Любомир Ганев излиза на сцената като кандидат за президент, подкрепен от опозицията

Любомир Ганев излиза на сцената като кандидат за президент, подкрепен от опозицията

© ДневникВицепрезидентът на Българската федерация по волейбол (БФВ) Любомир Ганев ще бъде представен днес като кандидат за президент на организацията от опозиционно настроените клубове. Очаква се бившият национал да покаже възгледите си за промени, научи "Дневник" от свои източници.


Преди близо две седмици водещите отбори поведоха атака с крайна цел свикване на общо събрание за сваляне от власт на дългогодишния президент Данчо Лазаров. Тогава те обявиха, че помежду си обсъждат три варианта за наследник на поста, но не ги посочиха.


Ганев вероятно ще подкрепи ключовите искания на недоволните клубове за ограничена мандатност на президента и за намаляване на броя на членовете на управителния съвет на федерацията.
Той ще трябва да отговори и на важни въпроси, тъй като дълги години стоеше плътно до Лазаров в ръководството на волейбола. Още през 2018 г. се очакваше след световното, на което България беше домакин, да се получи рокада и Ганев да смени Лазаров. Впоследствие президентът на БФВ промени намеренията си с утвърждаването на мандата на настоящото ръководство до 2021 г.


При представянето на недоволството на клубовете президентът на "Левски" Владимир Николов заяви, че волейболната федерация е във фалит. Пред "Дневник" от министерството на спорта обявиха, че е назначена проверка.


Лазаров отвърна, че федерацията е в добро състояние и че "фалит е твърде грозна дума".


Ключово условие в пъзела е с подписите на една трета от клубовете да бъде свикано извънредно изборно общо събрание. Според сегашния устав за президент могат да се кандидатират единствено членове на управителния съвет. За момента Ганев е член, но той изрази притеснения, че Лазаров ще направи опит да го изключи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK