Бъдете активни: как Европейската седмица на спорта остана на жълтите павета

Бъдете активни: как Европейската седмица на спорта остана на жълтите павета
Наднормено тегло, болести и ограничено движение - това са част от общите проблеми в европейските общества, а в търсене на решение през 2015 г. Еврокомисията постави началото на програмата Европейска седмица на спорта, чиято голяма цел е хората да се запознаят с ползите от спорта и да заживеят активно. През първата година на инициативата около 5 млн души на континента се включват в седем хиляди събития. Тази година - по официални данни, в програмата има 50 хил. спортни инициативи и е достигнала до 14 млн европейци.


България се включи за пети път в Европейската седмица на спорта, провела се от 23-30 септември, а министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че спортуването е изключително важно за развитието на децата като личности и като българи, както и че се полагат усилия да се обхванат повече населени места.


Въпреки оповестените усилия обаче инициативата остана съсредоточена в столицата, а единствените събития, които добиха по-широка популярност, останаха организираното в зала "Арена Армеец" изложение на спортове и Нощта на спорта до НДК. Информацията за активност в другите градове и данните за участниците са оскъдни. Също като информацията за изразходваните пари - по този въпрос единственото сигурно са изхарчените поне 170 хил. лв. по обявени от Министерството на младежта и спорта (ММС) обществени поръчки.
Въпросите на "Дневник" до министерството, свързани с избора и организацията на събитията, както и с финансирането им, вече близо месец не получават отговор.


София, София и пак София


"Европейската комисия от пет години обръща по-сериозно внимание на спорта, за което сме благодарни. Опитваме по различни начини да стигнем до по-малките български градове, до всяко българско училище, до всяко българско дете", обяви Красен Кралев при откриването на седмицата на спорта, която върви под наслова "Бъди активен" (#BeActive).


В сайта на българското събитие като "активни градове" са представени София, Дупница, Поморие, Созопол, Аврен, Аксаково, Панагюрище, Нова Загора, Казанлък, Бяла, Нови Пазар и Димитровград.


В поместената на сайта програма обаче са посочени единствено три събития в София - официалното откриване на седмицата в "Арена Армеец" на 23 септември, спортният панаир в същата зала, както и Нощта на спорта пред НДК. Същите събития са създадени и във "Фейсбук" страницата на програмата, която изобилства от снимки, на които спортният министър позира с деца от спортни клубове и известни спортисти. Изложението в "Арена Армеец" беше активно рекламирано от ефира на държавната телевизия, а за посланици на събитието бяха поканени актуални звезди на българския спорт като състезателките в индивидуалните състезания и ансамбъла по художествена гимнастика, шампионката по борба Тайбе Юсеин и скиорът Алберт Попов. Сред лицата на събитието бяха и популярни спортисти от близкото минало като Йордан Йовчев, Петър Стойчев и Любомир Ганев.


От публикации в сайта на министерството на 29 септември се разбира за три събития извън София в рамките на Седмицата на спорта - Черноморски младежки игри във Варна, футболен турнир в Говедарци и детски баскетболен турнир във Враца. В съобщение от 1 октомври във фейсбук страницата на програмата седмицата на спорта те са споменати като част от започналата "обиколка из страната" на седмицата на спорта. На 9 октомври има съобщение за провеждането на традиционен футболен турнир за ученици в Радомир. Информация дали предстоят още събития и какви липсва.Колко струва популяризирането на спорта


Европейската седмица на спорта се съфинансира по програма "Еразъм+", а в България спортното министерство е национален координатор.


Опитите на "Дневник" да устави колко е струвало организирането на инициативата не дадоха резултат - от пресслужбата на българското ведомство не предоставиха данни.


"Приносът от програмата "Еразъм +" за Европейската седмица на спорта в България е 179 600 евро през 2019 г. и съответства на 80% от общия бюджет", съобщи за "Дневник" говорител на Европейската комисия.


За Европейската седмица на спорта ММС организира две обществени поръчки, показва регистърът на обществените поръчки към едноименната държавна агенция. Едната е на стойност 137 833.33 лв за наем на оборудване и свързани дейности и е спечелена от "АДИТУС" ЕООД.


Другата за 31 550 лева за "разработване и осъществяване на кампания в интернет сайтове и в социални мрежи за популяризиране на инициативата "Европейска седмица на спорта 2019" и поддържане на българския уеб-сайт: bgweekofsport.bg" (сайтът работи от три години - бел. ред.). Тя е спечелена от компанията "Медияпост Хит Мейл България" ЕООД. Фирмата е представена на сайта й като "специализирана агенция за пълно обслужване в областта на директния и дигитален маркетинг, част от френската група La Poste", а сред клиентите й са посочени банки, застрахователни дружества, големи козметични и фармацевтични марки.


В момента във "Фейсбук" страницата, създадена преди три години, има 4722 последователи. В "Инстаграм" те са 255.


Изберете спорт с децата ... в работно време


Центърът на инициативата тази година беше принципно добрата идея на Министерството на спорта да организира своеобразен панаир в "Арена Армеец". Целта беше на едно място да се представят мнозинството от спортовете, като чрез демонстрации и разговори със специалисти хората да се запознаят отблизо с тях и да изберат това, което е най-подходящо за тях. Според предварителните данни на организаторите в залата са били представени над 100 участници – федерации и спортни клубове.


"Отделете малко време, отделете един час, доведете децата тук", призова Красен Кралев при откриването на седмицата на спорта на 23 септември

© facebook.com/beactive.bg

"Отделете малко време, отделете един час, доведете децата тук", призова Красен Кралев при откриването на седмицата на спорта на 23 септември


"Свърши може би най-радостната, най-силната българска седмица в професионалния спорт (след медали в художествената гимнастика, бокса и щангите) и започва най-интересната седмица, която е свързана със спорта за всички", каза Кралев при откриването на събитието в най-голямата зала в България.


"Нека дадем възможност на нашите деца да се опитат да се докоснат до тяхното майсторство (на посланиците на събитието). Искам чрез медиите да се обърна към всички родители, към всички софиянци, към всички директори на училища, учители - отделете малко време, отделете един час, доведете децата тук. Нека да имат възможност да пообщуват с представители на всички български спортове, федерации. Нека обсъдят с тях кой спорт е най-подходящ за тях, да се докоснат до магията на спорта", добави министърът.


Отделянето на време за събитието обаче се оказа голямо предизвикателство за много хора, тъй като панаирът се проведе в работни дни и в работно време - залата беше отворена от 10.00 ч. до 17.00 ч. в дните от 24 до 26 септември.


Два дни след откриването на седмицата в "Арена "Армеец" имаше много празни щандове и малцина посетители.

© Юлия Лазарова

Два дни след откриването на седмицата в "Арена "Армеец" имаше много празни щандове и малцина посетители.


Откриването на седмицата на спорта - на 23 септември (почивен ден заради Деня на Независимостта), отново в "Арена Армеец", беше съпроводено от множество демонстрации и посетено от много хора. Коренно различно беше положението два дни по-късно - на 25 септември по обед, когато репортер на "Дневник" посети залата. Голяма част от щандовете на федерациите бяха празни, а на място имаше едва няколко организирани групи, правещи демонстрации по художествена гимнастика, борба, хокей на трева и канадска борба. Въпреки предварителната програма, на площите извън залата демонстрации и щандове нямаше.


Външните посетители бяха 50-ина деца, като се появи и организирана група ученици.


Някои федерации и клубове се бяха постарали - като тази по американски футбол, която позволяваше на децата да разгледат и изпробват атрактивната екипировка

© Юлия Лазарова

Някои федерации и клубове се бяха постарали - като тази по американски футбол, която позволяваше на децата да разгледат и изпробват атрактивната екипировка


Седмицата на спорта завърши също със събитие в центъра на столицата - Нощ на спортовете, организирана на площада пред НДК. В него също се включиха известни спортисти, имаше демонстрации на спортове и атракции като полет с балон с горещ въздух.


След края на инициативата ММС отчете, че Европейската седмица на спорта #BeActive е достигнала до близо 10 хил. души, като в съобщение до медиите уточни, че толкова са били посетителите на панаира в "Арена Армеец" и че от тях 5 хиляди са били ученици.


Европейската седмица на спорта приключи с Нощта на спорта край НДК

Европейската седмица на спорта приключи с Нощта на спорта край НДК


Примерите на отличниците


Според регламента всяка държава сама определя събитията и дейностите за Европейската седмица на спорта. Еврокомисията, която финансира програмата, традиционно отличава хора и събития, които полагат усилия за популяризирането на инициативата и за успеха ѝ. Преди година наградите бяха раздадени в София, а сред тримата номинирани в категорията "Местен герой", например, беше грузинецът Леван Йобава.


Той се опитва да привлече деца към спорта основно чрез ръгби. Проектът му към миналата година е достигнал около 15 хил. деца в близо 90 населени места, като са били включени също хора в неравностойно положение и бежанци. Извън ръгбито той прави обучения по първа помощ и планинарство.


Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Министър на спорта - запуснат дебелак, предния на здравеопазването - заклет пушач, български парадокси.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5500 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lazarus":

  А е бивш спортист :)
  Шефът на футбола (последния) също

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Никаква прозрачност и отчетност, което си е пословична черта на това управление. Защо се хвърлят поредните Европари, без да се отчита впоследствие ефекта от тях? Аз бих стимулира демонстрациите да се правят в училищата, в часовете по физкултура. Само за ден могат да се обхванат 150 деца в едно училище, вместо с тези измислени панаири.

 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Министър на спорта - запуснат дебелак, предния на здравеопазването - заклет пушач, български парадокси.
  —цитат от коментар 1 на Lazarus


  +++++
  Важното е, че опозицията ни е съставена от страстни либерали и активно спортуващи расисти!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  "спортуването е изключително важно за развитието на децата като личности и като българи, както и че се полагат усилия да се обхванат повече населени места." - как всичко, което сега е "ценност" е нищо друго, освен забравено старо. Но, разликите в показността и реалността не я виждат само ОПравниците, на които им е по-важно да отчетат дейност, отколкото да си изяснят причините защо "всяко българско дете" не ще да играе и чете. Само с лъскаво настроение не става, а и ентусиазъмЪт е само за пред камерите, а не "на терен". Иначе децата на България са талантливи, само устремът им се губи, точно заради средата, която им създаваме.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 429 Весело

  Наскоро в Борисовата имаше вягане със светещи челници с благотворителна цел, този месец в Южния парк пак (!) имаше масово "народно" бягане, за неотдавнашния Софийски маратон да не говорим. Спортни площадки са изградени в повечето паркове и паркчета, вкл. и малки уредчета за дечица. Все повече младежи ползват ежедневно велосипеди.
  А виж, който си тренира само 3 х 100 с шопска салата + пРАжени картофки и биричка за разредител- негово си право
  ;-)

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Постави началото на програмата геп лап ох ох ох

 9. 9 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 627 Гневно

  Стига с тази кампанийност и политическа показност, бе! Държавата отдавна е доказала, че не я бОли изобщо за масовия спорт и здравето на народа... За професионалните клубове - хайде, пускат от федерации и от бюджета някакви пари, но за масовката - нищо... Стройте игрища, слагайте врати (с мрежи!), слагайте баскетболни табла в училищата (но с хубави рингове и мрежички!), стройте басейни, тенис кортове... и хората сами ще тръгнат да спортуват... но не срещу 10 лв. на час на човек! Знам, че примерът е малко неадекватен, но като живеех в Чикаго (предградията) - във всеки общински парк имаше БЕЗПЛАТНИ тенис кортове (по 5-6), поне по 2 баскет игрища (с плексигласови табла!), футболни терени с ТРЕВА и врати с мрежи, да не говорим за основните училища и гимназиите... Ими и салони на закрито в общинските спортни центрове - с малка такса (около $5). Скъсвахме се да играем тенис и баскет на открито - АБСОЛЮТНО безплатно. Дори не броим фитнесклубовете, които са си с пари, естествено.
  Тук кретените от властта правят само някоя шумна пиар кампанийка и после - това не може, онова не може, терените са частни, няма бюджет... Колко безплатни тенис корта (с твърда настилка) има в София? А баскет игрища с плексиглас? (1 - на "Богатица"). А футболни? С тартан и свястни врати? За провинцията да не говорим...
  Това са реални стъпки, които обаче те НЕ ИСКАТ да направят - едно, че няма какво да се краде, второ - не им дреме...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Тия неща не стават с лозунги и безсмислени мероприятия, а с възраждане на училищния масов спорт. Накарай всички ученици и учители да правят гимнастика и обиколки на училището всека сутрин, отделно час по физическо с редуване на колективен спорт и плуване, па да видим дали ще са с наднормено тегло. Прибави и столова във всеко училище с разнообразна готвена храна и по-късно започване на часовете с цел повече сън.

 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Защо пари по "Еразъм+" се отпускат на министерството на спорта, а не на минисстерството на образованието? Не, че щеше да е различно де. И в този случай министерство на спорта доказа категорично своята ненужност и безмислие. Единствената му цел е министъра и министър -председателя да се снимат заедно със световните и олимпийски шампиони и ако може да им раболепничат. Хубавато е, че напоследък няма олимпийски шампиони, а и световните са кът. За спортистите има време да се докажат и да печелят титли без да са задължени да ги приписват на управляващите ни свини. За спортуването на всички хора, на никой от тях не му пука.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#9] от "Milko Stoyanov":

  В училищата на моя роден град има(ше) по четири игрища смесени - с кошове за баскетбол, врати за хандбал, които се ползват за футбол, отделно по две волейболни. На мястото на едно игрище направиха т.нар. клетки, които са ненужни в училищата според мен. Другите игрища са оставени да се доразрушат. А в едното училище клетка е заключена през ваканциите и почивните дни. За да не се чупи!?!?!?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK