Кубрат Пулев: Думите "Продължаваме напред" дойдоха от сърце и душа

Кубрат Пулев е доволен от развитието си в професионалния бокс

© facebook.com/KubratPulev/

Кубрат Пулев е доволен от развитието си в професионалния боксСлед десет години в професионалния бокс Кубрат Пулев смята, че е открил мястото си. В интервю за "Дневник" той говори за предизвикателствата в прехода от аматьорския към професионалния бокс, за увеличения интерес към този спорт в България.


Пулев, който е претендент на Международната боксова федерация (IBF) за световната титла, смята, че му остава да направи последната стъпка. По думите му тя може да е най-трудната, но в същото време може да се окаже и най-лесната.


Боксьорът говори по темата с допинга. Сподели и мнението си, че хората не трябва да мълчат, а вместо това трябва да казват хубавите неща и да посочват лошите.
Какво предстои за вас по пътя към мач за световната титла?


- Аз съм претендент на IBF и трябва да се изправя срещу Джошуа. Ако оваканти титлата, ще трябва да играя с Ковнацки от Полша - много добър боксьор. Готов съм за всеки от двамата. Смятам, че и двамата мога да ги победя здраво и хубаво.


Какво мислите за реванша между Анди Руис и Антъни Джошуа?


- Като събитие не беше нищо особено. Ние в зала "Арена Армеец" направихме много по-уникални събития, шоуто беше грандиозно. Всичко беше не на световно ниво, а на междупланетарно. В Саудитска Арабия бокс имаше, но нищо особено като шоу, което е нормално заради мястото.


Руис не е кой знае какво като боксьор. Моите опасения, че той се главозамая от бързо връхлетялата го слава, се оправдаха. Той беше осем-девет-десет килограма по-тежък от предния мач, което е недопустимо. Според мен този човек ще го е яд цял живот след това. Особено когато спре с бокса, винаги ще го е яд, че се е отнесъл толкова несериозно към подготовката за този мач.


Изборът на Саудитска Арабия за място на реванша беше съпътстван от критики. Има ли място, на което вие бихте отказал да се биете?


- Не, няма такова място. Мястото не е от толкова голямо значение. Естествено, вкъщи и стените помагат и най-приятно би ми било да играя мача (за световната титла) в България. Това не е толкова невероятно, колкото и на някои да им се струва. Ще видим, когато влезем в игрите и когато вече започнат преговорите за организиране на срещата и мястото на мача, ще видим, защото можем и да успеем да спечелим. И тогава вече можем да го направим, където си пожелаем. Ако спечелим тази битка преди мача, аз съм най-много "за" да се направи в България, което ще изстреля България в света и като име. Това би било нещо велико.


Какво мислите за тежката категория в професионалния бокс?


- Тежката категория стана супер интересна от гледна точка на това, че няма един изявен супербоксьор, който да е нещо невиждано и да е обединил титлите. И скоро няма и да има, защото е много интересно и има много добри бойци.


На вас кой ви е най-интересният боксьор?


- На мен лично най-интересен ми е Кубрат Пулев, примерно. Моите мачове ги гледам по 10-15 пъти след това и си анализирам и грешките, и всичко това, което се случва. Някой път се възхищавам на себе си, някой път се ядосвам на себе си и спирам мача на средата, защото не мога да се гледам от нерви и от яд.


Ядосват ме елементарни грешки, които правя, Това всичко е въпрос на работа. Тези същите грешки се появяват и в мача и това ме дразни. А пък се кефя на неща, които наистина правя уникално и ги правя много по-добре от всички останали боксьори. Малко са тези в тежката категория, които са толкова подвижни. Отделно и бързината, интелектът, техниката на ударите, прецизността, с която ги изпълнявам.


Боксьорът заяви, че не следи работата на Българската федерация по бокс

© Георги Кожухаров

Боксьорът заяви, че не следи работата на Българската федерация по бокс


През септември се навършиха десет години от първия ви мач като професионалист. Как оценявате развитието си?


- Смятам, че съм се развил отлично, щом съм на това ниво да съм номер едно в света. Остава последният връх на планината, тоест най-стръмното и най-трудното, което всъщност може и да се окаже най-лесното. Извървял съм този път. Доволен съм от себе си - аз съм много сериозен, много всеотдаен, много непримирим. Аз съм такъв човек, че следвам бавно и неотлъчно целите си


Доволен съм от кариерата как се разви, нищо, че имам една загуба от Кличко. Доволен съм от нея. Много пъти хората казват: "Виж, това да не го пускаме". Аз казвам: "Не напротив, пуснете го, няма нищо лошо". Това са уроците на живота, в които човек трябва да се ъпгрейдне, да ги мине, за да може да стане по-добър. Иначе няма как да станем по-добри. Ние не сме богове, ние сме просто хора. Някой път е по-добре да направиш грешката, за да се научиш от нея, отколкото да седиш на едно място и да се чудиш това ли да направиш, онова ли да направиш. Някой път и лошият избор пак е по-добрият избор, отколкото да седи човек и да чака.


Какви бяха предизвикателствата при прехода от аматьорския към професионалния бокс?


- Предизвикателство беше може би да изиграя 12-рундов мач. Когато го изиграх за пръв път, осъзнах, че съм именно за този бокс. Аз не съм за три рунда по три минути или четири рунда по три минути, защото това е супер бързо. Аз почвам малко по-късно в мача, може би поради моята нервна система, поради моето отношение и хладнокръвие.


Като отивах да ставам професионалист - това беше 2009 г., всичките интриги в националния отбор и Българската федерация по бокс, отношението с министерството... Всички тези глупости, една гадна енергия се въртеше. Не ме прати при професионалистите мечтата да ставам шампион, а по-скоро си казах, че тук има невъзможност да се работи. Хората, които бяха ръководители - и треньори, и във федерацията - бяха много ниско ниво като хора и като отношение. Казах си, че не може хора, които ме управляват мен, да са по-низши от мен, моралът им да е на много ниско ниво. Интригите ме отвращаваха. Така отидох при професионалистите и започнах полека лека. Аматьорският бокс е хубав спорт, но истината е в професионалния бокс.


Кои са най-хубавият и най-лошият ви момент като професионалист?


- Нямам лош момент. Може би труден момент беше в началото, когато бях в Германия и не знаех език, една дума не знаех. Амбицията ме тласна и тези моменти не бяха леки. Не съм човек, който може да бъде с всеки. Отворен съм към всички, но не мога да бъда и да седя с всеки. Усещам хората, усещам фалша и почвам да странича.


Най-хубавият момент е, когато съм взимал титлите. Такъв момент е спечелването на първата ми титла - интернационалната на IBF. За мен това беше много труден мач, тежък съперник - Травис Уокър. Сладка победа. След това, като си гледах мача, осъзнах, че съм станал истински професионален боксьор.


Откакто се разделихте със "Зауерланд" и започнахте да работите с "Топ ранк" и Ивайло Гоцев, се насочихте към американския пазар. Какви са предимствата му спрямо Европа?


- Европейският пазар има своите плюсове и минуси, американският също, но там боксът е на по-голяма почит. Там хората са изключително креативни. Когато отидеш при тях и попиташ нещо може ли да стане, те се опитват да го направят, а не като тук да ти казват как няма да стане.


Кубрат Пулев: Думите "Продължаваме напред" дойдоха от сърце и душа


Първият ви мач в САЩ беше съпътстван от скандала покрай целувката на Дженифър Равало. Тогава имаше хора, които смятаха, че това е постановка, за да...


- Винаги е имало неадекватни хора и винаги ще има.


Има ли ползи или негативи за кариерата ви от този случай?


- Няма кой знае какви ползи, няма кой знае какви негативи. Естествено, и двете ги има, но са в минимални граници. И за мен не беше "уау". Направих го, защото такъв ми е темпераментът, без никакви задни мисли. Трябвало е да се случи и се случи.


Тя си направи секунда слава и това е. Направихме по-интересно на хората, които гледат турски сериали. Нещо, истинско, което е от живота, смятам, че им достави доста удоволствие и доста коментари. А някои хора с това се хранят. Изказваха се много хора неподготвени, уж умни глави. Но това е - едно е човек да е начетен, друго е да е умен - това са съвсем различни неща.


Има ли проблем с допинга в професионалния бокс?


- Има проблем, не само в тежката категория, във всички категории има. Предполагам, че това не е само в бокса, а в много спортове. Но боксът е много занемарен. Трябва да има много по-строги наказания. Тоест хората да имат страх от допинга. Какво е една санкция? Санкцията е да направиш така, че човекът или потребителят да не си заслужава да престъпва закона заради това нещо. Ако тегли чертата, да си каже: "Аз ще взема допинг, но шансът да ме хванат е 5%. Но от тези 5% ако ме хванат, аз пет години няма да се състезавам". А при пет години ще приключи кариерата на почти всеки спортист. Да има и глоба, и вадене от ранглистата. А сега ги хващат и след шест месеца играят, което е недопустимо.


Това са забранени вещества, които всеки може да вземе и да бъде съвсем различен. Даже виждате няколко души умряха на ринга и именно срещу такива състезатели. Има такива мачове, мога да ви покажа - те нямат спирка, не могат да се уморят.


Кубрат Пулев: Думите "Продължаваме напред" дойдоха от сърце и душа

© facebook.com/KubratPulev/


Какви са отношенията ви с българската федерация сега и смятате ли, че тя прави достатъчно, за да улови интереса към бокса?


- Нямам представа какво прави и не се интересувам до голяма степен. Една фирма е успешна, когато има резултати. Когато крайният резултат е окей, значи всичко върви както трябва. Колкото е трудно. Но когато има загуби, когато една фирма е пред фалит, то е ясно, че нещата вътре куцат. Човек лесно може да направи сметка, както в българския футбол. Аз не съм много запознат с федерацията по бокс.


За съжаление в България нямаме олимпийски шампион по бокс, нямаме олимпийски шампион по борба, което значи, че нещата не са както трябва да бъдат. Всичко се прави от днес за утре, прави се от тази година за следващата. Не се прави за десет години напред. Не се мисли отдолу как ще тръгват децата, как ще се развиват и да има таланти, които един ден да мачкат навън и след това да станат професионалисти. Да имат и финансите, за да се облагодетелстват от тях и целият този труд да бъде осмислен. Всичко това се прави с план, с идея правилна. Но тук знаете, че е по-различно положението.


Успехите ви донесоха ли ви спонсори?


- Имам спонсори, виждали сте реклами и по телевизията, но аз съм малко труден от гледна точка на спонсорите. Аз не просто искам да рекламирам даден продукт... И рекламата някой път може да бъде фалшива, тоест продуктът да не е това, което представям. Затова винаги гледам какво е и не на един и два бранда и фирми съм отказвал да рекламирам. Но ако има добра фирма, която прави нещо наистина качествено, винаги съм бил "за", дори и да не е за толкова много пари.


Обмисляли ли сте да запазите израза "Продължаваме напред" и да го използвате за бизнес цели?


- Обмисляли сме го и ще го направим. Думите си останаха така или иначе. Много хора им се кефят. По-важното е, човек да го носи в сърцето си и да го осмисля. Въпреки че съм го казал в момент на импулс след мача с (Владимир) Кличко - на самия ринг дадох интервю и това беше обръщението към голямата публика, която беше дошла да ме гледа. И то нямаше как има друго обръщение, защото самата публика го искаше и бях длъжен да го кажа. Тези хора бяха дошли от всякъде да ме гледат и не можеше просто да изляза от залата бит и без дух, а и аз не съм такъв човек. Дори да нямаше един българин, нямаше как това да стане. Това съм го казал от сърце и от душа и се радвам, че хората се изкефиха.


Понесохте критики за коментара си за избора на самолети за българската армия, тъй като според някои хора това не ви е работа. Защо го направихте?


- Много неща не са ни работа, но много неща са около нас. Аз лично се интересувам не само от бокс, от спорт или боксови ръкавици. Интересувам се от много други неща. Интересувам се от всичко, случващо се в България, включително и от това. Както си казах мнението за попфолка, така го казах и за това. Все по-често ще си казвам моето мнение.


Смятам, че хората не трябва да мълчим. Тъпо е да мълчим, достатъчно сме мълчали българите. Трябва да се говори за проблемите, трябва да се казва истината в очите, колкото и болезнена да е тя. Ако някой прави нещо добро, трябва да се хвали. Когато прави нещо лошо, на каквото и ниво да е - трябва да се каже също. Винаги съм имал смелостта да го кажа на всеки и да бъда максимално истински, доколкото мога.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Продължавай Кобра ибез целувки на ринга :).

 2. 2 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Както винаги много вдъхновяващо интервю! А дори не гледам бокс, но Кубрат Пулев винаги ми е бил интересен с тази неподправеност.

  Успех! И световна титла за новата година! Дано е и в България, че още по-яко да бъде! :)

 3. 3 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Дневник, напоследък не минава ден, без да публикувате нещо за Кубрат Пулев. Той ли е новият герой на вашето издание???

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#3] от "d11111":

  Дневник, напоследък не минава ден, без да публикувате нещо за Кубрат Пулев. Той ли е новият герой на вашето издание???
  —цитат от коментар 3 на d11111


  Не бе душко - вие троловете с по сто акаунта сте героите - не минава и ден без да о(ерете форума - баннат ви един акаунт, друг го замества веднага - колко ги нашляпахте от 2008-ма до 2010-та - засичал съм индивиди с поне 30 парчета - скриете АйПи-то и акаунт след акаунт на баня - но ги пускат далеч преди да пратите там последния.

  Нали носите кликове, вдигате рейтинг, водите се бройка читатели - златна гъска сте - та си ви коткат.

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Май и Дневник са спонсор на кубрат

 6. 6 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тоя винаги съм се чудел защо е Кобрата, а не Кубрата? Всъщност за такъв масивен патриот една буква какво толкова има значение?
  Дневник, любопитен съм утре каква ли ще е статията за този австралопитек?

 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  оспехи занапреде кобра!!!!!!

 8. 8 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Думите продьлжаваме напред вдьйновяват много хора.

 9. 9 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1013 Неутрално
 10. 10 Профил на Hutya Puylo
  Hutya Puylo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Кличко дори сега пак би го разпрал, а че мляска жени без позволение говори единствено за мутряшко-питекантропската му природа, която може да му носи успех само сред безмозъчните силиконови турбо фолк мастии със сходен мозъчен зачатък.

 11. 11 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Дневник, напоследък не минава ден, без да публикувате нещо за Кубрат Пулев. Той ли е новият герой на вашето издание???
  —цитат от коментар 3 на d11111


  Индия е надминала Китай по брой на населението вече! Трябва да свикваме!

 12. 12 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Тоя винаги съм се чудел защо е Кобрата, а не Кубрата? Всъщност за такъв масивен патриот една буква какво толкова има значение? Дневник, любопитен съм утре каква ли ще е статията за този австралопитек?
  —цитат от коментар 6 на Animals As Leaders


  Ааа, не мой така! Индия е страна с древна цивилизация!

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Колко много злобни коментари. Жалка работа...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Не харесвам Пулев нито като боксьор, нито като човек но интервю като интервю. Нищо лошо. Интервютата с повечето ни политици са по-тъпи.
  Пулев е на 4о години, няма свестни треньори и промоутъри. Няма големи шансове за бъдеще защото не може да прави пари. Не е касов боксьор. За това вината не е само негова. Има шанс в мача с Кличко. Ако беше бил, щеше да има съвсем друга кариера. Падна и то падна малко тъжно. Не показа дух, не показа че ще се бори на живот и смърт и така загуби международната публика и най-вече тази в САЩ.
  Но нека сме честни - за момче като него, без разумна подкрепа от никъде, направи каквото можа. Няма от какво да се срамува. Имам чуството че брат му има по-големи шансове. Вероятно се е поучил от неговите грешки.
  Колкото и невероятно да звучи има 1-2% шанс Джошуа да се излъже и да му даде мач. на този мач също има някакъв % шанс да бие Джошуа - това е бокс, понякога една грешка може да ти струва мача. Тогава най-невероятно Пулев ще се окаже с една торба пояси, които сега държи АД. Реално аз се съмнявам че ще му дадат мач, още повече се съмнявам че АД ще му даде победа. Разликата във възрастта не е малка. АД е подготвен и разумен боксьор. Но такъв е живота. Пульо може спокойно още 2, 3 години да прави мачове като прайз файтър и да си изкара парици. А трябва ли да ги виним че мечтае да стане шампион и да се срещне с АД? Не! В професионалния бокс да се фукаш и да се изхвърляш е част от промоушъна. Това не е патент на Пулев. Това което не харесвам е че много забърква ПатрЕотисъмА в тази работа. Това не е типично за професионалния бокс.

  California Über Alles
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Раздвоен съм с кой лузър да се идентифицирам като българин, с Кобрата или с Гришо.

 16. 16 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 467 Неутрално
 17. 17 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Доле КОБРАТ!

  Да кажем не на педерастията!
 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Въпреки кусурите си Кубрат е ПИЧ и органичен патриот!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK