Как "бързите" маратонки предизвикаха вълнения покрай рекордите в маратонаВ един грандиозен уикенд бяха постигнати две забележителни постижения в маратона. Първото беляза слизане под митичната граница от 2 часа, а по-късно беше подобрен рекордът при жените. И двете бяха изпълнени с помощта на обувки от "друго измерение".


На 12 октомври при перфектно подбрани условия във Виена, придружен от 41 пейсмейкъри от световна класа, кениецът Елиуд Кипчоге преобърна понятието за човешките възможности, като стана първият човек, който пробяга маратона за по-малко от два часа.


Ден по-късно в Чикаго падна и 16-годишният рекорд при жените, дело на друг кенийски представител. Бригид Косгей пресече финалната линия за 2.14:04 ч., за да разбие с 81 секунди постижението на Паула Радклиф.
Две различни състезания на две различни трасета и на два различни континента, но с едно голямо сходство. И в двете постижения състезателите носеха революционни и специално проектирани обувки от "Найки", за които критиците твърдят, че имат пружинен механизъм, който подпомага по-бързото бягане.


Изключителното им представяне предизвика дебат, който продължава да вълнува. Дали тези подвизи бяха триумф на човешкия дух или са плод на своеобразен "технологичен допинг", питат се специалисти?


Как "бързите" маратонки предизвикаха вълнения покрай рекордите в маратона

© Associated Press


"Технологията винаги се подобрява. Мисля, че трябва да въведем правила, за да сме сигурни, че битките на спортната арена възможно най-справедливи, но в природата на хората е, че ние непрекъснато се подобряваме", заяви Радклиф пред "Ройтерс".


Бягането се разви драстично от 1960 г., когато босият етиопец Абебе Бикила спечели маратон на олимпийските игри в Рим за 2.15:16 ч. За сравнение първите пет най-бързи времена в маратона заедно с неофициалния рекорд на Кипчоге бяха пробягани с революционни обувки в последните 13 месеца.


Маратонките на Кипчоге, които са от серията Nike ZoomX са изработени от карбонови нишки и му позволиха да бяга с 4% по-бързо. Подметката на обувката е огромна, като вътрешната част е изрязана, а под меката част на стъпалото са разположени две пружиниращи приставки.


В правилата на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) пише, че един спортист може да бяга бос или дори с една обувка, но правило 143.2 гласи: "Обувките не трябва да бъдат изработени по начин, по който да дават на спортистите каквато и да е несправедлива помощ или предимство" и че "всеки вид обувка трябва да бъде достъпна за всички ".


Според информация на "Ройтерс" IAAF вече са започнали разследване дали новите обувки отговарят на разпоредбите.


Леката атлетика далеч не е първият спорт, който се бори с технологиите. Костюмите в плуването, тенис ракетите, топките за голф и всякакъв вид друга екипировка принуждават ръководните органи в различните спортове да се придържат към строги правила.


Плуването направи изключителната стъпка през 2010 г. за забрана на високотехнологичните костюми, след като на почти всяко състезание бяха поставяни десетки рекорди.


"Подобно на изкачването на Еверест, бегачите ще продължат да се опитват да достигнат по-високи върхове, независимо дали е с високотехнологични обувки или с боси крака", разказва Радклиф.


Фотогалерия: Бягането отвъд човешките възможности >

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK