"ЦСКА-София" ще участва с 22 млн. лева парична вноска в новото дружество

"ЦСКА-София" ще участва с 22 млн. лева парична вноска в новото дружество

© Красимир ЮскеселиевЦСКА-София" ще участва с парична вноска на стойност около 22 млн. лева в новото дружество "Спортни имоти Българска армия" АД, обяви министерството на спорта (ММС). Държавното "Сердика спортни имоти" ЕАД, чиято собственост е стадион "Българска армия", ще се включи с апортна вноска на същата стойност, като точната сума ще бъде определена след изготвяне на оценка.


Министерският съвет даде зелена светлина за учредяването на дружеството, като целта е модернизацията на стадион "Българска армия".


Държавата и "ЦСКА-София" ще притежават по 50% от акциите в "Спортни имоти Българска армия" АД. "Това защитава в максимална степен интересите на държавата. Всички решения в общото събрание на новото търговско дружество ще бъдат взимани с пълно единодушие. Всички решения на съвета на директорите на новото търговско дружество ще бъдат взимани само при участие на лицето - представител, посочено и предложено от "Сердика спортни имоти" ЕАД", се казва в информацията на министерството на спорта.
Съсобственикът на футболния клуб Гриша Ганчев заяви наскоро, че "до 15 март 2021 г. ЦСКА ще има нов стадион". През лятото той обясни пред "Капитал", че вече има осигурено финансиране - 10 милиона евро собствени средства и 20 милиона евро от датски инвестиционен фонд.


"Дневник" потърси другия съсобственик в клуба - Юлиян Инджов, който отговаря за инфраструктурните проекти, но той не си вдигна телефона. Наскоро Инджов каза, че червените са готови с проект за стадиона.


"Имаме фирма оператор, която ще проектира и построи стадиона с наши пари и след това ще го менажира. Това е международна компания с много сериозен опит по цял свят. Те менажират над 80 стадиона в Европа и света. Тази фирма ще избере изпълнителя за построяването на стадиона. Възможно е изпълнителят да бъде чуждестранна фирма, а не българска. Стадионът ще бъде проектиран и построен по всички правила на ФИФА и УЕФА и едновременно с това ще е в помощ на клуба, като ще носи приходи", заяви Инджов, цитиран от "Тема спорт".


От министерството на спорта посочват, че осъществяването на проекта "ще осигури оптимални условия за играчите, длъжностните лица и телевизионните оператори, за да могат те да осъществяват, наблюдават и предават футболните срещи без затруднения". "Целта на проекта е да се намери дългосрочно решение за осигуряване на модерно съоръжение, отговарящо на съвременните изисквания за упражняване на спорт", допълват от ММС.


"След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици заслужава", написаха червените в сайта си.


В клуба очакват и придобиването на активите на фалиралото "ПФК ЦСКА" АД, за които бяха платени 8 млн. лева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK