победи във вътрешното ни първенство и 20 безлични години евротурнирите.

 45. 45 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#23] от "spatz":

  Негативната фиксация в определена тема води до изкривени възприятия за околния свят, които пък водят до липса на адекватна преценка към самата тема.

 46. 46 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 843 Весело

  Държавата, като футбола или футбола, като държавата, все същото.
  —цитат от коментар 39 на Роси


  =И накрая надеждата винаги остава само в Един:
  ,,Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов изрази надежда пред БНР, че премиерът ще размисли.''

  пп-Конгрес на БФС, ли-какво е това?

 47. 47 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  До коментар [#44] от "Стабилно крадене":

  Създава, или източва, и всичко да е в негова полза, за неговия проект?!
  Свалете зелените очила!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 48. 48 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#44] от "Стабилно крадене":

  А в същото време, когато БФС-то създадЕ чисто нова лигичка на Хамилтончо, за да може Хамилтончо да диша спокойно, че в нея съществува отборче играещо с червени екипи на чужд стадион всичко е цветя и рози.

 49. 49 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#47] от "hamiltonf":

  Кое е то всичко, бре? През годините Лудогорец си изгради ядро от футболисти, които играха почти като равен с равен с далеч по-именити от тях отбори. Марселиньо има гол срещу Реал Мадрид ,Кешеру срещу Арсенал, Вандерсон срещу ПСЖ, а най-безизвестният защитник в Европа вкара Лудогорец в групите на Шампионска лига...играещ като вратар? Та точно с тези футболисти ли ще ми сравняваш някакви Мазуреци и Бикелевци, които като вържат два домакински паса поред срещу Витоша Бистрица и Царско село им издигат културни паметници?

 50. 50 Профил на spatz
  spatz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#45] от "j.h.jazz":

  Фиксация върху обективната истина и фактите. Всичко друго е шум и празни приказки. Пред фактите и боговете мълчат.

  ЦСКА-София е новото име на Литекс-Ловеч, а не “новото дружество” на ЦСКА. Малка разлика, но съществена. Това не е лучно мнение, а обективната истина. Записана надлежно и в търговския регистър.

 51. 51 Профил на marian_jack_assa
  marian_jack_assa
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Според мен всичко беше инсценировка и Боби Михайлов им се "върза".

  Сега ще махнат Боби Михайлов, ще назначат човек на КОЙ и ще тръгнат едни милиони евро към БФС под предлог да оправим футбола. Ще построят стадиони, КОЙ ще усвои 30-40%.
  И всички са доволни....

 52. 52 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#49] от "spring_va":

  И това помага на българския футбол...как?

 53. 53 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "За 14-те години като президент Михайлов премина през големи изпитания и важни събития. Успоредно с кризите покрай неуспехите на националния отбор и финансовите трусове в почти всички клубове (включително изхвърлянето на големи отбори като ЦСКА и "Локомотив" (София) от елита), той се издигна много високо в международната йерархия на футбола до член на изпълнителния комитет на УЕФА..."

  От началото на 2019та Бобо не е в изпълкома на УЕФА. Това в комбинация с влошаващия му се алкохолизъм го направи напълно безполезен, дори като креатура. Така че неговото разкарване е възможно най-безболезнената "реформа" в БФС.

 54. 54 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мръсната крминална сган която ни краде ежедневно заради вътрешните си боричкания за пари и влияние направиха България за посмешище пред целия свят. Ама на тези изроди въобще не им поука за България а само а собствените им офшорни сметки в крадене и мародестване.

 55. 55 Профил на First08
  First08
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да не забравяме, че г-н Павел Колев беше дълго време част от тази шайка начело на БФС.
  Този глупак в момента е изпълнителен директор на клуба и имитира някъква работа.
  Да си го вземат обратно още утре на конгреса да води бумагите и да поръчва кебапчета за делегатите от провинцията. В Левски го поканиха за много читаш, успешен, знаещ, можещ, с контакти и т.н., а той на две магарета сламата не може да раздели.
  За период от една година не е свършил абсолютно нищо. Смени 4 треньорир не можа да намери СТД, нула селекция, пълен провел в ЕКТ, загуба на приходи от ТВ и т.н. Къде му е експертизата на този глупак? Поне да беше пияница да каже човек еми ето, черпи се и няма време за работа, а той дори не пие... Божков трябва да е луд да го държи в клуба.

  First08
 56. 56 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#55] от "First08":

  Той пък Божков черепа един бизнесмен - дадоха му да стопанисва хазарта след промените ченгетата и сега Еврофутбол е някъде в миналото. цоца от казината тук таме. Онлайн сайта му за злагание е смешка някаква. Взеха с зет си Софиянски Левски на стопанисване и резултаите ги виждаме пред очите. Такива измислени безменсмени като този разбойник и крадливият му зет Софоямски и затова България е най бедна в Европа.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 72 Любопитно

  / "Президентът на "Славия" Венцислав Стефанов изрази надежда пред БНР, че премиерът ще размисли."/

  От както гледам съзнателно футбол, Венци Стефанов все плюе за нещо БФС,в чието ръководство е, а в последствие се извърта и ги защитава.
  Впрочем, преди няколко седмици, Славия гостува в Нова Загора, в мач за Купата на България. "Белите" спечелиха с 0-4. Нищо по-нормално от това, много по-качествен отбор са, с повече възможности и т.н. Като цяло заслужено. Но, единият от головете им беше от двуметрова засада. Та, чудно ми е, какво ли е било мнението на Венци, след като най-редовно си плюе по съдиите...

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#52] от "kapitan_laino":

  И това пречи на българския футбол...как?

  Кой пречи на Левски да изкара, хайде ако не е новия Гунди, то поне новия Гонзо?

  Кой пречи на Тире - София да изкара новия Радостин Кишишев?

  Кой пречи на Славия да изкара новия Чавдар Янков? Нали чичо Венци само таланти от школота налага? Къде ги? Половината му "таланти" ми изглеждат повече на зализани меки китки, отколкото на жадни за слава футболисти.

  Кой пречи на Локо Пд да изкара новия Христо Бонев?

  Кой пречи на Етър да изкара новия Красимир Балъков?

  Защо на всички все някой им пречи? 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#61] от "spring_va":

  Не ми ги пробутвай тия с "ама те останалите са еди кви си и бият негрите". Всичките са в кюпа. Ако си член на изпълкома значи си в кюпа на погребвачите на бг футбола. Но да ми изкарвате Домуса, че е едва ли не светъл лъч, понеже бутиковия му проект печелел някакви мачове е нахално. Това са си негови лични успехи, от които национална файда няма. Напротив - всички други се тъпчат с чужденци по неговия модел, защото е успешен. И защото няма власт в България, която да му наложи да развива таланти.

  И може да пробваш за разнообразие да отговориш на конкретния въпрос, вместо да отвличаш темата с Левски и Литекс и не знам си кой.

 64. 64 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#9] от "hamiltonf":


  До коментар [#19] от "hamiltonf":


  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  ''''''''''.......... Треньор на Англия посочи кой да стане президент на... БФС! - Няма по-подходящ човек, обяви Майкъл Джонсън

  Лондон, Англия 17 Окт. 201910:50

  Помощник-треньорът на националния отбор на Англия до 21 години Майкъл Джонсън предложи Стилиян Петров да поеме българския футбол, след като Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС.

  „Няма по-подходящ човек от бившия български национал Стилиян Петров, който да води българския футбол през 21 век със свежа визия и идеи“, написа 46-годишният Джонсън в „Туитър“.

  Джонсън, който е бивш национал на Ямайка, на 2 септември напусна поста си като национален селекционер на Гаяна, за да стане помощник-треньор на английските национали до 21 години, където селекционер е Ейди Буутройд. .............'''''''''''''

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 65. 65 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  Какъв процент от бюджета на БФС идва от хазартните игри?

 66. 66 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 917 Весело

  Ама сериозно ли смятате,че разградскикото отборче е европейско?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 330 Неутрално

  До коментар [#12] от "spring_va":

  Нищо лошо за Лудогорец. Но тук очевидно има конфликт на интереси.

 69. 69 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Празни стадиони, един-два отбора средно ниво, национален отбор трагедия, никаква стратегия за детско-юношески футбол и т.н. Махайлов трябва да си ходи. Няма нужда от статии търсещи под вола теле. За едни 20 милиона бюджет намесихте чак на мама прасенцето пак. Съмнявам се. Професионалния футбол освен в Англия и Германия и особенно в България последните години по-принцип си е една пералня за пари и/или самочувствие.
  —цитат от коментар 30 на aussie

  Статиите и анализите са необходими, освен в случай, че смяташ за достатъчно да изгонят само Боби Михайлов.
  Предполагам, не си толкова наивен да смяташ, че до момента само той е пречел на Фурнаджиев, Лечков, Костадинов, Венци Стефанов да се развихрят и да оправят футбола.

 70. 70 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  не мисля, че на Тиквата му трябва да прави такива скандали, че да го изгони, със сигурност има далеч по-лесни и потайни начини да го накара да се оттегли (макар, че едва ли би му било толкова трудно и да го управлява, така че не виждам много причини за това)


  със сигурност си беше мероприятие, ще се разбере рано или късно ..

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 71. 71 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  а футбула е преди сичко спрот и шоу. се пак оспехи занапреде.

 72. 72 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Режи до дъно, няма друг начин! Нито един от тези плужеци не трябва да остава на какъвто и да е пост в структурите. Пълна лустрация от-до. Да викат консултанти от чужбина и да се почва от самата структура на БФС и футбола от ДЮШ до БФС. Няма друг начин. Политически зависими личности нямат място там.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 73. 73 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 300 Неутрално

  "...Футбол и политика ръка за ръка..." в България и на други места по света. В България е от времето на Живков и нищо не се е променило...
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Сигурен ли си, че нищо не се е променило?

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 74. 74 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  А така Боби, изпъни я тая ръка!

 75. 75 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Гневно

  Когато един човек работи съвестно и не си гледа личните интереси .... тогава нещата са различни, това беше най-правилното решение - този тъпанар да подаде оставка, но и съдиите трябва да са АУТ, както и шефчето им

 76. 76 Профил на csx30583975
  csx30583975
  Рейтинг: 237 Гневно

  Сталев - АУТ, съдиите - АУТ! Нека премиера и на шефа на съдиите му поиска оставката

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK