Насочва ли се Данчо Лазаров към спасителната карта "почетен президент"

Насочва ли се Данчо Лазаров към спасителната карта "почетен президент"

© ДневникКогато на 19 юни 2018 г. ръководството на Българската федерация по волейбол (БФВ) създаде длъжността "почетен президент", изглеждаше, че дългогодишният председател Данчо Лазаров се подготвя за дните след слизането си от поста. Година и половина по-късно това може да се окаже много важен коз в ръцете му в опита да задържи властта в българския волейбол.


Според информация на "Дневник" Лазаров обмисля да се противопостави на опозицията и нейния кандидат Любомир Ганев, като слезе от поста и лансира приближен човек за президент с идеята при успех да стане почетен президент и да продължи да ръководи федерацията.


Смята се, че първият избор е бил Деко Григоров, но сондажите сред клубовете не показали желания резултат в търсенето на победа на евентуалното извънредно изборно общо събрание. След това започнала да се обсъжда идеята за издигане на Борислав Кьосев.
"Уставът на федерацията дава възможност на всеки член на управителния съвет да се кандидатира, законът също го позволява. Аз не съм по-лош от всички 25 членове. Всичко е възможно", каза Кьосев пред "Дневник". Лазаров не беше открит за коментар.


Ганев също смята, че настоящият президент може да се оттегли и да издигне свои кандидати.


Силата на почетния председател


След промените от лятото на 2018 г. в устава на БФВ вече е записана длъжността "почетен председател". Изрично се посочва, че за такъв може да бъде избрано физическо лице, което е било най-малко два пълни мандата председател на федерацията и "има принос в развитието или популяризирането на спорта волейбол в Република България".


След промени от миналата година уставът на волейболната федерация вече включва и новата длъжност, която далеч не е само почетна

След промени от миналата година уставът на волейболната федерация вече включва и новата длъжност, която далеч не е само почетна


Този текст на практика сочи към името на Лазаров, който е начело на волейбола близо две десетилетия.


Самата титла "почетен председател" далеч не е само почетна. Тя вкарва избраното лице в управителния съвет "по право" и му дава правомощия, сходни с тези на действащия председател. Записано е, че почетният президент може да свиква заседания на УС, да предлага точки в дневния ред за обсъждане и гласуване, а също така представлява БФВ пред международни организации.


Длъжността беше приета преди домакинството на България на световното първенство за мъже. Самият Лазаров беше заявил намерение да се оттегли след края му, а очакванията бяха Ганев да стане председател. През юни 2018 г. Ганев обясни пред "Дневник" създаването на новата длъжност със синхронизиране на устава на федерацията с тези на европейската конфедерация (CEV) и международната федерация (FIVB).


Фотогалерия: "Вечните" господари в българския спорт >


Задава ли се дуел Кьосев срещу Ганев


Преди две седмици водещите клубове заявиха гласно, че времето за промяна е дошло. По-късно те подкрепиха Ганев като свой кандидат за президент, а впоследствие обявиха, че са представили във федерацията повече от 50 подписа на клубове с искане за свикване на извънредно изборно общо събрание.


И Кьосев, и Ганев от години са в ръководството на федерацията, като са стояли близо до Лазаров. "С Любо няма да има борба. Може да има борба за идеи как да се управлява волейболът. Трябва да се стъпи на база и да не се отрича това, което е направено в годините назад", заяви Кьосев пред "Дневник".


"За разлика от Любо не съм бил толкова навътре във финансите и в управлението на федерацията. Аз съм си, както се казва, работар човек. Клубовете трябва да решат кого ще подкрепят. Ако реша да се кандидатирам, не смятам да хукна по клубовете и да обещавам врели-некипели. В програмата на Любо около 70% от нещата са действащи и сега. Да, ще трябва да се стегнат редиците. Да се намалят членовете на управителния съвет, може би, но да са по-малко от 21 - няма как да стане", каза още бившият волейболист.


В последните години той отговаря за зала "Христо Ботев" в София. По думите му тя вече е "модерно и работещо предприятие".


Според Кьосев Лазаров "е дълбоко уважавана личност в международната федерация" и заслужава да е почетен председател.


"Нямам никакви проблеми с него (Лазаров), даже преди 10 дни проведохме разговор. Той знае какво е било моето мнение. Не мисля, че г-н Лазаров ще излезе на открита кандидатура, по-скоро ще намери начин да се оттегли. Ние имаме една точка в устава за почетен председател, която дава огромни правомощия. На практика имаш втори президент на федерацията", заяви Ганев преди два дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK