Хималайската корона на Нирмал Пурджа: Вяра, рекорди и... задръстване под Еверест


"Всичко в живота е възможно, когато си въоръжен само с решителен подход и положително мислене".
Това послание се появи в профила на непалеца Нирмал Пурджа във "Фейсбук" часове след изкачването на Шиша Пангма (8013 м). Стъпването на най-ниския от осемхилядниците беляза огромен успех за него - завършване на Хималайската корона.


Нещо повече - той го направи за немислимо кратко време. Само за 190 дни (шест месеца и шест дни) и в рамките на една календарна година Нирмал Пурджа стъпи на всичките 14 осемхилядника.


Да, направи го с използване на допълнителен кислород, с помощта на шерпи и с добре подготвена логистична подкрепа, включваща прелитане с хеликоптер от един базов лагер на друг. Но въпреки това постижението му е забележително и даде нови представи за човешките възможности.


По пътя към голямата цел непалецът и неговият "Възможен проект 14/7" дадоха поводи за размисъл и по теми, различни от надпреварата с времето.


За вярата, че всичко е възможно


Изкачването на 14-те осемхилядника за седем месеца, каквато беше поставената задача, е свързано с огромни предизвикателства.


"Само три месеца преди началото и с 0 паунда, събрани към онзи момент, реших, че трябва да пристъпя напред и да се заема лично с набирането на средствата. Без да имам опит в сферата, за мен това беше кошмар. Не можех да отделям време за тренировки, тъй като всичкото ми време и енергия бяха насочени натам", заяви бившият гурка (непалски воин).


"Понякога е важно да се съсредоточиш върху нещо, което е много важно за теб. Разбира се, физическата подготовка е много важна, но без средства, нямаше да мога да изкачвам върхове. Така че днес съм тук и ще направя така, че да успея", разказа той във видео, заснето в първия ден от подготовката му. И посочи, че едно от ключовите умения е да се приоритизира.В друг от разказите си, че Нирмал Пурджа говори за това, че в първите два етапа от проекта си покрай изкачванията с екипа му са участвали в няколко непредвидени спасителни акции.


Не на последно място сред необходимите умения той поставя и търпението. Казва, че на него се научил в планината. А тъкмо търпение в комбинация с много дипломатически стъпки бяха необходими на него и екипа му в очакване на разрешението на Китай да го допусне до Шиша Пангма, който този сезон е забранен за изкачване.


Немислимите рекорди


С изкачването на Шиша Пангма непалецът завърши Хималайската корона. Нещо повече - за него това е общо 20-о стъпване на осемхилядник.


Най-големият от рекордите му без съмнение е този за скоростно изкачване на всички 14 осемхилядници. Към това обаче има още куп внушителни постижения, пише "Гадзета дело спорт".


Той подобри собствения си рекорд за най-бързо изкачване на Еверест и Лхотце (10 часа и 15 минути от връх до връх). Също подобри и постижението си за най-бързо изкачване на Еверест, Лхотце и Макалу - 48 часа.Само за 70 дни Нирмал Пурджа стъпи на петте най-високи върха на планетата - Еверест, К2, Канчендзьонга, Лхотце и Макалу, което също е рекорд. Сред постиженията се нарежда и най-скоростното изкачване на К2 и Броуд Пик - два дни, един час и десет минути. Общо 23 дни му бяха необходими, за да стъпи на петте осемхилядника в Пакистан (Нанга Парбат, Гашербрум I и II, К2 и Броуд Пик).


Заслужава си да се отбележи и изкачването на шест осемхилядника само в рамките на един сезон - през пролетта в Хималаите за 31 дни той стъпи на Анапурна, Дхуаулагири, Канчендзьонга, Еверест, Лхотце и Макалу).


Поводи за размисъл


Покрай изкачванията си Нирмал Пурджа привлече внимание и към проблемите на планетата, както и тези в алпинизма.


Снимката със задръстването под Еверест, с която Нирмал Пурджа привлече световно внимание

© instagram.com/nimsdai

Снимката със задръстването под Еверест, с която Нирмал Пурджа привлече световно внимание


Непалецът засне задръстването под Еверест, като кадърът предизвика световен отзвук. На снимката бяха показани десетки хора, опитващи се да изкачат най-високия връх.


Темата предизвика широко обсъждане и затягане на мерките.


Във видео през септември той говори за промените в климата и топенето на ледовете. "Земята е нашият дом. Трябва да сме по-сериозни, малко по-внимателни и съсредоточени в това как се грижим за нашия дом. Защото в крайна сметка, ако тази планета не съществува, никой от нас няма да съществува".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK