Като Шампионската лига във футбола: как плуването отвори вратите си към бизнеса

Като Шампионската лига във футбола: как плуването отвори вратите си към бизнеса

© Associated PressИзбори 2022

Зрелищно представяне на състезателите, футуристично брандиране, шоу и дори викове по трибуните... Това е резултатът от срещата между плуването и бизнеса.


Плуването се насочи към нова посока в търсене на своето развитие по примера на много други спортове. В началото на месеца беше поставено началото на Международната плувна лига (ISL), която цели да изгради комерсиален продукт чрез привличането на зрители и спонсори.


Година преди олимпийските игри в Токио надпреварата събира най-добрите състезатели в света.
Комерсиалното състезание е на отборен принцип, като участват осем отбора – четири американски и четири европейски. Бюджетът на лигата е 20 милиона долара, които са осигурени от родения в Украйна бизнесмен Константин Григоришин.


Плуването като бизнес


Разпределението на парите следва бизнес модела в големите американски първенства, като 50% от приходите отиват при състезателите. Техният дял зависи от представянето им и приноса им към пазара за медийните права.


Идеята на Григоришин е приблизително 20-30% от приходите ще бъдат разпределени за бонуси и награден фонд, 15-20% ще отидат за заплати на състезателите, а 12-20% ще бъдат разпределени сред отборите.


Тази година наградният фонд е 5.2 милиона долара, като средно всеки плувец ще получи по 100 хиляди долара за участието си.Всеки от осемте отбора е съставен от 12 мъже и 12 жени. Форматът включва шест кръга - вече се проведоха тези в Индианаполис, Неапол, Луисвил и Будапеща, като предстоят събитията в Мериленд и Лондон. Двата най-добри европейски и двата най-добри американски отбора ще се класират за финалите на 20 и 21 декември в Лас Вегас.


"Сбъдваме мечтите на плувците. Преди 20 години те искаха промяна и най-накрая се случи във време, в което целият свят на спорта се променя и състезателите осъзнават възможностите след подобна стъпка", каза звездата Адам Пийти, който е световен рекордьор на 50 и 100 м бруст.


Дългият път към пробива


До създаването на ISL беше изминат дълъг път, изпълнен с напрежение между състезателите и Международната федерация по плувни спортове (FINA). Идеята за нов проект се зароди в края на 2017 г., но FINA размаха пръст.


Тогава организацията заплаши с лишаване от състезателни права за няколко години спортистите, които се включат в събития, които не са под нейната шапка.


Като Шампионската лига във футбола: как плуването отвори вратите си към бизнеса

© Associated Press


В опит да укроти напрежението FINA обяви създаването на Шампионски плувни серии, които се провеждат от края на април до началото на юни в Гуанджоу, Будапеща и Индианаполис. Победителят във всяка дисциплина взима по 10 хиляди долара, а световните рекордьори добавят бонус от 20 хиляди.


Според Пийти, който е един от критиците на FINA, действията на организацията са закъснели и състезателите предпочитат да вземат нещата в свои ръце.


"Поздравявам ги за действията, но те го правят, без да се консултират с нас. Ако аз ръководех FINA, щях да отида директно при състезателите и да ги попитам какво искат. Това е разликата - ние сме тук, за да развием спорта заедно", казва 24-годишният англичанин.


Като Шампионската лига във футбола: как плуването отвори вратите си към бизнеса

© Associated Press


В последната година ISL водеше преговори с FINA, като отношенията между двете страни се подобряват. Ледът беше пробит в началото на годината, когато Международната федерация по плувни спортове обяви, че няма да налага наказания на състезателите, които участват в ISL.


"FINA отчита правото на спортистите да участват във всякакви плувни събития. Все пак това участие трябва да уважава рамките на спортната структура. Работата на FINA не е да наказва спортистите, въпреки че, ако не бъдат приети правилата на FINA, постигнатите резултати в надпреварата няма да бъдат признати от организацията", се казва в съобщението на международната федерация.


В името на чистия спорт


Много състезатели, които изразяват недоволството си към FINA, виждат възможност за нова посока за развитие на плуването като спорт без допинг. Както част от правилата на новата лига състезателите, които са били наказвани за употреба на забранени вещества, нямат право да участват в надпреварата.


"Това е едно от нещата, за които съм най-емоционален. Допингът може да остане в тялото и спортистите могат да изпитват ползата му с години, така че е чудесно да застанем за каузата за по-чист спорт", допълва Пийти.


Освен за по-чист спорт със стъпването на една основа плуването ще се опита да последва успешния бизнес план на други спортове и големи първенства. Възможностите са огромни, тъй като плуването е един от най-практикуваните спортове в света, но заема малка част от спортния пазар.


"Това е началото на нещо специално", заяви олимпийският шампион от 2012 г. Чад льо Кло. От своя страна Андреа ди Нино, директор на Международната плувна лига и треньор на Федерика Пелегрини, смята, че лигата "ще бъде нещо като Шампионската лига във футбола".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK