Кристина Колб, парапланерист: Летенето е най-красивото изживяване

Кристина Колб, парапланерист: Летенето е най-красивото изживяване

© Christina KolbДа бъде сред малкото жени в парапланеризма е привилегия за Кристина Колб. Австрийката, която участва в организираното от българина Веселин Овчаров състезание в Сопот през август, следва страстта си да се рее в небето. Колб разказа пред "Дневник" за емоцията от летенето, чувството за свобода и необходимия страх, който я държи нащрек.


Какво ви подтикна да се насочите към парапланеризма?


- Започнах да се занимавам с парапланеризъм преди 11 години в Австрия. Наш приятел, който е много луд, започна да го прави. Бяхме сигурни, че той със сигурност ще умре, но оживя и след две години го последвахме. Първия път бях впечатлена и си казах, че това искам да правя. Бях на 21, когато започнах да ходя на уроци.
Предимство ли е да започнеш от ранна възраст?


- Както в много други спортове, най-добрите състезатели за започнали, когато са били млади. Вероятно щях да съм по-добра, ако бях предприела първата стъпка по-рано.


Какво ви дава мотивация да летите?


- Мотивацията е в емоцията, която ми доставя летенето. Просто обичам да го правя. Когато се справяш добре, искаш да опиташ нещо ново и продължаваш да се учиш.


Някои се мотивират от конкуренцията и участието в състезания, но за мен това е любопитството да се уча. Другото, което ме мотивира, е да бъда навън. Летенето е мечта за човечеството и е най-красивото изживяване.


Посещаваш места, докъдето обикновено не би пътувал като турист, създаваш връзка с местните хора, защото емоцията е голяма. Хората, които срещаш и не разбират парапланеризма, са винаги много въодушевени да те видят.Какво е чувството да се рееш в небето?


- Усещам свобода. За мен тя е личен избор и отговорността е изцяло твоя. Ако нещо се обърка, знаеш, че ти си виновен и всички решения ги взимаш единствено ти. Можеш да отидеш навсякъде и да виждаш всичко отгоре е неописуемо.


Живееш за момента, когато си в небето. Не можеш да си позволиш да мислиш за проблемите, докато летиш, защото няма друг начин да се насладиш и останеш концентриран.


Кои са качествата, необходими за всеки добър състезател?


- Технически трябва да имаш умения и да знаеш как да се приземиш, взимайки предвид условията. След всичко идва нагласата, като в много други спортове най-добрите състезатели имат здрава психика. Страстта също е важен фактор, защото без нея нямаш мотивация да вървиш напред.


Парапланеризмът не е като футбола. В нашия спорт няма голямо телевизионно отразяване и пари. Ако искаш да станеш добър, трябва да инвестираш много време и наистина да обичаш това, което правиш.Как подготвяте съзнанието си за полет?


- При всеки е различно, но на първо място трябва да се чувствам комфортно и да контролирам случващото се. Всичко опира до малки стъпки и когато се почувствам уверена, мога да опитам нещо ново. Всеки трябва да разбере какво работи за него, за да продължи да се развива.


Не мисля, че трябва да си луд, за да се занимаваш с парапланеризъм. Да имаш пет деца звучи екстремно и зависи от гледната точка и това кой как разбира лудостта.


За мен парапланеризмът е нещото, което ме прави щастлива. Трябва да си готов да посрещнеш последствията от нещата, които правиш. Нямаше да го правя, ако всеки път си мислех, че ще умра.


Подобно на шофьорски курсове ти се учиш стъпка по стъпка. Парапланеризмът не е суперекстремното занимание, защото ако летиш с крило за твоето ниво, може да изпаднеш в екстремна ситуация някой път, но няма да имаш големи проблеми.


Пропорционално има повече инциденти с коли, отколкото в парапланеризма. Разбира се, ако се стигне до инцидент, обикновено той е голям, защото се намираме високо над земята.


Кристина Колб, парапланерист: Летенето е най-красивото изживяване

© Christina Kolb


Какво е мястото на страха в парапланеризма?


- Страхът е хубаво нещо, защото те поддържа жив. Все пак има тънка линия между уважението към това, което правиш, и страха, който те спира. С времето и практиката трябва да осъзнаеш в кое от двете състояния се намираш.


Пришпорвайки се, когато се страхувам, не се чувствам добре и няма да искам да го направя. Нащрек си и концентрацията ти е изострена. Инцидентите се случват, когато не си напълно съсредоточен, докато летиш. Знаеш, че може да стане опасно, ако не си внимателен.


Може да си го правил стотици пъти и да пренебрегнеш изпълнението веднъж, което да бъде фатално.


Парапланеризмът ваша професия ли е?


- Трудно е да се издържаш от парапланеризма. Имам отделна работа, като работя онлайн като преводач, което ме прави достатъчно голяма късметлийка да имам свободно време да тренирам. Някои от пилотите са професионални състезатели, но дори със спонсори е трудно.


Кристина Колб, парапланерист: Летенето е най-красивото изживяване

© Christina Kolb


Как ще се развие спортът в бъдеще?


- Технически ще има напредък. Крилата ще станат по-бързи, по-големи и вероятно състезателите ще могат да правят трикове, които са им непознати в момента.


Не съм сигурна доколко ще се развие, защото обикновено хората смятат парапланеризма за лудо занимание. Не вярвам той да се превърне в масов спорт като футбола. В бъдеще вероятно повече хора ще са отворени да опитат.


Къде е любимото ви място за тренировки?


- Най-доброто място е Органя, Испания. Всички най-добри пилоти тренират там и се познаваме от срещите си на това място. Условията там са перфектни, като се редуват силен вятър с по-гладки условия. Привечер се получава така, че топлият въздух от долината се издига нагоре и може да стоиш в небето и да правиш трикове.


Сопот има голям потенциал от това, което виждам. Страната има голям потенциал за акробатичен парапланеризъм. Все пак не изглежда като място за начинаещи пилоти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK